Zapraszam na pyszny i orzeźwiający shake. Bardzo prosty do zrobienia. Świetnie smakuje w gorące dni. Polecam Składniki: 70 g chałwy waniliowej 2 gałki lodów waniliowych 1 łyżka kremu czekoladowego 1 szkl mleka Przygotowanie: Do pojemnika blendera wkładamy chałwę, dodajemy lody waniliowe oraz krem czekoladowy. Na koniec wlewamy mleko. Blendujemy razem na gładki koktajl. Gotowy shake przelewamy do szklanek
słodkie i nie tylko historie kulinarneBabeczki szybkie i smaczne, polecam! Składniki; 25 dag mąki pszennej 2 jajka 10 dag cukru 12 dag gęstego jogurtu 60 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag chałwy ( ja dałam klasyczną) szczypta soli Przygotowanie; W jednej misce mieszamy ze sobą jajka, jogurt, olej i cukier. Dokładnie mieszamy. W drugiej mieszamy sól, mąkę i proszek do pieczenia(...)Zawartość obu misek mieszamy ze sobą ale nie za długo tylko do połączenia składników. Chałwę kroimy w drobną kostkę i dodajemy na samym końcu, delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 min. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.spróbujcie. Magia w najwyższym wydaniu. Składniki: 2 tabliczki czekolady mlecznej 250 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego 250 g cukru 450 g mąki pszennej 100 ml mleka 200 g chałwy 40 g kakao 4 jajka szczypta przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z pomarańczy 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych posypka delecta DEKORADA karmel Suche składniki wymieszać(...)sobą. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku oraz wlać sok pomarańczowy oraz olej. Dodajemy suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy mleko i wyrabiamy. Czekoladę oraz chałwę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Dodajemy również orzechy. Mieszamy. Słoiki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do słoików na ok 2/3 wysokości. Słoiki zamykamy metalowymi klamrami. Słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy
Kuchnia w oparachSkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 180 g margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g chałwy waniliowej Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę
Ciastka - domowe słodkościżółtka Masa serowa: 1 kg białego sera 150 g margaryny 1/2 szklanki cukru kryształ 7 jajek 1 budyń waniliowy (40 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: Glazura Mirror Ascanio Lauretta Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier(...)schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Masa serowa - jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać zmiksowaną chałwę, wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać sok i skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować
Ciastka - domowe słodkościmleka 3,2 % 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 275 g śmietanki 36% 70 g czekolady powyżej 50% 70 g dobrej jakości chałwy III. Beza włoska: 100 g białka 200 g cukru woda IV. Przybranie: temperowana czekolada masa marcepanowa pokruszone orzechy włoskie odrobina lukru królewskiego Sposób przygotowania: Orzechy, cukier wanilinowy i cukier puder łączymy(...)Cały czas mieszamy, aby jajka się nie ścięły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy osuszoną żelatynę. Dokładnie mieszamy. Krem rozdzielamy do dwóch misek. Do jednej wsypujemy czekoladę, a do drugiej chałwę. Mieszamy obie masy. Studzimy. Ostudzone miksujemy. Śmietanę ubijamy na "prawie sztywną". Dzielimy ją na dwie części. Połowę dodajemy do masy chałwowej i mieszamy. Drugą część dodajemy do masy czekoladowej
DominikaDolciszklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g chałwy waniliowej 4 plastry cytryny Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą masę ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier, cały czas miksujemy. Gdy piana jest sztywna dodajemy po jednym żółtku(...)śmietanę i kolejny blat biszkopta. Na ostatniej warstwie rozsmarowujemy resztę kajmaku i kolejną część śmietany. Całość dociskamy ostatnim biszkoptem. Wierzch oraz boki ciasta smarujemy resztą śmietany. Ciasto dekorujemy pokruszoną chałwą (boki i góra) oraz plastrami cytryny
VioletoweKucharzenieszypułek Hortex 1/2 kg opakowanie, jajka 3 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna miękka 12,5 dag, mąką pszenna tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, chałwa 200 gram, śmietana 30% 330 ml, puder cukier 1 łyżka, zagęstnik do bitej śmietany 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić(...)jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45-50 minut
W Mojej Kuchni Lubięmąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami. PRZEPIS Spód suchary 250 g. masło czekoladowe 400 g. chałwa waniliowa lub czekoladowa 200 g. Suchary umieszczamy w malakserze lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do sucharów. Masło czekoladowe podgrzewamy w garnuszku, aby było płynne
Kuchnia Paulettesszklanki cukru 40 g cukru 2 łyżki miodu Masa kokosowa: 5 białek 2/3 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Masa chałwowa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 150 g chałwy (najlepiej waniliowej) Ponadto: 250 g kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki (ja niestety zapomniałam nałożyć na ciasto) Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać(...)piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone wyjąć z blaszki. Masa chałwowa: Masło i cukier utrzeć do momentu powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać pokruszoną chałwę i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy chałwowej. Przełożenie: Ciasto z masą sezamową posmarować masą chałwową, przykryć ciastem z masą kokosową. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościZapraszam Was na domową chałwę. Ta chałwa jest smaczna, zdrowa i prosta do zrobienia. Zawiera tylko 2 składniki. Polecam Składniki: 10 łyżek ziaren sezamu 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Ziarna sezamu mielimy na mąkę (np. w młynku do kawy). Przesypujemy do miseczki i dolewamy miód. Czysta dłonią wygniatamy sezam aż zacznie się kleić. Formujemy kształt dłońmi albo wykorzystujemy do tego
słodkie i nie tylko historie kulinarnechałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką! Tortownica 22 cm: 10 ciepłych lodów (tzw. ,,murzynków”) 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g chałwy waniliowej 50 g białej czekolady ¼ szklanki ciepłej wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka krystaliczna o smaku winogronowym 1,5 szklanki wrzątku do galaretki Owoce: winogrona, maliny, borówki, nektarynka Na dnie(...)które miały na spodzie wafelek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy startą białą czekoladę i pokruszoną bardzo drobno chałwę. Dolewamy żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy na ciepłe lody. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie na wierzchu układamy
VioletoweKucharzeniedużo witamin i cennych minerałów, np tiaminę (witaminę B1) lub też żelazo w dużych ilościach. Generalnie wpływa korzystnie na nasz organizm, wykazuje działanie antynowotworowe. A sama w sobie DOMOWA CHAŁWA... mega duża, zdrowa bomba kaloryczna ! Proste połączenie kilku składników, dobry blender kielichowy i mamy pyszną słodycz bez konserwantów. Staram się w swojej kuchni nie używać składników, w których jest dodawana(...)zawsze się da, nie zawsze nie ma czasu itd. ale staram się. Zresztą już kiedyś o tym pisałam. Między innymi właśnie to jest też powodem, dlaczego zrobiłam domową chałwę. Składniki: (na jeden batonik) 100 g sezamu 2 łyżeczki miodu- u mnie nawłociowy Opcjonalnie: Orzechy Pistacje Rodzynki Żurawina Wykonanie: Podprażamy delikatnie sezam - około 3-5 minut na gorącej patelni. Ciągle
Justa próbuje gotowaćMAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa chałwowa: 300g masła, 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukier, 150g chałwy waniliowej, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy(...)cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać dodaję budyń. 3. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam 2/3 masy chałwowej. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą. Wiórki kokosowe
Tradycyjna kuchnia Kasidziś mam dla was przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia z nadzieniem budyniowo-chałwowym. Składniki: 2 duże paczki herbatników 2 budynie śmietankowe na 0,5l mleka bez cukru 200g chałwy waniliowej/śmietankowej 200ml śmietany 30% 2 czekolady mleczne lub deserowe słoiczek powideł śliwkowych lub wiśniowych kostka masła 900ml mleka (musi być ok pół szklanki mniej niż na opakowaniu budyniu) opcjonalnie(...)płatki migdałowe Przygotowanie: Ugotować budyń jak jest jeszcze gorący wkroić do niego masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia i zrobienia się jednolitej masy. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach chałwę i wymieszać. Na dno formy wyłożyć herbatniki i posmarować powidłami na to połowę naszej masy i kolejna warstwa herbatników i następna warstwa budyniowo-chałwowa i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników
Tanio szybko zdrowo