chałwa - 1272 przepisów (strona:38/85)

SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM 269

mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami.  PRZEPIS Spód suchary 250 g.  masło czekoladowe 400 g. chałwa waniliowa lub czekoladowa 200 g. Suchary umieszczamy w malakserze lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do sucharów. Masło czekoladowe podgrzewamy w garnuszku, aby było płynne

Kuchnia Paulettes
Sezamowiec 705

szklanki cukru 40 g cukru 2 łyżki miodu Masa kokosowa: 5 białek 2/3 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Masa chałwowa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 150 g chałwy (najlepiej waniliowej) Ponadto: 250 g kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki (ja niestety zapomniałam nałożyć na ciasto) Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać(...)piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone wyjąć z blaszki. Masa chałwowa: Masło i cukier utrzeć do momentu powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać pokruszoną chałwę i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy chałwowej. Przełożenie: Ciasto z masą sezamową posmarować masą chałwową, przykryć ciastem z masą kokosową. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Chałwowiec na ciepłych lodach 178

chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką! Tortownica 22 cm: 10 ciepłych lodów (tzw. ,,murzynków”) 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g chałwy waniliowej 50 g białej czekolady ¼ szklanki ciepłej wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka krystaliczna o smaku winogronowym 1,5 szklanki wrzątku do galaretki Owoce: winogrona, maliny, borówki, nektarynka Na dnie(...)które miały na spodzie wafelek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy startą białą czekoladę i pokruszoną bardzo drobno chałwę. Dolewamy żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy na ciepłe lody. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie na wierzchu układamy

VioletoweKucharzenie
Domowa słodziutka chałwa 158

dużo witamin i cennych minerałów, np tiaminę (witaminę B1) lub też żelazo w dużych ilościach. Generalnie wpływa korzystnie na nasz organizm, wykazuje działanie antynowotworowe. A sama w sobie DOMOWA CHAŁWA... mega duża, zdrowa bomba kaloryczna ! Proste połączenie kilku składników, dobry blender kielichowy i mamy pyszną słodycz bez konserwantów. Staram się w swojej kuchni nie używać składników, w których jest dodawana(...)zawsze się da, nie zawsze nie ma czasu itd. ale staram się. Zresztą już kiedyś o tym pisałam. Między innymi właśnie to jest też powodem, dlaczego zrobiłam domową chałwę. Składniki: (na jeden batonik) 100 g sezamu 2 łyżeczki miodu- u mnie nawłociowy Opcjonalnie: Orzechy Pistacje Rodzynki Żurawina Wykonanie: Podprażamy delikatnie sezam - około 3-5 minut na gorącej patelni. Ciągle

Justa próbuje gotować
Bakaliowa Odyseja 529

MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa chałwowa: 300g masła, 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukier, 150g chałwy waniliowej, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy(...)cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać dodaję budyń. 3. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam 2/3 masy chałwowej. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą. Wiórki kokosowe

Tradycyjna kuchnia Kasi
chałwowiec bez pieczenia najlepszy 469

dziś mam dla was przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia z nadzieniem budyniowo-chałwowym. Składniki: 2 duże paczki herbatników 2 budynie śmietankowe na 0,5l mleka bez cukru 200g chałwy waniliowej/śmietankowej 200ml śmietany 30% 2 czekolady mleczne lub deserowe słoiczek powideł śliwkowych lub wiśniowych kostka masła 900ml mleka (musi być ok pół szklanki mniej niż na opakowaniu budyniu) opcjonalnie(...)płatki migdałowe Przygotowanie: Ugotować budyń jak jest jeszcze gorący wkroić do niego masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia i zrobienia się jednolitej masy. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach chałwę i wymieszać. Na dno formy wyłożyć herbatniki i posmarować powidłami na to połowę naszej masy i kolejna warstwa herbatników i następna warstwa budyniowo-chałwowa i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników

Tanio szybko zdrowo
Tort chałwowy 181

Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa chałwowa: 2 szkl. mleka 200 g masła  250 g chałwy 3 żółtka 1op. cukru waniliowego (16g) 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto : tłuszcz do wysmarowania foremki(...)mleka roztrzepać z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, zagotować. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę. Tort chałwowy: Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą

Różne smaki w kuchni
Mini serniczki 157

chcecie aby się nie zrumieniły... nie pieczcie za długo.. ciastka niepotrzebnie wyschną. Studzić w otwartym piekarniku.  Krem chałwowy 300 ml śmietany kremówki (30%) 250 g mascarpone 160g chałwy Śmietanę zagotować zdjąć z ognia i rozpuścić w niej chałwę. Porządnie schłodzić w lodowce kilka godzin najlepiej.  Do schłodzonej masy dodać mascarpone i ubić mikserem na gęsty krem. (ubijając

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciastka słonecznikowe 166

Lubisz chrupać te drobne ziarenka? To świetnie bo mam dla Ciebie pyszne ciasteczka, bez dodatku mąki z odrobiną masła i cukru. W smaku przypominają chałwę, więc jeśli jesteś smakoszem pestek słonecznika lub chałwy to te ciasteczka są właśnie dla Ciebie ;)  A poza tym nasionka te są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witaminy

Życie zaczyna się w kuchni
Babeczki czekoladowe z wafelkami , z pana cottą chałwową i musem pomarańczowym 169

czekoladka - bombonierka XXL nietypowa 😍. Składniki na 10 babeczek: ok. 200 g gorzkiej czekolady 70% masy kakaowej, ok. 2 wafelki czekoladowe Lusette  http://lusette.pl/ , pana cotta: 100 g chałwy waniliowej, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 300 ml mleka 2%, 2- 3 płaskie łyżeczki żelatyny (na 400 ml płynu, wg inf. na opakowaniu) mus pomarańczowy: 3 słodkie pomarańcze, 2 łyżki soku(...)czasie przygotowujemy pana cottę . Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do spęcznienie. Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ciągle mieszając.  Dodajemy żelatynę, rozkruszoną chałwę i całość miksujemy za pomocą blendera, do rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy. Pozostawiamy do przestygnięcia.  Kiedy masa przestygnie i będzie gęstnieć zalewamy nią babeczki, które  odstawiamy w chłodne miejsce

Moniki Smakołyki
CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE 160

masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa:   3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy 200 g masła kieliszek spirytusu  Żółtka dokładnie utrzeć z 1/4 szklanki mleka i z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować,na gotujące wlać masę jajeczną,mieszać aż zrobi się budyń(...)wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z chałwą, dodawać wystudzony budyń oraz spirytus.   Masa czekoladowa:   3 jajka 2 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 200 g masła 1 łyżka spirytusu Jajka ubijać z cukrem na parze około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia,dodać kakao oraz posiekaną czekoladę - dokładnie wymieszać,aż rozpuści się czekolada

Niespełnione zdolności kulinarne
Restauracja Florentin - warto tu wpasc 175

się mus czekoladowy z pieczoną śliwką, papryką i wiśniami (22 zł), mus jerozolimski z granatem i sezamem (20 zł), bazyliowa panna cotta z dżemem pomidorowym (18 zł) i domowa chałwa z owocami. Wszystkie desery przepyszne, choć mi do gustu przypadła najbardziej panna cotta i chałwa. Z przyjemnością tu wrócę dla miłej nienadętej atmosfery, przesympatycznej obsługi i oczywiście dla spróbowania kolejnych

Kulinarne przygody Gatity
Jaglanka chałwowa 177

sytuacji w naszej misce). Skąd nazwa jaglanka chałwowa? Przyczyna jest bardzo prosta. Głównym dodatkiem do jaglanki jest tahini (pasta sezamowa) oraz miód lub syrop roślinny, a jak wiadomo, klasyczna chałwa składa się z sezamu i cukru. Jaglanka chałwowa to zdecydowanie ukłon w kierunku osób, które lubią połączenie słodkiego z gorzkim. Taka nie tylko jest chałwa, ale również granat, którym jaglanka

Blendman
Kulki chałwowe 192

lubi chałwę? pewnie wiele osób, ja uwielbiam. Ta ze sklepu jest czasami dobra a czasami ma tyle składników dodatkowych że jest niesmaczna ale tego nie sprawdzimy zanim nie kupimy. Proponuje zrobić sobie własną chałwę, smaki jakie lubicie, ilość jaką zjecie, z ulubionymi dodatkami. Takie chałwowe kulki będą idealne na sylwestrowe przyjęcia z przyjaciółmi. Dosłodzicie sobie czym tam lubicie i szybko

Moje Małe Czarowanie
Jabłecznik z polewą chałwową 217

białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony chałwy (200g) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i piane ubitą z jednego białka. Delikatnie mieszamy i dzielimy(...)180st C i pieczemy do suchego patyczka- ok 35-40 minut.     4. Polewa chałwowa: Margarynę topimy wraz z cukrem i mlekiem. Do roztopionej dodajemy pokruszoną jedną chałwę i mieszamy, by składniki się połączyły. Wylewamy na przestudzone ciasto, rozsmarowujemy na całości. Posypujemy drugim pokruszonym batonem

Kuchnia w czekoladzie