chałwa - 1272 przepisów (strona:40/85)

Mazurek Czekoladowo- Czekoladowy z Bakaliami 205

mlecznej czekolady, grubo posiekanej 50 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej 80 g orzechów laskowych i pecan , pokrojonych na kawałki 40 g migdałów blanszowanych pokrojonych w słupki 50 g chałwy waniliowej pokruszonej na kawałki 30 g rodzynek namoczonych w rumie (u mnie rodzynki Black Jumbo) 2 łyżki wiórków kokosowych 8 suszonych moreli pokrojonych w paseczki 3 suszone figi pokrojone w paseczki(...)się czekolady. Kiedy mieszanka stała się gładka i błyszcząca zestawiłam rondele z ognia. Pomadę wylałam na wystudzony czekoladowy spód, na pomadę wysypałam pokrojoną grubo czekoladę, orzechy, bakalie i pokruszoną chałwę. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 15 minut w tej temperaturze. Po tym czasie blachę wyciągnęłam z piekarnika i upieczonego mazurka pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia

Blondynka Gotuje
UN HELVASI, czyli chałwa z mąki 208

Chałwa z mąki, niedrogi smakołyk. Smacznego! Składniki 2 szklanki mąki 125 g masła niesolonego 2 szklanki wody 1½ szklanki cukru orzeszki piniowe Przygotowanie Roztopić masło na patelni teflonowej. Dodać mąkę i na wolnym ogniu smażyć, aż mąka się zrumieni (około pół godziny). Wlać wodę. Kiedy woda wyparuje, dodać cukier. Mieszać jeszcze trochę. Odstawić na bok. Kiedy całość wystygnie, ukształtować według(...)upodobania. Udekorować orzeszkami piniowymi. Artykuł UN HELVASI, czyli chałwa z mąki pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Chałwa z siemienia lnianego 243

Siemię wyrobić z miodem i odrobiną wody (jeśli jest taka potrzeba). Dodać zmiksowane (malakserem) wiórki i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do pudełeczka wyłożonego folią aluminiową. Chałwę zawinąć i wstawić na około 1 h do zamrażarki lub na kilka godzin do lodówki. Chałwę można wymieszać z różnymi dodatkami, np. bakaliami, wiórkami kokosowymi, aromatem waniliowym czy kakao

Di gotuje
Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 160

mielonego Back Mit, masa serowa, 600 g twarogu mielonego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy, 90 g cukru pudru, 2 jajka, otarta skórka z całej cytryny, 150 g chałwy sezamowej o smaku wanilii, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią. Przygotowanie: Kilka godzin wcześniej namaczamy rodzynki w alkoholu. Ja zalałam śliwowicą, dzięki temu zyskały na mocy :) Masa makowa: Mleko podgrzewamy(...)lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Masa serowa: Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od jajek. Ser ucieramy z żółtkami, budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy rozkruszoną chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Z lodówki wyjmujemy tortownice z ciastem, wykładamy na nią

Moniki Smakołyki
Sernik chałwowo-czekoladowy 200

zwykłego cukru 3 duże jajka 1 budyń waniliowy (opakowanie 40 g) 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżeczki przyprawy do sernika 3-4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 100 g chałwy Do miski przełożyć ser, wbić jajka, wsypać cukier, cukier z wanilią, budyń (proszek) oraz przyprawę do sernika. Całość ze sobą zmiksować. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać(...)pokruszoną chałwę i całość ze sobą zmiksować. Natomiast do drugiej części wsypać kakao. Ponownie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykładać naprzemiennie na blachę. Przygotowany sernik piec w 150ºC  przez około 70-80 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika. Pozostawić tam, aż do ostygnięcia ciasta. Po upieczeniu przechowywać w chłodnym miejscu.  * Sernik przygotowałam

Ugotować
Ciastka przekładane masą chałwową 215

tortowej 225 g. margaryny lub masła 120 g cukru pudru 3 żółtka gotowane 4 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem chałwowy: 100 g masła 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki spirytusu 1/2 soku z cytryny Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa  4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy(...)robimy w środku dziurkę. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C ok. 10-15 min. W między czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo chałwę.  Na koniec alkohol i sok z cytryny. Po wystudzeniu ciastka smarujemy masą .  Układamy na  tacy jedno obok drugiego. Rozgrzaną polewę czekoladową wlewamy do woreczka  lub tuby

W kuchennym oknie Ewy
Kruche mini ciasteczka 191

pyszne. SKŁADNIKI Na ciasto: 5 szklanek mąki tortowej 2 margaryny ok. 1 szk. cukru pudru 7 gotowanych żółtek 1 żółtko surowe 2 łyżki octu Masa chałwowa: 100 g. chałwy waniliowej 100 g.masła 2 łyżki alkoholu sok z 1/2  cytryny WYKONANIE Jaka gotujemy na twardo.  Po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielamy żółtka. Mąkę przesiewamy i łączymy z margaryną(...)nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Ok 20 min, do zarumienienia. Część ciastek możemy przełożyć masą. Podaję jak zrobić masę chałwową. Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami chałwę i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny. Mas gotowa, bardzo dobra do wielu innych ciastek. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
czekoladowe ciasto z masą chałwową 399

suchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy ciasto do wystudzenia. Następnego dnia przekrawamy na dwa blaty. składniki na masę chałwową: 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% dodatkowo: 200 g dżemu z czarnej porzeczki wiórka czekoladowe wykonanie: Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy drobniutko pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Sezamowe ciasteczka szczęścia 210

Upiekłam te ciasteczka w ramach akcji  Ciasta na niedzielę  .Do wyboru był sezam i chałwa w roli głównej, ciasta z sezamem i chałwą piekłam, a d awno nie piekłam ciasteczek...i tak one "chodziły "za mną,że w końcu postanowiłam jakieś zrobić ..Przepis na pysznie wyglądające ciasteczka znalazłam u  Joli ..moje nie wyglądają tak pięknie

Moje domowe kucharzenie
Deser chałwowo - orzechowy z dodatkiem lodów Carte d'Or Chocolate Brownie 215

Lodowy deser świąteczny Składniki: opakowanie ciastek korzennych ( u mnie w polewie czekoladowej), 500ml mleka,  2 budynie waniliowe (po 35g każdy),  100g masła, 2 łyżki masy krówkowej, 100g chałwy, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych,  opakowanie lodów Carte d'Or Chocolate Brownie. Wykonanie  400ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budynie. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż masa(...)całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać pokruszoną chałwę, zmiksować na gładką masę. Do drugiej części dodać masę krówkową oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Ciastko posmarować masą chałwową, pokryć drugim ciastkiem, masą orzechową i kolejnym ciastkiem. Na górze ułożyć rozetkę lodów

Z miłości do słodkości
Piernik staropolski z masą chałwową 244

spółki Bielmar 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/4 szkl mleka 1,5 op. przyprawy do piernika szczypta soli Masa: kostka masła 1/3 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 200g chałwy waniliowej Dodatkowo: marmolada wieloowocowa polewa kakaowa (przepis tutaj ) cukrowe perełki i gwiazdki Piernik: Miód podgrzewać z margaryną i cukrem do połączenia się składników. Ostudzić. Do miski przełożyć przesianą mąkę(...)kilka dni przed Świętami wyjąć, rozwałkować i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić. Masa: miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, na koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu aż masa będzie gładka.  Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć marmoladą i masą. Wierzch również posmarować marmoladą i masą. Piernik polać polewą i udekorować cukrowymi ozdobami

Smakołyki Asi
Chałwowiec ciasto bez pieczenia 277

Składniki: masa 2 budynie śmietankowe kostka masła 900 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g chałwy dodatkowo 2 duże paczki herbatników słoik powideł śliwkowych pół szklanki śmietany 30% 2 łyżeczki cukru wiórki czekoladowe Wykonanie: Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc. Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało. Masło utrzeć mikserem(...)dodając po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach. Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki, przykryć je cienką warstwą powideł a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej

Pychotkaaa
PASTA SEZAMOWA TAHINI 231

diecie wegetariańskiej i wegańskiej,  jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i   i baba ghanous. Można  również wykorzystać ją  do chałwy, lodów lub  sezamek. W Azji sezam uważany jest za symbol nieśmiertelności -    jest bogaty w magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Bogate źródło wapnia(...)można go przypalić ani za długo smażyć - stanie się wtedy gorzki. Następnie wystudzone nasiona zmiksowałam. Użyjcie dobrego blendera albo młynka do kawy. Zapach podczas mielenia jest rewelacyjny. Pachnie chałwą  w całej kuchni. W trakcie albo pod koniec miksowania, jeśli uznacie ,że ciężko się miksuje  i pasta jest za gęsta dodajcie oleju. Zrobi się wtedy aksamitna i płynna. Przechowuje

potrawyregionalne
kruche ciasteczka z kremem chałwowym 203

zimnego masła 120 g cukru pudru 3 żółtka gotowane 3 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli na krem: 100 g masła 100 g chałwy sezamowej 2 łyżki wódki na wierzch: 100 g mlecznej czekolady 3-4 łyżki orzechów włoskich 3 łyżki mleka Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również(...)razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować krem: masło utrzeć na puch najpierw samo a potem dodawać po trochę chałwy, na końcu wódkę. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej patelni. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Foremką w kształcie kwiatka (lub inną dowolną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z twarogiem i mango 199

orkiszowego Szczypta soli 100 g twarogu sernikowego 100 serka waniliowego homogenizowanego 10 g cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 40 g budyniu waniliowego 1 mango 1 gruszka 50 g chałwy waniliowej 2 łyżki brązowego cukru Masło do formy Makaron wraz z szczyptą soli zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy. Twaróg oraz serek waniliowy miksujemy z jajkiem(...)żółtkiem, cukrem waniliowym, budyniem i pokruszoną chałwą. Całość mieszamy z makaronem. Formę na tartę smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę, rozsmarowujemy . Na wierzchu wykładamy obrane i pokrojone na kawałeczki owoce – mango i gruszkę. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut

VioletoweKucharzenie