chałwa - 1272 przepisów (strona:42/85)

Sernik waniliowy z chałwą 161

Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja, 2 łyżki grysiku, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 ½ szklanki cukru pudru, tłuszcz(...)Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą. Składniki na polewę: 1 szklanka cukru, ½ szklanki śmietany, 1 cukier waniliowy, ½ tabliczki czekolady, 1 łyżka spirytusu. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Przekładaniec kokosowy z chałwą i jabłkami 144

Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane,  Pieczenie ciast: w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Składniki na polewę: 4 łyżki cukru pudru 10 dag chałwy 3 łyżki mleka 5 dag margaryny Wykonanie polewy: Wszystkie składniki zagotować, polać placek, posypać pokruszoną chałwą

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto jabłkowo-koksowe 376

łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy 1 cytryna Polewa 50 g masła 0,4 szklanki cukru 2 łyżki mleka 100 g chałwy waniliowej 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Cytrynę myjemy ścieramy skórkę, sok wyciskamy. Jabłka obieramy kroimy w plasterki posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym, polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Oddzielamy żółtka(...)rozprowadzamy za pomocą zmoczonej w gorącej wodzie szpatułki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 45-55 minut. Polewa  W rondelku roztapiamy masło, cukier i mleko. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy kakao. Przestudzone ciasto należy polać dość gorącą polewą, dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Domowa chałwa 208

Słodycze też mogą być zdrowe! Ostatnio co raz częściej szukam słodyczy, które mogą zastąpić niezdrowe batoniki. Kiedy przed moimi oczami pojawiła się chałwa, zaczęłam się zastanawiać czy możliwe jest przygotowanie jej w domu. Otóż można i to wcale nie jest trudne :) Chałwa rewelacyjnie wpływa na nasze zdrowie i jest mniej kaloryczna od czekolady! Sezam, z którego jest wytwarzana to bogactwo

Piąty grzech główny
Sernik chałwowy 118

Lubicie mięsiste, kremowe serniki? Ten właśnie taki jest a to za sprawą dodatku chałwy. Na spód wykorzystałam swój ulubiony prosty wariant z ciasteczek zbożowych. Masa serowa na bazie twarogu dopełniona jest waniliową chałwą oraz stopioną białą czekoladą. Czy trzeba Was jeszcze zachęcać

Milion Smaków
Tydzien grecki w Lidlu - konkurs! 150

Bifteki(14,99 zł) – zrazy wieprzowe z nadzieniem z sera twarogowego. BIO-grecką oliwę (14,99 zł) oliwę z oliwek Kalamata (14,44 zł) baklawa (14,99 zł) chałwy (7,77 zł) Naczynia ceramiczne: dzbanek, miska z uchwytami lub bez oraz zestawy dwóch misek z uchwytami lub bez, w różnych rozmiarach (22,99 zł/szt.). Naczynia są odporne na działanie(...)ramach tygodnia greckiego. Dla ułatwienia większość produktów wypisałam wyżej, można również spojrzeć na aktualną gazetkę . Mogą to być na przykład pierogi ruskie z fetą, krem do tortu na bazie chałwy itp. Czekam na Wasze pomysły! Czas trwania konkursu: 18 – 22 maja 2015 r. Ogłoszenie wyników: 25 maja 2015 r. (poniedziałek)   Warunki niezbędne: pozostaw komentarz w poście - odpowiedź na zadanie

bistro mama
Domowa chałwa z ziaren. 152

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Nie zawsze chałwa musi się kojarzyć z czymś tuczącym i niezdrowym. Domowa chałwa Składniki:   -> 60g słonecznika -> 40g sezamu -> 1-2 łyżeczki miodu -> 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Słonecznik i sezam

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Krem z chałwą 120

Blueberry Corner by "jagodzianka" Niedawno odkryłam krem z chałwą – rewelacja! Bardzo smaczny, delikatny krem. Świetny dodatek do tortów, babeczek, muffinów i innych ciast. … Przeczytaj cały artykuł Post Krem z chałwą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Domowe sezamki kokosowe bez cukru 271

Niedawno robiłam chałwę (domowa chałwa bez cukru) , dziś znów w klimatach sezamowych. Znów prosto, znów słodko, znów bez cukru. I znów pysznie! :) Takie sezamki można z powodzeniem zawinąć w folię i zabrać do pracy czy szkoły jako zdrową przekąskę. Do posłodzenia użyłam 2 łyżek miodu, ale szczerze mówiąc wydają mi się odrobinę za słodkie (chyba zmienia mi się smak). Składniki

Powiedz dietom nie
Domowa chałwa bez cukru 191

Chałwa to smak mojego dzieciństwa, uwielbiam ją! Do tej pory kupowałam w sklepach, ale ostatnio pomyślałam sobie, że przecież mogę ją zrobić sama. To banalnie proste, a co najważniejsze to ja decyduję czym ją posłodzę i jakich użyje dodatków. Prawidłowo wykonana chałwa powinna mieć gładką konsystencję, bez widocznych ziarenek sezamu. Niestety z moim blenderem to nie takie proste

Powiedz dietom nie
Masło kokosowe 172

Przepis na masło kokosowe wpadł mi od razu w oko, kiedy tylko zobaczyłam je  na stronie Pana Deserka . Jest banalne w wykonaniu i wykorzystałam to masełko do zrobienia chałwy własnego pomysłu. Dziś przepis jak zrobić masło, a jutro przepis na moją chałwę :) Składniki: 200 gram wiórków kokosowych Wykonanie: Wiórki prażę na suchej patelni do zrumienienia. Studzę, przekładam do miksera

Ciasteczkowy Potwór
Tarta orzechowa z masą chałwową oblana polewą czekoladową z prażonymi orzechami 211

cukru 30 g zmielonych na piasek orzechów laskowych 40 g mąki ziemniacznej 150 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem chałwowy: 150 g chałwy 125 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 150 g orzechów laskowych- posiekanych grubo i uprażonych 90 g deserowej czekolady- 78% kakao 90 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Ciasto(...)wyłożyć na blachę/formę do tart. Piec: około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Na ostudzone cisto nakładać masę chałwową, a następnie polewę czekoladową. Masa chałwowa: 1. Chałwę, śmietankę, cukier puder połączyć na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. 2. Następnie masę przełożyć do garnuszka-zagotować do momentu  wrzenia od czasu do czasu mieszając i gotować od tego

KreatywnePiny
MAZUREK mocno czekoladowy 281

Góra: -100 g posiekanej mlecznej czekolady -100 g posiekanej gorzkiej czekolady -100 g orzechów PECAN u mnie od Skworcu  pokrojonych w kawałeczki -40 g orzeszków ziemnych -50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie  od Skworcu  + 3 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu.  Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło(...)wrzucić połamaną czekoladę i dodać esencję waniliową.  Wszystko razem podgrzewać, cięgle mieszając. Czekolada powinna się rozpuścić ,a masa być jednolita. Pomadę wylać na podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą.  Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. Nie kroić od razu, choć to trudne będzie! Lepiej dać mu zastygnąć dobrze. Jako

Z Kuchni Do Kuchni
Chałwa z pistacjami 152

Lubicie chałwę? Ja nie przepadam, ale oglądając jakiś program na Kuchni+ pokazywano jak się ją robi i pomyślałam: dlaczego nie spróbować? I oto jest - dużo lepsza niż te sklepowe :) Składniki: 2 szklanki sezamu 10 łyżek jasnego miodu 2 garście obranych pistacji Sezam uprażyć na suchej patelni aż zacznie pachnieć. Im ciemniej uprażymy go, tym ciemniejsza będzie nasza chałwa

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 255

cukru 2 cukry waniliowe (po 16g) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 250 g margaryny 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 2 łyżki wódki 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym(...)mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej. Po ugotowaniu okrywamy budyń ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu.  Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy

VioletoweKucharzenie