już kolejna wersja chrupiących i delikatnych ciastek z kleikiem ryżowym w roli głównej. Tym razem posiadają pyszny oraz kuszący posmak chałwy z kokosową nutą! Jeśli jesteście miłośnikami tego przysmaku to zapewne pokochacie i te ciasteczka. Polecam! (około 16 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 50g pasty tahini 50g wiórków kokosowych 100g cukru
Di gotujewiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie ciasta : Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek. Ubić sztywną pianę z 2 białek. Wszystkie żółtka utrzeć z masłem , dodając
Różne smaki w kuchnidodać do masy, podzielić ją na 4 części. Do każdej dodać ulubione dodatki, u mnie: 1) ziarenka z 1/3 laski wanilii, dżem malinowy, wiórki kokosowe (brak na zdjęciu) 2) chałwa, płatki migdałów 3) pasek mlecznej czekolady, cukierek "Śliwka w czekoladzie" w środku, płatki migdałów 4) biała czekolada, suszona żurawina, wiórki kokosowe Przełożyć do kokilek, piec w 190 st. C przez
Słodkie inspiracjezęby i palce... a przy tym zdrowa, bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego i utwardzonego tłuszczu. Zamiast tego znajdziecie drogocenny słonecznik, który lekko podprażony pięknie pachnie i wspaniale wzbogaca smak chałwy. Do masy można dodać kakao lub posiekane orzechy :) Składniki: 200 g sezamu 2-3 łyżki miodu 1/2 szklanki słonecznika 1 łyżka oleju kokosowego Sezam i słonecznik podprażyć lekko
Chocolate Muffin Blogdawno na kursie cukierniczym podczas zajęć z wyrobami ze wschodu robiliśmy chałwę. Fakt – słodka, ale pyszna dlatego też postanowiliśmy
Kuchenne WariacjeBatatowa nocna owsianka, z chałwą i borówkami dużo wątpliwości u mnie ostatnio, coraz więcej strachu i nieprzespanych chwil tylko dlatego, że za dużo myślę, że ogarnia mnie strach.. boję się tego wszystkiego, choć staram się nie myśleć, ale chyba coraz bardziej do mnie dociera....wszystko, czas... którego już niedużo, życie
More food, love and dreamsBudyń o smaku chałwy? Dlaczego nie! Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej oraz domowej pasty tahini. Możecie kupić gotową, ale uwaga na skład - niektóre zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Przepis na domową tahinę znajdziecie poniżej :) Składniki na 2 szklanki : 4 szklanki sezamu 1 łyżka oleju Rozgrzać patelnię, wsypać sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć
Chocolate Muffin Blogkakaowe gofry gryczane z domową chałwą~ No i w końcu wyszły! Do trzech razy sztuka, haha :) Mimo wszystko i tak miałam stresa, bo były pewne problemy przy wyjmowaniu gofrów, ale ostatecznie przy małej porannej gimnastyce wyszły z gofrownicy cało :) Jeśli chcecie - mogę podać przepis! :) A tytuł dzisiejszego posta bynajmniej nie tyczy się śniadania...Więc czego? Jeśli obserwujcie mnie na instagramie
breakfast of dreamsKawowe trufle fasolowe z cappuccino obtoczone w chałwie, maliny i kawa Takie leniwe poranki to ja lubię, a teraz zabieram się do pracy, bo jutro nasze imieniny (mama, tata, ja xd) A wczoraj będąc w pracy zadzwoniła do mnie bardzo miła pani z sieci sklepów Lidl, z informacją, że mają dla mnie przesyłkę-niespodziankę i czy jestem
More food, love and dreamsKawowy kuskus z malinami i chałwą Coś prostego i szybkiego na początek tygodnia
More food, love and dreamsziaren sezamu, zmielonych na gładki krem. Bez żadnych dodatków, pięknie pachnąca. Od jakiegoś czasu mam w lodówce słoiczek takiej właśnie tahiny. Używałam jej już do stworzenia ciasteczek lub chałwy , a także hummusu . Tym razem postanowiłam wypróbować dość niecodzienne połączenie. Owsianka z tahiną smakuje cudownie. Ma delikatny aromat sezamowy, wręcz uzależniający! Podałam z orzechami i suszona żurawina :) Poniżej znajdziecie link
Chocolate Muffin Blogjest jak złapie mnie faza pod tytułem "zdrowe, domowe, lepsze niż sklepowe" :) Właśnie z tej serii jest dzisiejszy przepis na domową chałwę bez zbędnego tłuszczu i konserwantów. Bardzo polecam! Na zdjęciu jedynie mała kuleczka, którą zdążyłam uratować :) Składniki : 150 g pasty tahini* 90 g cukru 40 g wody 30 g cukru wanilinowego lub więcej według gustu Do garnka z grubym
Chocolate Muffin BlogPasta tahini jest podstawą wielu arabskich potraw, zarówno słodkich jak i słonych. Wykorzystujemy ją do przygotowania hummusu , czyli pasty z ciecierzycy oraz chałwy . Można ją kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych na dziale z produktami kuchni świata. Poniżej podaję przepis, jak przygotować taką pastę w domu :) Składniki na 2 szklanki : 4 szklanki sezamu 1 łyżka oleju Rozgrzać patelnię, wsypać sezam
Chocolate Muffin Blogowsianka z gruszką, chałwą i pekanami Tak podaną owsiankę podpatrzyłam ostatnio u Oliwi , dziękuje. Genialna była <3 Dzisiaj nie byłam w szkole, za to odwiedziłam lekarza i teraz zaraz zamiast pisać wypracowanie na RELIGIĘ!!! idę piec ciasteczka, no bo przecież jest jeszcze czas
More food, love and dreamsbananowo-kawowy krem jaglany z chałwą i gruszką Ostatnio zakochałam się w kremach jaglanych, a ten może i kolor ma dziwny, ale jak smakuje. :3 Jak zwykle musiałam go rano podgrzać, bo jednak rano wolę jeszcze parujące miseczki od zimnych naczynek z lodówki. Składniki: 60g kaszy jaglanej 1 - 1 1/2 szklanki wody/mleka* banan porządna łycha ricotty(ok.50-70g? 2 łyżeczki
More food, love and dreams