latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki (+/-30szt.): 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g chałwy np. waniliowej 3 łyżki śmietany 1 żółtko dodatkowo około 40-50g roztopionej czekolady mlecznej/gorzkiej do ozdobienia ciasteczek Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę
Słodkie zapomnieniesmaku, do tego bakalie i czekolada, no i powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: 15 dag kaszy jaglanej szczypta soli woda gorąca 10 dag ulubionej chałwy 4 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych cukier do smaku masło do posmarowania kokilek 4 kostki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Ugotowaną(...)przekładamy do miski i lekko studzimy. Do takiej lekko ciepłej wkruszamy chałwę i dokładnie mieszamy. 2. Następnie do kaszy dajemy wiórki kokosowe, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie mieszamy. 3. Foremki kokilki smarujemy cieniutko masłem, następnie przekładamy do nich kaszę lekko ją ubijając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia
Izabelawkuchnitroszkę za mną tęskniliście? Tłumaczenie takiej dziury czasowej jest zbędne, to nie blog lifestylowy a kulinarny! Zatem do rzeczy! Mam dziś dla Was zdrową i pyszną alternatywę dla popularnej chałwy. Jeśli nie smakują Wam kupne i niestety, najczęściej bardzo niezdrowe, przesłodzone, sklepowe chałwy - ten przepis jest dla Was. Na marginesie - czy wiecie, że pestki słonecznika zawierają mnóstwo witaminy E, która
Garniec Magalieprzekąska. Oczywiście bez białego cukru, mąki pszennej i masła :) Spód: 4 łyżki mąki kokosowej 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka dobrej jakościowo chałwy Olej rozpuścić z masłem i miodem. Wymieszać z chałwą i mąką kokosową. Przełożyć do pojemnika wyłożonego folią. Docisnąć mocno i schłodzić. Karmel: 1 szklanka daktyli 2 łyżeczki kakao
Chocolate Muffin BlogDomowa chałwa to wspaniała, słodka rozkosz dla podniebienia, idealny smakołyk dla wielbicieli słodkości, przez jednych uwielbiana przez innych nienawidzona. Przepis jest banalnie prosty a do tego szybki w przygotowaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na formę keksową 12 – 30 cm 250 g masła lub margaryny 125 ml wody 1 szklanka cukru kryształu 20 g cukru waniliowego 1 łyżka(...)chwilę miksujemy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową i dokładnie ją rozprowadzamy po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Artykuł Niby-chałwa + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniamożna też wcześniej upiec biszkopt Składniki Biszkopt upieczony z tego przepisu z 5 jajek ( klik ) w formie o wym. Krem chałwowy 100 g masła 100 g margaryny 30 dkg chałwy waniliowej Masło i margarynę ubić w mikserze na puszystą masę. Dodać chałwę i miksować, do połączenia składników. Krem rodzynkowy 30 dkg rodzynek rum bądź inny alkohol 100 g czekolady mlecznej
Słodkie inspiracjeteż orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (24x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru Dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżka kakao 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Brzoskwinie odsączyć(...)mieli ok 3/4 litra płynu. Sok gotujemy rozpuszczamy w nim galaretki i zostawiamy do stężenia. Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem, a następnie dodajemy do niej pokruszoną drobno chałwę wymieszaną z mascarpone. Zimne ciasto nasączamy herbatą, a następnie rozkładamy na nim brzoskwinie ( można je pokroić w mniejsze kawałki). Na brzoskwinie wykładamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do lodówki, by całkowicie
Cynamonowe szczęścieUwielbiam chałwę i serniki, dlatego prezentuję Wam już kolejny przepis (po serniku z chałwą i bakaliami), który łączy te dwa smaki. Inspirację znalazłam na blogu „Moje Wypieki”, lecz co-nieco przerobiłam i zmieniłam ilość składników, bo potrzebowałam dużej ilości sernika. Składniki są dobrane do formy o wymiarach 24 x 40 cm, czyli do tzw. dużej blachy. Jeśli
Wiszniówkauzależnia swoim smakiem, co jest jego minusem, ale na szczęście szybko syci, dzięki czemu nikt nie zje go za dużo. SKŁADNIKI: MASA: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 270g chałwy naturalnej (słonecznikowej) banan SPÓD: 175ml mleczka kokosowego 2 szklanki płatków migdałowych 2 szklanki wiórków kokosowych WYKONANIE: Wiórki kokosowe wraz z mleczkiem i płatkami migdałowymi dokładnie blendujemy i przekładamy do formy(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 min. Pół szklani kaszy jaglanej gotujemy z dodatkiem szklanki wody, w razie potrzeby dolewamy trochę płynu. Ugotowaną kaszę blendujemy z chałwą i bananem. Gotową masę przekładamy na upieczony delikatnie spód. Wierzch posypujemy wiórkami, po czym ciasto przekładamy do chłodnego pomieszczenia na kilka godzin
healthy dreamstreściwy. Dzięki odżywce białkowej można tak naprawdę uzyskać dowolny smak, ale można także ją pominąć i zastąpić na przykład łyżeczką cynamonu lub kakao. Sos można przygotować także z kupnej chałwy, ale gorąco polecam przygotować domową tahini i wykorzystać również w innych przepisach. Składniki: 2 jajka 1 wafel ryżowy 1 łyżka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym 1 łyżeczka mąki kokosowej(...)wymieszać widelcem. Wafla drobno pokruszyć i dodać do masy. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Przekroić na ćwiartki. Sos: 2 łyżeczki tahini + 1 łyżeczka miodu lub 2 łyżeczki chałwy waniliowej Ćwiartki omleta przełożyć na zmianę z plastrami jabłka. Polać sosem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzdejmujemy z ognia, zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Do lekko przestudzonej wkładamy głowicę blendera immersyjnego i miksujemy kaszę na gładko, dodając pozostałe mleko dla rozrzedzenia całości i pokruszoną chałwę – dla smaku. Jeśli Wasz kasza stale jest bardzo, bardzo gęsta – dodajcie do niej więcej mleka niż podałam w ilości składników. Po zastygnięciu i tak deser się zestali. Masę przekładamy(...)deser jeść jeszcze ciepły, od razu. W obu wersjach jest tak samo pyszny. SKŁADNIKI ½ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka – krowie, roślinne, tłuste, chude, bez laktozy – do wyboru 65g chałwy (mały batonik chałwowy) 3 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka masła 2 łodygi rabarbaru sezam do posypania
Karo in the KitchenBatatowy pieczony tofurnik, z chałwą słonecznikową i gruszką Ta chałwa to moje dzisiejsze odkrycie dnia, niech cały dzień będzie taki pozytywny ^^ Jeszcze tylko kilka(nascie) godzin PRZEPIS: 200g naturalnego tofu 100-150g tofu łyżka mąki z tapioki/ budyniu waniliowego Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki wody Coś do posłodzenia Cynamon Tofu i batata zmiksować na gładką masę
More food, love and dreamsKawowe ciasto fasolowe; z gruszka i chałwą Wspominałam jak bardzo lubię chałwę? xd Mimo, że wolne od szkoły, to jednak trochę chcę do niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami
More food, love and dreamsmąki tortowej 8 dużych jajek (takie dałam) 100 g wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki kakao Masa chałowa: 200 g chałwy - smak dowolny ( ja użyłam waniliowej) 10 g margaryny 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru Wykonanie: Obieramy jabłka i zścieramy na dużych oczkach i odciskamy nadmiar soku - posypujemy cukrem waniliowym. Masło(...)wykładamy jasną masę - można pomóc sobie wykładanie dekoratorem chodź nie jest to myślę konieczne. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180* C Po upieczeniu robimy masę chałową. Zagotowujemy margarynę, posiekaną chałwę, cukier i 2 łyżki mleka. Gdy się masa zagotuje odstawiamy z ognia i dodajemy pozostałe 2 łyżki mleka mieszamy i wylewamy na ciasto :) Smacznego :) Jest to pyszne ciasto godne polecenia
W Moim Magicznym Domułyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru zapach waniliowy 15ml. łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 300 g. chałwy naturalnej lub waniliowej DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki wódki 2 łyżki wiórków kokosowych DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Uwaga!: Nasączamy herbatą tylko górę tortu(...)Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM CHAŁWOWY: Przekładamy do miski serek mascarpone i przez chwilę miksujemy go mikserem, aby nabrał puszystości. Dodajemy do serka pokruszoną chałwę. Mieszamy całość mikserem, do momentu uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. Połowę ubitej śmietany dodajemy do masy chałwowej i dokładnie RĘCZNIE mieszamy. (Drugą połowę bitej śmietany wykorzystamy
Domowe Torty