pszennej ¼ szklanki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: 400 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody wiśnie w zalewie słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) - do nasączenia: mocna kawa 1 kieliszek wódki Wykonanie: Tort traktor: Upiec biszkopt(...)uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. Przygotować krem: Kawę zaparzyć, chałwę drobno pokruszyć, żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kawie. Kawę z żelatyną można podgrzać ale nie można zagotować. Kawę z żelatyną ostudzić. Śmietanę ubić
Mama GotujeUwielbiam chałwę w każdej postaci dlatego też byłam pewna, że tort będzie mi smakował. Zdecydowanie polecam go osobom, które lubią bardzo słodkie ciasta, bo to właśnie takie jest. Nawet dla mnie kogoś kto zawsze mawia, że nie ma czegoś takiego jak zbyt słodkie ciasto to było jednak bardzo słodkie. Chociaż zauważyłam, że najlepsze było następnego dnia, kiedy stało się bardziej(...)Wystudzić, przekroić na trzy blaty. Masa chałwowa: 2 jajka 150 g masła o temp. pokojowej 150 g margaryny o temp pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 300 g chałwy 2 łyżki likieru kawowego Masło i margarynę ucieramy na puszystą masę. Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Wbijamy w całości do metalowej miski, dodajemy cukier i ubijamy na parze. ( Do garnka wlewamy
Słodka Kraina Wypiekówwypieków najbardziej pasują mi zwyczajne, oklepane twarogi w kostkach, których nie mielę w maszynce, a po prostu przeciskam przez praskę do ziemniaków. Do tego serniczka dodałabym trochę więcej chałwy niż w przepisie, a serek waniliowy zamieniła na taki o naturalnym smaku i byłoby idealnie! Ale i w takiej wersji smakuje doskonale. Polecam serdecznie! Już niedługo więcej serników(...)kakaowych herbatników 40 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g chałwy waniliowo - czekoladowej 50 ml likieru czekoladowego 3 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 120ml wody Proporcje na blachę 24x24cm Herbatniki pokruszyć wałkiem na okruszki. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania
Cakes By Kejtmiałam w ustach ich smak - bardzo słodki, bardzo sezamowy, bardzo… no właśnie. Bardzo. Jednak kiedy je upiekłam okazały się bardzo, ale pyszne! Absolutnie nie przedobrzone, kruchutkie, z delikatnym posmakiem chałwy w tle. Chałwożercom i nie tylko polecają się! Tym oto przepisem wygrałam konkurs zorganizowany przez Matyldę, autorkę bloga “Smak na Wspak”. Składniki: 100g miękkiego masła 180g chałwy sezamowej (ja użyłam(...)kakaowej) ⅓ szklanki cukru pudru 1 ½ szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka wody białko jajka i sezam do posypania ciasteczek ( w moim przypadku bez posypki) Przygotowanie: Chałwę pokruszyć do miski, dodać cukier puder i masło, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto. Z ciasta formować
Cakes By KejtTort Chałwowy Składniki: masa (według przepisu z kotlet.tv ): - 200g masła lub margaryny roślinnej - 1 1/2 przygotowanego budyniu śmietankowego z torebki (najlepiej bez cukru) - 400g chałwy (u mnie Odra) - cukier waniliowy - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram(...)cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję do kremu. Zostawiam jej odrobinę na posypkę. Dodaję przestudzoną żelatynę i wszytko dokładnie miksuję. Biszkopt przekrawam na pół i smaruję go kremem (1/2 masy). Nakładam na niego drugą część i resztę kremu. Siekam orzechy, dodaję do nich wiórki kokosowe i resztę chałwy
Kuchnia co dniaskładniki: 200 g chałwy (ja użyłam chałwy domowej roboty przepis tutaj ) 200 g miękkiego masła 1 opakowanie wafli (5 listków) wykonanie: Masło ucieramy na puch. Chałwę rozdrabniamy, stopniowo dodajemy do masła i miksujemy na jednolita masę. Gotowym kremem przekładamy wafle. Owijamy folią spożywczą. Obciążamy np. garnkiem z wodą. Pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 250 g maki 100 g cukru 100 g margaryny 100 g chałwy waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 4 łyżki soku pomarańczowego świeżego lub pól olejka pomarańczowego 1 olejek waniliowy 50 g rodzynek (można dodać więcej) 30 g orzechów włoskich lub laskowych Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki(...)Chałwę w pomocniku kuchennym lub blenderem zmielić na jednolitą masę. Przygotować dwie miski do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki oraz orzechy - wymieszać. Natomiast w drugiej misce ubić jajka z cukrem, potem dodać roztopioną margarynę, sok pomarańczowy (lub połowę olejka pomarańczowego), olejek waniliowy - wymieszać. Następnie dodać chałwę, którą należy dobrze wymieszać do rozpuszczenia, potem dodać mleko
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 100 g chałwy waniliowej 50 g chałwy z czekoladą gorzką 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki sody 1 łyżka cukru waniliowego 6, 5 łyżek cukru pudru 1 jajko Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do miski kruszymy chałwę waniliową
Ciastka - domowe słodkościciasto powinno być zrobione z jakimiś innymi owocami. To oczywiście tylko moje subiektywne zdanie, dyktowane smakiem, na pewno wielu osobom posmakuje takie ciasto z jabłkami, ale według mnie chałwa i jabłka jakoś nie idą w parze. Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :) Składniki: 1 kostka masła (miękkiego) 150 g cukru + 5 łyżek (do pianki) 220 g mąki 7 jajek duża(...)szczypta soli 1 cukier waniliowy (dałam własną esencję waniliową 2 łyżki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych 4 banany 3 łyżki kakao Na polewę: 150 g chałwy waniliowo-kakaowej (marmurkowej) 1 łyżka masła 3 łyżki śmietanki 30% 1 . Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 2 . Oddzielamy żółtka od białek, białka wstawiamy
Kuchnia Prezydentowejłyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Na masę chałwową: 1 budyń śmietankowy bez cukru, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 chałwy o smaku waniliowym w batoniku (w moim przypadku były to 2 chałwy firmy Odra każda po 65g) Na masę maślaną (do obłożenia tortu): 125 g masła w temp. pokojowej(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale zamiast cukru dodać 2 łyżki mąki pszennej, odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać wystudzony budyń, wymieszać. Na końcu dodać pokruszoną chałwę, wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć ponczem (pół wyciśniętej cytryny wymieszać z łyżeczką cukru pudru i pół szklanki przegotowanej wody) i przełożyć masą chałwową. Masa maślana: utrzeć masło
Domowa Cookierenka AgiCiasteczkowy sernik na zimno tak nam posmakował, że chciałam zrobić znów jakiś serniczek na podobnej bazie. Miałam do zużycia chałwę i tak powstało to cudeńko. Kolejny eksperyment - klejny sukces :) Aż sama jestem z siebie dumna :) Tym bardziej że pierwszy raz robiłam zebrę (nawet takiej babki-zebry nigdy nie piekłam). Zdziwienie i podziw w oczach męża - bezcene ;) A do tego(...)twarogu sernikowego 2,5 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 1 szkl śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 20 dag chałwy 2 łyżki czekolady w proszku lub kakao słodkiego typu Puchatek Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30% 1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo: wiśnie suszone namoczone
Kto ugości moich gości?Gdybym miała stanąć teraz w kuchni, najbardziej chciałabym przygotować te potrawy, a jeszcze lepiej byłoby, gdyby ktoś podał mi je gotowe na tych cudnych naczyniach :) Małgorzata K. - drożdżówki z chałwą Big Czu - pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Bon Appetit Małgorzaty - gołąbki w liściach winogronowych z ryżem i oliwkami GRATULUJĘ!!! I proszę o podanie adresów do wysyłki(...)mojego maila, czyli bistro.mama@hotmail.com :) G Małgorzata K. malgosia120@gazeta.pl Drożdżówki z chałwą - See more at: http://www.bistromama.pl/2015/05/tydzien-grecki-w-lidlu-konkurs.html#comment-form Małgorzata K. malgosia120@gazeta.pl Drożdżówki z chałwą - See more at: http://www.bistromama.pl/2015/05/tydzien-grecki-w-lidlu-konkurs.html#comment-form ię przepisem na danie raczej typowe dla kuchni polskiej lub ogólnie znane, które można urozmaić produktem, który Lidl ma w swojej ofercie w ramach tygodnia greckiego. - See more
bistro mamaWielkimi krokami zbliża się okres Świąt Wielkanocnych, w moim domu zaczęły się więc sernikowe eksperymenty. Dziś powstał pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany słodko - słonym smakiem solonego karmelu. Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki 50g cukru(...)wiaderka 530 ml mleka skondensowanego 3 jaja 1 łyżka miodu 1 łyżka tahini 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 opakowania sezamków Na polewę: 150 g chałwy 50 g masła 2 łyżki mleka Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść
Wielki apetytmój stół. Niewielki modyfikacje musiały nastąpić, chociażby z tego powodu, że ciasto z czterech jaj robię tylko jako spod, a nie jako spód i wierzch. Poza tym dla miłośników chałwy to po prostu jest poezja smaku :D Polecam wszystkim ciasteczkowym potworom. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki(...)proszku do pieczenia 1 duże opakowanie herbatników Petitbeurre double colour Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 1/2 litra mleka 1 kostka masła (250 gram) 200 gram chałwy waniliowej Dodatkowo: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam na patelni
Ciasteczkowy PotwórSernik śródziemnomorski to bogactwo sera, chałwy, białej czekolady, pistacji... Słodki, ale nie za słodki jak na kraje arabskie:) Przepis znalazłam tutaj , ale swego czasu był też pieczony przez nasze polskie blogowiczki:) Składniki na spód sernika: 120g herbatników "Digestive"; 80g obranych pistacji; 30g obranych migdałów; 30g orzechów laskowych lub włoskich; 50g jasnobrązowego cukru Demerara; 140g(...)białego; 3 duże jaja; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub amaretto; 2 łyżki mielonych migdałów; 150g chałwy, grubo rozdrobnionej (można dać więcej); Składniki na polewę miodową: 3 łyżki gęstej, tłustej śmietany (np.22%); 40g masła; 4 łyżki miodu; Wykonanie: Spód
In my kitchen