chałwa - 1272 przepisów (strona:18/85)

Sernik chałwowy z czekoladą! 96

też podszkolić się w kwestii serników i piec je ciągle, łącz ze sobą rożne smaki, aby znaleźć te prawidłowe połączenia. I dzisiaj o to przedstawiam Wam go - sernik z chałwą! Obłędnie dobry, kremowy i ten smak i zapach! Nie do podrobienia, jedyny w swoim rodzaju, bardzo szlachetny smak i jestem pewna, że zadowoli każdego. Muszę Wam powiedzieć, że w kwestii(...)Wylep spód małej tortownicy. MASA SERNIKOWA: - 500 g sera z wiadereczka - 3 jajka zerówki - 6 łyżek cukru - 1 łyżka proszku budyniowego - 1 łyżka mąki tortowej - 200 g dobrej jakości chałwy W misie robota umieść żółtka i białka, zacznij ubijać aż mocno się napowietrzą około 5-7 minut, dodaj cukier i dalej ubijaj przez 5 minut, dodawaj po łyżce sera

SMYKWKUCHNI
Chałwowy sernik na zimno 114

Cześć! Z racji, że chałwę bardzo lubię a i serniki też, zrobiłam tym razem sernik chałwowy na zimno.  Zdarzało mi się piec, ale chciałam coś odmienić, no i odmieniłam. Nadarzyła się okazja i nie omieszkałam jej wykorzystać.  Trochę dumałam jak go zrobić. W momencie kiedy zaczęłam już działać włączyła się moja wyobraźnia i musiałam go zrobić(...)właśnie wychodziło. Składniki: * 90 dkg sera potrójnie mielonego * 4 chałwy kakaowe każda po 65 g * 330 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 60 ml likieru czekoladowego * 2 łyżki żelatyny * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na spód: * opakowanie herbatników kakaowych * 1/3 kostki masła Na polewę: * 1 czekolada mleczna * 1 łyżeczka masła * 1 łyżka wody * 1 łyżka śmietanki 30% * 1 łyżka kakao

Pieprzyć z Fantazją
Chałwa z pistacjami 130

Kilka bloków sezamowych opublikowałam już na tym blogu ( klik! ). Pisałam też, że nie lubię chałwy robionej przemysłowo (być może ze względu na zawartość ekstraktu z mydlnicy, który zawiera trujące związki), natomiast przepadam za chałwą domowej roboty z miodem z zaufanego źródła. To jeden z tych deserów, które nie powodują zbyt wielkich wyrzutów sumienia, bo zawierają tak dużo dobra. Dziś prezentuję(...)najbardziej klasyczną turecką wersję - z pistacjami. Do jej wykonania wykorzystałam resztkę zeszłorocznego, skrystalizowanego miodu, co widać w postaci grudek nadających bardziej marmurkowego wyglądu mojej chałwy. Składniki : 400 g jasnego sezamu ok. 300 ml miodu dwie garści obranych pistacji Sezam prażyć na raty na suchej patelni i mielić np. w młynku do kawy. Zmielony sezam wymieszać z miodem.  Gdy masa

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik chałwowy z musem truskawkowym. 225

Sezon truskawkowy w pełni, wiec koniecznie trzeba to wykorzystać i upiec ciasto z tymi smacznymi owocami. U mnie tym razem był sernik z dodatkiem chałwy oblany musem truskawkowym. Pycha! Składniki na spód; 1,5 szkl mąki pszennej 3 żółtka 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia     Z podanych składników(...)około godzinę do lodówki.    Składniki na masę serową; 1 kg twarogu pół szklanki cukru 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy (40g) 4 jajka 10 dag chałwy klasycznej pół szklanki kefiru   Mus truskawkowy; ok 60 dag truskawek (mogą być mrożone) 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny   Przygotowanie; Twaróg przekładamy do miski, blendujemy go na puszystą

Radość kipiąca uśmiechem.
blok chałwowy 133

blok czekoladowy. Wiedziałam, że będzie to dobre ale nie spodziewałam się, że zostanie nazwane "kulinarnym noblem". No może brat troszkę przesadził ale dobre było, to fakt. Jeśli lubicie chałwę i te bardziej słodkie desery to to coś dla Was:) Składniki: 200 g pełnego mleka w proszku 125 g masła 1/4 szklanki wody 1/3 szklanki cukru 1/2 opakowania markiz chałwowych(...)Cukry Nyskie) 100 g chałwy waniliowej 100 g suszonej żurawiny Małą keksówkę wyścielić folią spożywczą. Żurawinę sparzyć wrzątkiem. Chałwę i ciastka pokroić na mniejsze kawałki. Masło, wodę i cukier zagotować. Zdjąć z ognia. Przesiać przez sitko mleko w proszku i zmiksować. Od razu dodać ciastka, żurawinę i chałwę. Wymieszać łyżką i przełożyć do foremki. Kiedy wystygnie wstawić na kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piętrowy tort komunijny 120

Torty piętrowe są niezwykle efektowne i eleganckie. Dostojnie zdobią stół i cieszą oczy wszystkich gości. I taki tort miałam okazje przygotować w tym roku. Delikatny biszkopt oraz połączenie słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Efektownie wykończony i udekorowany masą cukrową i kwiatami. Drukuj Czas przygotowania(...)mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałowowy 800 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 500 g czekolady mlecznej 500 g chałwy waniliowej Krem waniliowy 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 600 g malin 160 g cukru 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wędrówki po kuchni
Tort chałwowo – waniliowy z frużeliną malinową 120

ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić - są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko i przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania(...)Biszkopt 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałwowy 600 ml śmietany kremówki 350 g czekolady mlecznej 350 g chałwy waniliowej 250 g mascarpone Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 300 g malin 80 g cukru

Wędrówki po kuchni
mazurek chałwowy 379

Mazurek chałwowy musiał się pojawić, bo chałwę po prostu uwielbiamy. Okazało się, że można zrobić z niej doskonałą polewę idealną do wypełnienia kruchego ciasta. Pomiędzy ciasto a pomadę dałam jeszcze warstwę dżemu pomarańczowego, który przełamał mdły smak chałwy. Te dwa smaki pasują do siebie idealnie. Polecam! na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko(...)szczypta soli  na nadzienie: 4 łyżki mleka 80 g masła 100 g chałwy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki dżemu pomarańczowego Stovit do dekoracji: rodzynki pianki marschmallow zielony pisak lukrowy Składniki ciasta szybko zagnieść. Owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć kształt kwiatka (ja wycięłam wkładką do tortownicy o tym kształcie). Z pozostałego ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowa chałwa słonecznikowa 161

Chałwa słonecznikowa to doskonała i zdrowa przekąska. Niepozorne pestki słonecznika kryją w sobie wiele składników odżywczych korzystnych  dla naszego zdrowia. To rewelacyjne źródło witaminy E i B6, fitosteroli, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, selenu, manganu. Jest tak pyszna, aż uzależniająca, a do tego przepis jest banalnie prosty. Chałwa słonecznikowa to tylko 2 składniki: ziarna słonecznika i miód. Może(...)kolor chałwy nie powala, ale smak ma fenomenalny. To przysmak nad przysmakami! To do dzieła! Składniki: 2 szklanki ziaren słonecznika 3-4 łyżki miodu Wykonanie: uprażyć słonecznik na patelni bez tłuszczu. Potrząsać patelnią lub mieszać. Gdy lekko się zezłocą i "puszczą " zapach zakończ prażenie. Za mocno uprażone będą po prostu gorzkie. Ostudzić zmielić wystudzone ziarenka w kielichu blendera na piasek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
,,Ciasto kakaowe z musem chałwowym’’ 133

jesteście smakoszami chałwy? Jeśli tak to zapraszam na delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem o smaku chałwy.Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty HELIO oraz ePrezenty Składniki: 160 g chałwy 150 g białej czekolady Helio 450 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny w płatkach 30 g orzechów włoskich Helio masło do wysmarowania formy 30 g wiórków kokosowych Helio Składniki na ciasto(...)blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 160 stopniach C 180 stopniach C przez 10 minut. przygotowanie musu: Gotujemy 150 ml śmietany kremówki. Rozpuszczamy w niej chałwę oraz czekoladę. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty, a następnie odciskamy i dodajemy do ciepłej masy chałwowej. Masę studzimy. W między czasie ubijamy resztę śmietany (300 ml). Przestudzoną masę łączymy z bitą śmietaną

Podróż w kulinaria
Chałwa słonecznikowa z miodem w czekoladzie - bez cukru i kilka słów dlaczego nie jemy cukru 126

życia - ale "Bez cukru"! Wraz z odstawieniem cukru z swojej diety odstawiłam leki na nadciśnienie - lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można pominąć polewę czekoladową. Na chałwie słonecznikowej napewno nie poprzestanę. Składniki: - 3 szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze(...)wrzucałam po kilka łyżeczek i mieliłam co jakiś czas wstrząsając. Ma nam powstać proszek, ewentualnie zbita masa - nie masło. Dodajemy miód, dobrze mieszamy. Na papierze do pieczenia formujemy kształt chałwy.. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotowanie polewy: Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao - gotowe! Polewamy naszą chałwę i wstawiamy do lodówki

Szkrab Je Sam
Ciasto chałwowe bez pieczenia 169

słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Krem chałwowy: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 200 g masła (miękkiego) 300 g chałwy waniliowej Do dekoracji: 100 g pokruszonej chałwy pokruszone sezamki 1/2 tabliczki tartej białej czekolady Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowo-chałwowego. Najlepiej przygotować go dużo wcześniej, żeby krem miał czas(...)się kożuch). Miękkie masło, ubijać robotem przez ok. 3 minuty, aż się dobrze napowietrzy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń - ciągle ubijając. Na koniec dodać drobno pokruszoną chałwę  (fot.2)  i zmiksować. Przygotować formę o wymiarach 20 x 30 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami:  herbatniki,  krem chałwowy  (fot.3

Świat Ciasta
Lody chałwowe. 116

Zrobiłam te lody specjalnie dla męża, ponieważ uwielbia chałwę. Ja z kolei nie lubię, ale kiedy spróbowałam tych lodów, to oszalałam na ich punkcie. Obiecałam sobie, że już nie kupię lodów w sklepie. Będę kombinować ze smakami :) Oczywiście podzielę się z Wami przepisami :) Składniki: 4 żółtka 1/3 szklanki cukru 250 g chałwy 1 łyżka soku z cytryny 500 ml śmietanki(...)Wykonanie: Jajka sparzyć. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie wkruszyć chałwę i dodać łyżkę soku z cytryny. Zmiksować tylko chwilkę na najniższych obrotach. Zrobi się twarda skorupa, ale nie przejmujcie się. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Dodać ją do żółtek z chałwą. Zmiksować, aż masa zrobi się puszysta. Tak przygotowane lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalki

Agusiowe smakołyki
Owsianka chałwowa 116

podawać owsianki ze świeżymi malinami, truskawkami, czy choćby jagodami, ale poza sezonem też z nich nie rezygnuję. Owsiankę podać możemy praktycznie ze wszystkimi ulubionymi dodatkami, dlatego dzisiaj padło na chałwę, której nie potrafię się oprzeć Owsianka z tego przepisu jest dość gęsta, dlatego jeśli wolicie mniej zwarte konsystencje, dodajcie po prostu więcej mleka, bądź mniej płatków Składniki na owsiankę(...)szklanki mleka szklanka płatków owsianych 125g chałwy Przygotowanie owsianki: Mleko wlewamy do garnuszka, wkruszamy chałwę i wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Kiedy owsianka się zagotuje, znacznie zgęstnieje, a chałwa rozpuści, zestawiamy garnuszek z ognia. Przekładamy owsiankę do naczynek, w których będziemy podawali i zajadamy Pudding chia z kiwi Pudding chia to deser, który musimy

NiePieprz.pl
Kostka chałwowo czekoladowa 171

Dzień dobry, co zrobić kiedy zapas chałwy chce się przeterminować? Oczywiście, że ciasto :D zapraszam na kolejnego smakowitego przekładańca z kremem chałwowym i bezikami. Delikatny biszkopt, dwa doskonale komponujące się kremy i bezy - po prostu bajka :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli(...)Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23.5x35 cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Masa: 2 budynie śmietankowe ok 900 ml mleka 30 dag chałwy 20 dag bezów 1 gorzka czekolada 1 kostka masła pół szklanki herbaty do nasączenia Gotujemy budynie i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu

Cynamonowe szczęście