chałwa - 1272 przepisów (strona:14/85)

Mazurek chałwowy 99

gościć na Waszych stołach. Wersji tego pysznego ciasta jest mnóstwo i na pewno każdy ma swoją ulubioną, do której chętnie wraca. Dzisiaj proponuję mazurek chałwowy , wersję zdecydowanie dla wielbicieli chałwy. Kruche, czekoladowe ciasto wypełnione nadzieniem z roztopionej chałwy z dodatkiem śmietany kremówki, udekorowane pokruszonymi sezamkami. Prosto i smacznie Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła 3 żółtka(...)łyżki cukru pudru 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli Masa: 250 g chałwy 100 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: sezamki do ozdoby Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko

Oryginalny smak
Babeczki chałwowo-porzeczkowe (vege) 92

już kolejna wegańska propozycja – tym razem powstały puszyste babeczki chałwowo-porzeczkowe, które smakują wybornie i zadowolą każdego. Wyśmienite połączenie smaków– lekko kwaskowe porzeczki i słodka chałwa – marzenie Składniki na 12 babeczek: 2 szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka proszku waniliowego ¾ szklanki oleju 6 łyżek musu jabłkowego 2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego) ½ szklanki wody Dodatkowo(...)chałwy 200-250 g czerwonej porzeczki Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję i ściągam z ogonków. Do foremek na muffinki wkładam po 1,5 łyżki ciasta, na górze układam 2-3 kawałeczki chałwy i niewielką garść porzeczek. Babeczki

Słodki sentyment
Rolada gigant 104

piekę drugi taki sam biszkopt. 1 czerwoną galaretkę o ulubionym smaku rozpuszczam i odstawiam do zastygnięcia. Mus chałwowo-czekoladowy: 150 g czekolady ciemnej 330 ml śmietanki 30% 150 g chałwy Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję partiami do przestudzonej, ale nie zimnej czekolady, delikatnie mieszając. Do kremu kruszę chałwę i ponownie delikatnie mieszam. Mus chałwowo-śmietankowy(...)mascarpone 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g chałwy Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone i puder. Delikatnie miksuję. Do masy dodaję chałwę i całość delikatnie mieszam. Mogę przystąpić do zawinięcia rolady. Biszkopty odkręcam usuwając ściereczkę. Jeśli jest zbyt suchy i zaczyna się łamać, możecie od razu polewać biszkopt delikatnie wodą z sokiem z pomarańcza

Słodki sentyment
Rolada gigant 104

piekę drugi taki sam biszkopt. 1 czerwoną galaretkę o ulubionym smaku rozpuszczam i odstawiam do zastygnięcia. Mus chałwowo-czekoladowy: 150 g czekolady ciemnej 330 ml śmietanki 30% 150 g chałwy Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję partiami do przestudzonej, ale nie zimnej czekolady, delikatnie mieszając. Do kremu kruszę chałwę i ponownie delikatnie mieszam. Mus chałwowo-śmietankowy(...)mascarpone 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g chałwy Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone i puder. Delikatnie miksuję. Do masy dodaję chałwę i całość delikatnie mieszam. Mogę przystąpić do zawinięcia rolady. Biszkopty odkręcam usuwając ściereczkę. Jeśli jest zbyt suchy i zaczyna się łamać, możecie od razu polewać biszkopt delikatnie wodą z sokiem z pomarańcza

Słodki sentyment
Brownie z chałwą 112

zapas na sytuacje awaryjne. Coż, nie wszyło. Jednak i tak było pysznie. 8 porcji: 100 g czekolady 3 jajka 100 g ksylitolu 100 g mąki orkiszowej 50 g chałwy 30 g oleju kokosowego 20 g kakao Czekoladę siekamy drobno lub kruszymy tłuczkiem. Ja zwykle wrzucałam ją do woreczka lub przekładałam papierem do pieczenia, zawijałam w ścierkę i dawałam się ponieść(...)sile tłuczka do ziemniaków. Chałwę kruszymy, mieszamy z czekoladą. Mąkę mieszamy z kakao. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ksylitolem, aż masa zmieni kolor na jasnokremowy. Dodajemy olej kokosowy do żółtek. Mieszamy. Dodajemy połowę piany z białek, mąkę, kakao i czekoladę. Masa będzie dość zwarta, ale należy ją dobrze wymieszać. Następnie dodajemy

Kucharzyca
Babeczki chałwowo-porzeczkowe (vege) 82

już kolejna wegańska propozycja – tym razem powstały puszyste babeczki chałwowo-porzeczkowe, które smakują wybornie i zadowolą każdego. Wyśmienite połączenie smaków– lekko kwaskowe porzeczki i słodka chałwa – marzenie Składniki na 12 babeczek: 2 szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka proszku waniliowego ¾ szklanki oleju 6 łyżek musu jabłkowego 2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego) ½ szklanki wody Dodatkowo(...)chałwy 200-250 g czerwonej porzeczki Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję i ściągam z ogonków. Do foremek na muffinki wkładam po 1,5 łyżki ciasta, na górze układam 2-3 kawałeczki chałwy i niewielką garść porzeczek. Babeczki

Słodki sentyment
Mazurek chałwowo-orzechowy 164

też przypadnie do gustu. składniki: kruche ciasto 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko nadzienie 200 g chałwy waniliowej 100 g orzechów włoskich 125 ml śmietanki 30 % ( pół szklanki) Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem pudrem. Dodać pokrojone zimne masło, posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach. Następnie dodać(...)spód przełożyć delikatnie na deskę lub talerz. Przygotować nadzienie. Orzechy zmielić, można na pył lub pozostawić malutkie kawałeczki, wedle uznania. Można także drobno posiekać nożem. Do rondelka wlać śmietankę. Chałwę drobno pokruszyć i wrzucić do śmietanki. Całość wolno podgrzewać aby chałwa się rozpuściła, cały czas mieszać łyżką aby się nie przypaliło. Gdy chałwa sie rozpuści dodać zmielone orzechy. Dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
JOGURTOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CHAŁWĄ 108

Wiem, że uwielbiacie ciasta jogurtowe i ucierane – ja też! Są łatwe w przygotowaniu, szybkie i niesamowicie pyszne! Dziś Wasze ulubione jogurtowe kubeczkowe przygotowałam w wersji z chałwą i białą czekoladą. Wyszło pyszne! Takie połączenie sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. SKŁADNIKI: * jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników. * mąka(...)kubeczki * cukier – 1 kubeczek * cukier wanilinowy – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * jajko – 3 szt * olej – 1 kubeczek * biała czekolada – 100 g * chałwa waniliowa – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×26 ), posypujemy pokruszoną połową chałwy i pieczemy

Ostra na Słodko
Ciasto chałwowe bez pieczenia – szybki i prosty przepis 222

Ciasto chałwowe bez pieczenia – szybki i prosty przepis Pyszny chałwowiec, który powstał na bazie sera i oczywiście chałwy. To ciasto już nie raz zachwyciło moich gości. Ja je uwielbiam ze względu na prostotę wykonania. Bez pieczenia, bez jajek, rozpływające się w ustach. Pyszne ciasto chałwowe, które sprawdza się na każdą okazję. Nowa porcja na pewno pojawi się u mnie(...)Dzisiejszy chałwowiec bez pieczenia powstał na bazie sera Wieluń Mój Ulubiony . Szczerze polecam Wam ten ser. Idealny do serników, najróżniejszych mas, deserów i… kanapek Składniki: 100 g chałwy (u mnie 50 g waniliowej i 50 g z bakaliami) 450 g dobrej jakości sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony 200 ml mleka 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego proszek

Słodkie okruszki
Chałwowiec na herbatnikach 210

Kupiłam chałwę i mialam piec chałwowca . Okazało się, że nie mam składników na biszkopt, więc powstała wersja bez pieczenia, na herbatnikach kakaowych. Tym razem masę zrobiłam sama bez gotowego budyniu w proszku. Dodałam mniej cukru bo zarówno chałwa jak i herbatniki są słodkie. Dorzuciłam też warstwę konfitury z czarnej porzeczki aby przełamała słodycz. Ciasto wyszło pyszne i smakowało nam bardziej(...)kakaowych 1 słoiczek konfitury porzeczkowej ( o pojemności ok 350 ml ) krem chałwowy 1 litr mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 300 g chałwy 5 łyżek cukru 200 g miękkiego masła Do garnuszka odlać 1,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie

Monia miesza i gotuje
Najlepszy krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów (duża porcja) 129

jest miłośnikiem chałwy? Mam dla Was pyszną propozycję na najlepszy krem budyniowo-chałwowy, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Z podanych proporcji wychodzi bardzo duuużo kremu (w mojej misce było to około(...)ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a sam krem zrobił wielkie wrażenie! 750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)   2 żółtka 2 budynie śmietankowe 200g masła 300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)   Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami. Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową. Mieszać

Di gotuje
Rolada piernikowa z kremem chałwowym 132

Wymyśliłam sobie roladę o smaku piernika, kiedy zastanawiałam się co do niej dodać,  mąż podsunął pomysł żeby posmarować ją kremem na bazie chałwy, która od jakiegoś czasu czekała na zużycie, a potem wpadłam na pomysł, by do tego wszystkiego dołożyć dżem,  miał być śliwkowy ale znalazłam słoiczek konfitury z pomarańczy. Wszystko to razem stanowi trio idealne, korzenny smak(...)czasie wyjmujemy z blaszki,  przekładamy na ściereczkę papierem do góry, ostrożnie odrywamy ten papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku.  Krem: 250 g chałwy waniliowej 250 serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru pudru słoiczek konfitury pomarańczowej Chałwę kruszymy i miksujemy z serkiem mascarpone (jeśli chcemy by krem był idealnie gładki, proponuję użyć

Cynamonowe szczęście
Deser dwa musy: chałwowy i malinowy 117

więc praca ta była żmudna i pracochłonna, ale jednak trzeba powiedzieć, że dużo przyjemniej je się coś co nie “strzyka” co chwilę pomiędzy zębami Zwłaszcza, że moja chałwa miała w sobie całe migdały, więc jednak było co chrupać. Składniki na 3-4 desery w szklance: Frużelina malinowa : – 500 g malin świeżych – 0,5 listka żelatyny (można pominąć(...)owoców żelatynę. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia. Nie wolno już w tym momencie gotowac owoców. Odstawiamy do ostudzenia. Mus chałwowy : – 250 ml śmietanki kremówki 30% – 300 g chałwy (moja była z całymi migdałami) Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy połamaną chałwę. Mieszamy, aż chałwa całkowicie się rozpuści, a składniki połączą. Masa delikatnie zgęstnieje. Ściągamy ją z gazu. Możemy

Relaxtime
sernik chałwowy 179

takie dni zjadłoby się coś przyjemnego dla podniebienia. Coś, co troszkę rozchmurzy nastroje. Na słodką przekąskę przy tv pod kocykiem i do filiżanki kawy mam sernik chałwowy. Chałwę uwielbiam a takie jej wydanie to....no pyszne to jest i tyle :D Moim gościom bardzo smakował, więc nie bazuję tylko na mojej opinii jakby co :D Składniki: * 1 kg mielonego białego(...)sera * 40 dkg chałwy waniliowej * 200 ml śmietanki 30 % * 3/4 szklanki cukru * 5 dużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Na spód: * 20 dkg pokruszonych herbatników * 1/4 kostki masła Na polewę: * tabliczka czekolady mlecznej * 1/5 kostki masła * 2 łyżki wody * 2 łyżki cukru - opcjonalnie Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą

Pieprzyć z Fantazją
Tartaletki z kremem chałwowym i owocami 152

pudru 5 żółtek Krem chałwowy: 2 szklanki mleka 3,2% Wydojone bez laktozy Mlekovita 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru 200 g masła bez laktozy Mlekovita 200 g chałwy waniliowej Dodatkowo: 150 g truskawek ¼ granatu garść borówek 50 g chałwy waniliowej listki mięty Przygotowanie: KRUCHE CIASTO Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier puder oraz pokrojone masło. Wszystko wyrabiamy, na koniec(...)gotującego mleka, mieszając energicznie rózgą, aż osiągnie konsystencję budyniu. Pozostawiamy do wystudzenia. W misie miksera umieszczamy masło i miksujemy na wolnych obrotach. Do roztartego masła dodajemy porcjami pokruszoną chałwę. Następnie do utartej masy, zaczynamy dokładać po łyżce przestudzonego budyniu. Ważne, aby masa cały czas, ucierała się na wolnych obrotach a chałwę i budyń dodawać małymi porcjami. Istotne jest też

Kierunekuchnia

Proponowane wyszukiwania