sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Chałwa to moja słabość. Kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami. Pamiętam jak mama kupiła na Święta Bożego Narodzenia chałwę w puszce i włożyła ją do lodówki. Kilka razy dziennie zaglądałam(...)chwilę popatrzeć na tą puszkę, czekanie na otwarcie zawartości wydawało mi się całą wiecznością. W jednej z gazetek kulinarnych „Najlepsze ciasta” znalazłam przepis na ucierane ciasto z dodatkiem chałwy, postanowiłam je upiec. Ciasto wyszło przepyszne. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnych smakiem chałwy. Polecam :-) Do wypieku potrzebne będą dwie małe keksówki lub jedna duża. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawnieChałwa zawsze kojarzyła mi się z dzieciństwem, kiedy wszystko to, co można było zdefiniować jako obrzydliwie słodkie wydawało się najdoskonalszym deserem. Teraz, kiedy pora już umierać, wolę bardziej wyważone smaki - stąd pomysł na stworzenie ciasta o smaku chałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej(...)wody Masa serowa: 500 g zmielonego sera 200 g chałwy waniliowej pół szklanki cukru 2 jajka 50 ml śmietanki 30% łyżeczka cukru z wanilią łyżeczka mąki ziemniaczanej aromat waniliowy Polewa: 100 g chałwy waniliowej 50 ml śmietanki 30% Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu - mąkę przesiać, utrzeć z masłem, cukrem pudrem, solą i jednym jajkiem. Ja tym razem
sama złodyczscript.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=647425&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=5470&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jaka chałwa najlepiej sprawdzi się na to ciasto? W sklepach bez trudu znajdziemy przeróżne rodzaje chałwy i tylko pozornie wszystkie są identyczne. Przede wszystkim zwróć uwagę na skład – powinien być możliwie(...)sezam i substancje słodzące. Jeśli zaś chodzi o smak, to masz tu pełną dowolność – ja najczęściej sięgam po tę klasyczną bez dodatków smakowych, chociaż jeśli lubisz eksperymenty, wybierz chałwę czekoladową lub pomarańczową. Raczej nie wybierałabym chałwy z bakaliami, bo ich dodatek kiepsko sprawdzi się w masie. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute
okolicepalnika.pljest aksamitna i jednorodna, a smak wyraźnie chałwowy. Wyjątkowo udany sernik, który bardzo smakował całej rodzinie, bo poprzedni z marcepanem mniej przypadł im do gustu. Do sernika użyłam polskiej chałwy wedlowskiej o smaku waniliowym. Ser jak zwykle z Piątnicy, bo jest bez żadnych dodatków i uważam go za najlepszy z mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało(...)można oczywiście dosłodzić według uznania. Składniki: ? 1 kg białego sera mielonego ? 5 jajek ? 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ? 300 g chałwy waniliowej ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ? 1 gorzka czekolada ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? kawałki chałwy do ozdoby Wykonanie: ? Mleko skondensowane zagotować z pokruszoną chałwą. Należy cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Chałwa powinna się rozpuścić w mleku
To co kochammożna się zajadać tym przepysznym deserem – oczywiście fajnie jak się chwilę schłodzi w lodówce, ale czasem… nie ma siły aby zaczekać Składniki (na 3-4 porcje): 100g chałwy waniliowej 250ml śmietanki kremówki około 5-6 łyżek tłustego mleka 1/2 szklanki mrożonych malin i kilka ładnych całych sztuk do dekoracji łyżeczka cukru Chałwę kroimy nożem lub rozdrabniamy(...)palcach na małe kawałki. Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy, aż będzie gorące, ale się nie zagotuje. Ściągamy je z ognia i dodajemy do niego około 2/3 przygotowanej chałwy – dokładnie mieszamy, polecam widelcem, aby kawałki chałwy zgniatać i rozcierać w gorącym mleku do rozpuszczenia. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, coś jak masło orzechowe. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, najlepiej
Smaczna StronaKwaśne soczyste jabłka przełamane słodką karmelową chałwą - spróbuj, nowej odmienionej szarlotki. Składniki (forma okrągła o średnicy 24cm) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 200 g zimnego masła 1 jajko Mus jabłkowy: ok. 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Dodatkowo: 150 g Chałwy(...)papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. Pierwszą częścią wyłóż dno formy, na ciasto zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj i równomiernie rozsyp 100 g chałwy, na chałwę wyłóż uprażone jabłka. Na jabłka ponownie zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj i równomiernie rozsyp 50g chałwy. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio
Wylizany RondelUwielbiam proste lecz niebanalne ciasta - taki właśnie jest ten sernik. Zaskakuje smakiem, słodki ale nie za słodki, podczas pieczenia zapach sezamu unosi się w całym domu. Ten sernik z chałwą pistacjową robi się rach ciach, zatem zapraszam do kuchni! S kładniki Tortownica 23cm Ciasteczkowy spód 400 g ciastek 150 g masła Masa sernikowa 1 kg sera sernikowego(...)cukru pudru Szczypta soli 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 100 ml śmietanki 30% 100 g chałwy pistacjowej Unitop Polewa 100 g chałwy pistacjowej/orzechowej 100 ml śmietanki Do dekoracji Użyj posiekanych pistacji, orzechów lub popcornu. Ciasteczkowy spód 1. Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni (góra-dół). Rozpuść masło. Ciastka zblenduj na konsystencje
Wylizany RondelUwielbiam proste lecz niebanalne ciasta - taki właśnie jest ten sernik. Zaskakuje smakiem, słodki ale nie za słodki, podczas pieczenia zapach sezamu unosi się w całym domu. Ten sernik z chałwą pistacjową robi się rach ciach, zatem zapraszam do kuchni! S kładniki Tortownica 23cm Ciasteczkowy spód 400 g ciastek 150 g masła Masa sernikowa 1 kg sera sernikowego(...)cukru pudru Szczypta soli 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 100 ml śmietanki 30% 100 g chałwy pistacjowej Unitop Polewa 100 g chałwy pistacjowej/orzechowej 100 ml śmietanki Do dekoracji Użyj posiekanych pistacji, orzechów lub popcornu. Ciasteczkowy spód 1. Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni (góra-dół). Rozpuść masło. Ciastka zblenduj na konsystencje
Wylizany RondelKolejna propozycja wielkanocnych wypieków. Mazurek dla miłośników chałwy. Jest przepyszny! Ogólnie bardzo słodki ale wiadomo, dla pożeraczy chałwy, nic nie jest słodkie Kruchy spód, cierpka konfitura i słodka chałwa – idealne połączenie. Ciężko się od niego oderwać. Składniki (na 2 małe mazurki lub jeden większy): * kruchy spód: – 1 szklanka mąki pszennej – 100g zimnego masła – 1 żółtko(...)łyżka cukru pudru – szczypta soli * masa chałwowa: – chałwa 250g – 50 ml mleka * dodatkowo: – cierpki dżem/konfitura – użyłam wiśniowej Z podanych składników ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na min 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i podpiec w piekarniku 10 minut w 160 C. Na upieczony spód rozsmarować cienką warstwę dżemu/konfitury (bez owoców). Chałwę posiekać
CookYourselfstole. Piekąc ciasto w tortownicy, można zrobić tort, kremu chałowego jest wystarczająco dużo nie tylko na przełożenie ciasta, ale również na ozdobienie boków i wierzchu. Pomimo użycia dużej ilości chałwy, masa nie jest zbyt słodka, więc ciasto przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom tego przysmaku. Składniki na chałwowiec Czekoladowy biszkopt: 6 jajek w rozmiarze L 3 / 4 szklanki cukru(...)szklanka mąki pszennej 1 1 / 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Krem chałwowy: 300 g chałwy waniliowej 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 600 ml mleka 250 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 50 g chałwy 3-4 kostki gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Czekoladowy biszkopt: Żółtka oddzielić od białek
niecodziennikparyDzisiaj przepis na tort z masą chałwową, a na nim różowy drip z białej czekolady. Nie dość, że smakuje obłędnie to jeszcze wygląda bajecznie. Myślę że każdy miłośnik chałwy będzie zachwycony. Obejrzyj film ze sposobem wykonania tortu: Podstawą tortu jest oczywiście biszkopt. Polecam zrobić go w wersji kakaowej, ponieważ taki idealnie komponuje się z masą chałwową. Biszkopt kakaowy Składniki(...)poniższym artykule: Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy Masa chałwowa Składniki: (na tort o średnicy 18 cm) 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki (30-36 %) 150 g chałwy waniliowej Wykonanie: Serek mascarpone i śmietankę przechowuj w lodówce, muszą być bardzo dobrze schłodzone. Chałwę pokrusz na małe kawałki i również umieść w lodówce. Miskę do ubijania śmietany i mieszadła miksera
Słodki Blogwnież z pomocnikami nie zawsze jest dobrym pomysłem ;P) a po trzecie chodzi nam wszystkim o to żeby był smaczny !!! Sernik chałowy nie tylko wspaniale pachnie i smakuje chałwą, ale również doskonale się prezentuje i będzie idealną propozycją nie tylko w świątecznym menu :) Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki . Polecam i życzę smacznego :) Składniki(...)Wielunia 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka pół szklanki śmietany kremówki (125 ml) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć
cucinareTort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami to moja kolejna wariacja na temat tortu z kremem o smaku chałwy Przygotowałam go na uroczystość rodzinną i muszę nieskromnie powiedzieć, że podbił serca, a może żołądki gości Biszkopt kakaowy nasączony rumem i krem na bazie budyniu o smaku chałwy z dużą ilością bakalii(...)można mniej lub więcej - według upodobań ) 0,5 szklanki wody Krem: 2 budynie śmietankowe ( po 40 g każdy ) 700 ml mleka 3 łyżki cukru 200 g masła 300 g chałwy waniliowej 150 g rodzynek 100 g migdałów Dekoracja: 50 g migdałów 50 g chałwy waniliowej 100 g rodzynek PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - białka ubić z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania
WSZYSTKO SMACZNEKolejna propozycja wielkanocnych wypieków. Mazurek dla miłośników chałwy. Jest przepyszny! Ogólnie bardzo słodki ale wiadomo, dla pożeraczy chałwy, nic nie jest słodkie ;) Kruchy spód, cierpka konfitura i słodka chałwa - idealne połączenie. Ciężko się od niego oderwać. Składniki (na 2 małe mazurki lub jeden większy): * kruchy spód: - 1 szklanka mąki pszennej - 100g zimnego masła - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru - szczypta(...)soli * masa chałwowa: - chałwa 250g - 50 ml mleka * dodatkowo: - cierpki dżem/konfitura - użyłam wiśniowej Z podanych składników ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na min 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i podpiec w piekarniku 10 minut w 160 C. Na upieczony spód rozsmarować cienką warstwę dżemu/konfitury (bez owoców). Chałwę posiekać, wsadzić do garnuszka i zalać mlekiem. Podgrzewać ciągle mieszając
CookYourselfPierwsze w tym sezonie lody. I to w moim ulubionym składzie: kawa i chałwa. Lody są ekspresowe w wykonaniu, jedynie czas chłodzenia wydłuża cały proces. Najlepsze będą oczywiście przygotowane w maszynie do lodów - idealnie puszyste i kremowe. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Lody kawowe z chałwą Składniki na około 1 litr: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół szklanki mleka 300ml(...)śmietany kremówki 1 łyżka likieru kawowego (dodałam likieru adwokatowego) pół łyżeczki cynamonu 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 szklance mleka 100g chałwy (smak dowolny) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy na gładką masę. Masę schładzamy w lodówce minimum 3 godziny (ja schładzałam w zamrażalniku 2 godziny). Następnie wszystko przelewamy do maszyny do lodów, dodajemy pokruszoną chałwę
Smak mojej kuchni