Bułeczki z patelni nadziewane camembertem (5 małych bułeczek) Sery pleśniowe to moją nowa miłość, od kiedy rozkochałam się w nich staram się je ładować dosłownie wszędzie gdzie tylko pasują i puki co jeszcze ani razu się nie zawiodłam. Jakiś czas temu dzieliłam się już z wami przepisem na podobne bułeczki w wersji z mąką orkiszową i twarogiem kozim TUTAJ . Dzisiaj(...)prezentuję je wam w nieco innej odsłonie. Zachęcam do spróbowania ! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g camemberta Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki. Na środku każdego placuszka umieszczamy około
Moja Michapoprawę w dodawaniu przepisów :) Pomysły mam, gotuje regularnie, problem jest z czasem na zdjęcia. Poniżej przepis na prosty omlet, ale bez mąki, za to z moim ukochanym ostatnio serem camembert... Składniki: - 5 jajek - 30 g sera typu camembert - 1 mały pomidor - garść świeżych listków bazylii - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich - olej/oliwa/masło do smażenia Rozbij jajka(...)wymieszaj żółtka z białkami (ubijaczką, widelcem). Dodaj ser camembert i pomidora pokrojonego w kostkę. Dodaj porwane listki bazylii i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Na nieprzywierającą patelnię wlej łyżkę oliwy/masła i na rozgrzaną patelnię wlej masę jajeczną. Najlepiej przykryj pokrywką i smaż ok. 4 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z kuchenki, nałóż na nią duży talerz i energicznym ruchem obróć
Corner With Recipesznajomymi :) A poniżej mój przepis :) Składniki : 2 plastry schabu 150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną 2 młode ziemniaki 3 plastry sera camembert 2 łyżki suszonej żurawiny 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek świeży, młody szczypiorek świeża bazylia tajska świeży tymianek Przyprawy : pieprz ziołowy papryka(...)czasie gdy ziemniaki i mięso się parują, przygotowujemy resztę składników. Pieczarkę myjemy, obieramy daszek i odcinamy nóżkę. W środek kapelusza wkładamy łyżkę suszonej żurawiny, następnie 3 plastry sera camembert, które posypujemy pieprzem czarnym i nakładamy drugą łyżkę żurawiny. Szczypiorek myjemy i kroimy, bazylię tajską oraz tymianek myjemy i osuszamy. Serek Almette Fruit z wiśnią i żurawiną przekładamy do pojemnika
Parowar Facetachce się coś zmienić, zrobić inaczej. Tak własnie powstała tarta z grillowanymi szparagami. Jako dodatek, dla zaostrzenia smaku, szparagom towarzyszą suszone pomidory marynowane w oliwie z ziołami oraz ser camembert. Przygotowanie takiej tarty zajmuje niewiele czasu, więc jest do idealne danie z gatunku "na szybko". Składniki: gotowe ciasto francuskie , zielone szparagi , suszone pomidory w ziołowej zalewie z oliwy , ser camembert(...)zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera camembert. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się. Wolicie zielone czy białe szparagi
Codzienna kuchnia niecodziennadeser z ich udziałem), to mam dla Was coś ekstra! Ultra szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi pędami. Do tego ulubiony ser (u mnie camembert, ale polecam również kozi) i włoska szynka. Będziecie w siódmym niebie! Bo okazuje się, że do szczęścia potrzeba tak niewiele składników... A i mała rada: jeśli rano nie znajdziecie czasu(...)dzień wcześniej - też będą niezłe. To co? Grillujecie szparagową bułę razem ze mną? Składniki: 1 ciabatta (lub inny rodzaj ulubionego pieczywa) kilka zielonych szparagów ugotowanych al dente kilka plastrów camemberta (lub innego ulubionego sera) plasterek (albo nawet dwa) szynki parmeńskiej prosciutto Przygotowanie: Ciabattę przekrój na pół zostawiając kawałek nieprzeciętego brzegu bułki. Na dolnej połówce ułóż plastry sera camembert, następnie szparagi
Food Squareopakowanie. Ponieważ nie było ich za dużo i wiedziałam, że na pewno nie są słodkie od razu pomyślałam o sałatce. I to był bardzo dobry pomysł. Sałatka z camembertem i truskawkami. Składniki na 4 porcje: 250 g truskawek 100 g czarnych oliwek 125 g camemberta 1 opak. mieszanki sałat z rukolą Sos: 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki(...)octu balsamicznego 1/2 łyżki miodu sól, pieprz mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Na talerzach układamy: sałatę, oliwki, pokrojone truskawki, i podzielony na ósemki camembert. Wszystkie składniki sosu mieszamy, ja używam do tego małego słoiczka z zakrętką. Sałatkę sosem polewamy tuż przed podaniem. Do sałatki podałam jeszcze grzanki z domowego chleba z oliwkami i cebulką - przepis
Miksturownikdługie zimowe wieczory. Chutney z czerwonych porzeczek będzie Wam smakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i towarzystwo zapiekanego camemberta z czosnkiem i tymiankiem pozwoliły zapomnieć o deszczowej pogodzie. Przepis znaleziony kiedyś wśród wycinków z gazet okazał się prawdziwym odkryciem. Chutney z porzeczek jest właściwie alternatywą popularnej żurawiny. Świetnie pasuje(...)dnem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i smażyć ok. 20 minut. Jeśli używacie cukru żelującego, postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący chutnej, zaraz po przygotowaniu przekładać do słoików. CAMEMBERT ZAPIEKANY Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM /składniki na 1 porcję/ 1 krążek sera camembert gałązka świeżego tymianku ząbek czosnku oliwa Na wierzchu sera zrobić delikatne nacięcie w kształcie
KUCHARNIAzostało usmażone z dużą ilością cebuli. Okazało się, że niesłusznie - wątróbki mogą być przygotowane smacznie i z fantazją. Dzisiaj zapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek(...)spadek temperatury wewnątrz piekarnika i może spowodować niewyrośnięcie ciasta. Kiedy ciasto już wyrosło i zarumieniło się, wyjąłem je z piekarnika i ułożyłem na nim pokrojony w cienkie plastry ser camembert. Następnie całość ponownie umieściłem w piekarniku i podgrzewałem przez około 2 minuty, celem roztopienia sera. Po wyłożeniu dania na talerze udekorowałem je pomidorami koktajlowymi. Podałem z białym wytrawnym winem
Wyprawy kulinarnedrożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: Krążek sera camembert z ziołami 250g sera gouda 200g sera mozzarella (my miałyśmy specjalny ciągnący ser w kosteczkach, możliwy do zakupu w jednym z dyskontów) 200g niebieskiego sera pleśniowego Oregano do posypania Przygotowanie(...)intensywnie mieszamy. Farsz: Ciasto wałkujemy w okrąg, który układamy na blaszce do pieczenia. Można ją nieco wcześniej posmarować oliwą, by później ciasto łatwiej odchodziło. Pizzę smarujemy sosem. Ser camembert kroimy w paski. Ser gouda trzemy na tarce. Na pizzy układamy ser gouda, a na to układamy camembert. Następnie kruszymy niebieski ser pleśniowy. Całość posypujemy mozzarellą i oregano. Wstawiamy
Kolizje Smakówtakże zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka: Zatem moi drodzy - częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz(...)razem z czosnkiem. 5. Dorzucić do cebuli i pora, zalać bulionem i gotować do miękkości. 6. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować blenderem, doprawić do smaku. 7. Podać z camembertem pokrojonym w małe kwadraciki oraz dorzucić świeżej rzeżuchy, która podkreśli smak delikatnej zupy. Smacznego
Sajkofanka smakuTrudno to nawet nazwać przepisem na danie. Za to spokojnie można to nazwać sposobem na miłe spędzenie czasu. Miłe i pyszne. Camembert, czyli przysmak z Normandii, jest jednym z najbardziej znanych francuskich serów (doczekał się swoich lokalnych wersji i podróbek niemal na całym świecie) i świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Potraktowany w ten sposób staje się półpłynnym delikatnym(...)kremem, który wprost prosi by coś w nim zanurzyć. Siądźmy więc wokół camembertowego stołu i uzbrójmy się w bagietki. I niech ktoś przyniesie wino! Składniki: 1 camembert 1 mały ząbek czosnku kilka listków rozmarynu garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny 1 łyżeczka oliwy szczypta pieprzu bagietka Wykonanie: Z serka odciąć górną powierzchnię skórki i zrobić w nim kilka nacięć. Wcisnąć
zadanie-gotowaniePesto z rukoli przygotowałam i tak sobie pomyślałam, czemu nie zrobić coś nietypowego i w smaku ciekawego. Ciasto z dodatkiem pesto w mikserze wyrobiłam i z camembert połączyłam. Następnie do formy je przełożyłam, pozostałe pesto dołożyłam, które brzegiem ciasta przykryłam i do zimnego piekarnika włożyłam. Ciasto powoli się wypiekało i pod wpływem temperatury swoją(...)oliwek bez pestek, 125 g świeżej rukoli, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki poznańskiej typ 500, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 2 jajka, 125 g sera camembert z pieprzem, 100 ml wody, 2 łyżki kopiaste pesto. Przygotowanie: pesto: Pestki dyni miksujemy za pomocą blendera. Stopniowo dodajemy oliwki, rukolę i olej, całość blenderujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym
Moniki SmakołykiCiasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu(...)pomidorami PROFi, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 120 g sera camembert z ziołami, pieprz zielony świeżo mielony, 1 łyżka kapary, ¼ świeżej papryki czerwonej, ½ łyżeczki mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chili. Przygotowanie: Ser camembert kroimy na plastry, a paprykę na cienkie paski. Ciasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy pasztet. Na samym początku ciasta, po długości układamy
Moniki Smakołykidwie doniczki (resztę balkonu zajmują kwiaty córki :)) i posadziłam kilka ziółek ;) Między innymi bazylię, która jest składnikiem mojej sałatki. Fasolkę zakupiłam na pobliskim straganie. Do warzyw dodałam grillowany ser camembert i chutney malinowy (o którym jeszcze napiszę). Proste i pyszne :) Składniki: fasolka szparagowa zielona świeża bazylia ser camembert bagietki chutney malinowy (lub inny sos) sól (opcjonalnie) Wykonanie: Fasolkę ugotować(...)osolonej wodzie. Ser przygotować na grillowej patelni. Na talerzu ułożyć bazylię, następnie fasolkę i ser camembert. Podawałam z malinowym chutneyem i grzankami
zadanie-gotowanieMałe roladki z polędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej(...)termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko pokrojonej suszonej szynki / serrano, parmeńskiej 100 g sera camembert lub gorgonzola świeżo zmielony czarny pieprz sól morska szczypta chili w proszku SOS 1/3 szklanki suszonych pomidorów / pokrojonych w kostkę 1 szklanka śmietany 30% DO PODANIA : listki bazylii lub natki pietruszki
cool and minty