Ciekawe urozmaicenie obiadów. Ja wykorzystałam camembert z zielonym pieprzem, ale równie dobrze możecie skorzystać z tradycyjnego lub innego smakowego. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 camembert (u mnie z zielonym pieprzem) 100 g żółtej fasolki szparagowej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia sól, pieprz (u mnie świeżo mielony kolorowy) margaryna do smażenia WYKONANIE Mięso(...)umyć i dobrze rozbić tłuczkiem, po czym przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Fasolkę szparagową ugotować do miękkości, camembert pokroić w plasterki. Na każdy kawałek mięsa rozłożyć camembert, na to fasolkę przekrojoną na pół i zawinąć. Jeżeli rolady nie są stabilne, to można je "spiąć" wykałaczkami. Do miseczki wbić jajko i rozbełtać je widelcem. Na talerz nasypać tartej
Passions hobbies lifeSchabowe! Znacie to? Typowy polski obiad czyli rosół i schabowy. Smaczne ale też trochę nudne. Czas lekką odmianę. Dziś polecam Wam kotlety schabowe w pyszniejszej wersji, czyli w sosie camembert z aromatyczną nutą tymianku. Schab w sosie camembert Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe 2 łyżki masła lub oliwy 75 ml wody 200 śmietanki 30% 3 łyżeczki musztardy(...)serki camembert tymianek, sól i pieprz Schab w sosie camembert - składniki Wykonanie: Kotlety rozbijamy następnie oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy na nim kotlety aż nabiorą rumianego koloru. Zdejmujemy z patelni. Na ta samą patelnię wlewamy wodę. Lekko oskrobujemy to co przywarło po smażeniu kotletów, po czym dodajemy śmietankę musztardę i łyżeczkę tymianku. Chwilę
Pyza i SurówkaWitajcie Kochani! Dziś przygotowałam cudowną pizzę z camembertem, orzechami włoskimi i miodem. Na pierwszy rzut oka, przynajmniej dla mnie, wypiek wcale nie przypomina pizzy, ale mniejsza o nazwę ;) Przygotowując ją obawiałam się bardzo o smak dania, bo choć lubię eksperymentować, to zawsze przed podaniem odczuwam dreszczyk emocji, zastanawiając się czy i tym razem smak mnie zachwyci? Otóż okazało się(...)pizza jest pyszna i genialna w swej prostocie. Ziołowy camembert bardzo wzbogaca smak, podprażone orzechy nadają charakteru, a miód w wysublimowany sposób łączy wszystko w spójną, harmonijną, apetyczną całość. Naprawdę jestem zachwycona smakiem tej pizzy, chociaż następnym razem dodam więcej sera camemberta i myślę, że będzie jeszcze lepsza ;) Bardzo polecam! Składniki na pizzę z camembertem, orzechami i miodem: średnica
Rozpustne gotowanieprzygotowania, a jednocześnie bardzo oryginalną sałatkę. Komponuje ona kilka składników, które znane są z tego, że dobrze czują się dobrze w swoim towarzystwie. Połączenie wędzonego łososia, rukoli oraz camemberta kiedyś już u nas było w innej, choć na pewno w jakiś sposób podobnej formie – na tostach . Nawiasem mówiąc, dzisiejszą sałatkę najlepiej podawać z lekką pszenną bagietką – a więc(...)sporo w ten sposób straci. Orzechy możemy natomiast uprażyć samodzielnie, tak jak pisaliśmy ostatnio w artykule o kaczce z wiśniami i orzechami . Do sałatki zalecamy użyć w miarę dojrzałego camemberta. Wynika to ze względów praktycznych – ma on wówczas dość gęstą konsystencję i łatwo go kroić. Tymczasem mocno kremowy, prawie płynny ser będzie kłopotliwy w użyciu. Stopień dojrzałości camemberta można zwykle
Kulinarna PokusaTarty są doskonałą przekąską, którą można zaserwować gościom. Możliwości dobrania składników jest całe mnóstwo. U mnie tym razem z camembertem w roli głównej, a do tego szynka, szpinak, por i pozostałe dodatki. Zapach w domu po upieczeniu tarty był nieziemski ;-) U mnie forma o średnicy 29 cm, ale może być mniejsza. SKŁADNIKI Na kruchy spód 260 g mąki pszennej(...)mnie Krupczatka) 125 g masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka wody Na nadzienie 2 jajka 200 ml śmietany 30 % 125 g sera żółtego 1 camembert 1 por 100 g szynki (u mnie sopocka) 100 g szpinaku (u mnie mrożony) 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem
Passions hobbies lifeteż ta smaczna wariacja którą szczerze polecam. Grzyby to ogromny wachlarz smaków, występują sezonowo przez co do ich smaku nie przyzwyczajamy się i przez to, doceniamy go. Szeroko dostępny camembert usmażony w panierce to pokusa dla wielu głodomorów, raz na czas powinniśmy zaspokoić nasze kubki smakowe i poszaleć. Nasz ser nadziejemy przesmażonymi maślakami z dodatkiem tymianku i świeżo zmielonego pieprzu(...)pokrojonego na 4 pomidora, polewamy dressingiem i opcjonalnie orzechami. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania bloga :) Dla 1 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 ser typu camembert 3 łyżki zesmażonych na maśle z tymiankiem pokrojonych w kostkę świeżych maślaków 1 jajko bułka tarta Olej słonecznikowy Przygotowanie: 1/ W rondelku rozgrzewamy olej w ilości takiej by panierowany ser po zanurzeniu
Kuchnia PROzdrowotnaJakie to zdrowe! Jakie to proste! Jakie to pyszne! Nie żartuję, w niecałą godzinę przygotowałem pyszne danie, którego głównym składnikiem jest aksamitny, miękki ciepły i ciągnący się ser camembert, a dodatkami prosta sałatka z pysznym sosem i bagietka z masłem ziołowo-czosnkowym. Do przygotowania dania użyłem: 2 krążków sera camembert (po 120 gram), 300 gram pomidorów koktajlowych, 1 sałaty rzymskiej(...)odstawiłem na bok. Do naczynia dodałem przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, czarny świeżo mielony pieprz i kilkanaście listków świeżego oregano. Całość dokładnie wymieszałem. Ser camembert wyjąłem z opakowań i z jednej strony naciąłem jego skórkę tworząc wzór przypominający szachownicę. Na kawałki folii aluminiowej wylałem niewielką ilość oliwy, a na niej ułożyłem krążki sera. Boki folii
Wyprawy kulinarnewszystko! Zatem na koniec proponuję danie absolutnie bezkonkurencyjne. I w tym wypadku nie dopuszczam myśli, że znajdzie się Ktoś odmiennego zdania:) Nie uwierzcie podszeptom, że jak to - Kahlua i camembert, że to nie pasuje, kto to widział?! Otóż - tak, tak i jeszcze raz tak! To najlepsza rzecz, jaką ostatnio jadłam - a jadłam mnóstwo pyszności. Absolutnie genialny syrop z likierem Kahlua(...)przesiąknięte nim orzechy i mięciutkie, ciągnące wnętrze zapieczonego camemberta wyjadane słonymi krakersami to danie, które bezapelacyjnie wygrywa w moim rankingu. Pamiętajcie - jedzenie łączy, więc jeśli nawet moje poglądy na temat Masterchefa - tak doskonale przekazane przez Joannę Szczepkowską - różnią się od Waszych, to nieważne. Najważniejsze to, abyście dali się namówić na najprawdziwszą i czystą rozkosz smaku - zapiekany camembert
KUCHARNIAzaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek(...)Stopień wysmażenia mięsa sprawdzamy za pomocą dotyku, na wyczucie (im mięso twardsze, tym bardziej wysmażone) lub przy użyciu specjalnego termometru, który można zamówić w sklepie DobraKiełbasa.pl GRILLOWANY SER CAMEMBERT OWINIĘTY W BOCZEK SKŁADNIKI 1 ser camembert 1 gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 4 plastry cienkiego bekonu/boczku WYKONANIE Ser delikatnie nacinamy z wierzchu z 2 stron tworząc kieszonki. Do kieszonek
OstryKęsJest bardzo wiele wersji tego dania, ale camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g) - ok.150g wiórków kokosowych - ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych - 1 jajko - olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki(...)potem orzeszki). Camembert dzielimy na 4 części. Jajko wbijamy do miski i mieszamy widelcem (nie ubijamy, tylko łączymy żółtko z białkiem). Każdą ćwiartkę serka dokładnie obtaczamy: w jajku, wiórkach, ponownie w jajku, orzeszkach pistacjowych i na koniec we wiórkach. Odstawiamy na 10-15 minut, aby panierka podeschła (nie będzie odpadać od serka). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (nie ustawiamy zbyt
mojewypiekiinietylkozaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek(...)Stopień wysmażenia mięsa sprawdzamy za pomocą dotyku, na wyczucie (im mięso twardsze, tym bardziej wysmażone) lub przy użyciu specjalnego termometru, który można zamówić w sklepie DobraKiełbasa.pl GRILLOWANY SER CAMEMBERT OWINIĘTY W BOCZEK SKŁADNIKI 1 ser camembert 1 gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 4 plastry cienkiego bekonu/boczku WYKONANIE Ser delikatnie nacinamy z wierzchu z 2 stron tworząc kieszonki. Do kieszonek
OstryKęsOryginalny Camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jest to produkt wysokokaloryczny. Camembert jest znany i produkowany w różnych zakątkach świata, jednak najlepszy pochodzi z... Camembert, miejscowości w Normandii. Sam ser ma kremową konsystencję i lekko żółty kolor. Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona(...)szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje ) ser camembert jajko tarta bułka sól pieprz żurawina Ser obtoczyłam w roztrzepanym jajku. A następnie w tartej bułce. Smażyłam na patelni dodając niewielką ilość oliwy. Podawałam
potrawyregionalneWczoraj były mrożone, więc dziś zapraszam na świeże- truskawki w towarzystwie sałatki :) Świeża rukola, camembert w chrupiącej panierce i bakalie, tak nie wiele, a smak rewelacyjny :) I przyznaję się bez bicia- camemberta jadłam po raz pierwszy, a podanego w taki sposób myślałam że nigdy nie zjem... Chyba zacznę częściej jadać takie sałatki z dodatkiem owoców. A Wy? Lubicie(...)takie połączenia? Składniki: Dla jednej osoby: 35g świeżej rukoli 1 krążek sera camembert 8 średnich truskawek świeżych 1 małe jajko 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony) 1/2 szklanki włoskich orzechów 4 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki płatków migdałów szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodatkowo: olej do smażenia sera Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziebudynku sakralnym. Do restauracji trafiłam przed 19-stą, więc mogłam zająć dowolny stolik. Z czasem pojawił się w niej tłum ludzi. Nic dziwnego - jedzenie przepyszne. Pierwszy raz jadłam tam camembert w sosie ze świeżych owoców (żurawiny i czerwone porzeczki). Ser był opanierowany czymś twardym. Nie jestem w stanie odtworzyć ani smaku panierki, ani tym bardziej składu. Do sera podano rukolę(...)było niebo w gębie, naprawdę. Żałuję bardzo, że w mojej okolicy już nie rosną żurawiny, a moje tegoroczne jeszcze za młode, by owocować. Może z czasem... Niemniej przygotowałam camembert, bez panierki co prawda, ale w sosie ze świeżych malin. Rukoli jeszcze nie mam (dopiero posiana na jesienny zbiór), ale mam pomidory. Do sosu malinowego postanowiłam wykorzystać najsłodszą odmianę, jaką
Weekendy w domu i ogrodzieEkspresowa sałatka z kalafiorem, serem camembert i pomidorem z dodatkiem pieczarek to efektowna propozycja na letnią kolację. Surowy kalafior i pieczarki idealnie komponują się z serem camembert a dodatek sosu jogurtowego nadaje jej ciekawego smaku. składniki na 2 porcje 1/2 kalafiora 15 dag pieczarek 3 pomidory 100g sera camembert 180 g jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka(...)sosu sojowego szczypta soli szczypta cukru przepis Umyte pomidory kroimy w ćwiartki a kapelusze pieczarek, ser camembert i różyczki kalafiora w plastry . Do miseczki wlewamy 180 g jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny i łyżkę sosu sojowego całość mieszamy i doprawiamy solą i cukrem. Na półmisku układamy ćwiartki pomidora, plasterki pieczarek, sera camembert i kalafiora , polewamy sosem jogurtowym. Odstawiamy
Smakowite DaniaCoraz popularniejszy camembert wszedł chyba na stałe do koszyka zakupowego Polaków. Dlatego też przedstawiam sałatkę z serem camembert która jest zarazem sycąca jak i ma w sobie elementy odświeżające. Brokuły z serem pozwolą spokojnie najeść się taką sałatką a mandarynka i oliwki doskonale orzeźwią. Wszystko to połączy prozdrowotny olej z orzechów włoskich z drobinkami orzechów i rozmarynu. Sałatka jest dobrą(...)wystarczą 3 grzanki :), może też być miłym poczęstunkiem dla bliskiej osoby :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Kilka różyczek brokuła Kilka plastrów sera camembert Kilka mandarynek z puszki Sałata masłowa 3-4 liście Kilka czarnych oliwek Olej z orzechów włoskich Pokruszony drobno orzech włoski Świeże igiełki rozmarynu Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Gotujemy na parze
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na klasyczny krem z pomidorów, jednak podany już mniej klasycznie. Mianowicie, połączyłyśmy prażone migdały z serem camembert. Pierwszy raz przygotowałam go na obiad gdy zapraszaliśmy rodzinę na niedzielne popołudnie, zebrałam same komplementy dzięki niemu, a dziś dzielę się nim z Wami. Krem pomidorowy z prażonymi migdałami i camembert SKŁADNIKI: 500 ml bulionu drobiowego(...)warzywami 1 puszka pomidorów sól i pieprz do smaku 3/4 łyżki mąki + 50 ml wody ser camembert do podania 4 łyżki płatków migdałowych mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do malaksera przekładamy pomidory i je miksujemy, dolewamy bulion z warzywami i ponownie miksujemy do rozdrobnienia warzyw. Całość przelewamy do rondla, zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku. W kubeczku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki