Uwielbiam takie obiady jak dzisiaj. Jest pyszny I nie zajmuje dlużej niż 30 min by zrobić. Zapraszam na sos camembert z łososiem. Składniki: 200gr sera camembert- pokroić w kostkę ok 500 ml śmietany 2 ząbki czosnku łyżka masla sól,pieprz 4-5 suszonych pomidorów szczypior I natka pietruszki Wykonanie: Na rozpuszczonym maśle smażymy na wolnym ogniu
Smaki EdytyKolejny przepis przygotowany podczas warsztatów Akademii Smaku Siemens . Pyszna przystawka, czyli Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową . Nieraz przyrządzałam w domu panierowany camembert , ale nigdy w takiej postaci z tak pysznymi bakaliami w sosie słodkim. Tak przygotowany ser był niesamowicie smacznym połączeniem smakowym. Przystawka była podana z podpieczonym pieczywem, które był pomocne przy rozpływającym się na talerzu, płynny(...)ciepłym serem camembert. Ta przystawka: Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową będzie idealny dla amatorów serów. A ja się do takich zaliczam. Tego grillowanego camemberta niedługo przygotuję sama w domu. Camembert jest u mnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziewczyny przed konsumpcją dzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś(...)jest też wykwintne danie w eleganckich restauracjach, za który zapłacić trzeba sporo koron. Danie oczywiście jest banalnie proste do zrobienia. Uwierzcie mi, będzie pysznie. Składniki: 4 serki camembert 1 jajko od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 500 g śliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku
pieprzny smaczekwyścielonym barwami lesie lub parku i ogrzeje go kilka ciepłych promyczków słońca od razu staje się głodny.. Jeśli lubicie delikatne rybie mięso, dynię pieczoną na ostro, rozpływającego się camemberta, świeżą kolendrę i bardzo chrupiącą panierkę to zapraszamy Was dziś do nas na zdrowy i bardzo smakowity obiad : Składniki: (dla 2 osób) 2 z polędwiczki dorsza lub innej preferowanej(...)ryby ( po 150g każda) 200/50g obranej i pozbawionej miąższu i pestek dyni 1 mała czerwona cebula 1 spory ząbek czosnku 1 mała papryczka chili (ok.15g) 1 ser camembert garść posiekanych listków świeżej kolendry kilka gałązek rozmarynu oliwa z oliwek pół łyżeczki miodu świeżo zmielona sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru kurkuma, curry, świeżo starta gałka muszkatołowa
Symfonia Smakówtakie szczęście, że kiedyś zasadziłam w swoim ogrodzie czosnek i rośnie do dziś. Jest zasada: jest czosnek więc jest i WIOSNA! :) Przed Wami propozycja z camembertem i sosem wiśniowym. Składniki: 1 serek camembert (jako 1 porcja) wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego 100 g wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 1 łyżka cukru (możecie dodać więcej(...)odrobinie wody z dodatkiem cukru do momentu aż wiśnie się rozpadną a sos zredukuje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę soku z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze. Camemberta podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach C około 5 minut, albo podsmażamy na patelni grillowej. Robimy to tak by w środku był płynny a jednak nie pękł. Możemy serek zrobić
Bon Appetit Małgorzatyprzystawka to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam pleśniowe sery oraz truskawki. Ocet balsamiczny i pieprz nadają rasowego charakteru :) Składniki na 1 porcję: 1 ser camembert 10 truskawek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego listki świeżej mięty świeżo mielony pieprz. Camemberta grillujemy z obu stron an patelni grillowej. ok. 1 min z każdej strony. Truskawki kroimy w kostkę(...)czekamy aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy pokrojone truskawki. Smażymy aż truskawki puszczą sok i się rozpadną. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i jeszcze przez chwilkę smażymy. Podajemy z grillowanym camembertem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami mięty. camembert z truskawkami
Bon Appetit Małgorzatytakiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D Składniki na chutney: ok. 10 śliwek - węgierek 3 świeże figi 1 plasterek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki porto 1 łyżeczka brązowego(...)cukru 1/2 łyżeczki płatków chili albo chili w proszku szczypta soli pół łyżeczki suszonego tymianku Ponadto: 1 camembert ( u mnie ziołowy) 1 świeża figa 2 orzechy włoskie (świeże) parę gałązek świeżego tymianku Śliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam ser camembert. Dziś proponuję Wam szybką, ale ciekawą przystawkę. Warto podać ją np. na rukoli z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Składniki: 1 camembert 1 jajko bułka tarta mleko mąka sól pieprz kilka łyżeczek żurawiny do mięs garść rukoli kilka kropli octu balsamicznego olej do smażenia Wykonanie: Camembert pokroić na osiem trójkącików. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz(...)będzie odpadać od sera. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Na talerzu rozłożyć rukolę i skropić ją kilkoma kroplami octu balsamicznego. Na niej ułożyć usmażony camembert i kilka łyżeczek żurawiny. insertCookd("696acdea521fd33c014f737c51ee5763
Pasja Smakuzostanie do śniadania. Uważam, że randki nie muszą być nie wiadomo jak wystawne. Wystarczy kilka eleganckich potraw, by zaspokoić pragnienie czegoś smakowitego. Według mnie, najlepiej sprawdza się ser camembert z pieca, na ciepło z grzankami. Taka uproszczona wersja fondue. Gdybym miała właśnie przygotowywać romantyczny wieczór, nie zabrakło by właśnie tej przystawki. Do camemberta ziołowego pasuje dobrze tokaj. Warto zestawić(...)sobą te dwa elementy, dopełnić jakimś lekkim makaronem na danie główne i uwieńczyć lekkim deserem z czekoladą. CAMEMBERT Z PIECA. /przepis własny;/ dla 2 osób 2 krążki sera camembert (najlepiej w drewnianym opakowaniu, najlepiej zszywanym) kolorowy pieprz gałka muszkatołowa tymianek kilka kromek ciemnego chleba oliwa tymiankowa z oliwek Najpierw grzanki. Z chleba usuwam skórki, miąższ kroję w prostokąty, układam
W kuchni Karmel-itkiKubki smakowe odbierają bodźce chemiczne, przekazują dalej do mózgu. Węch i wzrok czyni to samo. Czy smakuje? Oto jest pytanie. Tym razem znów propozycja nieco randkowa, z wykorzystaniem sera camembert. W poprzednim poście kusiłam CAMEMBERTEM Z PIECA. Teraz zapraszam na bardziej znaną, klasyczną wersję tego sera na ciepło. CAMEMBERT PANIEROWANY. /przepis znany/ 3 porcje 3 krążki sera camembert
W kuchni Karmel-itkikolację zrobić. To tak, jakby mi ktoś w pracy przeszkadzał! A później pretensje, że na blogu dawno nic nie było. SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. /autorski;/ na 2 porcje 1/2 paczuszki słonecznika łuskanego 1/2 opakowania świeżego szpinaku 2 gruszki 1 ser camembert (u mnie z zielonym pieprzem) olej lniany Gruszki myję, osuszam, wycinam gniazda nasienne(...)kroję w ósemki, a te na plasterki. Szpinak płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Słonecznik wysypuję na rozgrzaną patelnię, prażę by wydobyć orzechowy smak. Ser camembert kroję w plasterki, a te na połówki. Na talerzu układam połowę szpinaku, pokrojoną jedną gruszkę, pokrojoną połowę sera camembert. Posypuję połową prażonego słonecznika. Wszystko polewam odrobiną oleju lnianego. Świetnie pasuje
W kuchni Karmel-itkizielono! Świetnie się komponowała z Sałatka ala Caprese ! Składniki: 9 płatów lasagne 400 g szpinaku 1 czubata łyżka mascarpone 2 żółtka 1 średnia cukinia 100 g sera camembert 3 łyżki śmietanki kremówki 30% 30 g sera żółtego startego na tarce o cienkich oczkach oliwa extra vergine świeże oregano Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy płaty lasagne, łyżką cedzakową układać(...)kawałki i z powrotem wkładamy na ciepłą patelnię. Dodajemy ser mascarpone, żółtka, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy podgrzewając jeszcze chwilkę. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty lasagne, na każdym płacie ułożyć po trzy plastry cukinii, którą skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na cukinię układamy
Blondynka GotujePrzepyszna sałatka z rukoli, sera camembert z gruszką i orzechami włoskimi SKŁADNIKI 2 gaście rukoli 1 gruszka 1 serek camembert garść orzechów włoskich sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili PRZYGOTOWANIE Umytą rukolę układamy na talerzu/półmisku/w misce :) Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na środku rukoli(...)Dookoła kładziemy plasterki serka camembert. Orzechy kruszymy i posypujemy sałatkę. Składniki sosu mieszamy - najlepiej w małym słoiczku, energicznie wstrząsając - i polewamy całość. Pyszna i lekka sałatka gotowa
Moje Kuchenne Rewelacjewołowiny mielonej (dobrego gatunku) 1 łyżeczka przyprawy do kebaba od Edmir-pol albo kumin sól, pieprz 1 garść posiekanej, świeżej mięty 2 łyżki zimnej wody pozostałe składniki: 1 camembert 1/2 szklanki porzeczek czerwonych (albo innych owoców sezonowych) 1 łyżka cukru 1 mała cukinia 1 liść jarmużu do dekoracji Mielone mięso mieszamy z odrobiną wody, przyprawami i posiekaną miętą. Lepimy(...)kształt ;) smażymy na patelni grillowej. Ja lubię średnio wysmażony, więc smażyłam 3 minuty z jednej strony i 2 min z drugiej. W tym czasie na patelni grillowej smażymy też camemberta. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Tagliatelle z cukinii blanszujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Porzeczki gotujemy w rondelku aż do oparowania 1/2 soku
Bon Appetit Małgorzaty