lekkie sałatki. Dzisiaj na bazie rukoli z wykorzystaniem sezonowej gruszki.Prosta i szybka w wykonaniu, a za to jaka pyszna! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 serek camembert 1 mała gruszka Garść rukoli Ocet balsamiczny 1 łyżka Oliwa z oliwek 3 łyżki Orzechy włoskie 4 sztuki. Na talerzu układamy rukolę. Na to kładziemy pokrojony w paseczki ser. Gruszkę
Kolizje SmakówNaleśniki układamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem lub układamy plastry sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na ok 15-20 min. Do naleśnikow przygotowałam sos camembert z grillowaną polędwica wieprzową. Smacznego
Smaki Edytystałe do mojej kuchni. Robię Utopence czyli marynowane serdelki , knedliczki. Robię też marynowany ser z biała pleśnią w oryginale nazywa się to Nakladany Hermelin. W mojej wersji użyłam sera camembert. I wcale nie musi być przekąską do piwa - doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąska np. z piklami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisłodkiego, ale niekoniecznie ciasto czy czekoladkę? To danie na pewno spełni Waszą zachciankę! Przepis poznałam na warsztatach Akademii Smaku Siemens (o warsztatach pisałam tutaj ), jednak nieco go zmodyfikowałam. Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie bakalie i sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi sesja, a orzechy są Waszym przyjacielem w tym czasie
Pora coś zjeśćskładniki: 8 kulek winogrona 80 g arbuza bez skóry i pestek 1 garść borówek 1/2 serka camembert Winogrona przekroić na pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser, podwieczorek lub kolację
Monia miesza i gotujeskładniki: 180 g mieszanki świeżych sałat 1 camembert 1 nektarynka lub owoc kaki 2 pomarańcze 2 garście rodzynek Kresto 4 łyżki słonecznika Kresto 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju Rapso Wycisnąć sok z połówki pomarańczy, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i olejem, odstawić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Ser pokroić na małe kawałki, nektarynkę pokroić na ćwiartki
Monia miesza i gotujeuwielbiam ser w każdej postaci z pleśniowych im bardziej śmierdzi tym jest smaczniejszy, jednak nie oszukujmy się takie sery mają kosmiczne ceny. Dlatego też proponuję ser Camembert, ma wyrazisty smak i idealnie nadaje się na śniadanko, kolację czy przystawkę. Idealnie łączy się z borówką do mięsa, żurawiną ze słoiczka jak i suszoną. Składniki: 1 ser Camember 1 jajko bułka tarta
Pudełko rozmaitościCześć :) Dzisiaj chcę Wam zaproponować szybkie i pyszne danie :) Ser z chrupiącymi orzechami, aromatycznym czosnkiem, a wszystko skąpane w słodkim miodzie, czy to może źle smakować
Pora coś zjeśćSałatka na ciepło z warzywami pieczonymi z octem balsamicznym, zieloną soczewicą i camembertem, który po podgrzaniu staje się cudownie płynny i ciągnący. To połączenie jest wprost obłędne! Próbowaliście kiedyś grillowanego lub pieczonego camemberta? Jego wnętrze staje się przyjemnie płynne i ciągnące, a skórka zgrabnie utrzymuje w ryzach te serowe pyszności. Latem często grillujemy camemberta zawiniętego w folię aluminiową w czasie(...)cukinię, bakłażana i paprykę. Jednak teraz nie ma nic lepszego niż warzywa korzeniowe. Polane octem balsamicznym i upieczone nabierają wspaniałej słodyczy - uwielbiam je! Dzięki dodatkowi zielonej soczewicy i camemberta, sałatka jest sycąca i spokojnie starczy Wam na obiad. Choć najlepsza jest na ciepło, możecie ją także zabrać do pracy i zjeść na lunch (przetestowane przez mojego Męża). Sałatka
Chilli Czosnek i OliwaJesienne słodko-wytrawne grzanki. Rozpuszczony camembert, do tego słodka gruszka podkręcona miodem i orzechami - niebo w gębie! Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis zainspirowany moją jesienną miłością do duetu gruszka - ser pleśniowy. Choć uważam, że to gorgonzolę i gruszkę łączy idealna kulinarna więź, zdaję sobie sprawę, że dla niektórych osób aromat gorgonzoli jest zbyt intensywny. Ja sama bardzo lubię(...)sałatkach, ale na kanapce jest dla mnie nie do przełknięcia. Owszem, podjadam czasem gruszki z kawałkami gorgonzoli, ale tak naprawdę są to kawałeczki :) Dlatego przygotowując dzisiejsze grzanki sięgnęłam po camemberta, który z gruszką także dobrze się łączy, ale ma dużo łagodniejszy smak. A ponadto camembert świetnie się piecze lub grilluje. Próbowaliście na przykład camemberta z grilla? Ser zawijamy w folię
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj kolejne „podejście” do rukoli i camemberta – po niedawno publikowanej sałatce czy też niegdysiejszych tostach . To jednak znane i lubiane przez wielu połączenie, więc na pewno warto je nieco „poeksploatować”. Ponadto aktualnie zaczyna się sezon na kurki, więc użyjemy również, a może przede wszystkim, tego składnika. Nie ma jednak przeszkód, aby przyrządzić takiego omleta również z grzybów mrożonych. Połączenie kurki(...)rukola + camembert widziałem swego czasu na… pizzy. Była swoją drogą bardzo dobra, ale postanowiłem wykorzystać tę inspirację w daniu, które możemy bardzo szybko i łatwo przygotować w domu (co nie znaczy, że nie napiszemy w przyszłości niczego na temat pizzy). Omlet, i to taki w dość podstawowej postaci – jajka, jogurt, sól i pieprz – jest wówczas dość oczywistym wyborem. Warto
Kulinarna Pokusaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Camembert z żurawiną, czyli koreczki na imprezę – to danie, które praktycznie nie wymaga żadnego wysiłku i robi się je w kilka sekund. Fani serów na pewno będą zachwyceni :) Z jednego krążka sera Camembert wychodzi ok. 8 koreczków. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Camembert(...)żurawiną, czyli koreczki na imprezę – Składniki: ser Camembert (użyłam pół naturalnego i pół z ziołami) kilka suszonych żurawin wykałaczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Camembert z żurawiną, czyli koreczki na imprezę – Wykonanie: Camembert pokroić na trójkąty. Na wykałaczkę nadziać najpierw żurawinę, następnie ser. Smacznego! The post Camembert z żurawiną, czyli koreczki na imprezę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCamembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową. Camembert marynowany w winie robi się aksamitny. Pyszny, wieczorową porą w towarzystwie ukochanego, czy znajomych z kieliszkiem schłodzonego białego wina Chardonnay wprost ze Stacji Winiarskiej . Przepis ten powstał w ramach współpracy ze Stacją Winiarską Michałowice, która mieści się kilka kilometrów od Krakowa(...)Warszawę. W pięknym drewnianym domku, gdzie przemili właściciele sprzedają cudowne wino, ale więcej o tym miejscu możecie przeczytać tu . Ser marynowany w białym winie z salsą truskawkową Ser Camembert 200 ml białego wina Chardonnay Ser camembert wyciągamy z opakowania odcinamy górną skórkę, przekładamy do szklanego naczynia zalewamy winem i odstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie
Kuchnia na wzgórzuRozpływający się w ustach, miękki i naprawdę aromatyczny - ser camembert zapiekany z czerwoną papryką. Przekąska idealna na wieczór dla dwojga, np. kolację walentynkową :) Camembert z piekarnika będzie świetnie smakować podany z razowym pieczywem. Chociaż nie łudźmy się - jest to dosyć kaloryczna przekąska, jednak od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Składniki na 1 porcję: 1 ser camembert 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 1 kawałek papryki 0,5 łyżeczki przyprawy (mieszanki pomidorów suszonych, czubrycy, czosnku niedźwiedziego) 1/2 łyżeczki soli odrobina pieprzu świeży szpinak do podania Camembert nakłuć, np. za pomocą wykałaczki. W miseczce wymieszać przyprawy, oliwę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przygotowaną marynatą posmarować camembert (z obu stron). Wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, piekarnik rozgrzać
Ugotowaćprzecier pomidorowy oraz suszone i świeże pomidory. Lubię ciasta. Bardzo lubię lody. Uwielbiam pomidory z serem. Przepadam za ciastem podanym z lodami. Zakochałam się w pikantnych lodach z camemberta podanych z pomidorowym ciastem . Te lody długo czekały na zrobienie. Od momentu, kiedy zobaczyłam je w książce M. Roux Jajka wiedziałam, że muszę je zrobić. I od tej pory szukałam(...)jabłkami, tymiankiem i oliwkami spełnia wszystkie te oczekiwania. Wilgotne i aromatyczne cudownie syci pomidorową rozkoszą i przygotowuje podniebienie na lekko pikantny powiew kremowych lodów. Ciasto i lody. Pomidory i camembert. Nic nie jest takim jakim się wydaje, a jednak smak przekonał mnie, że to ich kolejne niezapomniane wcielenie. Uwierzcie mi - można się zatracić w tych smakach. Rozkosz
KUCHARNIA