OPIEKANY KOZI CAMEMBERT z dodatkiem świeżego pesto z rukoli to... Artykuł OPIEKANY KOZI CAMEMBERT Z PESTO Z RUKOLI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEoraz odrobiną chili. To sprawia, że świetnie komponują się z delikatnym mięsem kurczaka i nadają mu niepowtarzalnego smaku. Roladki przygotowałem z panierki z orzechów laskowych i nadziałem je serem camembert. Jako dodatek wybrałem maślaną polentę, która wspaniale komponuje się z czereśniami. Zapraszam do gotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn(...)oczyść, następnie przekrój wzdłuż na dwie lub trzy części. Rozbij je tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Posól i popieprz z jednej strony, a następnie posyp rozmarynem. Camembert podziel na kawałki. Na środek każdego przygotowanego filetu połóż kawałek sera, a następnie zawiń roladę, pamiętając, by zawinąć boki do środka. Na koniec zepnij ją wykałaczką. Orzechy utłucz tłuczkiem
Food SquareGrillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy i lejący środek zamknięty w aksamitnej skórce… Składniki: 2 sery camembert 1 malutka łodyga rabarbaru lub kawałek dużej 2 łyżki orzechów pekan 3 suszone daktyle 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego malutka(...)rabarbar będzie miękki, ale zachowa kształt. Sitkiem go wyjąć i odłożyć. Pozostały płyn gotować do konsystencji syropu. Następnie dodać orzechy, posiekane daktyle i ugotowany rabarbar. Delikatnie wymieszać. Ser camembert położyć na foli aluminiowej i zawinąć, tworząc sakiewkę. Położyć na ruszcie i grillować kilka minut, aż ser zrobi się miękki w środku (sprawdzić naciskając delikatnie palcem). Wyjąć i polać przygotowanym sosem
Oryginalny smakmoże by tak zjeść na niedzielny obiad coś innego niż kawał mięsa z kością. Choć ten ser ma milion kalorii, to czasami warto. Mam wielką słabość to grillowanego camemberta, nawet jeżeli nie owiał do dym z ogniska, a zgrilowany został na patelni z Ikei. To było jedno z naszych pierwszych ulubionych i wspólnych dań jeszcze w czasach narzeczeństwa, kiedy mieszkaliśmy(...)kocem naciągniętym na nogi. O! Składniki: mix sałat gruszka orzechy włoskie suszona żurawina ser camembert sos winegret - PRZEPIS TUTAJ żurawina do serów i mięs - PRZEPIS TUTAJ Przygotowanie: Na talerzu rozkładamy mix ulubionych sałat. Gruszkę kroimy w plastry razem
bistro mamaBułeczki z patelni nadziewane camembertem (5 małych bułeczek) Sery pleśniowe to moją nowa miłość, od kiedy rozkochałam się w nich staram się je ładować dosłownie wszędzie gdzie tylko pasują i puki co jeszcze ani razu się nie zawiodłam. Jakiś czas temu dzieliłam się już z wami przepisem na podobne bułeczki w wersji z mąką orkiszową i twarogiem kozim TUTAJ . Dzisiaj(...)prezentuję je wam w nieco innej odsłonie. Zachęcam do spróbowania ! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g camemberta Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki. Na środku każdego placuszka umieszczamy około
Moja Michapoprawę w dodawaniu przepisów :) Pomysły mam, gotuje regularnie, problem jest z czasem na zdjęcia. Poniżej przepis na prosty omlet, ale bez mąki, za to z moim ukochanym ostatnio serem camembert... Składniki: - 5 jajek - 30 g sera typu camembert - 1 mały pomidor - garść świeżych listków bazylii - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich - olej/oliwa/masło do smażenia Rozbij jajka(...)wymieszaj żółtka z białkami (ubijaczką, widelcem). Dodaj ser camembert i pomidora pokrojonego w kostkę. Dodaj porwane listki bazylii i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Na nieprzywierającą patelnię wlej łyżkę oliwy/masła i na rozgrzaną patelnię wlej masę jajeczną. Najlepiej przykryj pokrywką i smaż ok. 4 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z kuchenki, nałóż na nią duży talerz i energicznym ruchem obróć
Corner With Recipesznajomymi :) A poniżej mój przepis :) Składniki : 2 plastry schabu 150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną 2 młode ziemniaki 3 plastry sera camembert 2 łyżki suszonej żurawiny 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek świeży, młody szczypiorek świeża bazylia tajska świeży tymianek Przyprawy : pieprz ziołowy papryka(...)czasie gdy ziemniaki i mięso się parują, przygotowujemy resztę składników. Pieczarkę myjemy, obieramy daszek i odcinamy nóżkę. W środek kapelusza wkładamy łyżkę suszonej żurawiny, następnie 3 plastry sera camembert, które posypujemy pieprzem czarnym i nakładamy drugą łyżkę żurawiny. Szczypiorek myjemy i kroimy, bazylię tajską oraz tymianek myjemy i osuszamy. Serek Almette Fruit z wiśnią i żurawiną przekładamy do pojemnika
Parowar Facetachce się coś zmienić, zrobić inaczej. Tak własnie powstała tarta z grillowanymi szparagami. Jako dodatek, dla zaostrzenia smaku, szparagom towarzyszą suszone pomidory marynowane w oliwie z ziołami oraz ser camembert. Przygotowanie takiej tarty zajmuje niewiele czasu, więc jest do idealne danie z gatunku "na szybko". Składniki: gotowe ciasto francuskie , zielone szparagi , suszone pomidory w ziołowej zalewie z oliwy , ser camembert(...)zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera camembert. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się. Wolicie zielone czy białe szparagi
Codzienna kuchnia niecodziennadeser z ich udziałem), to mam dla Was coś ekstra! Ultra szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi pędami. Do tego ulubiony ser (u mnie camembert, ale polecam również kozi) i włoska szynka. Będziecie w siódmym niebie! Bo okazuje się, że do szczęścia potrzeba tak niewiele składników... A i mała rada: jeśli rano nie znajdziecie czasu(...)dzień wcześniej - też będą niezłe. To co? Grillujecie szparagową bułę razem ze mną? Składniki: 1 ciabatta (lub inny rodzaj ulubionego pieczywa) kilka zielonych szparagów ugotowanych al dente kilka plastrów camemberta (lub innego ulubionego sera) plasterek (albo nawet dwa) szynki parmeńskiej prosciutto Przygotowanie: Ciabattę przekrój na pół zostawiając kawałek nieprzeciętego brzegu bułki. Na dolnej połówce ułóż plastry sera camembert, następnie szparagi
Food Squaremożemy wzbogacać smak tradycyjnych potraw o świetne dodatki, Prażony czosnek i przesmażone suszone pomidory na zalewie to świetny akcent w tradycyjnej pomidorówce o jednym wymiarze smakowym. Nie zabraknie plasterków camemberta dodanych na koniec i ziaren. Zupę przygotujemy na indyczym bulionie z kawałkami pomidorów i na suszonej włoszczyźnie. Zapraszam! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 40g suszonej(...)suszonych pomidorów + zalewa (olej słonecznikowy z ziołami) 4 ząbki POLSKIEGO czosnku Pół małej cebuli Sól himalajska Pieprz czarny świeżo zmielony Liść laurowy Ziele angielskie 3 plasterki sera camembert Mix ziaren Opcjonalnie: świeża rukola Przygotowanie: 1/ W 2 litrach wody przygotowujemy bulion z indyka gotując go na małym gazie ok 1,5 godziny. 2/ Wyjmujemy mięso i dodajemy włoszczyznę. Gotujemy
Kuchnia PROzdrowotnaopakowanie. Ponieważ nie było ich za dużo i wiedziałam, że na pewno nie są słodkie od razu pomyślałam o sałatce. I to był bardzo dobry pomysł. Sałatka z camembertem i truskawkami. Składniki na 4 porcje: 250 g truskawek 100 g czarnych oliwek 125 g camemberta 1 opak. mieszanki sałat z rukolą Sos: 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki(...)octu balsamicznego 1/2 łyżki miodu sól, pieprz mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Na talerzach układamy: sałatę, oliwki, pokrojone truskawki, i podzielony na ósemki camembert. Wszystkie składniki sosu mieszamy, ja używam do tego małego słoiczka z zakrętką. Sałatkę sosem polewamy tuż przed podaniem. Do sałatki podałam jeszcze grzanki z domowego chleba z oliwkami i cebulką - przepis
Miksturownikdługie zimowe wieczory. Chutney z czerwonych porzeczek będzie Wam smakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i towarzystwo zapiekanego camemberta z czosnkiem i tymiankiem pozwoliły zapomnieć o deszczowej pogodzie. Przepis znaleziony kiedyś wśród wycinków z gazet okazał się prawdziwym odkryciem. Chutney z porzeczek jest właściwie alternatywą popularnej żurawiny. Świetnie pasuje(...)dnem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i smażyć ok. 20 minut. Jeśli używacie cukru żelującego, postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący chutnej, zaraz po przygotowaniu przekładać do słoików. CAMEMBERT ZAPIEKANY Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM /składniki na 1 porcję/ 1 krążek sera camembert gałązka świeżego tymianku ząbek czosnku oliwa Na wierzchu sera zrobić delikatne nacięcie w kształcie
KUCHARNIAzostało usmażone z dużą ilością cebuli. Okazało się, że niesłusznie - wątróbki mogą być przygotowane smacznie i z fantazją. Dzisiaj zapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek(...)spadek temperatury wewnątrz piekarnika i może spowodować niewyrośnięcie ciasta. Kiedy ciasto już wyrosło i zarumieniło się, wyjąłem je z piekarnika i ułożyłem na nim pokrojony w cienkie plastry ser camembert. Następnie całość ponownie umieściłem w piekarniku i podgrzewałem przez około 2 minuty, celem roztopienia sera. Po wyłożeniu dania na talerze udekorowałem je pomidorami koktajlowymi. Podałem z białym wytrawnym winem
Wyprawy kulinarnedrożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: Krążek sera camembert z ziołami 250g sera gouda 200g sera mozzarella (my miałyśmy specjalny ciągnący ser w kosteczkach, możliwy do zakupu w jednym z dyskontów) 200g niebieskiego sera pleśniowego Oregano do posypania Przygotowanie(...)intensywnie mieszamy. Farsz: Ciasto wałkujemy w okrąg, który układamy na blaszce do pieczenia. Można ją nieco wcześniej posmarować oliwą, by później ciasto łatwiej odchodziło. Pizzę smarujemy sosem. Ser camembert kroimy w paski. Ser gouda trzemy na tarce. Na pizzy układamy ser gouda, a na to układamy camembert. Następnie kruszymy niebieski ser pleśniowy. Całość posypujemy mozzarellą i oregano. Wstawiamy
Kolizje Smakówtakże zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka: Zatem moi drodzy - częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz(...)razem z czosnkiem. 5. Dorzucić do cebuli i pora, zalać bulionem i gotować do miękkości. 6. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować blenderem, doprawić do smaku. 7. Podać z camembertem pokrojonym w małe kwadraciki oraz dorzucić świeżej rzeżuchy, która podkreśli smak delikatnej zupy. Smacznego
Sajkofanka smakuTrudno to nawet nazwać przepisem na danie. Za to spokojnie można to nazwać sposobem na miłe spędzenie czasu. Miłe i pyszne. Camembert, czyli przysmak z Normandii, jest jednym z najbardziej znanych francuskich serów (doczekał się swoich lokalnych wersji i podróbek niemal na całym świecie) i świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Potraktowany w ten sposób staje się półpłynnym delikatnym(...)kremem, który wprost prosi by coś w nim zanurzyć. Siądźmy więc wokół camembertowego stołu i uzbrójmy się w bagietki. I niech ktoś przyniesie wino! Składniki: 1 camembert 1 mały ząbek czosnku kilka listków rozmarynu garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny 1 łyżeczka oliwy szczypta pieprzu bagietka Wykonanie: Z serka odciąć górną powierzchnię skórki i zrobić w nim kilka nacięć. Wcisnąć
zadanie-gotowaniePesto z rukoli przygotowałam i tak sobie pomyślałam, czemu nie zrobić coś nietypowego i w smaku ciekawego. Ciasto z dodatkiem pesto w mikserze wyrobiłam i z camembert połączyłam. Następnie do formy je przełożyłam, pozostałe pesto dołożyłam, które brzegiem ciasta przykryłam i do zimnego piekarnika włożyłam. Ciasto powoli się wypiekało i pod wpływem temperatury swoją(...)oliwek bez pestek, 125 g świeżej rukoli, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki poznańskiej typ 500, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 2 jajka, 125 g sera camembert z pieprzem, 100 ml wody, 2 łyżki kopiaste pesto. Przygotowanie: pesto: Pestki dyni miksujemy za pomocą blendera. Stopniowo dodajemy oliwki, rukolę i olej, całość blenderujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym
Moniki SmakołykiCiasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu(...)pomidorami PROFi, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 120 g sera camembert z ziołami, pieprz zielony świeżo mielony, 1 łyżka kapary, ¼ świeżej papryki czerwonej, ½ łyżeczki mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chili. Przygotowanie: Ser camembert kroimy na plastry, a paprykę na cienkie paski. Ciasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy pasztet. Na samym początku ciasta, po długości układamy
Moniki Smakołykidwie doniczki (resztę balkonu zajmują kwiaty córki :)) i posadziłam kilka ziółek ;) Między innymi bazylię, która jest składnikiem mojej sałatki. Fasolkę zakupiłam na pobliskim straganie. Do warzyw dodałam grillowany ser camembert i chutney malinowy (o którym jeszcze napiszę). Proste i pyszne :) Składniki: fasolka szparagowa zielona świeża bazylia ser camembert bagietki chutney malinowy (lub inny sos) sól (opcjonalnie) Wykonanie: Fasolkę ugotować(...)osolonej wodzie. Ser przygotować na grillowej patelni. Na talerzu ułożyć bazylię, następnie fasolkę i ser camembert. Podawałam z malinowym chutneyem i grzankami
zadanie-gotowanieMałe roladki z polędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej(...)termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko pokrojonej suszonej szynki / serrano, parmeńskiej 100 g sera camembert lub gorgonzola świeżo zmielony czarny pieprz sól morska szczypta chili w proszku SOS 1/3 szklanki suszonych pomidorów / pokrojonych w kostkę 1 szklanka śmietany 30% DO PODANIA : listki bazylii lub natki pietruszki
cool and mintyCiasto na pizzę z mąki chlebowej wyrobiłam i dzięki niej tradycyjne ciasto zmieniłam. Na duży krążek je rozwałkowałam, na obrzeżach ser camembert poukładałam, ciasto w przerwach pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła się idealnie(...)się rozsmakujecie. Składniki: ciasto: 400 g mąki pszennej typ 1100, 250 ml ciepłej wody, 40 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, pozostałe składniki: 250 g sera camembert okrągłego, ok. 12 całych zielonych oliwek, 100 g szynki dojrzewającej, kilka szt. pomidorków cherry, 1 łyżka sosu chili, 4-6 łyżek ketchupu, 15 g startego sera grana padano, młode cebulki
Moniki Smakołykipodpuszczka w ilości podanej przez producenta 0,4-0,8 g chlorku wapnia jeżeli używamy mleka pasteryzowanego 2 łyżeczki soli niejodowanej Sprzęt: termometr, cedzak do przenoszenia skrzepu, forma do camemberta (to taka forma bez dna, zastąpiłem podziurawionym pudełkiem po płytach CD), mata/podkład serowarski (może być bambusowa, ja wykorzystałem matę do szuflad z Ikei ;)). Podgrzanie i zakwaszenie mleka Zaczynamy(...)starterowe mezofilne oraz kultury pleśni Penicillium candidum i Geotrichum candidum w ilości podanej przez producenta i dokładnie mieszamy. Zamiast kultur pleśni możemy dodać pleśń zeskrobaną nożem z sera typu Camembert, ja robie to tak: nożyk dokładnie myjemy, opalamy nad palnikiem gazowym, czekamy aż wystygnie; szklankę wyparzamy wrzątkiem, studzimy, nalewamy ok. 1/4 szklanki przegotowanej wody; delikatnie zeskrobujemy meszek pleśni z sera
Przepisy na domowy ser i chlebSchabowymi roladki w sosie camembert ugościłem w tym tygodniu gości urodzinowych mojej żony. Wykonałem je wzorując się przepisem znajomej blogerki kulinarnej Moniki Lemko . Wyszło pysznie a na uwagę zasługuje szczególnie sos. Składniki : 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy 1 marchew kawałek czerwonej papryki 150 gr sera camembert 120 ml śmietany 30% 2 łyżki mąki pszennej 1 kg ziemniaków(...)ziela angielskiego, liścia laurowego i papryczki chilli do którego przekładamy obsmażone roladki i dusimy je w nim ok 40-45 minut. Sos: Ścieramy na tarce o grubych oczkach ser camembert (można go wcześniej nieco przymrozić) dodajemy go do śmietany i mieszamy wspólnie z mąką. Musimy zgrać to w czasie bo gdy roladki są już gotowe to wyjmujemy je z garnka
Mechanik w kuchnimieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do tego kompozycja wytrawnych dodatków, które podnoszą walory smakowe dania. Dziś zapraszam Was na pyszny quiche z łososiem, słodką gruszką i aromatycznym serem camembert. Danie nie tylko ładnie się prezentuje - również wybornie smakuje, zarówno na ciepło jak i na zimno. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 12 min Czas(...)Czas gotowania 12 min Czas całkowity 32 min Kruche ciasto 250 g mąki 150 g masła 1 jajko sól Nadzienie 120 g łososia wędzonego 4 jajka 125 g sera camembert 180 ml śmietany 30% 1 gruszka 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa pieprz kolorowy sól Ciasto kruche Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy jednolite
Wędrówki po kuchnisię coś lekkiego. Uwielbiam sałatki i mogła bym je jeść na okrągło z różnymi dodatkami, oliwki to podstawa w każdej mojej sałatce :) Dzisiaj proponuję z sałatą lodową, kaparami, oliwkami, camembertem i przepyszną polędwicą nad ogniem w ę dzoną od Hańderka . Do polania sałatki użyłam Remulady duńskiej Folwark. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : kilka listków sałaty lodowej kilka czarnych oliwek(...)kilka kaparów ( jeśli lubicie ) kilka pomidorków koktajlowych kawałek ogórka wąż 3 plasterki sera camembert 3 plasterki polędwicy nad ogniem wędzonej Hańderek 1 łyżka posiekanego szczypiorku, pietruszki i koperku sól, pieprz do smaku Remulada duńska do polania sałatki Wykonanie : Wszystkie warzywa myjemy, sałatę drobno szarpiemy,dodajemy szczypiorek,oliwki, kapary, pietruszkę, koperek,pokrojoną w paseczki lub kostkę polędwicę,ser camembert, paprykę
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: mąka pszenna 2 łyżki, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 60 gram, ser camembert 2 krążki, masło klarowane 3 łyżki, konfitura żurawinowa - ile potrzeba, pieprz kolorowy ziarnisty - do smaku, natka pietruszki - do przybrania sery krążki camembert przekroić na połowę, jajko roztrzepac widelcem z ciut pieprzem kolorowym zmielonym, ser maczać w jajku+w mące+w jaku+ w tartej bułce smażyć(...)gorącym maśle klarowanym na złocisto, pod koniec pod przykryciem dosmażałam z 1 minutę smażony camembert doskanale smakuje z żurawiną lub z inną konfiturą jaką się lubi...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś coś bardzo szybkiego do przygotowania czyli Camembert w panierce, nie jest to lekka potrawa ale za to przepyszna. Camembert w panierce Składniki: - 2 Camemberty - 1 jajko - bułka tarta - olej Przygotowanie: Serek moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę
Kulinarne życiePyszna, aromatyczna sałatka z serem pleśniowym, roszponką i drobiowymi kabanosami. Jeśli nie lubicie serów pleśniowych - śmiało możecie zastąpić camembert mozzarellą (wtedy też można roszponkę zastąpić rukolą, by sałatka nie była za mdła :)) SKŁADNIKI 125 g roszponki 200 g sera camembert 150 g kabanosów (u mnie paluszki drobiowe) 8 plastrów suszonych pomidorów świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek kilka
Moje Kuchenne RewelacjeJeśli lubicie ser camembert to mam dla Was fajny sposób na chrupiący wierzch z ciasta francuskiego i po przekrojeniu wylewający się ser. Rewelacyjnie smakuje i bardzo bardzo syte. Dodatkowo ser przełożony żurawiną i orzechami. Czy może być coś lepszego? Inną wersję podania tego sera możecie zobaczyć tutaj . Nieco inna wersja, ale równie smaczna. Żurawinę możecie zamienić na rodzynki lub pokrojonego(...)ananasa. Równie będzie smacznie. Składniki: 2 serki camembert 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki żurawiny suszonej 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 jajko Serki przeciąć w poprzek na dwa plastry. Na jednym plasterku ułożyć żurawinę , a na drugim posiekane orzechy. Złożyć razem i ułożyć na cieście po czym ładnie obkleić ser tak, aby łączenia ciasta były na górze. Ciasto posmarować
O kuchni z uczuciemchłodny zimowy wieczór warto zjeść energetyczny posiłek który nas rozgrzeje i doda energii. Grzanki z piernika to pomysł na pozbycie się lekko czerstwego ciasta, dodatek sera camembert przełamuje całą słodycz a aromatyczne jabłka z miodem i orzechami to kropka nad i. Wspaniała przystawka na słodko-wytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki: 3-4 kromki(...)podsuszonego piernika z bakaliami 100 g sera camembert garść suszonych jabłek 1 plaster suszonej pomarańczy 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka rozdrobnionych orzechów włoskich 3-4 kostki mlecznej czekolady Sposób wykonania: Suszone jabłka i plaster pomarańczy zalewamy zimną wodą tak aby zostały przykryte, gotujemy do miękkości, jabłka odcedzamy-wodę możemy zachować do kompotu, jest aromatyczna. Następnie ostudzone jabłka kroimy nożem
Wanilia i KardamonSzybka i łatwa do przygotowania sałatka. Delikatna roszpunka świetnie kontrastuje z wyrazistym camembert. Składniki: 50 g roszponki 1 ser camembert 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy
Mama GotujeNieco inna wersja krokietów, ale jakże ciekawa! serki topione i Camembert z bułką tartą, to nietuzinkowe połączenie, by uzyskać farsz, wyśmienity w smaku, spróbujcie, tych niecodziennych krokietów! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku olej do smażenia Farsz(...)serki topione śmietankowe 1 ser Camembert 1 bułka czerstwa 3 cebule 1 papryka czerwona 4 łyżki śmietany 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko 10 dag bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów. Smażymy na małej patelni (22 cm) naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Do sera topionego dodajemy śmietanę, odciśniętą z mleka namoczoną bułkę
kgwjanczewoGrzanki z rydzami i francuskim serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha! Składniki: 1 bagietka pszenna 20 dag świeżych rydzy 2 łyżki masła 1 krążek sera(...)camembert olej z pestek winogron do skropienia Oleofarm 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili -u mnie z zalewy olejowej sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony gałązki rozmarynu lub tymianku Sposób wykonania: Rydze oczyszczamy, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują. Bagietkę kroimy na kromki
Wanilia i Kardamonświeżych fig! W tym tygodniu odbieram zamówione zakupy w sklepie ekologicznym, pojawią się więc nowe inspiracje i nowe, również dla mnie, produkty. Sałatka z rukoli, z figami, gruszką i camembertem Składniki: 3 garście świeżej, najlepiej drobnolistnej rukoli 2 świeże figi 1/2 sera camembert 1/2 świeżej gruszki 2 plasterki szynki 1 garść pokruszonych orzechów włoskich oliwa z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis(...)znajdziecie tutaj ocet balsamiczny Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzu. Figi dzielimy na ósemki, gruszkę i ser camembert kroimy na półplasterki, układamy na rukoli. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, całość posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy oliwą z oliwek aromatyzowaną ziołami i octem balsamicznym
Moja smaczna kuchniakubka mąki ryżowej 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 żółtka 1 czerwona cebula 2 kubki maślanki 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 8-10 ziemniaków 1 camembert 0,5 kubka tartego Parmigianino Reggino 2 plasterki emmentalera Przygotowanie: przygotowujemy marynatę do schabu- czosnek i cebulę kroimy w kosteczki, mieszamy z maślanką i sosem, doprawiamy słodką papryką, solą(...)pieprzem, zalewamy kotlety odstawiamy do lodówki na całą noc ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie camembert kroimy w plasterki wyjmujemy kotlety z lodówki, obtaczamy w mące ryżowej, moczymy w rozmąconych żółtkach i ponownie oprószamy mąką smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy ementaler, camembert i oprószamy parmezanem, zapiekamy około 20 minut
Luźna Kuchniasałatka pomidorowa - jak wiadomo pomidory są cennym źródłem witamin i związków mineralnych więc sięgajmy po nie najczęściej jak tylko możemy. W tej wariacji połączyłam pomidory z wędzonym kurczakiem i camembertem, dla mnie idealne zestawienie. Sałatka pomidorowa z serem pleśniowym, wędzonym kurczakiem i miętą SKŁADNIKI : 1 duży pomidor malinowy 1/2 papryki czerwonej 50 g sera camembert(...)PRZYGOTOWANIE : Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w pół plastry lub w ósemki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w słupki około 3 cm - przekładamy warzywa do miseczki. Ser camembert kroimy w plastry wraz z wędzonym kurczakiem -dodajemy do warzyw. Całość oprószamy posiekanym szczypiorem z miętą. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna propozycja na romantyczną kolację lub wieczór ze znajomymi :) Zapiekany ser camembert z podsmażaną gruszką w occie balsamicznym ze świeżymi ziołami i orzechami włoskimi. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 2 małe krążki dobrego sera camembert (najlepiej w bambusowym pudełku) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1 gruszka, obrana, pokrojona w kostkę 2 łyżki octu balsamicznego(...)się zarumieni. Dodajemy ocet balsamiczny, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane oregano i bazylię i zdejmujemy z ognia. 3. Na talerze wykładamy sery camembert, na nie wykładamy usmażoną gruszkę. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i dekorujemy gałązką oregano. Podajemy od razu ze świeżutkim włoskim pieczywem i (opcjonalnie) z salami i/lub szynką szwarcwaldzką. Smacznego
My Culinary ArtDzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową - zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki(...)pietruszka - 1 cebula - garść groszku mrożonego - 2 serki duże topione ze szczypiorkiem - 1 liść laurowy - 3 ziela angielskie - 2 kostki rosołowe - garść zielonej pietruszki (ja akurat mam zamrożoną :) - ser camembert Zaczynamy od bulionu - opiekamy na palniku cebulę z każdej strony - dla lepszego smaku . Obieramy marchewki, pietruszkę i seler - gotujemy, dodajemy kostki rosołowe oraz mrożone brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy
dlaSmaQimprezę domową lub po prostu coś na ząb do schrupania czyli ogórki faszerowane. Jest to smaczne, chrupiące, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które szczególnie polecam wielbicielom sera camembert. składniki na 12 sztuk 2 ogórki zielone 1 jajko ugotowane na twardo 120 g sera camembert 100 g serka śmietankowego twarogowego 3-4 gałązki natki pietruszki 3-4 gałązki koperku(...)łyżeczką usuwamy z niego nasiona. Opłukany koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski wrzucamy ugotowane na twardo i rozdrobnione na mniejsze części jajko, dodajemy pokrojony na kawałki ser camembert oraz serek śmietankowy, wrzucamy posiekany koperek i natkę pietruszki.Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę doprawiamy musztardą, odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i całość jeszcze
Smakowite DaniaBawarska obazda to nic innego, jak przepyszna pasta do pieczywa robiona z cebuli i camemberta. Ta pasta jest tradycyjnym składnikiem bawarskiego śniadania, które notabene uwielbiam! A co jeszcze dostaniemy, zamawiając bawarskie śniadanie? Oczywiście precle, prawdziwe, ługowe bawarskie precle, do tego białe kiełbaski, tzw. Münchner Weißwürste , przypominające nieco nasze serdelki, ale znacznie delikatniejsze plus monachijską, słodką, grubo mieloną musztardę, dostaniemy(...)przyjeżdżać, to zróbcie sobie obazdę: taką małą namiastkę Bawarii we własnym domu i koniecznie zjedzcie ją z preclem lub jasnym pieczywem i rzodkiewkami. Popijacie oczywiście piwem! :) Składniki: 1 dojrzały camembert 2 łyżki masła 2 duże łyżki serka śmietankowego typu "Mój Ulubiony" lub Philadelfia 1/2 średniej cebuli czerwonej lub białej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta soli szczypta pieprzu czarnego
Kuchnia Prezydentowejcóż, że kaloryczne? Od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo :) Smażony panierowany camembert Składniki dla dwóch osób: 2 serki camembert naturalny 120 g 1 duże jajko kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: W jednym naczyniu roztrzepałam jajko, do drugiego wsypałam bułkę tartą. Ser (nie wolno obierać go przypadkiem ze skórki!) obtoczyłam kolejno w jajku, bułce(...)sałaty lodowej z owocami w miodowym winegrecie (przepis poniżej), ale doskonale smakuje też z żurawiną. SAŁATA LODOWA W MIODOWYM WINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego
Kuchenne zapiski Edytypory zdarzały mi się dni chrupania, kiedy to pół dnia szamałam same niezdrowe rzeczy. Aż w końcu stwierdziłam - dość. Dlatego podczas ostatnich zakupów zaopatrzyłam się w sałatę, truskawki i camembert i przygotowałam na wczorajszą kolację w formie sałatki. Do wypadów nad jezioro pozostał miesiąc, a mi do najlepszej formy daleko. Dlatego czas ruszyć się z kanapy i zacząć przyrządzać sałatki(...)ciągu miesiąca płaskim brzuszkiem, ale lepszą kondycją i piękną skórą na pewno. Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje): - garść roszponki -5-6 truskawek - pół krążka sera camembert (ja użyłam takiego o obniżonej zawartości tłuszczu) - krem z octem balsamicznym (do kupienia w lidlu) Przygotowanie: Roszponkę opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Ułożyć na talerzu. Truskawki umyć
W poszukiwaniu inspiracjiJeśli lubicie sery ta przekąska na pewno przypadnie Wam do gustu. Miał być camembert grillowany, ale zabrakło czasu(albo goście za szybko przyszli, ha ha), więc dziś postanowiłam wziąć w gości zapiekany w cieście francuskim z żurawiną, która doskonale pasuje do serów i nie tylko. Zdjęcie z telefonu, wiec nie najlepsze, za to smak niezapomniany! SKŁADNIKI: 1 camembert(...)zielonym pieprzem 1 camembert z grzybami leśnymi 1 op. ciasta francuskiego żurawina 1 jajko WYKONANIE: Z górnej części sera ścinamy "kożuch" , bierzemy prostokąt ciasta francuskiego, kładziemy ser i na wyciętą część nakładamy żurawinę, zawijamy brzegi i formujemy sakiewkę, można położyć wycięte ozdoby("napuchną", ale zawsze!), następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem, i do piekarnika
Kuchnia Beatywczorajszej uczcie pierogowej, zachciało nam się czegoś szybkiego w wykonaniu i niemięsnego. Tym razem: Grillowany camembert z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z rukoli *-* SKŁADNIKI: 2 serki camembert (mogą być smakowe) żurawina 6 ziemniaków sól, rozmaryn, tymianek rukola pomidor orzechy włoskie sól, przyprawa do pizzy, oliwa z oliwek Dokładnie umyć ziemniaki, pokroić w ćwiartki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym przyprawić rozmarynem(...)temperaturze 190 stopni. Opłukać rukole, pokroić pomidora, rozłupać orzechy włoskie. Rozłożyć na talerzu, przyprawić solą i przyprawami, oblać oliwą z oliwek. Ustawić elektryczny grill na 3, opiekać ser camembert do zrumienienia. Podawać z żurawiną :P Szybko i pysznie!!! Smacznego
MarciochaKucharzymęża na wyjazd..a rano na wspólne śniadanko Bułka z kurczakiem i camembertem SKŁADNIKI 4 zwykłe bułki 4 piersi z kurczaka 1 camembert 2 pomidory sól, pieprz, zioła do marynaty, oliwa z oliwek, świeża bazylia, czosnkowa oliwa z oliwek Oczyścić kurczaka, delikatnie utłuc. Zamarynować w soli, ziołach i oliwie z oliwek. Grillować na 4 do pięknego zarumienienia. Jeśli macie(...)wczorajsze" bułki, proponuję podgrzać je w piekarniku, odzyskają świeżość i będą chrupkie :D Pomidorka i camemberta pokroić w plasterki. Na ciepłe bułeczki położyć kurczaka pomidora i ser. Przyozdobić bazylią i skropić czosnkową oliwą. Smacznego
MarciochaKucharzyŚwietne danie dla zabieganych Grillowany camembert z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 3 sery camembert sałata dębolisnta pomidorki koktajlowe zielone oliwki prażony słonecznik jogurt naturalny czosnek różki ziemniaczane sól, pieprz,ostra papryczka, oliwa z oliwek Camembert grillujemy to zarumienienia się skórki. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, dodajemy oliwki i prażony słonecznik. Doprawiamy i mieszamy z oliwą. Rożki
MarciochaKucharzyProdukt y potrzebne; ser camembert 2Sztuki płatki kukurydziane 300Gramów jajko 3Sztuki olej 1Szklanka do konfitury; żurawina suszona 50Gramów jabłko 1/2Sztuki wino czerwone 4Łyżki cukier 4Łyżki mix sałat; rukola 4 listki sałata rzymska 2 listki szpinakWg 4 listki sałata czerwona 2 listki winogrona 6Sztuk Sposób Przygotowania; 1. Do rondla wrzucamy Nasze jablko, żurawine, cukier i polewamy winem około(...)mieszamy. 3. Naszą konfiturę miksujemy blenderem na masę i dalej dusimy na małym ogniu pod przykryciem, 4. Rozgrzewamy olej, ubijamy na małe cząsteczki płatki 5. Panierujemy Camembert i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy dopuki nie wypłynie do góry. 6. rozwalamy mix sałat, kładziemy camembert i na to nakładamy konfiturę 7. Smacznego
pichcisztoniewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje. Składniki: 150 g tagliolini z peperoni, 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 1 średnia papryka czerwona, 50 g pora, 80 g sera camembert, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczki peperoni (marynowane), świeży tymianek, 1 płaska łyżka masła klarownego. Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy. Na patelni rozgrzewamy(...)wolnym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert. Wszystkie składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ser się roztopi, na sam koniec dodajemy gorący makaron (najlepszy jest bezpośrednio wyciągnięty z wody) i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Makaron z polędwiczkami
Moniki SmakołykiEkspresowa zupa cebulowa i paszteciki z serem camembert to super pomysł gdy jesteśmy bardzo zabiegane i musimy szybko przygotować obiad . Wystarczy kilka składników i można wyczarować przepyszne danie. składniki na 4 porcje zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego ( może być z kostki(...)łyżki masła pieprz paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert przepis Cebulę obieramy w pół plasterki i rumienimy na maśle .Wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy około 15 minut.Zupę doprawiamy pieprzem , mieszamy. Ser camembert kroimy w większą kostkę . Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty
Smakowite Daniadłuższego czasu chciałam wypróbować połączenia gruszki z moim ulubionym serem camembert. Od początku wiedziałam, że w grillowanych gruszkach będzie pasował idealnie. Do tego jeszcze bazylia dodała świeżego aromatu. Całość dania świetnie wpasowała się w ostatnie ciepłe dni. Składniki 1 duża gruszka 1 łyżka soku z cytryny 1/3 camembert suszona żurawina świeża bazylia sól, pieprz Sposób przygotowania Gruszki umyć(...)ogniu do czasu aż będą miękkie (lub można nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec bez przykrycia ok. 30 min). Wydrążone środki wypełnić suszoną żurawiną i przykryć plasterkiem sera camembert. Podsmażyć jeszcze przez chwilę by ser się rozpuścił. Przyprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią
pink envelopesię od blatu do piecyka i przeskakuję nad tym zwierzakiem, który akurat leży na środku podłogi. Przygotowując tą potrawę osiągnęłam zen. A sam makaron? Pyszności! MAKARON Z ZAPIEKANYM CAMEMBERT'EM 1 opakowanie sera camembert (250g, najlepiej w drewnianej foremce) 2 ząbki czosnku 100g Parmezanu 250g makaronu rurki (rigatoni) 100g świeżego szpinaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sól morska i świeżo(...)zmielony pieprz do smaku oliwa z oliwek Podgrzewamy piekarnik do 180*C. Serek camembert odwijamy z papierka i wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania. Wycinamy kółko w skórce na wierzchu serka i je usuwamy. Drobno pokrojony czosnek i listki rozmarynu (bez gałązek) układamy na serku, posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Palcami rozprowadzamy oliwę równomiernie na czosnku
les mirabellesmożecie zobaczyć jak Piknik wyglądał) Po takich emocjach tylko prosty, lekki obiad (szczególnie po Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM 2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz gałka muszkatołowa Używając obieraczki(...)cukiniowe wstążki (można wcześniej odsączyć) i smażymy aż cukinia zrobi się szklista i miękka. Solimy i pieprzymy do smaku, ucieramy gałki muszkatołowej. Do gorącej cukinii wrzucamy pokrojony w kostkę camembert i mieszamy. Podajemy od razu, inhalując się aromatem dania
les mirabellesPyszna chrupiąca pizza na cienkim cieście z camembertem i szynką dojrzewającą. Do tego duża porcja keczupu i jedzonko palce lizać. składniki: 1,5 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży szczypta soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju 2 łyżki keczupu 1 serek camembert 70 g szynki dojrzewjącej w cienkich plastrach starty(...)minut. Potem ciasto cienko rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 30 cm. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem. Na cieście ułożyć serek camembert pokrojony na trójkąciki oraz kawałki szynki. Całość posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekranika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut na funkcji góra-dół. Pizzę podawać z keczupem
Monia miesza i gotujeBardzo szybki pomysł na przekąskę lub część obiadu. Na zdjęciu w towarzystwie pieczonych ziemniaków, konfitury żurawinowej i białej surówki (biała kapusta, cebula, jabłko i seler + jogurt + przyprawy). Składniki: 2 camemberty 2 jajka 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz olej do smażenia W jednej misce rozbełtaj widelcem jajka, dopraw solą i pieprzem. Do drugiej wsyp pokruszone płatki. Dobrze rozgrzej olej. Namocz(...)camemberty w jajku, potem panieruj w płatkach. Powtórz tę czynność jeszcze 2-3 razy. Smaż krótko z obu stron na złoto. Od razu podawaj. Frances Ha żyje beztrosko, z dnia na dzień, optymistycznie patrząc w przyszłość. Jest tancerką ale tak właściwie od kilku lat ma status praktykantki. Z trudem utrzymuje się z własnej pensji. Co kilka dni mieszka w innym
Qlinarnie i Qlinarniezjeś ć coś smacznego i ładnie podanego tez nie trzeba godzinami tkwi ć nad talerzem i zdobi ć. Na zdjęciu widzicie ekspresowe małe co nieco. Uwielbiam sery, uwielbiam camembert. Tym razem chciałam Wam pokaza ć zapiekany camembert. Nie wida ć tego na zdjęciu, ale w serze zapiekała się również pigwa z miodem, stąd ta obkrojona obwódka na wierzchu(...)dobre to było :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ser typu camembert (użyłam President) Pigwa z Miodem 1 łyżka kremowego octu balsamicznego figowego kilka malin (z racji pory roku użyłam mrożonych) Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy włączy piekarnik i ustawi temperaturę
Blondynka Gotujemakaronowe. Przygotowanie ich jest błyskawiczne. Były smaczne i szybko zniknęły. Mój mąż, który nie przepada za szpinakiem zajadał się nimi, aż miło ... Makaronowe gniazdka ze szpinakiem, boczkiem i camembertem SKŁADNIKI: 6 gniazdek makaronowych 20 dag boczku wędzonego 2 garście świeżego szpinaku ser camembert 1 łyżka masła czosnek granulowany papryka słodka pieprz sól przyprawa(...)czosnkiem i pieprzem. Kiedy gniazdka podsmażą się z jednej strony, obracamy je na drugą stronę, na środek nakładamy szpinak z boczkiem, na wierzch nakładamy po kawałku sera camembert, oprószamy przyprawą do makaronu i podsmażamy przez 3 minut. Podajemy na ciepło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiegzamin, zapraszam na pierwszy post z serii "Studenckie Wtorki" ;) Dla tych, co lubią wytrawne dania ze słodkim akcentem ... Dla tych, którzy lubią smak żurawiny ... Dla tych, którzy uwielbiają ser camembert ... Wszystko to w jednym daniu, połączone z delikatnym mięsem kurczaka. Danie proste, szybkie, ale za to bardzo smaczne i efektowne ;) Polecam! ;) Składniki: pierś z kurczaka 100g suszonej żurawiny ser camembert(...)porcje. Całkowity koszt dania to 24zł, podzielone na 4, daje po 6 zł za porcję. Szczegółowe rozliczenie: pierś z kurczaka 700g - 11 zł 100g suszonej żurawiny- 2zł ser camembert- 5zł przyprawy i olej, policzyłam jako ok.2zł 1 kg ziemniaków - 1 zł Surówka z marchewki - około 2zł
Czerwona PorzeczkaTaką pizzę wymyślić mogła jedynie Blondynka :) W tym przypadku wszystko zaczęło się od konfitury figowej. Pomyślałam, że skoro figi można zapiekać z serem camembert, więc z konfiturą połączyć też można. A jak camembert to lazur i mozarella będą pasować. Więc miałam już słodki i słony, teraz pasowałoby dorzucić coś ostrego, aby nie było mdło i tu padło na świeżą papryczkę(...)szklanki mąki pszennej typ 450 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek DODATKOWO: konfitura figowa z Puglii 1 czerwona papryczka pepperoni 1 ser camembert 1 ser z niebieską pleśnią np.Lazur listki z gałązki rozmarynu 1 owoc granatu Wykonanie: Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam
Blondynka Gotujezupa jest kremowa. Składniki: 150 g makaronu farfalle, 450 g kalafiora, 25 g podgrzybków suszonych, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 krążek sera camembert, 100 g topionego serka śmietankowego, 30 ml śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka sosu Worcester, świeży koperek(...)całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos Worcester, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietankęi i mieszamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy w drobną kostkę. Zupę podajemy bardzo gorącą, ponieważ będziemy dodawać do niej makaron i ser camembert. Doprawiamy pieprzem do smaku i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego
Moniki SmakołykiDziś treściwa sałatka z panierowanym serem camembert i smażoną szynką szwarcwaldzką w miodowo-balsamicznym vinaigrette. Smacznego :) Czas przygotowania: 20 min Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: ok 8,00 zł SKŁADNIKI: 50 g sera camembert 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 6 pomidorków koktajlowych kilka płatków grana padano Sałata: dębowa, karbowana i rukola natka pietruszki 1 jajko bułka tarta SKŁADNIKI na miodowo(...)cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE sałatki: W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku i bułce tartej. Zalecam podwójna panierkę. Ser smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie szynkę szwarcwaldzką
kulinarnyJajeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad lub wyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:) Makaron Conchiglioni, czyli dorodne makaronowe muszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam! SKŁADNIKI na około(...)porcje: 300 g makaronowych muszli Conchiglioni 150 g serka mascarpone 2 kulki mozzarelli 170 g sera camembert sól SKŁADNIKI na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania) 2 łyżeczki brązowego cukru 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczko suszonej bazylii WYKONANIE: MAKARONOWE
Słodko-Słony Świat Ilonyporcje 100 g makaronu kokardki Czaniecki, 50 g chipsów z salami (np. o smaku śródziemnomorskim), 4 papryczki kolorowe mini, 1 cebulka dymka, 1 ząbek czosnku, 50 g sera camembert (z pieczarkami), 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz do smaku, ½ papryczki chili, 2 garście roszponki, szczypiorek. Przygotowanie: Papryczki kroimy w plasterki, a cebulkę i czosnek w kostkę. Na patelni(...)rozgrzewamy oliwę i podsmażamy paprykę z cebulką i czosnkiem. Ser camembert kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy na al dente i odcedzamy. Do papryki z cebulką (cały czas patelnia jest podgrzewana) dodajemy makaron, salami, ser camembert i delikatnie mieszamy. Na środku talerza nakładamy garść umytej i osuszonej roszponki, a na nią nakładamy gorący makaron prosto z patelni
Moniki Smakołykicytryny, czosnku i cebuli potraktowałam moją kanapkę dość sporą ilością właśnie surowej cebuli. Kiedyś będąc w Pradze przypadkiem natknęłam się na takie połączenie - i było rewelacyjne! Składniki: bułka masło camembert ser żółty (najlepiej 2 rodzaje) pomidory suszony pół cebuli Każdy wie jak się robi kanapkę, ale aby tradycji stało się zadość... Rozkrawamy bułkę, smarujemy masłem. Na jednej połówce kładziemy(...)plasterki camembert, na drugiej 3 plasterki sera żółtego. Kroimy pomidora na mniejsze części i układamy na kanapce. Całość składamy, wstawiamy do piekarnika, aż bułka będzie chrupka, a ser się rozpuści. Wyjmujemy dodajemy surowej cebuli drobno posiekanej i smacznego! (camembert najlepiej smakuje z żurawiną więc śmiało możemy dodać do kanapki) Smacznego
Brzuszki Łakomczuszki