burak czerwony - 1234 przepisów (strona:40/83)

Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem 218

ogromna bomba witaminowa, idealna na rozpoczęcie dnia lub jako napój na lunch czy drugie śniadanie.   Sok z kiszonych buraków  zawsze robię w większej ilości i część wykorzystuję do przygotowania czerwonego barszczu, a część piję z dodatkiem soku wyciśniętego z innych warzyw i owoców. Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony 383

element Świąt w każdym polskim domu. Wigilijny barszcz jest intensywnie czerwony, pachnący i lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie, liść laurowy Natka pietruszki Majeranek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Buraczki na ciepło 164

proponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio . Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sok z jednej dużej cytryny sól pieprz Przygotowanie: Ostudzone buraczki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę pokroiłam

Kulinarny Pamiętnik
Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika 143

prozdrowotnych właściwości. Wszystko to dzięki zawartym  w nim antocyjanom (tak, tak- to te same barwniki, które znajdziemy w czerwonym winie). Dzięki nim nasz organizm nabiera odporności, wolniej się starzeje i nabiera sił witalnych. Twierdzi się, że zawarte w burakach antocyjany zapobiegają rozwojowi nowotworów, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwwrzodowo (działając zasadotwórczo), niwelują zgagę i regenerują nasz układ krwiotwórczy. To czerwone(...)kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Z witamin, najwięcej znajdziemy witaminy C (zwłaszcza w kwasie buraczanym, gdzie większe ilości kwasu askorbinowego powstają w trakcie fermentacji). Ponadto burak to bogate źródło witaminy B1 , która odpowiedzialna jest głównie za czynność układu nerwowego. Jej niedobór objawia się zmęczeniem, osłabieniem, zaburzeniami koncentracji i pamięci oraz depresją. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny

Moja Mama Gotuje
Tuńczyk pod pierzynką 113

wersji. Najlepiej przygotować ją ze świeżych warzyw, ale jeśli musimy coś szybko ugotować, bo grozi nam śmierć głodowa, to można się wspomóc gotowymi opakowaniami buraków i marchewki.   Składniki: 4 duże ugotowane ziemniaki 2 czerwone cebule obrane, posiekane i posolone puszka tuńczyka dobrej jakości opakowanie gotowej gotowanej marchewki albo 3 duże marchewki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę opakowanie(...)gotowych tartych buraków (odsączone) duży jogurt grecki świeżo mielony pieprz   Jest to klasyczna sałatka warstwowa. Dobrze wygląda podawana w dużej szklanej salaterce lub w osobnych porcjach jak na zdjęciu, które możemy przygotować używając specjalnych foremek . Pierwsza warstwa to ziemniaki. Na nie kładziemy cebulę. Na to idzie warstwa jogurtu, pieprz i tuńczyk. Kolejna warstwa to marchewka i potem buraki, przykryte

Ugotowane pozamiatane
Irański czosnek marynowany 194

osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Nie zapomnijcie założyć gumowych rękawiczek albo sprawdźcie czy macie cytrynę w domu. Odbarwi ona ręce z czerwonego koloru. W wyparzonych słoikach układamy warstwami czosnek i buraki. Posypujemy z wierzchu solą i zalewamy po brzegi octem. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Czosnek jest gotowy po co najmniej 6 tygodniach marynowania. Chociaż

Marder&Marder Manufacture
Pasta z buraków z jogurtem i za'atarem 141

pieczywem. Jestem pewna, że zostaniecie uwiedzeni tym wspaniałym smakiem i tym jak dobrze burak komponuje się z chilli i przyprawą za'atar. Składniki :  500g buraków (ugotowanych lub upieczonych) 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chilli 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka syropu z daktyli (można zastąpić syropem klonowym lub miodem) 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Codzienne Gotowanie
Barszcz czerwony czysty 158

wiecie, że sok z buraków zawiera m.in. cenny dla zdrowia kwas foliowy, błonnik oraz szereg witamin? Pijcie i jedzcie buraki pod każda postacią.  Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję czerwonego barszczu, takiego który przygotowuję na  Boże Narodzenie, na rożne imprezy i na co dzień. Każda okazja wiąże się z pewną modyfikacja,  raz dodaję prażoną cebulkę, innym razem dużo majeranku

Życie zaczyna się w kuchni
Chłodnik z młodych buraków na piknik 188

kefiru 100 ml koncentratu barszczu czerwonego 1 ogórek świeży „wąż” 1 pęczek botwiny ½ pęczka rzodkiewek 4 ząbki czosnku ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (można więcej) lub sok z połowy cytryny cukier, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Posiekaj lub przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku. Botwinę (buraki oraz liście) umyj, pokrój drobno, włóż do garnka razem

Garniec Magalie
Najlepsze śledzie z cebulą 245

smaku do uzyskania idealnych śledzi. Przy krojeniu francuskich szalotek nie płaczemy, nie trzeba ich przelewać wrzątkiem, ponieważ mają delikatny smak i zapach. Jakiś czas temu myślałam, że śledzie z czerwoną cebulą, są najlepsze jakie mi się udaje zrobić. Okazuje się, że dodatek szalotek daje jeszcze lepszy efekt smakowy.  Śledzie z cebulą (szalotkami) są idealne, gdy śledzie są słone(...)cebulę. Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do jedzenia po kilku godzinach. Smacznego Moje inne przepisy ze śledziami: Śledzie w miodzie Sałatka śledziowa z burakami Sałatka lwowska Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem

Codziennik Kuchenny
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 148

wersja barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce są zdecydowanie mniej zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym

Karo in the Kitchen
Barszcz czerwony na occie 187

wyrazisty smak. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 1,5 – 2 l Składniki: 6 buraków 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera mały por (150 g) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 litry bulionu drobiowego 2 łyżki octu […] Artykuł Barszcz czerwony na occie pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
CZERWONY KOKTAJL Z BURAKA I GRANATU 152

Dzisiaj super koktajl, o kolorze tak pięknym, że aż szkoda pić ;) - 1 granat , razem z białymi skórkami, - 1 surowy burak, - 2 słodkie jabłka , żeby złagodzić gorycz skórek granatu, - 1 czerwony grejpfrut, żeby podkręcić smak (ale już bez białych skórek), - sok z połówki cytryny, żeby koktajl nie tracił koloru i żelazo z buraka lepiej się wchłaniało (wit.C), - woda do pożądanej konsystencji

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Śledź w purpurze 172

Gotowanie z pasją i purpurowy śledź .  Składniki:  1 szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias  olej  3 kiszone ogórki  2 cebule dymki młode liście buraka Wykonanie: Zagotowujemy zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy(...)obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy.  Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka.  Zdobi przepiękną porcelanę Bogucice Antonio

Malinowe Pocałunki
Ćwikła po koreańsku 228

buraków ćwikłowych ugotowanych 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu ½ płaskiej łyżeczki soli 30 ml oleju roślinnego 3 łyżki octu winnego, np. jabłkowego Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, sól i ocet winny. Oliwę rozgrzać na patelni i ostrożnie wsypać przyprawy: kolendrę i pieprz

Trzeci talerz