Lekka , orzeźwiająca sałatka na bazie pomidorów i buraków wspaniałym duecie z dressingiem z wisniówki , musztardy oliwy i czerwonego octu.Polecam. 35 dag.pomidorów 25 dag.gotowanych i pokrojonych w kawałki buraczków 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki ,a potem w plasterki 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej 2 i 0.5 łyżeczki octu czerwonego winnego 2 łyżki likieru wiśniowego 1 łyżka miodu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNajsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnezupę krem z żółtej papryki z chorizo zupę ziemniaczaną z kurkami bouillabaisse, zupę rybną krem z dyni kujawską zupę z pulpetami capuccino z barszczu czerwonego barszcz czerwony z fasolą i kulkami z buraka Oczywiście w trakcie warsztatów nie mogliśmy się powstrzymać od konsumowania naszych modelek , ponieważ pachniały bardzo kusząco. Do dyspozycji mieliśmy mnóstwo różnorodnych gadżetów kulinarnych: talerzy, miseczek, garnuszków, desek
Kulinarne przygody Gatityo Zupa z botwinki z fasolką Składniki: garstka drobnej fasolki 3-4 ziemniaki pęczek botwinki 1 marchewka łyżeczka octu skrzydełko z indyka
Aromatyczne Podróżehamburgera, jako główne danie lekkiego obiadu z surówką lub po prostu do zjedzenia na zimno. Nabiorą wyrazistego smaku w zależności od dodanych przypraw. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy szklanka kaszy jaglanej 1 burak 2 marchewki 2 cebule 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego szklanka mielonych płatków owsianych (opcjonalnie) po około łyżeczce przypraw : majeranek,curry,garam masala, ostra papryka
potrawyregionalnerożna. Jak go robimy? Nic trudnego! Zapraszam! SKŁADNIKI: KURCZAK: - kurczak ponad 2kg - sos: miód, ocet balsamiczny, zioła ulubione, sok z cytryny, różowy pieprz, cynamon WARZYWA: - buraki - marchew - seler naciowy - czosnek - cebula czerwona - kora cynamonu - anyż - przyprawa ziołowa włoska - oliwa z oliwek - 150 ml wody -150-200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej
SMYKWKUCHNIchleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko z włoszczyzny, a na koniec zakwaszamy go właśnie kwasem z ogórków lub kapusty, podczas gdy żur gotujemy na wywarze
Mieszam w Garnkusmakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka białego cukru szklanka wody sok z 1 dojrzałej cytryny 5cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu (koniecznie!) ½ laski wanilii do zabarwienia , opcjonalnie – czerwony barwnik spożywczy albo sok z buraków Z tej porcji wyszły mi dwie butelki po 300ml
Karo in the Kitchenjeśli mocz jest zabarwiony, znaczy, że Twoje jelita są w jakimś stopniu nieszczelne - zawsze myślałam, że po burkach to normalne, ale po detoksie okazuje się, że burak nie zawsze musi mocz farbować ;) czerwone mięso jest ciężkie, ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu białe mięso, czyli drób jest napakowane chemią (drób namiętnie jest karmiony kokcydiostatykiami i fluorochinolonami) duże
pyszne zdrowościSkładniki : 4 kg buraków ćwikłowych (najlepiej aby były ciemno czerwone odmiany ''opolskie'') 30 dkg chrzanu (można kupić gotowy w sklepie) 8 łyżek cukru 4 łyżki soli 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 200 ml oleju pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Buraczki umyć,ugotować wraz z skórką przestudzić. Następnie obrać z skórki,zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do garnka.Dodać pozostałe składniki
Przepisy i porady kulinarneutarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKolejna odsłona śledzika. Bardzo efektowny wygląd, a smak wyśmienity. Składniki: 2 płaty śledziowe 4 średnie czerwone cebule 20 ml soku z buraków 1 łyżka octu balsamicznego 100 ml oliwy z oliwek 100 ml oleju rzepakowego rozmaryn, zioła prowansalskie Śledzie najpierw moczymy (ok. 4 godzin, w zależności jak bardzo są słone). Kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Cebulkę kroimy
tojestpyszne.blogspot.comPost Sałatka z buraczków i papryki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojesałatkę, którą robiłam już chyba z 2 tygodnie temu. W końcu doczekała się zdjęć i przepisu :) Składniki: Na ok 13 litrów sałatki: 10kg buraków ćwikłowych 12 cebul (ok 1,30kg) 21 czerwonych papryk (ok 4kg) 2 papryczki chili Zalewa: 0,75l octu 3 szklanki cukru 3 łyżeczki soli ok 12 sztuk ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Buraki umyć i przełożyć
Kuchnia w czekoladzieSałatkę warto zostawić na kilka godzin w lodówce, aby składniki się przegryzły. Wtedy smakuje najlepiej. Składniki: 2 płaty śledziowe 1 - 2 ugotowane buraki 2 jajka 2 ziemniaki 1 cebula czerwona majonez (1 - 2 łyżki) jogurt naturalny (1 - 2 łyżki) sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku. Po około 2 - 4 godzinach wyjąć
Sto kolorów kuchnidoskonale) budzą od nowa mój zachwyt. Jednym z takich produktów, który uważam za fantastyczny, jest użyty do dzisiejszego przepisu koncentrat barszczu czerwonego. Smak? Wyśmienity. Aromat? Cudowny. Kolor? Oszałamiający. Skład? Zagęszczony sok z buraka ćwikłowego (75%), woda, sól i przyprawy - wszystko. Tak, wszystko. :) Bez polepszaczy, sztucznych barwników i innych tego typu, co czuć już po otwarciu(...)quinoa) 1 szklanka wody 2 łyżki stołowe koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik 2 duże lub 3,4 średnie młode buraczki z botwiny liście i łodygi z całego pęczka botwiny 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka stołowa masła 82% 200 gramów ricotty sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Buraki, dymkę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę
Garniec Magaliektóre pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób serca. Zapraszam po przepis. Składniki: 0,5 kg dyni 3 małe podłużne buraki 150 g sera feta 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku czarny pieprz i sól morska do smaku 4 łyżki oleju z pestek dyni OLEOFARM 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy
Gosia gotujemeritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula(...)PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy
To co kochamsól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego sól morska, pieprz WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy 1 łyżkę(...)ogień. Gotujemy 12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy
cool and mintytalerz gorącej zupy smakuje i rozgrzewa jak nic innego! składniki: kość ze schabu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 5 ziemniaków 1/4 niedużej kapusty (moja włoska) 3 buraki ćwikłowe cebula kwaśne jabłko cukinia puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka masła natka pietruszki jogurt grecki Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy oraz(...)tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać starte na tarce buraki. Dusić ok 5 minut, dodać do zupy, gotować aż warzywa zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy i osączoną fasolę
6nieboCzas goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki: * 1 kg buraków * 1 kromka razowego chleba * czosnek * liście laurowe * ziele angielskie * ziarna pieprzu czarnego * przegotowana, zimna woda Wykonanie: Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry(...)słoiku układać plasterki buraków, wsypać kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku. Przykryć następną partią pokrojonych buraczków. Ponownie wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce
kolorowotorcikowoskwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego
Mama Gotujebataty, patrz. „Na górną warstwę batatową”) 3 małe buraki (lub 2 średnie) ok. 40-50g wędzonego tofu (polecam z tej firm , najlepsze jakie jadłam!) (w sumie potrzebne jest ok. 90-100g) 1/2 sporej gruszki 1 łyżeczka agawy (można pominąć) 1/2 średniej cebuli czerwonej 2 łyżeczki octu winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół(...)ziół (u mnie lubczyk). Po 30 minutach wyciągamy zapiekankę z piekarnika i wykładamy warstwę batatowo-kokosową. Na górę wbijamy pozostałe kawałki tofu. Posypujemy kuleczkami czerwonego pieprzu. Możemy też udekorować pozostałymi (o ile zostaną) plasterkami buraka. 12. Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. cebulowy serek wegański Odcedzamy orzechy. Blenderujemy nerkowce z resztą składników. Podajemy z serkiem cebulowym. Można też posypać
Fill The BowlPrzepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek , paluszków lub kapuśniaczków . Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody sól pieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków 1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa) ziele angielskie liść laurowy kminek mielony majeranek 1 ząbek czosnku sok z cytryny lub ocet Sposób
Kuchnia domowa Aniczerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki
Mama Gotujeprzypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy) - 3 kostki bulionu wołowego - sól(...)momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę. Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki
Smaki Brazylii