burak czerwony - 1234 przepisów (strona:39/83)

Sałatka z buraczków i papryki 746

Post Sałatka z buraczków i papryki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Sałatka z buraków i papryki 259

sałatkę, którą robiłam już chyba z 2 tygodnie temu. W końcu doczekała się zdjęć i przepisu :) Składniki: Na ok 13 litrów sałatki: 10kg buraków ćwikłowych 12 cebul (ok 1,30kg) 21 czerwonych papryk (ok 4kg) 2 papryczki chili Zalewa: 0,75l octu 3 szklanki cukru 3 łyżeczki soli ok 12 sztuk ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Buraki umyć i przełożyć

Kuchnia w czekoladzie
Śledź pod pierzynką - szuba 535

Sałatkę warto zostawić na kilka godzin w lodówce, aby składniki się przegryzły.  Wtedy smakuje najlepiej.     Składniki: 2 płaty śledziowe 1 - 2 ugotowane buraki 2 jajka 2 ziemniaki 1 cebula czerwona majonez (1 - 2 łyżki) jogurt naturalny (1 - 2 łyżki) sól, pieprz   Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku.  Po około 2 - 4 godzinach wyjąć

Sto kolorów kuchni
Wiosenne pierogi z botwiną 203

doskonale) budzą od nowa mój zachwyt. Jednym z takich produktów, który uważam za fantastyczny, jest użyty do dzisiejszego przepisu koncentrat barszczu czerwonego.  Smak? Wyśmienity.  Aromat? Cudowny.  Kolor? Oszałamiający.  Skład? Zagęszczony sok z buraka ćwikłowego (75%), woda, sól i przyprawy - wszystko. Tak, wszystko. :)  Bez polepszaczy, sztucznych barwników i innych tego typu, co czuć już po otwarciu(...)quinoa) 1 szklanka wody 2 łyżki stołowe koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik  2 duże lub 3,4 średnie młode buraczki z botwiny liście i łodygi z całego pęczka botwiny 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka stołowa masła 82% 200 gramów ricotty sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Buraki, dymkę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę

Garniec Magalie
Sałatka z pieczonej dyni i olej OLEOFARM 157

które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspomagając profilaktykę miażdżycy i chorób serca.  Zapraszam po przepis. Składniki: 0,5 kg dyni 3 małe podłużne buraki 150 g sera feta  1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku czarny pieprz i  sól morska do smaku 4 łyżki  oleju z pestek dyni OLEOFARM 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy

Gosia gotuje
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 255

meritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula(...)PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy

To co kocham
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 193

sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego  sól morska, pieprz WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy 1 łyżkę(...)ogień. Gotujemy 12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy

cool and minty
barszcz czernichowski 131

talerz gorącej zupy smakuje i rozgrzewa jak nic innego! składniki: kość ze schabu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 5 ziemniaków 1/4 niedużej kapusty (moja włoska) 3 buraki ćwikłowe cebula kwaśne jabłko cukinia puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka masła natka pietruszki jogurt grecki Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy oraz(...)tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać starte na tarce buraki. Dusić ok 5 minut, dodać do zupy, gotować aż warzywa zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy i osączoną fasolę

6niebo
Kwas buraczany ( zakwas do barszczu ) 228

Czas goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki: * 1 kg buraków * 1 kromka razowego chleba * czosnek * liście laurowe * ziele angielskie * ziarna pieprzu czarnego * przegotowana, zimna woda Wykonanie: Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry(...)słoiku układać plasterki buraków, wsypać kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku. Przykryć następną partią pokrojonych buraczków. Ponownie wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce

kolorowotorcikowo
Czerwony Barszcz Zabielany 183

skwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego

Mama Gotuje
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 199

bataty, patrz. „Na górną warstwę batatową”) 3 małe buraki (lub 2 średnie) ok. 40-50g wędzonego tofu (polecam z tej firm , najlepsze jakie jadłam!) (w sumie potrzebne jest ok. 90-100g) 1/2 sporej gruszki 1 łyżeczka agawy (można pominąć) 1/2 średniej cebuli czerwonej 2 łyżeczki octu winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół(...)ziół (u mnie lubczyk). Po 30 minutach wyciągamy zapiekankę z piekarnika i wykładamy warstwę batatowo-kokosową. Na górę wbijamy pozostałe kawałki tofu. Posypujemy kuleczkami czerwonego pieprzu. Możemy też udekorować pozostałymi (o ile zostaną) plasterkami buraka. 12. Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. cebulowy serek wegański Odcedzamy orzechy. Blenderujemy nerkowce z resztą składników. Podajemy z serkiem cebulowym. Można też posypać

Fill The Bowl
Barszcz czerwony na domowym zakwasie 151

Przepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek , paluszków lub kapuśniaczków . Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody sól pieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków 1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa)  ziele angielskie liść laurowy kminek mielony majeranek 1 ząbek czosnku sok z cytryny lub ocet Sposób

Kuchnia domowa Ani
Zakwas na Barszcz Czerwony 166

czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki

Mama Gotuje
Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga 167

przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy) - 3 kostki bulionu wołowego - sól(...)momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy  skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę.  Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki

Smaki Brazylii
Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem 222

ogromna bomba witaminowa, idealna na rozpoczęcie dnia lub jako napój na lunch czy drugie śniadanie.   Sok z kiszonych buraków  zawsze robię w większej ilości i część wykorzystuję do przygotowania czerwonego barszczu, a część piję z dodatkiem soku wyciśniętego z innych warzyw i owoców. Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Proporcje

Kulinarne przygody Gatity