burak czerwony - 1234 przepisów (strona:41/83)

Śledzie marynowane w oleju lnianym 172

Inne moje przepisy dla wielbicieli śledzi: Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Sałatka lwowska Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z czosnkiem Śledzie w miodzie Najlepsze śledzie z cebulą

Codziennik Kuchenny
Barszcz wigilijny 130

jeszcze tyle do zrobienia przed tymi świętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku

Czary - gary w kuchni
Barsz czerwony z mleczkiem kokosowym 120

Składniki: wywar warzywny 3 buraki 1 łyżka octu winnego 1 puszka czerwonej fasoli mleczko kokosowe sól, pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy pokrojone w słupki i ugotowane b uraki , gotujemy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy przez kolejne 5 min i dodajemy mleczko kokosowe . Przed podaniem posypujemy natk

Łycha smaków
buraczki z cukinią 112

Składniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 2 - 3 sztuki czerwonej papryki 4 łyżki soli ( czubate ) 1,5 szklanki octu 1 szklanka oleju 2 szklanka cukru Sposób wykonania: Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko razem

Darcia w kuchni
Carpaccio z buraka chioggia 134

programach Jamiego Olivera. I wreszcie po kliku latach kupiłam je u nas.  Smakują świetnie na surowo i upieczone. Znacznie delikatniejsze w smaku od swoich braci czerwonych. Na talerzu wyglądają jak kolorowe lizaki. burak chioggia łyżeczka miodu łyżka octu jabłkowego olej rzepakowy sól i pieprz rukiew wodna Buraka poszatkowałam na mandolinie. Z pozostałych składników zrobiłam sos. Chwilę się przegryzały

AZgotuj!
Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem 266

lubimy ich smak. A nasz pospolity burak poza walorami smakowymi ma również cenione właściwości zdrowotne, które zawdzięcza antocyjanom- barwnikom, które występują też w czerwonym winie. Wspomagają one naszą odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają nowotworom. Buraki nie mają wielu witamin, mają za to dużo kwasu foliowego oraz długą listę pierwiastków mineralnych (żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, chlor, fluor, cynk

Smakowity Blog Kulinarny
Różowe jajka faszerowane żółtym serem 154

buraków, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, do dekoracji: rzeżucha, płatki migdałów i czerwony pieprz.  Przygotowanie:  Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Zalewamy koncentratem z buraków i moczymy co najmniej godzinę. Im dłużej będziemy moczyć, tym kolor będzie ciemniejszy. Następnie jajka wyjmujemy na papier ręcznikowy i wycieramy. Każde jajka(...)nich starty żółty ser, majonez oraz sól i pieprz. Zagniatamy farsz widelcem. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Farszem wypełniamy białka jaj. Całość posypujemy rzeżuchą, szczypiorkiem, płatkami migdałów oraz ziarenkami czerwonego pieprzu

Aga w kuchni
RISOTTO Z BURAKAMI 200

zarówno na obiad, jak i np. ciepłe danie na imprezę. Świetnie będzie pasował do niego również kozi ser – koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowane, starte buraki – 250 g * seler naciowy – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * ryż do risotto – 1 szkl * czerwone , wytrawne wino – 100 ml * bulion warzywny 250 ml * masło – 1 łyżka(...)ryż, przesmażamy. Zalewamy winem i redukujemy, a następnie partiami dodajemy bulion ( grzejemy na minimalnym ogniu ). Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Po dodaniu ostatniej chochelki dodajemy starte buraki, a na sam koniec łyżkę zimnego masła i posiekany koperek. Podajemy gorące posypane startym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego

Ostra na Słodko
Kurczak pieczony na warzywach 176

Składniki na 4-6 porcji: z przepisu z książki D. Kamińskiej "Superfood po polsku" 1 kg udek z kurczaka 3 buraki 250 g fasolki szparagowej (przelana gorąco wodą) 1 czerwona papryka 2 jabłka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 2 marchewki 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki szczypiorku 1 garść słonecznika 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz olej, oliwa

Moja Galeria Smaku
Barszcz ukraiński z botwinką 153

Lubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę. Składniki: 1 pęczek botwinki z burakami 4 ziemniaki 1 puszka fasoli (białej lub czerwonej) 1 marchewka 1 mały seler 1 cebula ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%) sól ,pieprz ocet majeranek kminek 3 drobiowe skrzydełka(...)wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem. 4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku i chwilkę

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli 227

buraczków (gotowanych lub pieczonych ) 3-4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku tarty chrzan ze słoiczka do smaku 2-3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ugotowane ( u mnie pieczone ) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno. 3. Fasolę odsączamy

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony 278

www.mgotuje.pl Pyszna i sycąca zupa. Z dużą ilością warzyw, bo taką lubię najbardziej. Ma piękny kolor dzięki dodania dużej ilości buraków. W moim domu często gości na stole. Post Barszcz czerwony pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Burger wołowy z burakiem, serem kozim i karmelizowaną cebulą 245

Pyszny burger. Nie będe tu pisał jak przygotowac same mięso bo każdy lubi po swojemu (jedni mniej, inni bardziej wysmażony, niektórzy z przyprawami inni bez). Sczególnie

Snejkusiowe Przepisy
chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami i jajkiem 205

Jest jeden plus upałów....można bezkarnie jeść chłodniki! :D Składniki: 2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) albo 1 l soku z buraków z kartonu np. z Hortexu o nazwie "barszczyk czerwony" zsiadłe mleko albo kefir 1 ogórek zielony pęczek rzodkiewek szczypiorek koperek jajka - ilość wg upodobań młode ziemniaki - ilość zależna ile chcemy zjeść. Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z pieczonymi burakami i fetą 173

Dzięki tej sałatce można się przekonać do buraków w innej formie niż barszcz. Serio :) Sałatka musi być porcjowana i podawana jako danie na osobnych talerzach (buraki

Czerwony Gupik