odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem(...)domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą
Codziennik KuchennyPrzepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie
e-PrzepisyKulinarnePierwszy raz będę robiła zakwas na barszcz. Fajny przepis znalazłam na stronie gotujzdrowo.com Zainspirowałam się i zakwas dojrzewa :) Na mój zakwas użyłam: 5 l wody
Jemy Pijemyktóre odkryłyśmy w tym roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy. Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne... i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi
Kolizje Smakówpowszedniego. I ta cisza... Jakby całe miasto zapadło w letarg. BURGERY BURACZANE. /inspiracja: FoodPornVeganStyle ;/ na 13-15 większych burgerów 2 szklanki startych surowych buraków (grube oczka) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100g sezamu 1 posiekana czerwona cebula 1/2 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej posiekany pęczek koperku 2 ząbki czosnku pieprz sos sojowy Sezam
W kuchni Karmel-itkipicia jak i przygotowania czerwonego barszczu. Wbrew pozorom przygotowanie domowego zakwasu buraczanego jest bardzo proste. Jedyną jego wadą jest czas - zakwas potrzebuje co najmniej 7 dni na ukiszenie się. Pomimo tego - smak i aromat domowego zakwasu wszystko wynagradza :) Składniki: 2 l przegotowanej, letniej wody 2 płaskie łyżki soli, np. morskiej gruboziarnistej 1 kg buraków, np. podłużnych (waga przed
Ugotowaćktóry miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 2 buraki 2 pomarańcze 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 łyżki
Blondynka GotujeSkładniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków 10 dkg cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0
Przepisy kulinarne babci Antoninymąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Składniki na nadzienie; 2 ugotowane buraki ćwikłowe garść szpinaku 1 ząbek czosnku 20 dag szynki pieczonej 15 dag sera feta sól, pieprz , słodka czerwona papryka do smaku 3 jajka 350 ml śmietany 18% 1 łyżka masła Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wykładamy
Radość kipiąca uśmiechem.Publikowałam niedawno przepis na podobną surówkę, bazującą na czerwonej kapuście i jabłku. Jest to na tyle zgrany duet, że dziś również oparłam na nim swoje danie
Kasia SarnaDelikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef , w którym biorę
Oryginalny smakpomysł na dodatek do obiadu.Jest bardzo prosta a przy tym bardzo smaczna;) Polecam.. Składniki: 6 kg buraczków, 1 kg czerwonej papryki, 7 dużych cebul, 1/2 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli, 1/2 l wody. Przygotowanie: Buraki ugotować w osolonej wodzie, obrać następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach). Paprykę razem z cebulą pokroić w kostkę i sparzyć
Anioły w kuchnipumpernikla, 10 g orzechów włoskich, 1 łyżka tartego parmezanu. Do przybrania zioła i czerwony kawior. Przygotowanie: Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Natrzeć mieszanką soli, cukru, wiśniówki i skórki z cytryny. Na wierzchu wyłożyć starte buraki i szczelnie owinąć folią. Obciążyć i wstawić do lodówki na 48 godzin. Z łososia usunąć marynatę, odciąć
SzczyptaSmaQserem pleśniowym. Całość skropiłam kremowym miodowo-musztardowym dressingiem i posypałam prażonymi pestkami dyni. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 2 nieduże buraki 1 awokado 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie) 4 łyżki pestek dyni 75 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka masła (20 g) WINEGRET 1 łyżeczka musztardy(...)zawijamy w folię aluminiową i w niewielkich dstępach układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC bez termoobiegu przez około 1 godzinę (lub krócej w zależności od wielkości buraków) lub do momentu, aż wbity widelec z łatwością zagłębi się w miąższu. Upieczone buraki wyjmujemy z folii, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki
cool and mintySkładniki: 10 szt dużych buraczków ćwikłowych 3 szklanki wody 1 szklanka octu winnego czerwone wino Jamar 1 łyżka soli 5 łyżek cukru liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skóry. Buraki tniemy na mniejsze kawałki. Moje były dość duże więc z każdego buraka miałam ok 6-8 kawałków. Wkładamy
Życie zaczyna się w kuchnisentymentalne wspominki. Najczęściej gotuję barszcz na zakwasie , taki jak na Wigilię, ale jak widać nie zawsze. Ten zabielany zakwaszam octem jabłkowym bo buraki zawsze trzeba choć trochę zakwasić - inaczej kolor potrawy mógłby być raczej rudy niż czerwony. I pamiętajcie, że barszcz nie może gotować się mocno. Wystarczy żeby zupa leciutko mrugała a nie bulgotała co to też ma ogromny wpływ
Smaczna Pyzatrudno odżywiać się idealnie, dlatego pozwoliłam sobie przygotować zestawienie produktów, które najlepiej przyczyniają się do zwiększenia poziomu żelaza. Zapomnijcie o szpinaku i burakach Są lepsze źródła. Nie mam zamiaru wszczynać wojny między mięsożercami i wegetarianami. Niewątpliwie czerwone mięso i podroby są bardzo wartościowym źródłem żelaza. Równie dobrze jednak możemy bazować na roślinach strączkowych uzupełniając dietę sokami, owocami i warzywami. Mało
CoolinarniePL