burak czerwony - 1234 przepisów (strona:55/83)

Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48088

czasie diety oczyszczającej warzywo-owocowej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców :      - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak,   - cebulowe: cebula, por, czosnek,   - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż,   - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak

IzaGotuje
Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu 220

Chociaż ja uwielbiam barszcz czerwony za zakwasie to wiem, że nie wszyscy taki preferują. Nie wszyscy też tolerują dodatek grzybów w potrawach, choćby tylko w postaci wywaru. Każda gospodyni ma swój sposób na świąteczny, wyjątkowy barszczyk i ja też nie zawsze robię swój tak samo bo potrawy można modyfikować wedle własnego smaku w danym momencie i aktualnych możliwości. Nastawiony zakwas(...)jest bardzo smaczny i esencjonalny. Dodatek jabłka i malin świetnie niweluje ziemisty posmak buraków i przyjemnie wzbogaca go o owocową nutę. Podać go można z uszkami, pasztecikami albo z kluskami makowymi czyli też troszkę inaczej. Czasami robię też na Święta barszcz czerwony w postaci kremowej zupy , który naszej rodzinie bardzo smakuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Barszcz sefardyjski 159

możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski. Składniki: 4 buraki 1 duża cebula 4 łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki lubczyku 1 płaska łyżka cukru 2 goździki 2 ziarna kardamonu 2listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 1/2 szklanki czerwonego wina 3 łyżki czerwonego octu winnego zakwas buraczany (tyle wlać

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 211

Przy okazji buraczkowej zupy wspomniałam, że zostało mi całe mnóstwo tego cudnie barwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sok buraczano-marchewkowy z dodatkami 83

samo zdrowie. Polepsza skład naszej krwi, korzystnie wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek, pomaga przy anemii, problemach układu krążenia, ogólnie wzmacnia nasz organizm. Jego zalety można wymieniać bez końca. Jeśli nie lubicie smaku czystych buraków wspaniale sprawdzą się tu obok marchewek także jabłko czy arbuz. Sok najlepiej spożywać po odstaniu 2-3 godzin w ciemnym miejscu

Milion Smaków
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado 139

mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju 1  czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz

Gosia gotuje
Surówka z buraczków 153

Surówka z buraczków propozycja na dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 3-4 czerwone buraczki jedna cebula 1 łyżka octu balsamicznego 2 winne jabłka 1 łyżeczka miodu sól, pieprz WYKONANIE Buraczki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu buraki oraz jabłko ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, ocet balsamiczny, miód, odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy- surówka gotowa SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 259

widzę, w składzie kapusta. Zdębiałam! Doczytałam nazwę- czerwony barszcz ukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie

bastalena
Surówka z kiszonych buraków 141

Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy: wzmacnia układ krwionośny, zwiększa ilość czerwonych krwinek, dlatego polecany jest przy anemii. Jak każda kiszonka dobrze oddziałuje na układ trawienny. Poza tym ma dużo witamin i minerałów, m.in. C, A, E, K, grupy B, kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas, pomaga wzmacniać odporność.  Buraki w tym roku mamy wyjątkowo ciemne, zakwas więc wyszedł niezwykle

Obiad gotowy
10 pysznych sylwestrowych przekąsek vol. 2 268

każdym zdjęciem znajduje się opis, klikając w niego zostaniecie przeniesieni do posta z przepisem :) #1 Carpaccio z buraka ze śledziem _______________________________ #2 Jajka faszerowane pastą z awokado _______________________________ #3 Kokosanki _______________________________ #4 Sałatka z jarmużem _______________________________ #5 Sałatka z mozzarellą _______________________________ #6 Sałatka z ryżem i czerwoną fasolą _______________________________ #7 Sałatka z szynką i sosem czosnkowym _______________________________ #8 Serowy chlebek ze szczypiorkiem _______________________________ #9 Pierś z kurczaka

Kolejny blog o gotowaniu
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 279

kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło

Kulinarne przygody Gatity
Kompot z rabarbaru i truskawek. Klasyk mocno przyprawiony 160

owoce się porozpadają, przecedzić całość przez sito. Jeśli Wasze truskawki nie były z tych mocno czerwonych i nie oddały napojowi swojego koloru, możecie kompot zabarwić kilkoma kroplami barwnika spożywczego w żelu, odrobiną barwnika amarantowego w proszku lub sokiem z buraka. Kompot po schłodzeniu podajemy z plastrami cytryny i listkami mięty. SKŁADNIKI ½ szklanki cukru (ewentualnie więcej do smaku) 500g rabarbaru 200g

Karo in the Kitchen
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 207

boćwiną a botwiną. Boćwina to inna nazwa buraka liściowego, zaś botwina są to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Wyglądają dość podobnie, jednak w przypadku boćwiny liście są większe, a łodygi grubsze, bardziej soczyste i aromatyczne, no i mają przepiękne kolory - czerwony, różowy, żółty i pomarańczowy. Korzenie boćwiny nie są jadalne. Poniżej przygotowałam materiał zdjęciowy, który ułatwi wam porównanie tych

Chilli Czosnek i Oliwa
Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych! 153

gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, odcedzamy. 1. Barwnik z buraków: około litr pokrojonych buraków. 2. Barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody) 3. Barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul). 4. Barwnik z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty. 5. Barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy. Tak przygotowane roztwory(...)łupin cebuli, 30 minut. Kolor jasno brązowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze czarnej kawy, 30 minut. Kolor jasno różowy : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Kolor jasno niebieski : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut. Kolor niebieski : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc. Kolor

Moja Mama Gotuje
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 171

specjalna torebka do grilla lub rękaw spożywczy Salsa: 4-5 dość dużych, nieobranych buraków  2 owoce awokado pozbawionych pestek garść listków tymianku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego ( może być też oliwa lub inny preferowany olej) 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka czerwonego octu winnego  pół łyżeczki trzcinowego cukru świeżo zmielona sól,  świeżo zmielony pieprz(...)Opakowane już polędwiczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia w temperaturze 195*C zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy kolejne 25-30 minut.  Dokładnie wyszorowane buraki przekrajamy na pół,owijamy folią aluminiową i umieszczamy je w piekarniku, w którym piecze się mięso. Buraki podpiekamy 30-35 minut w temperaturze 180-200*C (gdy mięso upiecze się

Symfonia Smaków