burak czerwony - 1234 przepisów (strona:60/83)

Owoce i warzywa liofilizowane - lekko i zdrowo :) 187

OWOCÓW WIŚNIA BANAN JABŁKO  CZERWONA PORZECZKA  ARONIA  CZARNA PORZECZKA  CZARNY BEZ  JAGODA  ANANAS  MANDARYNKA  WARZYWA LIOFILIZOWANE  Do warzyw liofilizowanych zaliczają się także przyprawy i zioła, które swoją drogą są niezwykle aromatyczne, a mieszankę ziołową szczególnie polubiłam :) Z typowych warzyw otrzymałam groszek i buraka - są pyszne, chrupiące, słodkawe, jak na te warzywa

Zdrowie na języku :P
wigilijny barszcz z fasolą 145

litry wywaru warzywnego szklanka białej fasoli 3-4 buraczki czerwone marchewka ( z wywaru) liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka octu 1 łyżka cukru sól i pieprz koperek 1 łyżeczka majeranku ząbek czosnku Fasolę zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotować. Buraki pokroić, zalać wodą, dodać cukier, sól, ocet, ziele i liście laurowe. Gotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Buraczki na zimę 318

się o wiele łatwiejszy, szybszy, tańszy i oczywiście smaczniejszy. Buraczki czerwone w słoikach na zimę to taki standard, który musi być w spiżarni. Zwłaszcza, że uwielbiamy je ponad wszystko. Szczególnie moja córka, która jest anty warzywna, ale akurat te buraczki wybitnie jej smakują. Polecam serdecznie. Składniki: 3 kg buraków 3 duże cebule 4 duże ząbki czosnku zalewa: 3 szklanki wody

na moim stole...
Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu - "Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego" 214

jajka 350 ml mleka 150 ml wody szczypta soli Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni ok. 45 minut. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Smażyć na odrobinie oliwy. Nadzienie: 3/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 puszka tuńczyka z w sosie własnym Princes 100 g twarogu półtłustego

FitKot
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 157

chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc

ladykitchen
Pieczone glazurowane buraczki 333

Bardzo fajny dodatek do obiadu i nie tylko, bo można je zajadać również same ;) Mają słodko-ostry posmak, taki jak najbardziej lubię w potrawach. Do tego

Czerwona Porzeczka
Barszcz czerwony 217

kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały por 1 pietruszka

Kuchcik gotuje
PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 219

temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu.  Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna  od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :) Składniki: kawałek wędzonego żeberka pętko kiełbasy chorizo 3 marchewki 1 pietruszka buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych) kawałek selera ziele angielskie liść

Walijskie Pichcenie
Wódka i ziemniak – szlachetna para 167

sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy. Deser: knedla ze śliwką – pieczona knedla z ziemniaków Marabel, śliwka, jabłko, lody z wiśni i buraka i wódka J. A. Baczewski Jeżynówka. Marabel ziemniak typu

królestwo garów
Barszcz czerwony 188

zawsze powtarzałam, że ulubioną moją zupą jest "zupka czerwona":) Barszcz był przygotowywany różnie, z mięsem, bez niego, z warzywami, z ziemniaczkami, ale smak pozostawał zawsze ten sam, lekko kwaśny, lekko słodki, przepyszny. Dziś wersja bezmięsna, taką jaką uwielbiam najbardziej, z tłuczonymi ziemniaczkami i koperkiem.   Szybko, tanio i przepysznie.  A buraki z własnego ogródka,  bez nawozów,  przechowywane

na moim stole...
Smażony czołg, czyli warzywa z patelni 234

marchewki, ale ponieważ całkiem niedawno jedliśmy  krem z buraków , postanowiłem podejść do tematu kreatywnie. Po dziesięciominutowej burzy mózgów na stoisku warzywnym kupiliśmy potrzebne produkty i dzisiaj młody przyniósł ze szkoły dzieło: Brukselkę ugotowałem i jutro zrobię kotleciki, a dzisiaj zrobiłem coś takiego: Składniki: cukinia kalarepa marchewka cebula cukrowa papryka czerwona pomidor 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek

Gotuj z Misiem
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 359

smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem.  Sałatka brokułowa 1 brokuł 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 150 g sera żółtego light sól pieprz Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Odcedzamy i odstawiamy(...)obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie ciecierzycę, buraki, oliwę, sok z cytryny i tahini blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami. Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

My Chcemy Jeść
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 465

być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem

Kulinarne Inspiracje
Naturalne barwienie jajek 236

każdy słyszał o ‘kąpieli’ w łupinach cebuli czy burakach. Podpowiem, w czym warto „zanurzyć” jajko, aby uzyskało pożądany kolor. KOLOR ŻÓŁTY Aby uzyskać żółty kolor jajek do wody, w której będziemy gotować jajka należy dodać sporą ilość curry lub kurkumy. Gotować do uzyskania pożądanego koloru. KOLOR NIEBIESKI Należy poszatkować kapustę czerwoną i wrzucić ją na kilka godzin do wody

Gotuję Testuję
Kurczak duszony ze szpinakiem i ryżem 189

wody, ponadto: 250 g świeżego szpinaku, 100 pomidorów suszonych w oleju, ok. 200 g ryżu brązowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, sól do smaku, świeży czosnek niedźwiedzi, kiełki np. buraka. Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody. Kurczak: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Dzielimy do po długości na 4 części

Moniki Smakołyki
Barszcz czerwony 236

przepis jest wskazówką, jak przyrządzić (nie)zwykły barszcz czerwony, ten najprostszy. Nie dodawałam żadnego zakwasu nigdy, a i tak był pyszny. Chociaż nie zawsze miał idealną barwę. Tym razem się udało. Nawet trzymając się tych samych zasad, nie zawsze uda się uzyskać identyczny efekt. Składniki (na 3 porcje): 3 małe buraki 1,5 litra wody 1 litr dobrze doprawionego rosołu

Anioszek w kuchni
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z SZYNKĄ 193

obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam posiekaną czerwoną cebulkę. Następnie pokrojone ogórki i kawałki szynki. Wsypałam świeży koperek i musztardę francuską. Przyprawiłam i wymieszałam składniki z majonezem. Smacznego!  Polecam również inne sałatki ziemniaczane: Sałatka ziemniaczana z jajkiem ogórkiem kaparami z sosem curry Ziemniaczaną z czosnkiem Śledziowa z ziemniakami i burakami

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania