burak czerwony - 1234 przepisów (strona:56/83)

Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych! 147

gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, odcedzamy. 1. Barwnik z buraków: około litr pokrojonych buraków. 2. Barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody) 3. Barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul). 4. Barwnik z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty. 5. Barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy. Tak przygotowane roztwory(...)łupin cebuli, 30 minut. Kolor jasno brązowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze czarnej kawy, 30 minut. Kolor jasno różowy : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Kolor jasno niebieski : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut. Kolor niebieski : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc. Kolor

Moja Mama Gotuje
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 167

specjalna torebka do grilla lub rękaw spożywczy Salsa: 4-5 dość dużych, nieobranych buraków  2 owoce awokado pozbawionych pestek garść listków tymianku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego ( może być też oliwa lub inny preferowany olej) 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka czerwonego octu winnego  pół łyżeczki trzcinowego cukru świeżo zmielona sól,  świeżo zmielony pieprz(...)Opakowane już polędwiczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia w temperaturze 195*C zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy kolejne 25-30 minut.  Dokładnie wyszorowane buraki przekrajamy na pół,owijamy folią aluminiową i umieszczamy je w piekarniku, w którym piecze się mięso. Buraki podpiekamy 30-35 minut w temperaturze 180-200*C (gdy mięso upiecze się

Symfonia Smaków
BARSZCZ UKRAIŃSKI 113

SKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie marynowane w zalewie imbirowej i kwasie buraczanym z korzenną przyprawą 146

solankowej  a’la matjas, 150 ml kwasu buraczanego , 150 ml zalewy z marynowanego imbiru, 1 cebula czerwona, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika, pieprz czarny grubo mielony do smaku. Do podania: marynowany młody imbir, grzyby shimeji, natka pietruszki, kiszone buraki (u nas odmiana Chioggia),   Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Śledzie opłucz w zimnej wodzie

SzczyptaSmaQ
Rolmopsy z ogórkiem 158

przepis na rolmopsy z konserwowym ogórkiem. Na blogu znajdziecie też przepis na  domowe rolmopsy z czerwoną papryką , a także inne przepisy ze śledziem w roli głównej: Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Ćwikła z chrzanem 134

średnie buraczki czerwone 2łyżki tartego chrzanu lub 3 łyżki chrzanu ze słoiczka 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego/winnego sól i cukier do smaku Buraki umyć, włożyć do zimnej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Można też wyszorowane buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC. Ostudzić i obrać. Zetrzeć

Czerwień i błękit
Czerwone buraczki na ciepło 144

Przepis na nie dostałam od przyszłej Pani teściowej. Zazwyczaj szykuje je mój narzeczony. Cóż tu dużo mówić, my zajadamy się nimi bardzo i dość często pojawiają

Krakowskie smaki Ani
Barszczyk z uszkami na Nowy Rok 146

Całe życie broniłam się przed zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny. Wiele osób w Rodzinie używało jednak ocet. W tym roku nie nastawiłam wcześniej buraków na zakwas i postanowiłam zaryzykować. Doprawiłam octem - barszcz jest pyszny i ma piękny rubinowy kolor. A , że zostało mi zamrożonych przygotowanych wcześniej uszek to z nimi podałam

Buniabaje w kuchni
Barszcz ukraiński na botwince 116

Kiedy byłam małą dziewczynką nie przepadałam za burakami. Tym samym botwinka nie była dla mnie do przejścia. Do dziś nie wiem dlaczego nie lubiłam tego warzywa ... po prostu, nie i już. Wszystko zmieniło się kiedy zostałam zaproszona na kolację Wigilijną do mojego ówczesnego narzeczonego, zwątpiłam gdy ujrzałam czerwony barszcz ... aby nie podpaść przyszłej teściowej zjadłam go z wielkim apetytem(...)Myślę, że  warto by gościł na naszych stołach. Barszcz ukraiński na botwince SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki botwinki młodej 200 ml soku z buraków 30 dag fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól i pieprz do smaku    PRZYGOTOWANIE: Fasolę moczymy w wodzie przez minimum 12 godzin - ja namoczyłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY 163

Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny najlepiej smakuje z ziemniakami i zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz

RAROSSA
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 175

więcej? No, może jakieś pierożki, albo uszka  i mamy kompletne danie na wigilijny stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie

Szybko Szybkowar
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 140

Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszka Składniki: 2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła

Z Majeczką w kuchni
Uszka z barszczem 176

omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie) sok z cytryny lub kwasek cytrynowy(...)sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.  4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości

Kuchnia w czekoladzie
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 116

grubej tarce do jarzyn. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój(...)pochodzi z książki. KSIĄŻKA KUCHARSKA - Zofia Zawistowska. Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu

ClauditteMissCooking
BARSZCZ CZERWONY 164

Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem.     SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych kapeluszy borowików

Moja Książka Kucharska
Krokiety w barszczu 119

Połączenie białego i czerwonego jak barwy kogoś kto wmawia że jest św. Mikołajem :) Jak wygląda ten prawdziwy z zakrzywioną pałką polecam się przekonać oglądając film pt. "Noc świętego Mikołaja" :) Składniki: - buraki - ziemniaki - mąka pszenna - mąka ziemniaczana - bułka tarta - cebula Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i smażymy. Ziemniaki gotujemy, gnieciemy i mieszamy z cebulą i odrobiną mąki (jednej i drugiej). Formujemy krokiety

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1423

rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść

Smakowite Dania
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 147

przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą

My Chcemy Jeść
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 162

Porcje:  4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka,  Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu

SzczyptaSmaQ
SOK - NATURALNY ANTYBIOTYK czyli co pić aby być zdrowym, zapomnieć o lekarzu i aptece oraz mieć pełny portfel 159

Niektórzy powinni wypijać nawet 2 szklanki dziennie. Składniki soku - naturalny antybiotyk: 1 marchew, 1 burak razem z liśćmi, 2 liście szpinaku, 1 - 2 jabłka ze skórką, 5 mm świeżego korzenia imbiru, 5 mm korzenia chrzanu, 1/2 - 1 ząbek czosnku, albo 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 szklanki rzeżuchy, 1/2 łyżeczki indyjskiej kurkumy  ( sprawdź tutaj ). Indyjska Kurkuma Najwyższej jakości kurkuma pochodząca

IzaGotuje
Przepiśniki idą do.... 161

czerwony, zabielany śmietaną. Ktoś kto je go po raz pierwszy zupełnie nie wie, że to barszcz czerwony. Każdy jest mocno zdziwiony i zawsze mówi: "Nigdy czegoś podobnego nie jadłem." :-) P.S. Pamiętam też niesamowite zdziwienie Pana na bazarze, u którego w ubiegłym roku kupowałam buraki. "Buraki??? Na barszcz wielkanocny??? Co też pani mówi??? Chyba święta się pani pomyliły..."    Gratuluję

bistro mama