burak czerwony - 1234 przepisów (strona:56/83)

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY 190

Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny najlepiej smakuje z ziemniakami i zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz

RAROSSA
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 198

więcej? No, może jakieś pierożki, albo uszka  i mamy kompletne danie na wigilijny stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie

Szybko Szybkowar
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 165

Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszka Składniki: 2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła

Z Majeczką w kuchni
Uszka z barszczem 194

omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie) sok z cytryny lub kwasek cytrynowy(...)sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.  4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości

Kuchnia w czekoladzie
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 134

grubej tarce do jarzyn. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój(...)pochodzi z książki. KSIĄŻKA KUCHARSKA - Zofia Zawistowska. Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu

ClauditteMissCooking
BARSZCZ CZERWONY 212

Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem.     SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych kapeluszy borowików

Moja Książka Kucharska
Krokiety w barszczu 140

Połączenie białego i czerwonego jak barwy kogoś kto wmawia że jest św. Mikołajem :) Jak wygląda ten prawdziwy z zakrzywioną pałką polecam się przekonać oglądając film pt. "Noc świętego Mikołaja" :) Składniki: - buraki - ziemniaki - mąka pszenna - mąka ziemniaczana - bułka tarta - cebula Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i smażymy. Ziemniaki gotujemy, gnieciemy i mieszamy z cebulą i odrobiną mąki (jednej i drugiej). Formujemy krokiety

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1445

rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść

Smakowite Dania
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 163

przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą

My Chcemy Jeść
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 178

Porcje:  4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka,  Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu

SzczyptaSmaQ
SOK - NATURALNY ANTYBIOTYK czyli co pić aby być zdrowym, zapomnieć o lekarzu i aptece oraz mieć pełny portfel 178

Niektórzy powinni wypijać nawet 2 szklanki dziennie. Składniki soku - naturalny antybiotyk: 1 marchew, 1 burak razem z liśćmi, 2 liście szpinaku, 1 - 2 jabłka ze skórką, 5 mm świeżego korzenia imbiru, 5 mm korzenia chrzanu, 1/2 - 1 ząbek czosnku, albo 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 szklanki rzeżuchy, 1/2 łyżeczki indyjskiej kurkumy  ( sprawdź tutaj ). Indyjska Kurkuma Najwyższej jakości kurkuma pochodząca

IzaGotuje
Przepiśniki idą do.... 182

czerwony, zabielany śmietaną. Ktoś kto je go po raz pierwszy zupełnie nie wie, że to barszcz czerwony. Każdy jest mocno zdziwiony i zawsze mówi: "Nigdy czegoś podobnego nie jadłem." :-) P.S. Pamiętam też niesamowite zdziwienie Pana na bazarze, u którego w ubiegłym roku kupowałam buraki. "Buraki??? Na barszcz wielkanocny??? Co też pani mówi??? Chyba święta się pani pomyliły..."    Gratuluję

bistro mama
WSPÓŁPRACA ORZECH 223

SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól,  pieprz PATISONY KONSERWOWE  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/patisony-linia-premium  Idealnie pasują do sałatek, jako przekąska czy przystawka.  SKŁADNIKI: patisony, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier,  przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące: sacharyny, acesulfam K. ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA    http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu(...)stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona (60%), woda, cebula, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU RÓŻY  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/marmolada-rozana Idealnie nadaje się jako nadzienie do pączków,  ciast i deserów. SKŁADNIKI: jabłka, cukier, śliwki, aronia, wiśnie, substancja żelująca

Gotowanie Patki
Jajka barwione naturalnie 234

czasu :) Zapraszam do zabawy! Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki z 5 cebul, surowe jajka W garnku umieszczamy wodę, ocet i łupinki z cebul. Gotujemy 30 minut. Dodajemy jajka i gotujemy około 10-12 minut. Jajka wyławiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka różowe: 1 litr wody, 4 buraki, 4 łyżki octu winnego, jajka ugotowane(...)twardo Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonych buraczków wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około 30 minutach!) Jajka

My Culinary Art
Relacja z warsztatów Seko na fali smaku 235

przygotowaliśmy 10 odsłon śledziowych przekąsek.   Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką -miałam okazję przygotowywać akurat tą przekąsek. Niby prosta, niby klasyczna ale naprawdę wspaniała. Śledzie piernikowe, zdjęcie zapożyczone od Agaty , za co bardzo jej dziękuje! Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace

Życie zaczyna się w kuchni