burak czerwony - 1234 przepisów (strona:64/83)

Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem 246

makaronem, to takie danie z powodzeniem można serwować na ciepło, zapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko na twardo, awokado, buraka upieczonego – wszystko to, na co macie ochotę. O! Śledzika też Sos to też zwykły klasyk. Odrobina majonezu, keczup, jogurt grecki, przyprawy i czosnek, bo bez niego(...)obiad? To świetna alternatywa. Zapraszam! Drukuj Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem Składniki 150 g twardego sera żółtego 1 filet z kurczaka 5 liści kapusty pekińskiej 2 średnie pomidory 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy Sos 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, curry, papryka słodka, odrobina cukru Sposób przygotowania Sos Składniki wymieszać

Mieszam w Garnku
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 159

occie. Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju. Podlewałam ją wodą,żeby zmiękła podczas duszenia. Trochę posoliłam i dodałam majeranek. Dodałam pokrojone suszone śliwki Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami. Można polać jeszcze wszystko olejem. Śledzie podawać(...)różnych odsłonach: śledzie smażone w zalewie octowej   śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem sałatkę śledziową z jabłkiem sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami

potrawyregionalne
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 152

bulionu. Bulion mięsny ma się gotować na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach – czyli wbrew temu, co mówią wszystkie polskie przepisy – starłam buraki, marchew, pietruszkę, kawałeczek selera, a cebulę pokroiłam w drobniutką kostkę. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam pokrojoną cebulę. Następnie dodałam starte warzywa wraz z octem i szybko „zeszkliłam”. Gdy bulion(...)dodałam starte i podsmażone warzywa. Doprawiłam wg swojego uznania solą, pieprzem oraz zakwasem buraczanym (użyłam go ok. szklanki – barszcz ma być lekko kwaskowaty, jednak nie tak intensywny jak „nasz” czerwony). Dodałam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do zupy. Mięso obrałam od kości, pokroiłam na małe kawałki i dodałam do zupy. Całość gotowałam

Kate's Kitchen
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 161

piątek Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie   i pasty z buraków z za'atarem , od razu wiedziałam, że szybko pojawi się ona na moim stole. I tak też się stało. Taka mini zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna(...)imprezę jako mała przekąska. Kolorowa, upieczona papryka wspaniale współgra z zapieczonym jajkiem i chrupiącym ciastem francuskim. Polecam!  Składniki :  3-4 kolorowe papryki 2-3 czerwone cebule kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego kilka łyżek oliwy z oliwek garść natki pietruszki (może być więcej jeśli lubicie) garść świeżej kolendry gotowe ciasto

Codzienne Gotowanie
Falafele buraczane (lub z botwinki) 171

niedużymi listkami i dodajcie je do pity z falafelami zamiast sałaty. Falafele buraczane Składniki / na 20-24 sztuki: 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc i odcedzonej 100 g buraka (lub buraczków z botwinki), obranego i startego na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula posiekana 4 łyżki posiekanego koperku(...)suszonej mięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy do podania: chlebki pita , proste flatbready lub gotowe tortille sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany z posiekanym czosnkiem i koperkiem czerwona cebula pokrojona na plasterki pomidor pokrojony na plasterki młode liście botwinki, szpinaku lub inna ulubiona sałata czy zielenina Przygotowanie buraczanych falafeli: Wszystkie składniki falafeli, oprócz oleju, umieść w misce robota

Chilli Czosnek i Oliwa
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 150

łososiem, kolorowe jajka na twardo, zimne nóżki z jajem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym i wiele innych kolorowych propozycji :-) przystawki gorące: takie jak mini gołąbki botwinowe z burakiem i orzechami (mam na nie chrapkę), pierogi koronkowa robota (bardzo kolorowe i pomysłowe, obowiązkowo do zrobienia wszystkie). zupa nasza duma narodowa:  znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem(...)wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem

kruche babeczki
Chłodnik litewski 205

Idą upały, a ja mam dla Was propozycję w sam raz na wysokie temperatury ;-) Chłodnik przygotowany na botwince to lekkie i pyszne danie, przy którym nie

Czerwona Porzeczka
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 175

łyżeczka tartego chrzanu 1 l bulionu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka Akvavitu sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki creme fraiche (18%) szczypiorek Buraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć. Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać(...)średnim ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksować na gładko. Przed podaniem wymieszać z creme fraiche, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! W związku z tym, że buraczki czerwone mocno są, polecam do ich obróbki używać jednorazowych rękawiczek (co uczyniłam), nie polecam za to kroić ich w ulubionym, białym podkoszulku - może się to skończyć tragicznie. Dla podkoszulka. I tych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszczyk czerwony w nowej wersji 280

Składniki : ok. 1 kg czerwonych buraczków, najlepsze podłużne słodkie ocet winny czerwony cukier woda Przygotowanie : Umyte dokładnie buraczki kroje w plastry, wrzucam do garnka i zalewam przegotowaną, chłodną wodą w takiej ilości by zakryć je zupełnie wodą Wlewam do nich około łyżki octu winnego lub octu ryżowego i łyżkę cukru, mieszam wszystko, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce do dnia(...)następnego Następnego dnia przelewam ewentualnie zawartość do większego garnka, dokładam włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku i gotuję całość do miękkości buraków, w ostatnim momencie gotowania dosypuję szczyptę lub dwie majeranku pocierając go w palcach Po ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową buraki i włoszczyznę ( część plastrów buraka -kto lubi- po przestudzeniu zetrze na tarce i doda do zupy) Dosmaczam

Proste Potrawy
Sałatka z kaszy i ciecierzycy 157

które mogę kombinować na wiele sposobów. Sałatka z gryczanej kaszy z dodatkiem ciecierzycy to pyszne i pożywne danie. Podobną sałatkę robię z kalafiorem . Gryczana kasza świetnie pasuje do pieczonych buraków. Warto się przekonać do kaszy, bo jest zdrowa. Osobiście bardzo mi odpowiada smak gryczanej prażonej, ale z jeśli ktoś nie lubi to może użyć zwykłą kaszę gryczaną. Sałatka z kaszy(...)Sałatka z kaszy Składniki: 4 porcje 150 g gryczanej kaszy, prażonej 100 g ciecierzycy, waga sucha 2 dymki, mało wyrośnięte 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 chili, u mnie czerwone 3 łyżki pokrojonej świeżej kolendry 1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu 1 łyżeczka nasion kolendry szczypta chili w proszku sól do smaku 2 łyżki oliwy 4 jajka 2 awokado pomidory koktajlowe

codojedzenia
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 210

chlebek w sam raz do przekąsek na zabawie. Oczywiście pozostaje kwestia barwników. Jest tyle naturalnych do wyboru. Zielony to matcha, czarny to sproszkowany węgiel drzewny, różowy to sok z buraków, zółty to kurkuma, pomarańczowy to marchewka. Tym którym brak inwencji pozostają barwniki spożywcze. Składniki (na dwie foremki a 26 cm): 360 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej i mleku(...)soli 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 60 g mleka pełnego w proszku 48 g masła lub oliwy 24 g cukru barwniki naturalne niebieski, zielony, czerwony i pomarańczowy, lub wg uznania  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia

Grahamka, weka i kajzerka
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 256

spotkania będzie przez nas wspominana niezwykle miło, ponieważ twórcy Karmnika dali się poznać jako ludzie sympatyczni i pełni pasji. Przystawki to zdecydowanie mocny punkt w menu Karmnika. Carpaccio z buraków (16 zł) było prawdziwą niespodzianką – w towarzystwie rukoli i koziego sera sprawdziło się doskonale w roli startera. Domowej roboty chipsy ziemniaczane podawane z dipami (czosnkowym i z bazylią) były(...)prawda danie mogłoby być odrobinę cieplejsze, ale niewątpliwie w smaku było dobre i ciekawie przyprawione). Niestety, po zachęcającym początku walory smakowe pozostałych dań nie powaliły nas na kolana. Barszcz czerwony z mini pierożkami z mięsem (13 zł) był przyzwoity, ale nie zachwycał – czegoś w nim brakowało, choć pierożki trochę ratowały sytuację. Na drugie danie kucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto

karmelowy
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 211

tego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez, jogurt i przyprawy. I tak powstała pyszna sałatka. Idealna na imprezy jak i kolację(...)SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KAPARAMI   JAJKIEM OGÓRKIEM W C URRY SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z SZYNKĄ SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI

potrawyregionalne
Barszczyk czerwony na wędzonce 139

Na Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje

W kuchennym oknie Ewy
Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem 267

szykuję od 10 lat, historia jego zaczęła się kiedy mieszkałam w Islandii i nie było tam możliwości kupienia żurku/zakwasu, wtedy mama mi podpowiedziała przepis swojej koleżanki, na barszcz czerwony z chrzanem. Przepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew(...)czosnku w łupinach, sól, pieprz, cukier kawałek szynki wędzonej jajka Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie a nawet leciutko zrumienić. Do dużego garnka włożyć cebulkę z patelni + buraki obrane ze skórki (1 surowy buraczek zostawić) i pokrojone w ¼ /zależy od wielkości buraków/ + marchew w plasterki + jabłko ze skórką w cząstkach + czosnek pokrojony w plastry lub inne cząstki

Tradycyjna kuchnia inaczej

Proponowane wyszukiwania