burak czerwony - 1234 przepisów (strona:68/83)

Przepisy na domowe przetwory 235

Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka szwedzka Mizeria na zimę Warzywa w marynatach / zalewach(...)jabłkowy Cukinia a'la ananas Cukinia waniliowa Inne Keczup z cukinii  Leczo z cukinii Mrożona papryka   Przecier pomidorowy szybki Puree z dyni Suszony seler  Zakwas z buraków I Zakwas z buraków II  PRZETWORY Z GRZYBÓW Grzyby leśne suszone Marynowane grzyby   Mrożone duszone maślaki Turki marynowane PRZETWORY Z ZIÓŁ Miód z mniszka lekarskiego Syrop miętowy

Kuchnia domowa Ani
Dieta CTZO, dzień piąty 137

parze- Szparagi gotować w garnku do gotowania na parze. Sos szpinakowy- na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, przyprawić do smaku ale niezbyt pikantnie. Buraki- ugotować w wodzie, zetrzeć na tarce, przyprawić pieprzem. Ja niestety nie miałam dziś czasu na kucharzenie, czego żałuję, bo już dawno nie pichciłam. Mięso przyprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem. Na wierzch(...)miałam dziś, to zmieszałam różne płatki i dodałam łyżkę suszonych owoców.   Kolacja 10 g oleju kokosowego 70 g chleba wiejskiego 60 g ogórka 60 g papryki czerwonej 200 g pomidora Przepis: pokroić w kostkę pomidora, paprykę i ogórka. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę z oliwek, przyprawić bazylią i pieprzem. Spożywać z chlebem.   Dziś lepiej, niż przez ostatnie

Kucharzyca
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 204

płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki: – 0,5 kg pęczaku – 1 koper włoski – 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów i gatunków (czerwone, żółte, zielone, czarne) – 5 ogórków gruntowych – 150 gramów oliwek kalamata BEZ PESTEK – 150 gramów sera owczego solonego – kilka łyżek oliwy – kilka łyżek jogurtu greckiego – doniczka mięty – kilka łyżek orzeszków piniowych(...)cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy – łyżka soli morskiej – łyżka czarnego pieprzu – pół szklanki jasnego sosu sojowego Wykonanie

karmelowy
Śledzie w cytrusowej marynacie 859

Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie . Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami . Ja najbardziej lubię śledzie marynowane w occie. Ale w tym roku ja wzięłam śledzie w swoje ręce i specjalnie(...)Śledzie w cytrusowej marynacie: Składniki: 3 Śledzie typu matias 300 ml mleka 2 pomarańcze 1 cytryna 1 limonka 1 mandarynka 4 goździki 2 łyżki oliwy z oliwek Kolorowy pieprz ½ czerwonej cebuli Matiasy są przeważnie bardzo słone, aby się tego pozbyć moczę zawsze śledzie w mleku, na drugi dzień nadają się do obróbki. Następnego dna śledzie płuczemy w wodzie i osuszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone i ćwikła 180

potraw hmm pychaaaaaa ! Składniki: 0, 5 kg mięs a mielonego 1 czerstwa bułka 1/2 szkl. mlek a 1 jajko przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego/kurczaka , vegeta,majeranek, papryka czerwona mielona) 1 cebula ząb ek czosn ku bułka tarta Cebulę i czosnek kroję w drobną kostk ę, bułkę moczę w mleku . Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą(...)Dodatki: Dla mnie świetnie komponują się mielone z ćwikł ą i tak najczęśc iej j e przyrządzam , ale oczywiście jest mnóstwo innych dodatków do tego dania. Ćwikła składniki: buraki ok. 4 małych (ugotowane obrane i starte na tartce) chr zan 2 łyżki ( ilość zależy od ilości buraków) ocet balsamiczny mała łyżeczka (lub trochę soku z cytryny) s zczypta cukru pieprz

NA MOIM TALERZU
Wigilijny barszcz czerwony mojej mamy, Gran Torino 185

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Brasato - duszone mięso 152

przepyszny i delikatny. Brasato Składniki: - 1,5 kg mięsa wołowego - 2 szt marchewki - 1 szt pietruszki - 1 cebula - 1 szt pora - 0,5 selera naciowego - 0,5 butelki wina czerwonego - sos pieczeniowy - sól - pieprz - liść laurowy - ziele angielskie - esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie: Mięso oczyszczamy z włókien, solimy  i pieprzymy . Obsmażamy z każdej strony i wyjmujemy. Warzywa(...)godzin. Przed końcem duszenia dodajemy esencję do sosu. Sos można zagęścić zasmażką. Podajemy razem z warzywami, z którymi dusiło się mięso, kaszą jęczmienną i surówką, ja podałam z burakami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny 2927

obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych - rezygnacja z kawy, mocnej herbaty, alkoholu (wódka(...)stan skóry, dermatozy, pokrzywka, wypryski, egzema,świąd, suchość, pękanie, trądzik, ziemista cera - nadwrażliwość jelit, zespół jelita drażliwego - uchyłkowatość jelit - rozdrażnienie, nadpobudliwość nerwowa - żółtaczka - czerwone oczy, zmiany pod oczami, zmiana owalu twarzy - zaburzenia snu, bezsenność - problemy z przemianą materii, nadwaga, niedowaga, silne łaknienie - wypadanie włosów (zatrucie jonami metali ciężkich, głównie rtęci) - choroby

NaKońcuJęzyka
Ciasto warzywne z papryką 160

minut, 1 foremka. Produkty 2 szklanki mąki, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 garście szpinaku, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, kilka plasterków szynki, kilka plasterków sera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, bazylia, oregano. Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Szynkę(...)składniki, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę w 180 stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew buraki ziemniaki pietruszka Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Twarożek na sposób śródziemnomorski twarożek pomidory bazylia

Fit&Fast Kitchen
Kotlety jaglano-kalafiorowe z chili 157

dodatek kaszy sprawia, że nie musimy kotletów solić :) Jalapeno trochę podrasowuje smak tych kotletów i wzbogaca wygląd kotletów. Jeśli ktoś nie przepada za tego typu ostrością, może dodać słodką czerwoną paprykę. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej ok. 300 g ugotowanego kalafiora jalapeno lub inna papryczka chili pieprz suszony czosnek olej do smażenia Kaszę wypłukać dobrze w kilku wodach i ugotować(...)rękoma formować z masy kotlety (mi wyszło 9). Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką o wyrazistym smaku, np. z sałatką z buraków lub chutneyem. ------------ Podobne: Placki jaglano-ziemniaczane z farszem Kotlety jaglano-selerowe Pulpety z dyni i ciecierzycy

Weekendy w domu i ogrodzie
Rodbetssallad - sałatka z marynowanych buraczków. 244

Podobno trudno sobie wyobrazić szwedzki (i ogólnie - skandynawski) obiad bez jakiejś buraczkowej sałatki. Taka jak moja - z buraczków marynowanych - jest chyba najbardziej klasyczna. Myślę, że dobrze

zadanie-gotowanie
JESIEŃ DA SIĘ LUBIĆ ! 163

zawierucha i deszcz bębni o parapet. Lubię ciepłe , dziergane koce i migające światło kominka.  Lubię zapach i nastrój późnej jesieni, pomarańczowych halloweenowych dyń, które szybko zastępuje ciepły kolor czerwonych mikołajowych czapek.  Serio!      Jesień to długie wieczory, któ re wcale nie musz ą być nudne. To właśnie teraz my rodzice musimy uruchomić swoją wyobraźni ę . Możliwości(...)brakuje mi najbardziej. Jesień stawia wyzwania , również w kuchni. Teraz potrzebujemy potraw, które wzm ocnią nasz ą odporność dodadzą energii i poprawią nastrój. Stawiam na kasze, rośliny strączkowe, buraki, rozgrzewające przyprawy , mi ody i owoce zamknięte latem w słoiczkach . Jest zdrowo i  pysznie !    Bywa, że j esieni ą stajemy się rozdrażnieni, niecie rpliwi, brak nam energii

WYSPA SZCZĘSLIWA
Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 195

Lazanki z kiszona kapusta curry 500 g kiszonej kapusty 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości kciuka 1 łyżka przyprawy curry opcjonalnie 2 papryczki chili, czerwone, posiekane 150 g makaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy(...)danie. "Warzywo" jest pięknie wydane. Zawiera mnóstwo apetycznych zdjęć i smakowitych przepisów. Dominika Wójciak zaprasza na potrawy wegetariańskie i wegańskie stosując podział na gatunki warzyw. Znajdziemy tu dział poświęcony burakom, marchwi, kapuście, cukinii, ziemniakom, bobowi, kalafiorowi, fasoli i dyni a także rabarbarowi. Nie są to tylko potrawy wytrawne ale również ciasta i desery. Zdjęcia mówią "Zjedz mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Red velvet w wydaniu walentynkowym 213

Vlevet, które w ubiegłym roku już zagościło na blogu w wersji cupcake . Tym razem postanowiłam zrobić je w formie sercowego ciasta. Oryginalny amerykański przepis swą intensywną barwę zawdzięcza czerwonemu barwnikowi, ale jako że ciasto było specjalnym zamówieniem smyków sztuczny barwnika zamieniłam na koncentrat buraczany. Kolor może nie jest tak intensywny ale efekt i tak wspaniały. Zmieniłam również skład kremu(...)pokojową. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, sól i kakao i mieszam. Do drugiej misi wbijam całe jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dolewam cały olej i sok z buraków, ponownie mieszam rózgą aż powstanie jednolita masa. Do powstałej masy dodaję 1/3 sypkich składników i mieszam rózgą aż się połączą. Dodaję połowę maślanki i znów miesza. Następnie 1/3 sypkich składników

Magiczna kuchnia Darii
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pierniczki 332

pierników 3 - 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche, ale z czasem nabiera pożadanej masy, zalecam(...)każdy przekłuć wykałaczką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 10 - 15 minut. Opcjonalnie w międzyczasie przygotowujemy lukier biały i czerwony: do cukru pudru wykonanego z erytrytolu/cukru kokosowego dodajemy stopniowo sok z buraka/z cytryny intensywnie mieszając do czasu, aż otrzymamy pożądany kolor/smak i gęstość lukru. Możemy dodać również wody. Wystudzone pierniczki

Przepysznik - BLW i nie tylko