burak czerwony - 1234 przepisów (strona:62/83)

Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 128

Barszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki

Kuchnia Beaty
Czysty barszcz czerwony 148

Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie.   Składniki : * pół kurczaka

Magiczne Życie Marty
Panzanella z buraczków i pomarańczy 111

Przyrządziłam panzanella między innymi z pieczonych buraków. Natrafiłam akurat na różnokolorowe buraczki , które dodały sałatce koloru i smaku. Polecam pieczone buraczki w mundurkach. Są wtedy takie soczyste i wyraziste w smaku. Panzanella Składniki: na 4 porcje 1 kg mieszanych buraczków 3 łyżki winnego octu 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek 1 mała czerwona cebula 1 duża pomarańcza szklanka świeżych ziół

codojedzenia
BABKA RÓŻANA 191

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

harrisa
Zainspiruj się wiosną z Graal – lekka sałatka i ...konkurs! 112

sałat przekrojone na połówki pomidory oraz buraka. Ostatnią warstwą jest tuńczyk z ogórkiem i różyczki z brokuła. Ryby to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety.Wpływają pozytywnie na cały organizm człowieka, ponieważ w składzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i wiele ważnych pierwiastków. Jest to także dobra alternatywa dla białego i czerwonego mięsa, równie smaczna i łatwa w przygotowaniu

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym 121

Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Walentynkowe serduszka pełnoziarniste | zdrowe | niskokaloryczne ciasteczka 246

ciasteczek: 150 g mąki pełnoziarnistej 50 g zmielonych płatków owsianych górskich Szczypta soli 3 łyżeczki stewii w proszku 60 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 13 łyżek soku z buraka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z płatkami, proszkiem, stewią i solą. Przesypać na stolnicę. Masło drobno posiekać. Wyłożyć na suche składniki, wyrobić dziurkę w środku i wlać

Czarnawisienka
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 167

przepisów, którą koniecznie zachowajcie bo warta jest uwagi! 1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką  ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO  1 czerwona cebulka  1 kwaśne jabłko  ocet do skropienia  1 opakowanie śmietanki 18%  50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno  3-4 liście laurowe(...)sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej

SMYKWKUCHNI
Pyszne warzywa z ryżem w sosie sezamowym :) 146

czosnku 1 czerwona papryka 2 marchewki kawałek selera  1 pasternak  1 duży pomidor sok z połówki cytryny  1 czubata łyżka tahini 1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka czosnku niedźwiedziego (ELENA) 1 łyżka mieszanki ziołowej (ELENA) inne przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, ziołowy, papryka ostra 2 łyżki liofilizowanego groszku (ELENA) 2 łyżki liofilizowanego buraka (ELENA

Zdrowie na języku :P
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 172

Pyszny czerwony barszczyk. Smak zawdzięcza dodaniu soku z kiszonych buraczków. Prosty do zrobienia. Oczywiście najlepszy z dobrym mięsnym wywarem, ale kiedy go nie mam , zastępuję bulionem z kostki. składniki 3 - 4 buraczki ok 500 ml wody 4 ząbki czosnku parę ziarenek pieprzu 500 ml wywaru mięsnego ok 250 ml kwasu z buraków ( z  tego  przepisu) majeranek sól pieprz

Stare Gary
Barszcz czerwony – najlepszy 169

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, …

My Blueberry Corner
Barszcz kiszony 98

Barszcz czerwony zaraz obok żurku należy do moich ulubionych zup. Jakiś czas temu publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku

Tradycyjna Kuchnia
Zakwas buraczany 870

Barszcz czerwony z uszkami od lat zajmuje czołowe miejsce wśród potraw wigilijnych w naszej rodzinie. Przygotowany w domu z niezwykłą starannością zgodnie z tradycją czyli na zakwasie buraczanym. I to o nim będzie w dzisiejszym poście. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a nawet można by rzec, że robi się sam. Zaczynamy od kupienia buraków. Najlepiej oczywiście ekologicznych. Mnie się poszczęściło

Wiem co jem
Barszcz czerwony 88

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka

Smaczne Potrawy