burak czerwony - 1234 przepisów (strona:72/83)

Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 248

barwniki wybierzecie zależy tylko od Was :) Natomiast drugi sposób to naturalne barwniki można je uzyskać np. w taki sposób: żółty - kurkuma lub szafran różowy - sok z granatów, sok z buraków brązowy- kakao lub karob zielony - zmiksowana na pastę mięta lub bazylia fioletowy - pure jagodowe pomarańczowy - sok z marchwi JAK NANIEŚĆ LUKIER NA PIERNIKI? W sklepach można znaleźć dziesiątki strzykawek silikonowych(...)przepiękną choinkową ozdobę. Inne cukrowe ozdoby Co roku poza gwiazdkami i śnieżynkami kupuję też inne kształty i kolory cukrowych ozdób. W tym roku kupiłam urocze zielone choineczki i czerwone serduszka, które fantastycznie wyglądają np. na dużych piernikach ułożone w rządkach. Mogą być też świetnym wzorkiem na szaliku bałwanka czy sweterku misia. Cukrowy maczek Cukrowy maczek czyli bardzo drobne perełki

DefinicjaSmaku
Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera fety i ziaren granatu 107

polfenoli, których zadaniem jest niszczenie wolnych rodników, uszkadzających nasze komórki przez degradacje nici DNA i powodujących  tzw. starzenie się organizmu. Jest ich w nim dużo więcej niż w czerwonym winie, czy w zielonej herbacie! Najwięcej przeciwutleniaczy znajdziemy w 100% soku z granatu. Najlepiej, gdy wyciśnięty jest ze świeżych owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Antyoksydanty, czyli wspomniane wyżej przeciwutleniacze, spowalniają(...)lubianej Grenadiny - syropu produkowanego z owoców, dodawanego do różnych drinków i koktajli. I jak?? K to ma odwagę odbezpieczyć granat? :) U nas na blogu przepyszna sałatka! Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera fety i ziaren granatu. Składniki: 4 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 1/2 opakowania sera feta 1 granat 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 1 łyżka uprażonych

Moja Mama Gotuje
Botwinka z młodymi ziemniakami 166

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

bistro mama
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 112

naturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające  bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo(...)Chrzanić to! :) Sos chrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki 30 dag żurawiny w słoiku 2 pomarańcze 1 cytryna 50-75 ml czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Pomarańcze oraz cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów.  Miksujemy żurawinę, a następnie dodajemy wyciśnięty

Moja Mama Gotuje
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 144

drożdży. Nie tworzy się tez skórka, jak w innych chlebach. Obecnie, aby nadać mu barwę i smak jak przy długim procesie karmelizacji skrobi, dodaje się melasę z buraków cukrowych. *  Przyznaje, że nie wierzyłam, iż z ciasta, które podczas wyrabiania i po wyrastaniu miało kolor bursztynowy, powstanie ciemny pumpernikiel. Chleb piecze się owinięty w folię, więc nie widać(...)zamknięty w chłodnym miejscu miesiącami.  KONFITURA Z POMARAŃCZY I CEBULI Z CHILI  /cytuję za Tessą Capponi-Borawską/  20 dag cebuli 30 dag pomarańczy suszona ostra czerwona papryczka 1/2 łyżeczka soli 17 dag cukru 4 łyżki białego octu winnego Cebulę obrać i grubo posiekać, pomarańcze obrać i pokroić na grube kawałki. Włożyć do garnka cebulę i pomarańcze

KUCHARNIA
Wigilia , starodawne zwyczaje… 215

Śląsku i we Wielkopolsce  siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni  dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz  fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka  z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków  kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty.  Ponieważ  wieczerza była posiłkiem postnym(...)inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę kilka. Ryby ,wg Egipcjan od wieków są symbolem wolności ,harmonii i wyzwolenia  ,a wg chrześcijan  to początek życia ,zmartwychwstanie ,obfitość .Źródło siły ,zdrowia. Buraki  zapewniają długowieczność i urodę ,musi być barszczyk. Grzyby w starożytnym Rzymie uważano za pokarm  bogów. Odgrywają magiczną rolę. Oby nie przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka

Kulinarny karnet Christophera
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 198

dziki szczaw (lapatho) na Krecie zawiera dwa razy więcej kwercetyny niż cebula . Zaś dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /cebula, wino oraz herbata są w północnej Europie głównymi źródłami kwercetyny/. Wniosek – horta jest potencjalnie ważnym źródłem(...)wyrzucajcie naci warzyw , one są nie tylko jadalne, ale również niezwykle wartościowe, np. nać marchewki ma kilkakrotnie więcej składników odżywczych niż sama marchew. Jeść można także liście rzodkiewki, rzepy, buraka i selera naciowego. - nie wytępiajcie chwastów – pokrzywy, mniszka , tylko pozwólcie im rosnąć w pewnej części ogrodu, a będziecie mieć własne źródło zdrowych roślin - jeżeli macie ogródek, działkę, zasadźcie szpinak, buraka

Chilli Czosnek i Oliwa