burak czerwony - 1234 przepisów (strona:50/83)

Barszcz czerwony, zabielany, z tłuczonymi ziemniakami 294

sentymentalne wspominki. Najczęściej gotuję barszcz na zakwasie , taki jak na Wigilię, ale jak widać nie zawsze. Ten zabielany zakwaszam octem jabłkowym bo buraki zawsze trzeba choć trochę zakwasić - inaczej kolor potrawy mógłby być raczej rudy niż czerwony. I pamiętajcie, że barszcz nie może gotować się mocno. Wystarczy żeby zupa leciutko mrugała a nie bulgotała co to też ma ogromny wpływ

Smaczna Pyza
Żelazo 230

trudno odżywiać się idealnie, dlatego pozwoliłam sobie przygotować zestawienie produktów, które najlepiej przyczyniają się do zwiększenia poziomu żelaza. Zapomnijcie o szpinaku i burakach Są lepsze źródła. Nie mam zamiaru wszczynać wojny między mięsożercami i wegetarianami. Niewątpliwie czerwone mięso i podroby są bardzo wartościowym źródłem żelaza. Równie dobrze jednak możemy bazować na roślinach strączkowych uzupełniając dietę sokami, owocami i warzywami. Mało

CoolinarniePL
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 234

cukinię lub kabaczka, białą kapustę, fasolę i ... na końcu buraki, które są tutaj tylko skromnym dodatkiem :)) Zupa jest bardzo gęsta i bardzo pyszna.  Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale  baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dorzucamy pokrojonego w kostkę kabaczka (lub cukinię), starte na oczkach buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym,  fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem

Walijskie Pichcenie
Tradycyjny barszcz ukraiński 299

ukraiński : kawałek karkówki wieprzowej z kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki ziela angielskiego 2 liść laurowy do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej(...)łyżeczkę soli, liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i gotujemy aż mięso od karkówki zmięknie. Karkówkę wyjmujemy i kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Carpaccio z pieczonych buraków 217

kwaskowatymi pestkami granatu i wyrazisytm smakiem gorgonzoli to prawdziwe kulinarne zaskoczenie. Gwarantem dobrego smaku buraka jest upieczenie go w folii. Tylko tak przygotowany zachowuje cały aromat i smak, nic nie umyka do wody. Proste składniki, a prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki: 2-3 czerwone buraczki pestki z 1/3 granatu kawałek gorgonzoli lub  innego ulubionego sera   1 łyżka ciemnego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z pieczonych buraków 134

buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać, że smakuje li tylko ziemią

ladykitchen
Chłodnik z jajkiem w koszulce na upalne dni 172

minut aż buraki zmiękną. Odcedzamy, przekładamy na blachę lub duży talerz aby szybciej się ostudziły. Przed obieraniem i krojeniem buraków (ścieraniem na specjalnej tarce do warzyw), warto zaopatrzeć się w aptece w rękawiczki jednorazowe. No chyba, że lubicie mieć takie czerwone łapki po robocie to napierajcie bez. Ogórki gruntowe obieramy i kroimy w kostkę tak jak ogórki małosolne. Rzodkiewkę kroimy

Right Behind The Kitchen
czerwony barszcz bieszczadzki 158

składniki: 500 g buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany

Domowy Smak Jedzenia
Warzywny gar z ciecierzycą 147

mnie rafinowany kokosowy – tak wiem, ile ludzi tyle opinii, ale właśnie rafinowany do smażenia jest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku

gutfut
Surówka z buraczków i warzyw z rosołu 136

Kiedy gotuję barszcz czerwony, najczęściej buraczki zużywam do surówki lub zasmażam ze śmietaną. Tym razem dodałam do tartych buraków tartą włoszczyznę z rosołu (wywaru na barszcz). Ekonomicznie i w dodatku pysznie. Składniki: ok. 2 duże buraki (z wywaru na barszcz) 1 marchew, 1 mała pietruszka, ćwiartka selera (z rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny z Modeny

Czerwień i błękit
Kilka pomysłów na... 165

taki zlepek wszystkiego i niczego.. jak mój cały dzień dzisiaj ;)     burger z domowej bułki z batatowymi falafelami, burakiem i majonezem z kalafiora (vegan) chleb na zakwasie z żurawiną  cukinia faszerowana ryżem, fasolą czerwoną, kukurydzą posypane serem żółtym  potrawka a'la chili con carne, ryż (vegan) dyniowy bulgur z brokułem, suszonymi pomidorami, potem pestkami

More food, love and dreams
Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem 211

różnych daniach i potrawach. Dziś proponuję coś prostego, czyli sałatkę. Sałatka w klimacie zimowym, a nawet świątecznym. Chyba, że tylko mi buraki i ich smak, kojarzą się ze Świętami... Składniki: 200 g kaszy pęczak 3 buraczki czerwone ( średniej wielkości ) 5-6 ogórków kiszonych 1 cebula pęczek koperku 150 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Buraczki umyć

kolorowotorcikowo
Sałatka z buraków 216

Wspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację.  Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek. Sałatka z buraków Składniki: buraki - 2 szt większe pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 4 szt szczypiorek - 0,5 pęczka groszek konserwowy - 1 puszka majonez sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka ugotować

Kuchnia Danusi
BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁUSZKIEM 135

obiadu proponuję bardzo winną sałatkę z zasmażanych buraczków.Świetna przystawka do obiadu  z mięsem. 1 kg.buraków czerwonych 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka kminku sól cukier puder 1 kwaśne jabłko ****************************************************  Buraki szorujemy szczoteczką i płuczemy.Pieczemy je w Piekarniku lub gotujemy ,zalewając je wrzącą wodą ,po czym odstawić do wystygnięcia.W rondelku najlepiej teflonowym  roztopić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czerwony barszcz z buraczanym zakwasem 114

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Na wigilijną kolację czerwony barszcz musi być obowiązkowo, najlepiej z uszkami lub pierogami. Barszcz powinien być czysty (nie zabielony), na …

My Blueberry Corner
Barszcz czerwony -wegeteriański 166

Dzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania