burak czerwony - 1234 przepisów (strona:48/83)

Ekspresowy zakwas z buraka do barszczu wigilijnego 204

Pierwszy raz będę robiła zakwas na barszcz.  Fajny przepis znalazłam na stronie gotujzdrowo.com Zainspirowałam się i zakwas dojrzewa :) Na mój zakwas użyłam: 5 l wody

Jemy Pijemy
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 173

które odkryłyśmy w tym roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy.  Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne...  i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi

Kolizje Smaków
BURGERY BURACZANE. 207

powszedniego. I ta cisza... Jakby całe miasto zapadło w letarg. BURGERY BURACZANE. /inspiracja: FoodPornVeganStyle ;/ na 13-15 większych burgerów 2 szklanki startych surowych buraków (grube oczka) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100g sezamu 1 posiekana czerwona cebula 1/2 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej posiekany pęczek koperku 2 ząbki czosnku pieprz sos sojowy Sezam

W kuchni Karmel-itki
Zakwas buraczany (na barszcz czerwony) 355

picia jak i przygotowania czerwonego barszczu.  Wbrew pozorom przygotowanie domowego zakwasu buraczanego jest bardzo proste. Jedyną jego wadą jest  czas - zakwas potrzebuje co najmniej 7 dni na ukiszenie się. Pomimo tego - smak i aromat domowego zakwasu wszystko wynagradza :) Składniki: 2 l przegotowanej, letniej wody 2 płaskie łyżki soli, np. morskiej gruboziarnistej 1 kg buraków, np. podłużnych (waga przed

Ugotować
Pieczony Burak z Pomarańczami 250

który miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 2 buraki 2 pomarańcze 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 łyżki

Blondynka Gotuje
BARSZCZ BURAKOWY JARSKI (WIGILIJNY) 245

Składniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków  10 dkg  cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Tarta z burakami i serem feta. 163

mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli    Składniki na nadzienie; 2  ugotowane buraki ćwikłowe garść szpinaku 1 ząbek czosnku 20 dag szynki pieczonej  15 dag sera feta sól, pieprz , słodka czerwona papryka do smaku 3 jajka 350 ml śmietany 18% 1 łyżka masła   Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wykładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
SURÓWKA Z KAPUSTY, BURAKA I JABŁKA 271

Publikowałam niedawno przepis na podobną surówkę, bazującą na czerwonej kapuście i jabłku. Jest to na tyle zgrany duet, że dziś również oparłam na nim swoje danie

Kasia Sarna
Mus z koziego sera, galaretką z czerwonego wina i chipsami z buraczka 184

Delikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef , w którym biorę

Oryginalny smak
Buraczki z papryką 159

pomysł na dodatek do obiadu.Jest bardzo prosta a przy tym bardzo smaczna;) Polecam.. Składniki: 6 kg buraczków, 1 kg czerwonej papryki, 7 dużych cebul, 1/2 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli, 1/2 l wody. Przygotowanie: Buraki ugotować w osolonej wodzie, obrać następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach). Paprykę razem z cebulą pokroić w kostkę i sparzyć

Anioły w kuchni
Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią 192

pumpernikla, 10 g orzechów włoskich, 1 łyżka tartego parmezanu. Do przybrania  zioła i czerwony kawior. Przygotowanie: Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Natrzeć mieszanką soli, cukru, wiśniówki i skórki z cytryny. Na wierzchu wyłożyć starte buraki i szczelnie owinąć folią. Obciążyć i wstawić do lodówki na 48 godzin. Z łososia usunąć marynatę,  odciąć

SzczyptaSmaQ
SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO 173

serem pleśniowym. Całość skropiłam kremowym miodowo-musztardowym dressingiem i posypałam prażonymi pestkami dyni. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 2 nieduże buraki  1 awokado 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie) 4 łyżki pestek dyni  75 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego  1 łyżka masła (20 g) WINEGRET 1 łyżeczka musztardy(...)zawijamy w folię aluminiową i w niewielkich dstępach układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC bez termoobiegu przez około 1 godzinę (lub krócej w zależności od wielkości buraków) lub do momentu, aż wbity widelec z łatwością zagłębi się w miąższu. Upieczone buraki wyjmujemy z folii, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki

cool and minty
Buraki w zalewie octowo - winnej Jamar 198

Składniki: 10 szt dużych buraczków ćwikłowych 3 szklanki wody 1 szklanka octu winnego czerwone wino Jamar 1 łyżka soli 5 łyżek cukru liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skóry. Buraki tniemy na mniejsze kawałki. Moje były dość duże więc z każdego buraka miałam ok 6-8 kawałków. Wkładamy

Życie zaczyna się w kuchni
Barszcz czerwony, zabielany, z tłuczonymi ziemniakami 324

sentymentalne wspominki. Najczęściej gotuję barszcz na zakwasie , taki jak na Wigilię, ale jak widać nie zawsze. Ten zabielany zakwaszam octem jabłkowym bo buraki zawsze trzeba choć trochę zakwasić - inaczej kolor potrawy mógłby być raczej rudy niż czerwony. I pamiętajcie, że barszcz nie może gotować się mocno. Wystarczy żeby zupa leciutko mrugała a nie bulgotała co to też ma ogromny wpływ

Smaczna Pyza
Żelazo 247

trudno odżywiać się idealnie, dlatego pozwoliłam sobie przygotować zestawienie produktów, które najlepiej przyczyniają się do zwiększenia poziomu żelaza. Zapomnijcie o szpinaku i burakach Są lepsze źródła. Nie mam zamiaru wszczynać wojny między mięsożercami i wegetarianami. Niewątpliwie czerwone mięso i podroby są bardzo wartościowym źródłem żelaza. Równie dobrze jednak możemy bazować na roślinach strączkowych uzupełniając dietę sokami, owocami i warzywami. Mało

CoolinarniePL