burak czerwony - 1234 przepisów (strona:36/83)

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi 260

Przygotowujemy zalewę z wody, octu, soli i przypraw. Warzywa układamy w słoiku i zalewamy solanką w słoiku. Jeśli chcemy, żeby kiszonka była lekko różowa, ale nie czerwona możemy po 3 dniach wyjąć buraka. Najlepiej przełożyć rzodkiew do nowego słoika i zalać tą samą zalewą, a buraka zjeść. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Libańska różowa

Ugotowane pozamiatane
Czekoladowe ciasto buraczane 150

 Dziś mam dla Was wspaniałe, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem buraków. Tak tak, to nie błąd, w środku są buraki ;) Ale nie

Czerwona Porzeczka
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 147

Składniki : 2,5 kg buraków ćwikłowych  ( najlepiej odmiany ciemno czerwonej np. Opolski ) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % sól pieprz czarny cały pierz czarny mielony kilka listków laurowych woda Sposób wykonania :   B uraczki umyj, ugotuj na pół twardo. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach

Przepisy i porady kulinarne
Babka z białym burakiem ćwikłowym 125

babkach właśnie bo babki jada. A jako, że burak biały to i niewidoczny czyli znowu plus dla mnie, bo warzywko przemycone. A co do samych buraków to są słodsze od czerwonych i równie smaczne. Teraz pomyślę nad dalszym ich wykorzystaniem tradycyjnie lub nie. Babka podana na talerzyku z kolekcji Jesień od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż 157

Sałatka z buraków,   selera naciowego i marchewki + czerwony ryż Składniki: - 100g ryżu czerwonego                - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki                  - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego          - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni

Wegańska kuchnia orientalna
Tosty z burakiem i kawiorem 130

Przeżyłam. Smakowało mi. Naprawdę. ;) Tosty z burakiem i kawiorem, czyli nie taki kawior straszny...   Składniki:  2 kromki chleba tostowego masło do smarowania 1 burak ugotowany w łupinie kawałek czerwonej cebuli 2 cienkie plasterki mozzarelli zioła prowansalskie, tymianek i oregano 1/2 cukru brązowego 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny, sól koperek kawior

Kuchnia Prezydentowej
Zupa chrzanowa na Wielkanoc 145

Podajecie zupę na Wielkanocne śniadanie? Moja Babcia i Mama robiła żurek, albo biały barszcz, chociaż nie zawsze. Moja Teściowa przygotowuje zawsze barszcz, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu... czerwony... Gotowany tylko na kiszonych burakach (zakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak ostatnio występuje

Pełny talerz
Eintopf ziemniaczany z dodatkami. #wege 237

innymi dodatkami. (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 2 średnie papryki, czerwona i żółta 1 duża marchewka 1 puszka cieciorki 1 puszka białej fasoli 2 średnie czerwone cebule 1 średniej wielkości burak 300 ml passaty pieprz, ostra papryka, majeranek, bazylia, sos sojowy, sos chili Proponujemy wersję nieco szybszą do zrobienia. Czyli nie będzie to taki 100% eintopf :), ale ważniejszy jest

vegetanie
Barszcz czerwony 153

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.    Składniki: -6 średnich buraków -2 marchewki -kawałek selera i pora -cebula -2 ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -natka pietruszki i gałązka kopru -wędzonka ( wędzona kość ) -sól, pieprz -sok z cytryny lub ocet    Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy wędzonkę, seler

Maminek kulinarny
Buraki z papryczką i cebulą 144

roku. Jest bardzo smaczna,  bogata w witaminy i nieraz wyratuje nas z sytuacji, gdy zbraknie czasu na przygotowanie sałatki do obiadu.   Składniki; 3 kg buraków 4  cebule 4  papryki czerwona 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1szklanka octu 10 % 0,5 szklanka cukru 1 łyżka soli Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

Anioły w kuchni
Sałatka z buraków 301

kuchni Danusi  wypatrzyłam taką oto sałatkę ! Zrobiłam i na pewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków Składniki: 500 g ugotowanych buraków 1 cebula 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie: Buraczki ścieramy na średniej tarce, dodajemy do nich pokrojową

Kulinarne przygody Gatity
Mięso pieczone z warzywami 184

przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól  świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy w słupki

Olikowa kuchnia
Zapiekanka warzywna z serem feta 162

same) to zapiekanka warzywna to idealna propozycja. Ser feta możecie też zastąpić tofu. Do zapiekanki możecie podać dip jogurtowy z ulubionymi ziołami i przyprawami. Składniki: 1 burak 2 ziemniaki 2 małe bataty 1 czerwona cebula główka czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek 200 g sera feta Przygotowanie: Bataty, ziemniaki i buraka obieramy i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery z pieczonych buraków i kaszy jaglanej 151

konserwowego ogórka - a la hamburger, jak i podane na talerzu z sałatką ze świeżych warzyw. Proste i szybkie danie - zobaczcie sami! Składniki: 2 średniej wielkości buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno. Piec

Kulinarne Inspiracje
Botwinka 165

Botwinka... Świeże, młode liście buraków. Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę. Całość zabielona śmietaną. Posypana koperkiem. Pycha! Składniki: 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część

Gospodyni Miejska
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 158

UKRAIŃSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLĄ Jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony po Ukraińsku - przepis krok po kroku.   Prawdziwy ukraiński barszcz czerwony to coś więcej niż tylko zupa, jest jak danie jednogarnkowe no i jak każde danie powszechnie gotowane ma niezliczoną liczbę wersji. I tak, w zależności od regionu trochę inaczej gotuje się go w kuchniach kijowskich, połtawskich, w Odessie(...)listków laurowych, trochę suszonego lubczyku następnie: 2 marchewki 6 ziemniaków 4 buraki 1/4 główki niewielkiej kapusty ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku) 2 cebule 1 czerwona papryka bez skórki ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku), sól, pieprz  2 łyżki kwaśnej śmietany  smalec do smażenia dodatkowo osobno podane

Moja Książka Kucharska
Sałatka z mozzarelli z karmelizowaną gruszką i pesto z buraka 186

Classico Extra Vergine, 2 łyżki syropu z agawy lub miodu, 50 ml białego wytrawnego wina,  1 łyżeczka octu winnego, szczypta kurkumy, listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania. Pesto: 4 małe buraki, 4 łyżki oliwy  Monini Classico Extra Vergine, 4 łyżki kremowego sera koziego, 4 łyżki prażonych płatków migdałów, 1-2 łyżka syropu z agawy(...)agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Buraki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować razem z pozostałymi składnikami pesto, doprawić do smaku. Na talerzu położyć porcję pesto z buraczków, kilka plastrów karmelizowanej gruszki i mozzarellę.  Przybrać listkami tajskiej bazylii, czerwonym pieprzem i oliwą

SzczyptaSmaQ
BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI ZE SKWARKAMI 106

Barszcz czerwony z przepisu mojej mamy. Idealny pomysł na wykorzystanie rosołu, pozostałego z dnia poprzedniego. Jest to barszcz zabielany podawany z ziemniakami ze skwarkami. Proste danie a jakie dobre! Pamiętam, że była to jedna z moich ulubionych zup. Całkiem o niej zapomniałam i ostatnimi czasy w ogóle jej nie gotowałam. Przypomniała mi o niej moja mama. Oto przepis...   Składniki(...)buraków 1,5-2 litry wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe  3-4 szt.ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki pęczek koperku ok. 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 0,5 litra rosołu sól, pieprz ziemniaki ok. 300 g boczku wędzonego Wykonanie: Buraki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy zimną

Kuchnia MagdaLeny