burak czerwony - 1234 przepisów (strona:31/83)

Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 173

przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej) 2 łyżki octu winnego 2 łyżko oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub użyć amchur) 1 łyżeczka cukru sól

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 259

trudno :) w ostateczności możecie zastąpić go pieczonym, ale polecam ukisić własne buraczki co trwa zaledwie tydzień.   Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g płatów śledzi, 1 czerwona cebula, 1 kiszony burak w plastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki majeranku lub tymianku, sól, pieprz i ocet winny do smaku

SzczyptaSmaQ
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 150

łyżki oleju rzepakowego 1 cebula drobno posiekana 2 średnie buraki, upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 500 ml bulionu warzywnego 150 ml czerwonego wina wytrawnego 100 ml soku z buraka (świeżego lub z butelki tzw jednodniowego) 1 łyżka tartego sera Grana Padano sól, pieprz Pest o z botwinki 2 garście pokrojonych liści botwinki 1 garść natki(...)grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego i szklimy na nim cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pokrojone buraki. Następnie wsypujemy kaszę pęczak i smażymy kilka minut, często mieszamy żeby pęczak się nie przypalił. Do kaszy wlewamy czerwone wino i kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z serem korycińskim 193

grilla lub na kolację jako samodzielne danie. Składniki: 1 opakowanie mix sałat z rukolą 200 gram sera korycińskiego z czarnuszką  300 gram małych pomidorków 2 większe buraki kiszone  1 cebula czerwona Pół pęczka szczypiorku 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka octu jabłkowego Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania: Ser koryciński kroimy w kostkę, pomidorki myjemy i kroimy na pół

Bajeczna Kuchnia
Łagodne buraczki z papryką do słoików 156

zawsze za szybko znikają ze spiżarni. Przepyszne, łagodne wydanie z papryką i cebulą, w delikatnej zalewie z octem jabłkowym, poprostu niebo w gębie. Potrzebne składniki: 3 kg buraków ćwikłowych  1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli  Zalewa: 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego  1  szklanka wody  1 łyżka soli 1/4  szklanki cukru

Apetyczna babeczka
WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW 177

efekt oczyszczania się organizmu.Toksyny przechodzą do układu limfatycznego, by ostatecznie zostać wydalone przez pory skóry.Efekt "żółtej skóry" może potrwać nawet do roku czasu. Sok z buraków Najkorzystniejszy do wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Wspaniale polepsza skład krwi,oczyszcza ją. Likwiduje choroby układu krążenia, układu pokarmowego. Rozpuszcza kamienie w nerkach, wątrobie i pęcherzu moczowym. Zawiera wit.C i B1,wapń,magnez,potas

potrawyregionalne
Zakwas na barszcz czerwony 211

czerwony  Prawdziwy barszcz czerwony powinno zrobić się na zakwasie , a już na pewno ten świąteczny.  Wykonanie samego zakwasu jest bardzo proste , w zasadzie robi się on sam.  Jest bardzo zdrowy , poprawia pracę jelit , układ odpornościowy więc filiżankę takiego zakwasu powinniśmy wypijać codziennie - samo zdrowie!  Składniki :  1-1,5 kg buraków

Aromatyczne Podróże
Barszcz wigilijny 443

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)przygotować samodzielnie zakwas na wigilijny barszcz . A jeśli zdecydujecie się na kupny zakwas, poszukajcie sprawdzonych, miejscowych, naturalnych producentów. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. około ½ litra zakwasu na barszcz 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 opalona na ogniu cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego

W kuchni Katie
Pieczone warzywna z kaszą gryczaną 155

wyjątku- przepysznie i wybornie! :) Gorąco zachęcam, do przyrządzenia, póki jeszcze mnóstwo świeżych warzyw dostępnych jest na ryneczku!  * kasza gryczana- 1 szklanka * cebula- 1 duża * burak- 1 średni * papryka czerwona- 1 mała * marchewka- 1 szt. * fasolka szparagowa- garść * przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszona papryczka chili * oliwa- 1/3 szklanki Kaszę gryczaną opłukać i ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie pokrojoną cebulę

Kraina Miodem Płynąca
Duszone buraczki 127

sposób polecam nie tylko jako dodatek do np. mięsnego obiadu, ale także jako samodzielne danie. Można je zjeść z kromką pysznego chleba. Składniki: 1 kg buraków duży por 2 duże czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki masła  sól, pieprz natka pietruszki Sposób przygotowania: Buraki obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. por kroimy w krążki

Pobite gary Barbary
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 181

przekąsek na KinderParty.  Podstawą jest najzwyklejszy chleb pszenny na starterze Tang Zhong, istotna jest za to zabawa ze wzorem i kolorami. Zielony kolor to herbata matcha, czerwony to sok z buraków, żółty to kurkuma; dla leniwców pozostają barwniki spożywcze. Przyznaję się, tym razem byłem leniwcem :-) ... Składniki (na bochenek 26 cm): 180 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej(...)mleka 5 g soli 10 g drożdży świeżych (lub 3 g drożdży instant) 30 g mleka pełnego w proszku 24 g masła lub oliwy 14g cukru barwniki naturalne zielony, czerwony i pomarańczowy Składniki na glazurę: 35 g cukru pudru 35 g masła 35 g roztrzepanego jajka 35 g mąki pszennej typu 550  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki

Grahamka, weka i kajzerka
Barszcz czerwony 147

Czysty barszcz czerwony Kiedy pierwszy raz robiłam ten barszczyk, byłam zachwycona - smakiem i aromatem.  Teraz już tylko tak będę robić czysty barszcz czerwony, mocno czerwony, idealnie smaczny :) W okresie świątecznym idealny z uszkami, na co dzień do picia w kubku, a jako krokiety lub paszteciki. Polecam wszystkim. Barszcz jest robiony dwa dni, dlatego jeśli macie ochotę na pyszny barszczyk(...)będzie żałował.  przepis na uszka znajdziecie tutaj :  Uszka przepis na krokiety znajdziecie tutaj:  Krokiety A teraz zapraszam do przeczytania przepisu na barszcz :) Przepis: Składniki: 2 kg buraków 6 marchewek 3 korzenie pietruszki 1 seler 3 białe części pora 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu, 6 ząbków czosnku, 2 kostki grzybowe

Mój pomysł na
Barszcz czysty do picia 109

godzinie 24, pojawia się coś gorącego, często do picia. Dlatego dzisiaj prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny tandem. Składniki: 3 l wody Elementy z kurczaka ( wykorzystałam części po wyluzowaniu kurczaka ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kilka suszonych grzybków Tarte buraki w słoiku ( 2 słoiki po 500 gram ) Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Koncentrat(...)czerwonego 3 ząbki czosnku Majeranek Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy elementy kurczaka z marchewką, pietruszką, selerem, czosnkiem, grzybami oraz przyprawami. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy buraki, podgrzewamy ( kilka minut )i dodajemy koncentrat barszczu czerwonego. Ponownie przecedzamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem tylko podgrzewamy już nie gotujemy, gdyż barszcz zmieni kolor. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie! 112

Jeśli tego nie zrobiliście, to już najwyższa pora nastawiać zakwas z buraków na wigilijny barszcz czerwony. Barszcz zrobiony na zakwasie ma głęboki, niepowtarzalny smak i aromat. Czuć w nim doskonale i czosnek i cebulkę i przyprawy. Taki zakwas to również samo zdrowie. Zawiera wiele minerałów w tym: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy(...)szklanych butelkach. A użyte do zrobienia zakwasu buraczki, możemy z powodzeniem wykorzystać do sałatki(wystarczy zestrzeć na tarce, dodać np cebulkę i ogórka) lub też do zupy. Zakwas z buraków jest naprawdę prosty do wykonania i niewiele trzeba aby go zrobić. Wystarczą buraki, woda, sól, cebula, czosnek i przyprawy a do tego naczynie szklane lub kamionkowe. Do zakwasu można dodać

Mieszam w Garnku
Wigilijny barszcz 453

uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno z tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej z potraw wigilijnych pochodzą z XVI wieku. Kiszenie buraków na wigilijny barszcz odbywało się na długo przed świętami. Choć barszcz jest potrawą bardzo popularną

Smakowity Blog Kulinarny