może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata. Dzisiaj przedstawiam przepis na sałatkę z buraczków na zimę, z papryką oraz cebulą. W sam raz do obiadu. Polecam! SKŁADNIKI: 6kg buraków 1kg czerwonej papryki 7 dużych cebul 1/2 litra octu 10% 6 szklanek wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli po kilka sztuk ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka KucharskaWyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach
Moja DelicjaPrzepis na smaczną sałatkę ze śledziem, burakami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Składniki: 0,5 kg śledzi 2 duże buraki cebula czerwona ok 4 średnie ziemniaki marchew 3 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez noc w wodzie. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach do miękkości. Buraki gotujemy w osobnym garnku. Warzywa studzimy
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na smaczną sałatkę ze śledziem, burakami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Składniki: 0,5 kg śledzi 2 duże buraki cebula czerwona ok 4 średnie ziemniaki marchew 3 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez noc w wodzie. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach do miękkości. Buraki gotujemy w osobnym garnku. Warzywa studzimy
e-PrzepisyKulinarneKlasyczna ćwikła w nieco innym wydaniu. Z ostrym jak diabli wasabi i kwaśną żurawiną… Co potrzebne: 3 pieczone buraki 1/2 łyżeczki wasabi 1
Mam To Na WidelcuSkładniki: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 3- 4 buraki 1 czerwona cebula 8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek czerwonego octu winnego pieprz słodka papryka 5 łyżek miodu 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy w plasterki o grubości ok 1 cm cebulę obieramy, kroimy w plasterki buraki gotujemy, obieramy ze skórki, kroimy
Luźna KuchniaSmak pieczonych buraków uwiódł mnie już dawno temu. Pieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie – po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam najlepszy barszcz
Moja Delicjajajka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki mleka 6 łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: 1 duża marchew 1 duża pietruszka pół selera 1 duży burak pół czerwonej papryki ok. 2/3 młodej cukinii sól, pieprz, dowolne zioła Kruszonka: 1 szklanka mąki żytniej (lub pszennej) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 100 g miękkiego masła szczypta soli 1/3 szklanki
Czerwień i błękitSkładniki: 1,5 kg buraki małe czerwone, 3 litry woda, 2 sztuki czosnek ząbki, 4 łyżki cukier, 2 łyżki ocet jabłkowy, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka majeranek,- maggi do smaku umyte, wyszorowane buraczki gotuję w łupinkach w 3 litrach z gotowanych buraków wodę odlewam przez sitko z nałożonym filtrem do kawy do większego garnka
W Mojej Kuchni Lubięburgera buraczanego. Każdy kto go skosztował, nie mógł uwierzyć, że można zrobić tak dobrego burgera bez kawałka mięsa ;) Składniki (na 7 dużych burgerów): Burgery buraczane: -3 średnie buraki -2 czerwone cebule -2 ząbki czosnku -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (pół szklanki suchej) - 1/3 szklanki słonecznika -3 łyżki sezamu plus sezam do posypania -2/3 szklanki oleju(...)mąki pełnoziarnistej -3 łyżki posiekanej natki pietruszki -sos worcester -papryka ostra -sól -pieprz Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej (przez ok. 15 minut). Obieramy buraki a następnie ścieramy na grubych oczkach, siekamy drobno cebulę, pietruszkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze mieszamy (lepiej ubrać rękawiczki, bo bardzo brudzą ręce ;) Otrzymaną masę dzielimy
Receptura smakuSoki ze świeżych warzyw i owoców to bogactwo witamin i minerałów. Mają działanie alkalizujące, co jest dość ważne przy naszych zakwaszonych organizmach (a to właśnie z
Moja DelicjaSałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową, czerwoną cebulką oraz serem feta to pomysł na sycącą i bardzo smaczną przekąskę na słono. Buraczki do sałatki możecie już dzień wcześniej upiec oraz obrać ze skórki. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2-3 porcje: 4 małe buraki 150 g zielonej fasolki szparagowej, np. mrożonej 1/2 małej czerwonej cebuli 50 g sera feta
UgotowaćBuraki. Uwielbiam w każdej postaci. Barszcz czerwony, buraczki na ciepło, ćwikła... Pyszności. Tym razem przedstawiam Wam buraczki mojej babci bez których nie mogę się już obejść. Cieszę się, że mogłyśmy razem robić przetwory, bo takie przepisy są bezcenne (w żadnym sklepie takich nie kupicie). Składniki na domowe buraczki mojej babci (4 duże słoiki): buraki 3 kg 3 duże cebule(...)szklanki cukru łyżka soli Odkroić końcówki buraków i gotować około 1 godzinę i 10 minut, ostudzić i obrać. Ważna informacja: jeśli najpierw obieram buraki i dopiero potem gotuję to pozostaje mi wywar na barszcz czerwony, jeśli gotuję w łupinie woda jest do wylania, ale łatwiej się obiera warzywo. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w słupki, które potem
Karola gotujePo wczorajszym pączkowym szaleństwie, czas na wytrawny torcik. Dziś w roli głównej buraczek, tak mało doceniany przez ludzi
Życie na widelcutylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy. Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula rukola owoc granatu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku(...)zostawiamy na około 10 minut pod przykrycie żeby odpoczęła i wchłonęła resztę wody. Komosa jest gotowa gdy ziarenka robią się szkliste z wyraźnymi białymi ogonkami. Warzywa (marchewki, buraka i cebulę) kroimy w słupki i układamy na blaszce. Oliwę i miód mieszamy z posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i cynamonem. Skrapiamy mieszaniną warzywa na blasze i pieczemy około 30 minut
Smakowity Blog Kulinarny