burak czerwony - 1234 przepisów (strona:19/83)

KOTLECIKI Z CZERWONEJ FASOLI I BURACZKÓW 135

swojską kiszoną kapustą, ale równie dobrze będą się komponowały z bułką, jako burgery. Polecam jako miłą odskocznię, od tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone buraki (ugotowane) 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej sól pieprz zioła prowansalskie szczypta chilli bułka tarta olej do smażenia

Kuchnia w opałach
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 411

cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego. Ozdobić pierniczki. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Chłodnik litewski 165

smaku. Wstawić do lodówki. Podawać chłodny, z jajami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone. Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki. Z dodatku octu lepiej nie rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 181

grzybów... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na wywarze z suszonych grzybów. Z dodatkiem majeranku. Znakomity z uszkami czy krokietami. Smak i aromat polskiej Wigilii Bożego Narodzenia. Składniki: 2,5 kg czerwonych buraków; 3 litry zimnej wody +  1 litr wody do ugotowania grzybów. 500 ml wywaru z suszonych grzybów;  50 g suszonych grzybów; 1 liść laurowy; 4 ziarna pieprzu

Gospodyni Miejska
Podsumowanie listopada 178

pieczenia . . Popularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki

Moje domowe kucharzenie
Smakowita buraczkowa z podsmażanymi ziemniaczkami 111

cebula 1 marchewka 0,5 korzenia selera 1 pietruszka (korzeń + liście) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 suszone grzybki Zupa: 0,5 kg czerwonych buraków 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz i sól do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki do bulionu wrzucić do garnka, zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień

cooklife
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 131

łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smaku DODATKI: ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowego do środka kurczaka włożyć

W Mojej Kuchni Lubię
zupa botwinkowa na maśle z jajkiem... 120

Składniki: botwinka 4 pęczki, buraki czerwone 4 sztuki, woda 5 litrów, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek SMAK WIOSNY 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek, śmietana 18 proc - ile potrzeba, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, masło 1/4 kostki liście botwinki z łodyżkami dobrze wypłukać, pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz czerwony wigilijny 261

każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią Składniki; 1,5 do 2 kg buraków  wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler) 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka suszonych grzybów

Apetyczna babeczka
Barszcz czerwony zabielany 236

Taki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Można go podawać z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów  czy pasztecików. składniki: 1,5 kg czerwonych buraków 1 cebula 4 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe 3 łyżki majeranku sól 3 litry wody 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki maki pszennej 3 łyżki soku z cytryny

Monia miesza i gotuje
Zupa jarzynowa z buraczkiem i kaszą 177

duża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej  sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki  Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka z około

Proste Potrawy
Chrzan tarty 138

szczelnym słoiczku, jest o wiele intensywniejszy niż ten kupny :) i ZDROWSZY Uwielbiam do wędliny, ale również do jaj i ryb A dodane parę łyżeczek chrzanu do utartego czerwonego buraka czynią go o wiele smaczniejszym, no i mamy ćwikłę :) Warto mając chrzan zrobić sobie błyskawiczny   sos chrzanowy

Proste Potrawy
Kaczka pieczona z jabłkami 216

krupnik na podrobach. Polecam też mój przepis na kaczkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , oraz piersi z kaczki sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków, które robiliśmy z Piotrem na warsztatach kuchni orientalnej z Karolem Okrasą. Kaczka pieczona z jabłkami doskonale nadaje się na uroczystość rodzinną, albo jakieś inne święto. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zakwas buraczany 173

musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka  1 pietruszka  kawałek selera  2 listki laurowy Kamis  4 ziela angielskie Kamis  5 kulek pieprzu czarnego Kamis    2 łyżki cukru

Ala piecze i gotuje
Domowy zakwas na wigilijny barszcz czerwony 159

obiecałam jest i przepis na domowy zakwas. Dzisiaj zrobiony będzie idealny do czerwonego barszczu wigilijnego. Domowy lepszy od tych ze sklepowej półki. Polecam!     Składniki : * kg czerwonych buraków * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki soli * 2 łyżeczki cukru * przegotowana i ciepła woda * kromka razowego chleba     Przygotowanie : Buraki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w słoiku bądź glinianym garnku

Magiczne Życie Marty