burak czerwony - 1234 przepisów (strona:12/83)

Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony 173

możemy również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki  przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera 1 łyżka soli niejodowanej 1 łyżka cukru 1 cebula  6-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 2 litry

W kuchennym oknie Ewy
Zakwas na barszcz 136

smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE: Surowe buraki

Pyry na Gaz
Barszczyk czerwony 199

Składniki: 1,5 l zakwasu 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 1 cebula 5-6 suszonych, namoczonych  grzybów 5-6 namoczonych śliwek suszonych 3-4 średnie buraki czerwone 2-3 ząbki czosnku 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 kulek pieprzu 2-3 liście laurowe sok z 1 cytryny cukier sól pieprz Wykonanie: W garnuszku nastawiam(...)litra wody dodając do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję do wody. W razie konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru. Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek Około

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków 148

Bardzo prosta, dwuskładnikowa sałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę

To co kocham
zupa z pieczonych buraków i jabłka 146

taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty.  składniki dla czterech osób 1,5 litra bulionu drobiowego, lub  warzywnego 5  czerwonych buraków średniej  wielkości 1 jabłko ( najlepiej odmiany szara reneta) niewielki korzeń chrzanu 1/2 cytryny                     4 łyżki śmietany 30 % sól, pieprz koperek sposób

Miód i pieprz
Zakwas na barszcz czerwony 166

już ostatni moment na przygotowanie domowego zakwasu buraczanego na wigilijny barszcz. Składniki: 1,5 kilograma niedużych buraków czerwonych ok. 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca kromka razowego chleba na zakwasie żytnim Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym

Czerwień i błękit
Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola 169

orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę. Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach). Składniki: niewielka ilość mieszanki różnych sałat 1 średni burak czerwony (ugotowany lub upieczony) ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy (lub 3 łyżki kukurydzy z puszki) 75 g wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki 50 g sera gorgonzola – pokrojonego(...)kostkę 2 łyżki orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi orzechami) Dressing – vinegrette z orzechami włoskimi*: 8 połówek orzechów włoskich (lub garść :)) 2 łyżki octu z białego lub czerwonego wina 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno oleju z orzechów włoskich (lub innego o neutralnym smaku) sól i świeżo mielony czarny pieprz Orzechy utrzeć w moździerzu na gładką

Trzeci talerz
Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym 221

kiszonym barszczem) . Są różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się spodoba mój przepis i przygotuje podobny barszcz . Będziemy potrzebować : na wywar warzywny : 1500 ml wody 600 g buraków czerwonych marchew (około 180 g) 1 korzeń pietruszki (około 120 g) kawałek pora (około 30 g) 1 cebula (około 80 g) kawałek korzenia selera (około 50 g) 3 ząbki czosnku

Uwaga Babcia Gotuje
Barszcz ukraiński 271

towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory;  1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1/4 małej główki białej kapusty; 2 łyżki

Gospodyni Miejska
Murzynek buraczany 167

Bardzo specyficzne w smaku, wilgotne i nie za słodkie ciasto z dodatkiem buraków czerwonych. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18 % 80 ml oleju 2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach Polewa

Pysznie & Pięknie
Chłodnik z buraków jak w Ikea 391

Chłodnik z buraków jak w Ikea... Soczyście buraczany chłodnik na jogurcie. Z dodatkiem ogórka i rzodkiewki. Posypany szypiorkiem i koprekiem. Pycha!   Składniki: 500 g buraków czerwonych; Pęczek rzodkiewki; 2 zielone ogórki; Pęczek szczypiorku; Pęczek koperku; 250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J; 800 g jogurtu greckiego; Sok wyciśnięty z jednej cytryny; Cukier; Sól; Pieprz

Gospodyni Miejska
Tarta z burakami, cebulą i fetą 146

wyrazistym, słodko-pikantnym smaku. Zapraszam!   Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g białej cebuli; 500 g czerwonych buraków; 1/2 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka majeranku; 3 łyżki octu balsamicznego; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz; 100 g sera feta. Sposób przygotowania: Z mąki

Gospodyni Miejska
Barszcz na zakwasie 371

marchewki 3 pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie

Pyry na Gaz
Roladki z kurczaka z burakiem 188

łyżki tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe cienko rozbić,uważając aby nie podziurawić mięsa. Posypać filety pieprzem i solą. Na każdym filecie ułożyć grubsze plastry ugotowanego w osolonej wodzie i ostudzonego czerwonego buraka. Zwinąć filety w roladki,obtaczać w mące,jajku i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Zakwas na barszcz czerwony 214

Składniki : 2 kg czerwonych buraków 3 litry przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli Przygotowanie : Wodę zagotować z solą i pozostawić do wystudzenia Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać, a jeśli mamy buraki dość młode i z pewnego źródła to tylko dobrze je wyszorować i pokroić w plastry Czosnek obrać i ewentualnie pokroić(...)blacie kuchennym Codziennie do niego zaglądałam i uciskałam buraki, by nie wypłynęły na wierzch i właściwie nie wypływały Po 24 godz. zaczął się lekko pienić, dobry po 4-5 dniach. Ja swój zakwas piłam w celu poprawienia morfologii krwi. Bardzo mi smakował :) Można ugotować na nim czysty barszcz czerwony. Uwagi do przepisu : Z dojrzałego zakwasu zdjąć ewentualną pianę ( u mnie

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania