burak czerwony - 1234 przepisów (strona:7/83)

Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

Składniki: 1 kg górnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu wielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków czerwonych 0,5 kg buraków żółtych smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

Wiem co jem
Barszczyk czerwony do picia 157

Zrobiło się chłodniej i wciąż pada, więc przyszła ochota na coś ciepłego do picia :) Sezon na tegoroczne buraki otwarty! Składniki : duży czerwony burak 2 marchewki kawałek (10 cm) pora pół cebuli kawałek (5 cm) imbiru 2 liście laurowe łyżka cukru majeranek 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka, por i imbir

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz czerwony z uszkami 133

Dzisiaj zapraszamy Was na wigilijny barszcz czerwony z uszkami Składniki na barszcz: - 1,5 kg czerwonych buraków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 1 łyżka masła - 1 por - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier - ocet - ziele angielskie - liść laurowy - majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli

Kuchenne Wariacje
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 194

800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej

Kuchenna Kontrrewolucya
Aromatyczny barszcz czerwony 215

aromacie. Pachnący czosnkiem i majerankiem. Przygotowany na bazie buraków, cebuli i czosnku. Intensywnie buraczany, po prostu pyszny. Idealny z krokietami, pasztecikami czy uszkami. Polecam!   Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 kg cebuli; Główka czosnku; 1 łyżka majeranku; 3 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka białego cukru; Szczypta pieprzu; 1,5 l bulionu (u mnie 1,5 litra

Gospodyni Miejska
Naturalny zakwas na barszcz czerwony 158

zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz czerwony. Składniki: 1 kilogram obranych buraków czerwonych 4 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku

Bajeczna Kuchnia
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 181

rządzi się swoimi prawami i walorami również w kuchni. Jesień to czas pięknych kolorów, a także niepowtarzalnych smaków. Jednym ze smaków jesieni, który rozgrzewa nas w zimowe dni to czerwony burak. Chyba nie trzeba go przedstawiać gdyż jest to bardzo zdrowe warzywo, zarówno młode liście jak i sam korzeń. Dzisiaj jednak pozostańmy przy korzeniu. Zawiera on dużą ilość błonnika, witaminy(...)zaczyn idealnie nada się na barszczyk również świąteczny, a buraczki do wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny. Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony  SKŁADNIKI:  (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czerwony barszczyk 146

Czerwony barszczyk SKŁADNIKI: 600 g buraki czerwone pokrojone w plastry, sól, kwasek cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnek  1 łyżeczka cukier, 0,5 szt pietruszka  1 szt marchew  2 l woda, 200 g kości od schabu, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kości umyć, zalać zimną wodą i ugotować, dodać przyprawy i ugotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do wywaru

Kuchnia Danusi
Zakwas z buraków 163

ostatnia chwila by zrobić zakwas na barszczyk czerwony na wigilię. Przepis jest banalny i zajmuje chwilkę jego przygotowanie, ale smak czerwonego barszczu nie ma sobie równych. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1,5 l przegotowanej wody 6 ząbków czosnku 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 1-2 kromki żytniego chleba razowego Wykonanie:  Buraki szoruję, obieram ze skórki, płuczę(...)kroję w plastry. Czosnek obieram. Buraki z czosnkiem wkładam do słoja, dodaję przyprawy, zalewam, przegotowaną i wystudzoną do temperatury pokojowej, wodą, na wierzch kładę pokrojoną kromkę chleba, nakrywam gazą i odstawiam na minimum 3-4 dni w ciepłe miejsce. Gotowy przecedzam i gotuję na nim mój barszcz czerwony

Bea(u)ty kitchen
zakwas na barszczyk/ właściwości zdrowotne i przepis 198

wpis dziś, bo przygotowany w ten sposób barszczyk jest smaczny i zdrowy; z powodzeniem można a nawet należałoby korzystać z niego przez całą zimę. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek) i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami! Ponadto(...)grupy B), a także żelazo, potas, wapń, magnez czy kobalt. Ten ostatni jest niezbędnym minerałem w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Wszystko to przenika do zakwasu. Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach. Buraki zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, który jest bezcenny dla kobiet w okresie ciąży. Zakwas

6niebo
Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) 198

torebkę z proszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;). Jeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie, to przepis jest tutaj- klik Składniki na ok. 4 litry: 2 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka 2 kwaśne jabłka 6-8 śliwek wędzonych z pestką 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka majeranku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego

Pełny talerz
Zakwas na barszcz czerwony 2073

Zakwas na barszcz czerwony... Intensywnie czerwony i... buraczany. Pachnący czosnkiem i przyprawami. Bez dodatku konserwantów i chemii. Idealny do wigilijnego barszczu. Zapraszam!   Składniki: 2 kg czerwonych buraków; 3 litry wystudzonej, przegotowanej wody; 3 łyżki soli; 4 ząbki czosnku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego.   Sposób przygotowania: Wodę zagotować wraz z solą i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Buraki(...)talerzyka)  i obciążyć czymś  (tak jak to się robi np. przy kiszeniu ogórków), wówczas buraki na pewno nie wypłyną i nie spleśnieją. Zdjęcie obrazujące dociskanie ogórków , autor mojedania.  Zakwas nie jest gotową zupą, a dodatkiem do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie . Zasadniczo zakwasu nie trzeba mieszać . Należy jedynie postawić go w ciepłe miejsce i zapewnić dostęp

Gospodyni Miejska
Pure z pieczonych buraków 158

zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pieczone buraki Pure z pieczonych buraków Składniki: 1 kg surowych czerwonych buraków kilka gałązek świeżego tymianku odrobina cukru Wykonanie: Buraki dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową, posypujemy szczyptą cukru

Kulinarne przygody Gatity
łosoś na czerwonej poduszce-----salmone su un cuscino rosso 134

czerwony burak   2 łyżki oliwy z oliwek    1 łyżka czerwonego octu winnego                oliwa  1łyżeczka soli morskiej        pieprz do smaku   1 łżeczka startej skórki cytrynowej(...)Ugotowany burak pokroić na plastry . Następnie oliwę z oliwek wymieszać z octem winnym i zalać pokrojone plastry.Na rozgrzanej patelmi obsmażyć plastry buraka ,  wyłożyć na talerz. Posypać solą sól morską z otarta skórką cytrynową.Na plastry wyłożyc rybę.          salmone su un cuscino rosso

w mojej kuchni
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli 131

Barszcz czerwony to obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy

My Chcemy Jeść