burak czerwony - 1234 przepisów (strona:8/83)

Sałatka buraczana 274

Wiecie, że kiedyś panie malowały sobie policzki sokiem z  buraka aby wyglądać zdrowo? To naprawdę się działo, bo burak ćwikłowy faktycznie jest bardzo zdrowy. Wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i coś dla złośników - układu nerwowego. Warzywo, to jest jednym z najsłodszych o największej zawartości cukru(...)dlatego niestety nie jest zalecane dla cukrzyków. Dzisiaj przygotowałam dla Was jedną z najtańszych opcji witaminowych. Studenci Wasz portfel mnie pokocha za tę sałatkę :-)  Składniki:   4 pieczone buraki czerwone  2 jabłka  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka chrzanu  1 łyżka jogurtu naturalnego  1 łyżka majonezu  odrobina soli  odrobina pieprzu cytrynowego

pieprzny smaczek
Wigilijny barszcz po mojemu 159

Czerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do głowy pewna refleksja: w znacznej ilości domów nie gotuje się go, lecz przyrządza z gotowych półproduktów takich jak sypkie koncentraty czy wręcz gotowe barszczopodobne napoje z kartonów. Nie jestem zwolenniczką w ogóle jedzenia(...)seler , kawałek  pora w ilości takiej, jak do rosołu. Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów . Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami 120

już ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą. Składniki: 1,2 kg buraków czerwonych 7-8 suszonych śliwek ok 1,5 l wywaru warzywnego 4-5 suszonych podgrzybków 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 4-5 goździków sól, cukier i świeżo

Czerwień i błękit
Sałatka z buraków z jabłkiem 99

Doskonały dodatek do obiadu, w szczególności do wszelkiego rodzaju kotletów, pulpetów, itp. Słodkawa a jednocześnie kwaskowata i orzeźwiająca. Trzeba tylko mieć ugotowane lub uparowane buraki i zrobienie jej zajmie chwileczkę. A gotowane czerwone buraki można bez problemu zakupić w markecie lub na targu Składniki: 2 duże buraki - ugotowane lub uparowane  1 duże jabłko - najlepiej winne 1 mała cebula

Ze smakiem bez glutenu
Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 160

buraków polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny 1 łyżeczka masła sól(...)kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć pokrywką i gotować 40 minut

Posadzone i zjedzone
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 167

creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] W Polsce rapini jest niedostępne, ale z powodzeniem można je zastąpić naszą lokalną zieleninką w postaci liści mlecza, liści buraka (tak jak zrobiłam to ja), liści rzepy lub czerwonej botwiny . Kilka uwag na temat przygotowania... Studiując przepis zwróciłam uwagę na dość nietypowy, jak dla mnie, sposób przygotowania warzyw . Autorka nakazuje, aby całego kalafiora umieścić w garnku, zalać zimną(...)botwiną i kalafiorem przepis na 4 porcje Składniki: 1 mała główka białego lub zielonego kalafiora 2 łyżki miałkiej soli morskiej 450 g cime di rapa, liści mlecza, rzepy, buraka, czerwonej botwiny (u mnie jeden duży pęczek botwiny) 50 g anchois 2/3 szklanki oliwy extra virgin 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (lub 1/2 łyżeczki płatków

Chilli Czosnek i Oliwa
Koktajl oczyszczający: burak czerwony-banan-cytryna 137

Składniki: (na 1-2 porcje) 2 buraki czerwone szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru woda około 1-2 szklanki 300 ml kefiru dobrze schłodzonego 1 duży banan łyżeczka soku z cytryny Dekoracja: Kleks zrobiony z koktajlu awokado- po przepis kliknij w małe zdjęcie na dole postu pod znakiem zobacz także: Koktajl awokado-banan-limonka Dodatkowo potrzebne będą: misa o wysokich(...)blender Przygotowanie: 1. Do garnuszka włożyć buraki, przyprawy oraz cukier i zalać całość wodą tak by woda przykrywała całe buraki. 2. Gotować buraki aż do miękkości, woda zabarwi się na mocny intensywny kolor- jak do barszczu czerwonego, woda zmniejszy swoją objętość ponieważ duża jej część wyparuje podczas gotowania. Ostudzić. 3. Włożyć do blendera bądź w misie o wysokich ściankach zblendować

KreatywnePiny
Buraczki z pieczonych buraków 232

żeby było wiadomo o co chodzi?:) Mniejsza o nazwę, w gotowaniu przecież liczy się smak! :) Buraczki w zasadzie robią się same, wystarczy tylko trochę cierpliwości ;) Składniki: 5 sztuk średnich buraków czerwonych łyżka masła sól, pieprz kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Czas

Czerwona Porzeczka
Czerwony buraczek z papryką na zimę 118

Świeże czerwone buraki i paprykę można kupić dziś na każdym straganie.   Skorzystajmy z tego :) Składniki : 2 kg czerwonych buraczków 750 g czerwonej papryki 250 g cebuli Zalewa : 3/4 szklanki octu 10 % 1 szklanka wody 150 g cukru 1/2 łyżki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie : 1. Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce

Proste Potrawy
Zupa botwinkowa z fasolą, śmietaną i jajkiem! 177

Zupa botwinkowa z czerwonych buraków i botwinki, na pewno już gościła u Was w tym sezonie. Niewątpliwie, każdy z nas przygotowuje tą zupę inaczej, i tak jak ją zapamiętał z dziecinnych lat. Ja zupę botwinkową robię co najmniej na pięć sposobów. Jednym z nich jest zupa na wywarze mięsnym, z dużą ilością buraków pokrojonych na plasterki ćwiartki z dodatkiem białej(...)soli. Całość zagotowujemy, ale tak aby bezpośrednio zupy nie gotować, tylko aby delikatnie wrzała (wtedy ma ładny kolor, jak zagotujemy będzie nie barszcz czerwony a brunatny, ot cały sekret z kolorem barszczu ;-) heheh). Gotujemy aż buraki będą miękkie. Pod koniec dodajemy fasolę, zagotowujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną. Gorącą zupę podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Barszcz czerwony czysty inaczej 207

pięknym, rubinowym kolorze. Wyrazisty w smaku. Idealny na wigilijny stół. Świetnie smakuje z uszkami, krokietami czy samymi ziemniakami. Polecam!   Składniki: Zakwas/sok buraczany: 2,5 kg czerwonych buraków; 100 ml octu spirytusowego 10%; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka soli; Barszcz czerowny: 3 marchewki; 2 pietruszki; 1/2 selera; Biała część pora; 1 cebula; 2,5 litra zimnej wody; 3 ząbki(...)garnka lub dużej miski.  Dodać ocet, 2 łyżki cukru, łyżeczkę soli i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na noc, aby buraki puściły sok. Buraki można od czasu do czasu przemieszać, ale nie trzeba. Barszcz czerwony: Następnego dnia ugotować wywar z warzyw zgodnie z poniższymi instrukcjami. Marchewki, pietruszki, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać

Gospodyni Miejska
Koktajl oczyszczający "Buraczek" 135

Surowy burak to świetny składnik koktaju, tym razem zamiast zielonego - koktajl czerwony. Burak ma silne właściwości odtruwające i oczyszczajace. Warto pokusić się o różnorodność w doborze składników, bo im bardziej urozmaicone składniki koktajlu, tym mniejsze ryzyko niedoboru składników pokarmowych. Koktajl z dodatkiem buraczka jest szalenie zdrowy i po prostu pyszny. Mam jednak wrażenie, że burak jest warzywem bardzo niedocenianym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serniczki na zimno z galaretką herbacianą 154

mnie taki w wiaderku do sernika) - 1/2 małego jogurtu naturalnego - cukier puder - cukier kryształ - herbata owocowa (u mnie Ogród Babuni Skworcu, skład: hibiskus BIO, jabłko, owoce czarnego bzu, kawałki czerwonego buraka, aronia, kawałki truskawki, owoce i liście czarnej porzeczki, malina, czerwona porzeczka) - żelatyna spożywcza Przygotowanie: Najpierw przygotowuję galaretkę. Zaparzam herbatę, tak około 1/2 litra naparu. Dodaję cukier kryształ do smaku

Kuchnia co dnia
Testowanie produktów producenta Agros Nova 184

miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też. Sok  Pomidor Sok 100 % Fortuna  w swoim składzie ma przeciery odtworzone z zagęszczonych

Proste Potrawy
Kiszenie buraków do barszczu czerwonego 178

samodzielnie zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj przedstawiam własnoręcznie wykonany zakwas. Składniki: 1 ½ kg buraków czerwonych ( po obraniu ) 2 jabłka ( kwaśne ) 4 ząbki czosnku Kawałek korzenia chrzanu ( ok. 4 cm ) 1 kromka pumpernikla 3 l wody 3 łyżki soli ( płaskie ) Wykonanie: Buraki myjemy i obieramy(...)mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy buraki, przekładamy je chlebem, chrzanem, czosnkiem i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie mieszamy. Przygotowany zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy