burak czerwony - 1234 przepisów (strona:30/83)

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 35356

chłodnej piwnicy do dwóch tygodni. Jeśli na powierzchni zrobi się pleśń zebrać ją a kwas przecedzić ponownie przez gazę. Smacznego! :) The post Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Rubiny z pieczonego buraka na listkach cykorii 153

pleśniowym serem i gruszką to doskonała wiosenna przekąska. A wyważone połączenie smaków gorzkiego, słodkiego i słonego zadowoli każde podniebienie. Składniki: 1 duża cykoria 1 duży burak 1 ser z niebieską pleśnią 1 czerwona gruszka listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Do wykonania naszej przekąski będziemy potrzebowali pieczonego buraka. Pieczenie przez godzinę jednego buraka byłoby nieekonomiczne, więc zróbcie to na przykład(...)później przechowywać w lodówce około tygodnia. Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Listki cykorii myjemy i układamy na talerzu. Na nie wykładamy buraka i plasterki sera pleśniowego. Pomiędzy listkami cykorii układamy plastry czerwonej gruszki. Resztę gruszki kroimy w drobną kostkę i układamy na środku talerza. Dekorujemy  listkami świeżej mięty

W SMAK
Surówęcia 5 155

smakuje bardzo fajnie , z dodatkiem mojego ulubionego buraka , to połączenie jest bardzo trafione , zapraszam do wypróbowania . Składniki  ( 4 osób )  Pół główki kapusty  3 średnie buraki gotowane  1 cebula czerwona  1 jabłko  1 ogórek zielony  2 marchewki  2  łyżki sosu tzatzyki  sól  pieprz do smaku  Wykonanie   Buraki

Mój Smak
barszcz czerwony i sałatka z burakow na zimę 166

tarce jarzynowej.Zalewę przecedzic przez sito prosto do buraków startych.Odstawic na 12 godz.Po tym czasie odcisnąć buraki przez sito.Przelożyc do sloiczków i pasteryzować 10-15 minut.Powstały sok przelac do butelek i zapasteryzować .Sok jest doskonały do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię

w mojej kuchni
Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków z olejem rzepakowym 161

ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem do pieczonych udek. Słodycz buraków przełamana odrobiną soku cytrynowego

Wiem co jem
Zakwas na czerwony barszcz 226

wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje(...)wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a  według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza. Zakwas na czerwony barszcz Składniki: 1,5 kg buraków Przegotowana woda - tyle, żeby zakryła pokrojone buraki 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli kamiennej Wykonanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystygnięcia. Buraki

Kulinarne przygody Gatity
Wędzona pierś z gęsi z purée z buraka z dodatkiem musu ze śliwek kalifornijskich 167

porcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować

Pasja Smaku
Tatar ze śledzia z buraczkami 180

pysznego. Co potrzebujemy? 4-5 filetów śledzia jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde 1 czerwona cebula łyżeczka chrzanu tartego 2-3 małe buraki 4 łyżki oleju rzepakowego 1 zielony ogórek 1 łyżka octu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem) 1 łyżeczka miodu kwaśna śmietana (kilka łyżek) pieprz, sól

Snejkusiowe Przepisy
Faszerowane buraki pastą z fasoli 143

Składniki na 2 porcje: 2 buraki - duże puszka fasoli białej 3 ogórki konserwowe mała cebula czerwona majonez sól i pieprz. Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i wydrążamy środek. Fasolę miksujemy w blenderze z dodatkiem około3 łyżek majonezu, dodajemy sól i pieprz. Do gotowej pasty dodajemy ogórki konserwowe pokrojone w kostkę oraz cebulę także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy wg uznania. Pastę

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z grillowanymi burakami 133

Składniki na sałatkę: 1 opakowanie mixu sałat w rukolą 2 duże buraki 1 duża cebula czerwona 1 opakowanie sera feta Składniki na sos: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 50 ml octu balsamicznego 3 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka miodu pszczelego 2 ząbki czosnku Przygotowanie sosu:  wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do buteleczki. Przygotowanie sałatki: Buraki myjemy, obieramy

ClauditteMissCooking
Irlandzka sałatka z wędzonym łososiem. 135

niż na fotografii! Doceniła :) Sałatka nie jest skomplikowana, ale jeżeli przyłożymy się do prezentacji, nabierze całkiem eleganckiego charakteru, a smakuje wybornie! Składniki: 1 mały ugotowany (lub upieczony) burak 4 łyżki marynowanej czerwonej kapusty 3 plastry wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany oliwa sok z cytryny sól i pieprz koperek Wykonanie: Buraka pokroić w bardzo cienkie (niemal prześwitujące

zadanie-gotowanie
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 196

napełniać farszem, zlepiać pierogi. Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką. Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia. Barszczyk czerwony czysty: 1 kg buraków ćwikłowych 1 duża marchew  1/2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 1 l wody ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranek ewentualnie koncentrat barszczu czerwonego

kolorowotorcikowo
Curry z cukinii i czerwonej soczewicy 150

młode, średniej wielkości cukinie 200 g marchewki (2-3 średniej wielkości, ja użyłam odmiany Paryskiej, czyli takich małych okrągłych marchewek) 1 średnia cebula 100-150 g czerwonej soczewicy pęczek liści buraków (opcjonalnie) puszka mleka kokosowego (około 400 ml) łyżeczka soli i czosnku suszonego pół łyżeczki kurkumy 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie (całość gotuj w dużym garnku): Pokrój cebule(...)razem przez 3 minuty, po czym dodaj suchą soczewicę, posiekane listki buraka wraz z ogonkami, wymieszaj wszystko dokładnie i dodaj 100 ml wody. Gotuj razem przez 3 minuty. Dodaj mleko kokosowe, przyprawy i zagotuj. Po 3-5 minutach danie jest gotowe. Smacznego!   Artykuł Curry z cukinii i czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 190

przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej) 2 łyżki octu winnego 2 łyżko oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub użyć amchur) 1 łyżeczka cukru sól

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 272

trudno :) w ostateczności możecie zastąpić go pieczonym, ale polecam ukisić własne buraczki co trwa zaledwie tydzień.   Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g płatów śledzi, 1 czerwona cebula, 1 kiszony burak w plastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki majeranku lub tymianku, sól, pieprz i ocet winny do smaku

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania