burak czerwony - 1234 przepisów (strona:37/83)

Sałatka z buraczków (postna-wigilijna) 309

Sałatka jest szybka i smaczna. Idealna dla amatorów buraczkowych wynalazków. Składniki: 4 buraki 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 4 łyżki majonezu 4 łyżki koperku 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (możemy też je upiec). Wszystkie składniki

IMPRESJA SMAKU
Barszcz czerwony na zakwasie 161

ostra oraz czosnkowa w smaku. Barszcz czerwony idealnie smakuje podany z uszkami lub pasztecikami . Do przygotowania barszczu będziecie potrzebować domowego zakwasu buraczanego , który jest bardzo prosty do przyrządzenia, ale niestety wymaga długiego czasu kiszenia (co najmniej 7 dni).  Składniki: 0,5-0,7 l domowego zakwasu buraczanego 1,5 l wody 4 buraki 1 marchewka 1 cebula 4 ząbki

Ugotować
Tatar z wędzonego łososia, bazylii i pieczonego buraka z mango na jaśminowym ryżu z musem malinowo-mango 172

ryżu jaśminowego Uncle Bens  1/2 dojrzałego mango  średniej wielkości burak 50g malin grubo zmielony pieprz łyżka oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 czerwonej cebuli pęczek świeżej bazylii rukola (do podania)   Przygotowanie: Buraka szorujemy dokładnie i nie obierając ze skórki wkładamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy skórkę i drobno siekamy. Ryż

ChilliJemy
Zakwas / Sok z buraków 177

osób, które mają anemię. Taki zakwas działa krwiotwórczo i wzmacniająco, ponieważ zawiera dużo żelaza  i kwasu foliowego. Doskonale nadaje się też do zrobienia barszczu czerwonego i świetnie się przechowuje. Składniki: buraki sól cukier czosnek (1 główka na 1 kg buraków) przegotowana letnia woda Sposób wykonania: 1. Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. 2. Ząbki czosnku obrać

Kuchnia domowa Ani
Sałatka śledziowa (warstwowa) 310

którą dziś prezentuję niekoniecznie musi być warstwowa. Można wszystkie jej składniki zamieszać i doprawić - robiłam już obie wersje i obie się sprawdziły. Polecam! Składniki: 4 buraki 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć) sól, pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony 115

Kolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki 2 h ok. 4,5 l Składniki: włoszczyzna (na wywar) 6 buraków czosnek sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: Gotujemy na małym ogniu wywar z podstawowych warzyw + pokrojone buraki (ok. 6 szt.). Dodajemy jeszcze

Ania i Marcin gotują
Domowy barszcz z botwinką 155

Barszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo.   Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Barszcz: Odcinamy buraczki od botwinki, obieramy je i kroimy w plasterki. Buraczki gotujemy przez 10 minut

prawdziwe jedzenie
Zdrowa sałatka z serem kozim 125

posmakował mi ser kozi. Jest niezwykle wyrazisty i aromatyczny. Dodam , że mam również fazę na surówki. Całe szczęście, że takowe mogę jeść bez żadnych ograniczeń. Składniki buraki pieczone w piekarniku pomidor malinowy papryka czerwona kapusta biała lub różowa ogórek koperek i bazylia sól i pieprz do smaku płatki owsiane ser kozi w plastrach oliwa z oliwek lub olej z ostropestu

Z Kuchni Do Kuchni
Buraczki do słoików na barszcz czerwony 190

Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 i ½ szklanki octu Ziele angielskie, liść laurowy

Tradycyjna Kuchnia
pikantna zupa z buraków 143

olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki: 500 g buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula 1 duże jabłko 1 litr wody 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz 3 - 4 łyżki octu balsamicznego nieco gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego olej z pestek dyni prażone(...)ósemki. Wszystko podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Przekładam do garnka i zalewam wodą. Doprawiam solą i pieprzem, wsypuję imbir. Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam octem winnym i w razie potrzeby, jeszcze raz solą i pieprzem. Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam też wypróbować krem z buraków z dodatkiem

babka w formie
Sałatka z gotowanych buraków 163

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Sałatka z gotowanych buraków Składniki: 3-4 ugotowane buraki 2-3 ugotowane marchewki Puszka groszku konserwowego 1 papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 1 mała cebula Majonez Sól,pieprz Sposób wykonania: Buraki, marchew, paprykę, ogórka kiszonego i cebule kroimy w kostkę. Wkładamy do dużej

Smaki Natalii
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 163

porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone, obrane i pokrojone na połówki 1 duży burak, wyszorowany i pokrojony na cienkie półplasterki 1 mały seler, obrany i pokrojony w kostkę 200 g brukselki, odcięte końcówki, większe przekrojone na pół, mniejsze w całości(...)warzyw 125 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody (lub bulionu warzywnego jeśli akurat masz) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na serową polentę: sól 200 g polenty (kaszki kukurydzianej) - u mnie błyskawicznej 30 g masła 40 g startego parmezanu Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż warzywa na blasze, przy czym buraki połóż na kawałku

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z cukinii i buraków do słoika 168

Dzisiaj przepis na sałatkę z cukinii i buraków. Taka sałatka to już pełne, gotowe danie, które wystarczy zaserwować do obiadu. Można oczywiście dodać jeszcze jajko, kukurydzę, cebulkę czy co nam przyjdzie do głowy Lubię takie słoikowe wynalazki jak sałatki. Przychodzą goście, Ty się spinasz, żeby podać coś dobrego i w sumie nie wiadomo czasem w co wkładać ręce. A tutaj(...)było zachęcać, bo uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, a już w wersji marynowanej-przetworzonej ubóstwiam Buraczki marynowane z cukinią można wzbogacić dodając pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną. Drukuj Sałatka z cukinii i buraków window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg buraków 1 cukinia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku Zalewa 250 ml octu jabłkowego 1/2 szkl. cukru

Mieszam w Garnku
Zupa krem z pieczonych buraków 163

której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego. Składniki (na 6-8 porcji): 6 średniej wielkości buraków 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka chili sól morska 500-750 ml wege bulionu z warzyw 100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietanki płatki

Food Square
Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym 158

swoje smaki. 4 ugotowane lub upieczone buraki opakowanie mrożonych wiśni sól i pieprz do smaku  1 łyżka miodu 1 goździk  2 łyżki czerwonego octu balsamicznego ząbek czosnku liście tymianku lub mięty  Buraki pokroiłam w ósemki. Na patelni rozgrzałam miód dodałam goździk i czosnek. Dodałam do gorącego płynu rozmrożone wiśnie i dodałam buraki. Szybko podgrzałam całość. Posypałam świeżym

AZgotuj!