makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem
kruche babeczkidosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Pojawiły się już na blogu inne przepisy buraczane: zakwas buraczany na czerwony barszcz , czerwony barszcz na zakwasie , sałatka z buraków , śledź w buraczkowej pierzynce , domowa ćwika , a nawet ciasto buraczkowe . Próbowaliście kiedyś ciasta z burakami ? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni
Kulinarne przygody Gatityjeszcze krem z buraków z mleczkiem kokosowym, podejrzewam, że jest świetny. KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM /własny;/ na 2 porcje 3 nieduże młode buraki (ok. 300- 400g) 1 cebula czerwona 100 ml czerwonego półwytrawnego wina 400 ml buliony warzywnego 200g kremowego serka koziego (u mnie Rondele President) pieprz świeżo mielony ew. ocet balsamiczny olej ryżowy Buraki gotuję
W kuchni Karmel-itkiWiecie o tym, że: Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię). Poza tym buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza
Kuchnia w opałachstandardowy sposób, bo na bazie pieczonych ziemniaków i batatów.. Ale żeby nie było nudno (jak to u nas w zwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu balsamicznego, czerwonego wina.. z pieczonych buraków. Jesteście chętni, aby spróbować? Zapraszamy do przepisu: Składniki (na 4-5osób): litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego 1 główka czosnku pół kg ziemniaków
Symfonia SmakówRote-Bete-Suppe mit Kirchererbsen Orginalne polaczenie czerwonych buraczkow z mlekiem kokosowym i ciecierzyca wypadlo na plus.Gdy uzyjemy ciecierzycy z puszki,przepis z serii niemal blyskawicznych.Poniewaz uwielbiam buraki w kazdej postaci,polaczenie nowych dla mne smakow bylo na tyle intrygujace,ze od razu przystapilam do dziela. Skladniki (dla 4 osob) 500 g czerwonych burakow 1 cebula 1 zabek czosnku(...)puszki 215 g ciecierzycy ugotowanej( z puszki) sol, pierz z mlynka swieza kolendra do przybrania Przygotowanie: Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej mala,wtedy szybko beda miekkie. Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostke buraki,posypujemy kuminem ,podsmazymy okolo 5 minut. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym,przykrywamy i dusimy okolo 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach . Składniki: pęczki ładnej botwinki sól woda sok z cytryny lub odrobina octu Sposób przygotowania: 1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze. 2. Botwinkę
Kuchnia domowa Anisobie sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy(...)garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie. 3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku
Szefowa kuchniniż buraki były upieczone:) Pierwszym pomysłem była sałatka z buraków z jabłkiem. Taka najprostsza, znana z dzieciństwa - tarte na dużych oczkach buraki i śmietana. Postanowiłam jednak wyjść poza ramki tradycji i urozmaicić nieco tę podstawową wersję dodając jabłko, czerwoną cebulę i seler naciowy, a śmietanę zastąpiłam serkiem wiejskim(...)dodatkiem chrzanu. Tak oto powstała całkiem nowa i bardzo pyszna sałatka. Z kromką świeżego chleba smakowała cudownie:) Składniki: 2 upieczone buraki (ok 400g) 1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken, antonówka) 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona cebula mały pęczek szczypiorku sok z cytryny 200ml serka wiejskiego 1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika) sól świeżo mielony pieprz Buraki obrać, pokroić
Obiad gotowyPrzygotowujemy zalewę z wody, octu, soli i przypraw. Warzywa układamy w słoiku i zalewamy solanką w słoiku. Jeśli chcemy, żeby kiszonka była lekko różowa, ale nie czerwona możemy po 3 dniach wyjąć buraka. Najlepiej przełożyć rzodkiew do nowego słoika i zalać tą samą zalewą, a buraka zjeść. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Libańska różowa
Ugotowane pozamiataneDziś mam dla Was wspaniałe, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem buraków. Tak tak, to nie błąd, w środku są buraki ;) Ale nie
Czerwona PorzeczkaSkładniki : 2,5 kg buraków ćwikłowych ( najlepiej odmiany ciemno czerwonej np. Opolski ) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % sól pieprz czarny cały pierz czarny mielony kilka listków laurowych woda Sposób wykonania : B uraczki umyj, ugotuj na pół twardo. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach
Przepisy i porady kulinarnebabkach właśnie bo babki jada. A jako, że burak biały to i niewidoczny czyli znowu plus dla mnie, bo warzywko przemycone. A co do samych buraków to są słodsze od czerwonych i równie smaczne. Teraz pomyślę nad dalszym ich wykorzystaniem tradycyjnie lub nie. Babka podana na talerzyku z kolekcji Jesień od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż Składniki: - 100g ryżu czerwonego - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni
Wegańska kuchnia orientalnaPrzeżyłam. Smakowało mi. Naprawdę. ;) Tosty z burakiem i kawiorem, czyli nie taki kawior straszny... Składniki: 2 kromki chleba tostowego masło do smarowania 1 burak ugotowany w łupinie kawałek czerwonej cebuli 2 cienkie plasterki mozzarelli zioła prowansalskie, tymianek i oregano 1/2 cukru brązowego 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny, sól koperek kawior
Kuchnia PrezydentowejPodajecie zupę na Wielkanocne śniadanie? Moja Babcia i Mama robiła żurek, albo biały barszcz, chociaż nie zawsze. Moja Teściowa przygotowuje zawsze barszcz, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu... czerwony... Gotowany tylko na kiszonych burakach (zakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak ostatnio występuje
Pełny talerzinnymi dodatkami. (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 2 średnie papryki, czerwona i żółta 1 duża marchewka 1 puszka cieciorki 1 puszka białej fasoli 2 średnie czerwone cebule 1 średniej wielkości burak 300 ml passaty pieprz, ostra papryka, majeranek, bazylia, sos sojowy, sos chili Proponujemy wersję nieco szybszą do zrobienia. Czyli nie będzie to taki 100% eintopf :), ale ważniejszy jest
vegetaniePrawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków. Składniki: -6 średnich buraków -2 marchewki -kawałek selera i pora -cebula -2 ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -natka pietruszki i gałązka kopru -wędzonka ( wędzona kość ) -sól, pieprz -sok z cytryny lub ocet Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy wędzonkę, seler
Maminek kulinarnyroku. Jest bardzo smaczna, bogata w witaminy i nieraz wyratuje nas z sytuacji, gdy zbraknie czasu na przygotowanie sałatki do obiadu. Składniki; 3 kg buraków 4 cebule 4 papryki czerwona 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1szklanka octu 10 % 0,5 szklanka cukru 1 łyżka soli Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Anioły w kuchnikuchni Danusi wypatrzyłam taką oto sałatkę ! Zrobiłam i na pewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków Składniki: 500 g ugotowanych buraków 1 cebula 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie: Buraczki ścieramy na średniej tarce, dodajemy do nich pokrojową
Kulinarne przygody Gatityprzyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy w słupki
Olikowa kuchnia