Pizzerinki to smaczne małe bułeczki w kształcie pizzy, pysznie nadziane. Smakują każdemu na ciepło i zimno. Przygotowałam je w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 550 g
Kulinarne Fantazje Marioliwiększą partię kotletów za jednym razem. Połowę bułki tartej wsypcie do standardowego, plastikowego pojemnika do przechowywania żywności. Przełóżcie do niego obtoczone w jajku kotlety, zamknijcie wieczko i potrząsajcie pudełkiem, żeby bułka pokryła mięso. To znacznie szybszy i „czystszy” sposób panierowania niż przy użyciu standardowych trzech misek: z mąką, jajkiem i bułką. Jest mniej pracy i mniej sprzątania. Przepis(...)ubij całość. Krok 4 Do dużego, zamykanego pojemnika lub zamykanego worka foliowego wsyp tartą bułkę. Włóż kilka kotlecików do misy z masą jajeczną zanurz w niej dokładnie mięso, a następnie przełoży do pudełka z bułką tartą, zamknij wieczko i potrząśnij zawartość tak by bułka obtoczyła polędwiczki. Wyciągnij i dociśnij panierkę jeśli gdzieś nie przylega ściśle do mięsa. Panieruj kotlety partiami
Niedzielny kucharzpietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Do masy dodaj jedną lub dwie łyżki stołowe startego żółtego sera – wówczas każdy kęs będzie jeszcze bardziej apetyczny! Zioła, przyprawy, panierka – jak podkreślić smak kotlecików? Żeby danie było bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne, koniecznie dodaj podsmażoną na odrobinie oleju(...)słodką papryką albo kuminem, który poprawi strawność dania. Czy kotleciki wymagają panierki? To już kwestia Twojego wyboru. Jeżeli to dla Ciebie postawa, możesz zdecydować się na klasyczna panierkę z bułki tartej lub zastąpić ją otrębami albo rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi – wymieszaj je z jajkiem i obtocz w nich każdy kotlecik. Usmaż na oleju rzepakowym. Pyszności! Z czym podawać kotleciki z dorsza
Tradycyjna KuchniaKolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze
Grahamka, weka i kajzerkaCzasem pokuszę się na domowy fast food:) Jakiś czas temu znalazłam przepis na hot - dogi w naleśniku a nie w bułce. Bardzo mi się ten pomysł spodobał i od razu musiałam je wypróbować. Są troszkę bardziej pracochłonne od tradycyjnych hot-dogów, ale według mnie zdecydowanie bardziej smaczne i sycące. Można do farszu dodać co tylko macie pod ręką:) Ciasto(...)Odstawić na 30 minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki.Dodatkowo: 500g pieczarek, cebula, 8 drobiowych parówek, sól, pieprz, 200 g startego żółtego sera. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Cebule posiekać, podsmażyć wraz z grzybami na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawić do smaku.Parówki przekroić wzdłuż na pół. Na środku każdego naleśnika ułożyć połówki parówek
Z miłości do słodkościCzas czytania: 2 min Prosty dodatek do obiadu przez niektórych wprost uwielbiany. Zestaw obiadowy składający się z ziemniaczków, kotletów mielonych, w moim przypadku wegetariańskich i gotowanych
SprawdzonaKuchnia.pltyle późno jedliśmy obiad, że nie byłam w stanie zrobić fajnego zdjęcia. Nadal nie jestem przekonana na sztucznego światła, nie wiem czy kiedykolwiek będę. Piersi były ze szpinakiem i serem pleśniowym. Były na tyle pyszne, że na bank je tutaj wrzucę za jakiś czas. Nie wiem co ja ostatnio tak skaczę z tematu na temat. Za dużo chcę chyba napisać(...)ostry por i słodka, aromatyczna (dojrzała) gruszka. Dla mnie bomba. Takie cuda mogę jeść nawet same z miski. Tego typu surówki to idealne dodatki do kotletów (wegetariańskich także), do bułek (z szarpaną wieprzowiną, wołowiną), chętnie zjadłabym ją także z panierowaną rybą albo z krokietami. Nie wiem czy są jakiekolwiek ograniczenia, dla mnie chyba nie ma. W ogóle wrócę jeszcze
Kardamonovyktóry może niektórym przypominać flaki czy nawet rosół – w tym sensie, że stosuję lekki i dość klarowny wywar. Niektórzy wolą jednak coś bardziej konkretnego i np. zagęszczają zupę topionym serem, a klopsy obtaczają w mące. W każdym wypadku warto jednak pamiętać, że sposób przygotowania klopsów gotowanych w zupie zawsze musi brać pod uwagę specyfikę tej formy obróbki termicznej. Kluczowe jest(...)ustabilizowanie kształtu. Po sparzeniu następuje z kolei niezbyt gwałtowne gotowanie, które nie naruszy spójności mięsnych kulek. Na wszelki wypadek dodaję również nieco namoczonej w mleku (nie w wodzie!) bułki, choć generalnie jestem tego przeciwnikiem. Przypadkowy nie jest wreszcie wybór mięsa, na którym gotuję wywar (patrz przepis) – powinno zawierać nieco więcej kolagenu i podobnych substancji, które utrwalą klopsy. Pomimo dość przerażająco
Kulinarna PokusaProponowane przez nas drożdżówki znakomicie nadają się jako pieczywo do grilla, bądź też jako przegryzka podczas wiosennego pikniku. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz
Jakugotujesz.plZaproszony przez Amber, która razem z Magdą Konwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię, rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse.W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może
Grahamka, weka i kajzerkaniego skusiliśmy:) Tradycyjna dostępna tam wersja wegańska to burger w bułce. Jednak Maugo ze względu na występujące u niej czasami problemy z trawieniem glutenu poprosiła o wersję bez bułki. Panowie tam pracujący bez najmniejszego problemu przygotowali burgera i warzywa oddzielnie na talerzu, do tego z dużą porcją frytek. Całość była bardzo dobra i zdecydowanie można było się najeść na długo(...)Vita . Pierwszym negatywnym sygnałem była cena. Jak się okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła nam, że pizze bezglutenowe są mniejsze
Bananowe Polelubi....U mnie w domu głównym ich odbiorcą jest Tato, który w sumie mógłby być wegetarianinem, bo prawie nie jada mięsa. Kluchy zresztą też woli z bułką tarta i masłem niż skwarkami. O gustach się nie dyskutuje i ja polecam wersję ze skwareczkami i sałatą ...polecam(...)kopytka. W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać i gotować 3- 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami z boczku, białym serem, lub innym ulubionym dodatkiem w towarzystwie sałaty. Smacznego
Gosia gotujeSernik to klasyk. Trudno jednak o jedyny, słuszny przepis na to ciasto. Pewny jest jeden składnik - biały ser! Mój sernik ma trzy poziomy: kruche ciasto na spodzie, śmietankowo-serowe wnętrze i kokosową bezę na wierzchu. Całość tworzy lekką kompozycję przenikających się smaków. Polecam! Dla mnie to kawałek nieba:) Składniki do wykonania kruchego spodu: 150g masła lub margaryny 150g cukru pudru(...)jajka. Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku. Po roztopieniu przelewamy do miski i wszystko razem ugniatamy, aż do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy ciasto na blachę i równomiernie je rozprowadzamy. Następnie przechodzimy do przygotowania serowej masy. Aby ją wykonać będziemy potrzebować: 1kg białego, półtłustego twarogu 4 żółtka 1 szklankę cukru pudru
Kuchnia Pani WiosnyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na dzisiejszym śniadaniu zajadaliśmy się rogalami mleczno- maślanymi, które zrobiłam z przepisu Margarytki . Wyszły bardzo smaczne, podałam do nich
Marta GotujeCzas czytania: 3 min Chlebek bolo de caco jest chyba najpopularniejszą przekąską na Maderze, można znaleźć go niemalże wszędzie! Serwują go w restauracjach, barach i na
SprawdzonaKuchnia.plpopularne zestawienie, z którym się spotkałam, to friarielli zasmażane z czosnkiem i ostrą nutą papryczki ze smażoną kiełbaską. Takie połączenie trafia często do zupy, na pizzę, czy do środka"bułki", którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto(...)kiełbasy- w oryginale jest to surowa kiełbaska na świeżo przysmażana, ale ja użyłam neapolitańskiego, czyli pikantnego salami. Możecie użyć ulubionej wędliny o wyrazistym smaku. 50 g parmezanu 400 g sera typu provolone, lub innego, który dobrze się rozpuści podczas pieczenia, najlepiej jeśli byłby przynajmniej lekko podwędzany. Możecie też wymieszać różne gatunki. sól pół łyżeczki płatków chili olej Najpierw naszykowałam ciasto
Pichceniomaniazimno np. na wynos do pracy:) Przepis: Nuggetsy z kaszy jaglanej 3. Pierogi "ruskie" Jeżeli tęsknicie za tradycyjnymi pierogami "ruskimi", to koniecznie musicie wypróbować te, które zamiast sera mają kaszę jaglaną. Smak identyczny z oryginałem. Do tego skwarki z pietruszki i obiad idealny gwarantowany :) Musimy poświęcić chwilkę na lepienie, ale potem będziemy już tylko jeść i jeść :D Przepis(...)Burgery Dla wszystkich fanów fast foodu burgery do buły, bądź kotlety do kaszy/ziemniaków. Jak kto lubi :) Proponujemy kilka opcji: Przepis: Burgery z ciecierzycy , Tofu-burger w różowej bułce , Burger jaglany w pomidorach FIT 6. Najprostsze wegańskie naleśniki Szybkie i proste danie można zrobić z naleśników. Przepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe
Bananowe PoleżaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne i przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić(...)się przypalać). Doprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia do przestudzenia.Do mięsa dodać jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 6-8 klopsików.Do przestudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać.Naczynie żaroodporne (lub blachę do wypieków) wysmarować masłem, wsypać makaron. Wlać sos, wymieszać. Łyżką zrobić wgłębienia i wkładać w nie klopsiki. Wyrównać powierzchnię tak, by cały makaron był
Świat Domowej KuchniAngielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są proste i pyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej?!Składniki(...)pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy ok 35-40 min (do suchego patyczka
Walijskie Pichcenie