bułki z serem - 3510 przepisów (strona:189/234)

CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 180

chleb choć drożdżowy, bardzo zauroczył nas swym smakiem. Do tego ma bardzo imponujące dziurki. To tak jak z serem, ser z dziurami też smakuje nam bardziej, więc coś w tym chyba jest... Do tego łatwość przygotowania i długi czas pozostawania tego pieczywa świeżym (co u mnie bardzo istotne), sprawia, że gości u nas ostatnio bardzo często i jak na pieczywo(...)moje małe uzależnienie... ;-) Na przykładzie tego chleba widać, że tak naprawdę drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, co jest często powtarzanym błędem, ja nie dodaję go do żadnych chlebów, bułek, a ciasto zawsze świetnie wyrasta, chyba nawet szybciej niż z jego udziałem. Drożdże do wzrostu potrzebują tylko skrobi, czyli mąki, a ta jest. Dość luźna konsystencja ciasta powoduje jego szybki

Smaczne Zdrowe
Bułka drożdżowa z serem 162

Domowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy(...)stopione letnie masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąka i wyłożyć ciasto. W między czasie ser zmiksować, dodać żółtka utarte z masłem, cukier, aromat i całość dokładnie wymieszać. Na końcu wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. Wyłożyć masę serową na ciasto i odstawić ponownie

Tradycyjna Kuchnia
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 169

trakcie pisania, cieknie mi ślinka. Tymczasem moje dziecko pogardziło... Aż mnie serce zabolało, no bo jak to, że MOJA córka nie lubi pierogów?! I to żadnych, ani z serem, ani z mięsem... Mąż mnie uspokoił, że do pierogów trzeba dojrzeć, poza tym ona jeszcze jest tak mała, że nie umie zjeść pieroga na dwa kęsy, a przecież tak są najsmaczniejsze(...)razie jednak trzy nasze ulubiona, a zacznę od kapusty z grzybami. Pierogi z kapustą i grzybami  1kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek 1 duża cebula bułka tarta 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dzień wcześniej odcisnąć i podgotować kapustę, namoczyć suszone, drobno pokroić i podgotować grzyby

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przepisy z truskawkami na każdą okazję. Truskawkowe Love. 65 przepisów na truskawki 368

frużelinę, soki i konfitury, gdy nie ma już truskawek w sklepach to zawsze mamy domowy dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników, czy też do bułki z masłem. Wszyscy dwoją się i troją, aby zaskoczyć swoich czytelników i przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem, polecam Wam więc nasze przepisy z truskawkami, w większości autorskie(...)oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami – Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką – Galette z serem i truskawkami – Sernik z truskawkami i czekoladą                 Ciasta, desery bez pieczenia: – Sernik z truskawkami i bezami – Eton Mess z truskawkami – Eton

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń z indyka 199

Pieczeń to pyszna wędlinka na kanapki, którą można zrobić z różnymi dodatkami. Na blogu znajdziecie między innymi pieczeń z papryką i serem żółtym oraz  pieczeń z jajkiem . Zazwyczaj do przygotowania pieczeni wykorzystuje mięsko wieprzowe ale tym razem wykorzystałam mięso z indyka. Dodałam kawałki piersi kurczaka dzięki czemu pieczeń w przekroju bardzo fajnie się prezentuje. składniki(...)mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle smaku. Masę dokładnie wyrobić aż będzie kleista. Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 1 godzinę. Pieczeń wystudzić i schłodzić w lodówce dopiero kroić

Monia miesza i gotuje
CHEEZY POOFS – FALLOUT 2 – ptysie serowe Gougères 284

więc jeśli chcecie malutkie kąski, to płaska łyżeczka wystarczy. Starajcie się, aby porcje ciasta miały kształt koła, wtedy wyjdą wam kształtne ptysie. Na koniec posypcie nieco każdą porcję resztkami sera. I nie martwcie się, że całość nie wygląda zachęcająco – po wizycie w piekarniku cudownie zmieni się przepyszne ptysie.6. PIECZENIE (30 min)Blaszkę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy(...)delikatne wnętrze idealnie się dopełniają). Kiedy kolor będzie już odpowiedni, wyłączcie piekarnik i wyjmijcie blachę z ptysiami.PODANIEPtysie smakują najlepiej, kiedy są jeszcze ciepłe. Można je przekroić i używać jako bułek do past, twarożków itp., ale same też świetnie się bronią. Świetna przekąska do przegryzania podczas obskubywania przeciwników z kapsli w karcianą Karawanę.OM NOM NOM! * zdjęcie z gry pochodzi

Nerds Kitchen
Galette z ananasem 212

Kolejna odsłona na pyszną tartę na cieście kruchym z serem oraz ananasemSkładniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo:  kilka plastrów świeżego ananasa Składniki na ciasto zagniatamy razem(...)łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.  Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie kroimy w plasterki świeżego ananasa, układamy

NaKońcuJęzyka
Kotlety bezmięsne 253

pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odstawić na 10 min, następnie odcisnąć. Do jajek dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz.Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. 3 łyżki masła lub oliwy 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku cebula  pomidory-płatki wegeta Cebulę(...)paluszki i chipsy .Zastosowanie:Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa

Moje domowe kucharzenie
Serek ziarnisty wiosenny 98

„Nowalijki” były dostępne w sklepach przez cały rok, jednak najbardziej smakują na wiosnę! Nie będę co prawda wnikać w walory smakowe

To co kocham
Tang Zhong (Water Roux) 173

Co to jest Tang Zhong? Czasem nazywany water roux, lub tłumaczony bezpośrednio na roux de agua. Jest to metoda, czy też technika przygotowywania chleba, która wywodzi

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik 177

delikatnie wmieszać do masy serowej (świetnie sprawdza się łopatka silikonowa z długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę  posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek (ja to robię między dwoma kawałkami folii spożywczej). Ciasto przełożyć do blaszki (powinno wypełniać całe dno, ale nie powinno(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 – 70 minut (piekłam 70 minut w termoobiegu na 165 stopni). Gdy ciasto będzie upieczone (tu zasada suchego patyczka nie działa, bo gorący ser zawsze jest mokry) wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika. Lukier : Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć

w mojej kuchni
PYSZNA DROŻDŻÓWKA NA ŚMIETANIE 157

Pyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany.  Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak.  Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :)) Składniki: 550g maki 40g świeżych drożdży 200ml śmietany 18% 1 szkl. mleka 2 jajka 150g cukru 100g roztopionego masła szczypta(...)wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy cienką warstwę serową, na nią kruszonkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na 45 minut

Walijskie Pichcenie
Ciasto kawowo-czekoladowe 164

śmietany 36% cukier puder do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić i przestudzić lekko. Masło zmiksować na gładką masę. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Czekoladę po ostudzeniu dodać do masła wraz z cukrem(...)już ciasto będzie zimne. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier oraz przestudzoną żelatynę. W dużej misce ser zmiksować na gładką masę z cappuccino.  Śmietanę wymieszać z serem. Masa śmietanowa Śmietanę zimną z lodówki ubić na sztywno pod koniec dodając cukier do smaku by nie była

Panda i jej świat
Kotlety mielone z serkiem topionym 1414

Po długiej przerwie zapraszam Was na pyszne kotleciki mielone, nadziane serkiem topionym :) Ja wybrałam topiony ementaler, ale możecie go zastąpić swoim ulubionym smakiem. Najlepiej smakuje ze

My Culinary Art
29 czerwca... 184

Odkąd mój świat "podporządkowany" jest pod cyca, znaleźć czas na cokolwiek graniczy z cudem. Na przykład takie ciasto... Ktoś powie, cóż za problem zrobić. Ano, nie

bastalena

Proponowane wyszukiwania