właśnie sernik. Inspiracją do powstania tego sernika był przepis Ani Włodarczyk z bloga strawberiesfrompoland.pl, który dostosowałam do moich potrzeb (zawartości lodówki). Głównym bohaterem sernika, poza serem oczywiście (u Ani jest to ser Philadelphia, u mnie twaróg sernikowy z dodatkiem serka Philadelphia) jest palone masło. Powstaje ono w procesie silnego i powolnego podgrzewania, dochodzi wówczas do oddzielenia się tłuszczu od białek(...)mojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak. Jest aksamitny i kremowy, z powodzeniem możecie włączyć go do repertuaru świątecznych wypieków. Składniki: Spód: 75 g masła 135 g bułki tartej 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka Philadelphia 4 jaja 150 g cukru 150 g masła Dekoracja: karmel przepis orzechy pekan Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnyprzegryzą. Chyba nawet jeszcze lepsze! Polecam Składniki: Pulpeciki (około 29 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek szczypta rozmarynu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki(...)rzymskiego 1 lub 2 szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i je obsmażyć. Wyjąć na talerz. Sos pomidorowy
Oryginalny smaknasze propozycje skupiały się głównie na roślinach. Tak więc dziś w menu. Dzień rozpoczynamy oczywiście od solidnego śniadania. Pamiętajcie o tym ! ŚNIADANIE : Serek wiejski ze szczypiorkiem i łyżką jogurtu, bułka z pestkami dyni, podana z sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając(...)grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc. Jutro kolejne propozycje :) Mamy nadzieję, że Was zainteresowała nasza historia i będziecie wiernymi czytelnikami naszych opowieści o dobrym i zdrowym
vegetaniesięgał do połowy smażonych kotletów. Kotlety panierowałam najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Trzeba pamiętać, żeby kotlety dokładnie zanurzyć w jajkach a potem dokładnie obtoczyć w bułce. Nie należy dociskać ręką kotletów do panierki. Wszystko powinno samo przylgnąć do kotleta. Kotlety smażyłam od razu na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron(...)ułożyłam porcję pieczarek z przyprawami. Z zamrażarki wyjęłam serek topiony i starłam na tarce bezpośrednio na kotlety. Foremkę z kotletami włożyłam do piekarnika na 15 minut. Kiedy ser się lekko przyrumienił wyjęłam kotlety i od razu podałam gorące. Jeśli te schabowe przypadły Wam do gustu, to się cieszę i życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję
Kuchnia u KrysiDzisiaj zapraszam Was na pyszny mięciutki chlebek z soczystym nadzieniem. Chleb jest pszenny, składa się z posklejanych ze sobą części, więc równie dobrze
Rozpustne gotowanieśliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle po swojemu!! SKŁADNIKI: 2 kostki sera śmietankowego (po 250dag.) 2 jajka około 50-60dag. mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki) 1/2 paczki cukru waniliowego szczypta soli 50-60 dag. śliwek najlepiej(...)żeby śliwką nie wypłynęła W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wkładamy knedle, gotujemy 8-10min. od wypłynięcia, w tym czasie na patelnię wsypujemy bułkę tartą rumienimy, dodajemy masło i około 1 łyżki cukru(wg. uznania) ugotowane knedle przesmażamy z bułką i gotowe
Kuchnia Beatyfilet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet(...)Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :)Składniki:średnia pierś z kurczaka,masło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej.Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennasztuka , mała - 50 gram - 129 kcal Pieczywo Tostowe Pszenne , kromka 20 gram - 61 kcal Pieczywo Ryżowe , wafel - 11 gram - 41 kcal Pieczywo Chrupkie lekkie , kromka - 6.5 gram - 25 kcal Bułka Maślana , sztuka - 85 gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal(...)sztuki - 120 gram - 134.5 kcal Łosoś z Rusztu - 100 gram - 283 kcal Makrela Wędzona - 100 gram - 152 kcal Pstrąg Wędzony - 100 gram - 130 kcal MLEKO I JEGO PRZETWORY : ***************************************** Ser Żółty , plasterek - 30 gram - 105 kcal Ser Żółty Laight , plasterek 30 gram - 83 kcal SerTopiony , trójkącik 25 gram - 74.5 kcal Ser Topiony Laight , trójkącik - 25 gram - 47 kcal Ser Biały Tłusty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPierwszy raz robiłam ten sernik i na pewno jeszcze nie raz go zrobię. Bardzo smakował mojej rodzinie. Pyszne ciasto kakaowe w połączeniu z delikatnym serem daje niesamowity efekt smakowy, który bardzo przypadł mi do gustu. W połączeniu z sosem owocowym domowej roboty smakuje jeszcze lepiej. Przepis z moimi małymi modyfikacjami. Ciasto: 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukrem i żółtkami na puch. Dodać serki waniliowe, mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić na puszystą pianę i delikatnie wymieszać z masą. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno formy wyłożyć jedną częścią kakaowego ciasta. na ciasto wylać masę serową. Na nią zetrzeć na tarce drugą część ciasta kakaowego. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Motylkowa KuchniaRolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym...Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej.A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.Pyszna odmiana dla
Gospodyni MiejskaJuż nie raz mówiłam Wam, że włoska kuchnia jest mi bardzo bliska. No uwielbiam! Dziś zapraszam was na antipasti… czyli włoską przekąskę którą tam podaje się
Radość kipiąca uśmiechem.Tym razem na śniadanie będzie kanapka z mozzarellą i całym mnóstwem smacznych i zdrowych dodatków. Całość smaku podkreśli delikatny w smaku sos chrzanowy… Składniki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tosty bardzo lubią moje dzieciaki, często robię je też i pakuję im do szkoły na drugie śniadanie. Skoro mamy wiosnę i czas nowalijek warto przemycić je
Z Majeczką w kuchnifinalnie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Całość będzie dosyć rzadka i nie będzie się nadawała do wałkowania. Dużą tortownicę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód(...)masę serową umieścić w misce i zmiksować na niewielkich obrotach i na tyle długo aby składniki się połączyły ale na tyle krótko aby całość nie została nazbyt mocno napowietrzona. Ser, podczas pieczenia, mógłby mocno urosnąć i mocno opaść. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto półkruche i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 minut
Ze smakiem bez glutenuhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Apetycznie to może nie brzmi - jednakże naprawdę jest smakowite. Wszystko zależy od przyrządzenia, bo tak szczerze... tofu
Di gotujeLubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać(...)szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica, 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia.Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć
Z miłości do słodkości