bułki z serem - 3510 przepisów (strona:175/234)

Sernik wiedeński 195

łyżek śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego - każde po 40 g Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch dodając po jednym żółtku. Ser można przepuścić przez maszynkę by nie było grudek, ja dodawałam po kawałku do masy maślanej ucierając bardzo dokładnie. Nie przerywając ucierania dodałam mąkę pszenną, a następnie proszek budyniowy. Po łyżce(...)przez chwilę. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 25 cm smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą, masę serową przekładam, wierzch delikatnie równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130'C na około 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia, zwiększyłam temperaturę do 150'C. Upieczony

Ciasteczkowy Potwór
Stromboli- zwijana pizza 237

Znakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki maki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 35 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody Farsz: Keczup Oregano 5 plastrów wędliny 0,5 czerwonej(...)papryki 150 g pieczarek 100 g wędzonego kurczaka 150 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 200 g żółtego sera Ziarna sezamu Mleko do posmarowania Olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. W szklance rozrabiamy letnią wodę z drożdżami, przelewamy do mąki i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce

VioletoweKucharzenie
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 344

śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła, zieleninę czy starty ser żółty. Ja dzisiaj wolałam nie przesadzić, gdyż to moje pierwsze starcie z tartą na słono. A tak przy okazji dodam, że mam już pomysł na kolejną wersję – tym razem z moim ulubionym brokułem(...)pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso i pieczarki miękkie. Wyłożyć do miski Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi

Fabryka pomysłów
Jagodzianki z Migdałową Kruszonką czyli Słodki Czwartek odc.22 134

 Dawno nie piekłam bułeczek, wakacyjny prodiż nie sprzyjał jakoś a tymczasem najnowszy KUKBUK ma kilka świetnych propozycji w tym dwa przepisy na drożdżowe bułeczki. Przepisy trochę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka Caprese 109

teraz bardzo lubię Niby to tylko plastry pomidora przekładane mozzarellą i bazylią, ale spotkałam się już z wieloma urozmaiceniami tej sałatki. Zwykle podaje się do niej pieczywo (chleb, bułkę, pieczywo czosnkowe, grzanki) , ale niedawno na wyjeździe podano mi Caprese z plastrem mięsnej pieczeni. To pomysł całkiem niezły – sałatka jest lekka i świetnie nadaje się jako dodatek do ryby, pieczonego(...)Sałatkę brokułową z papryką ** Przekąskę z jajkiem ** Sałatkę z makaronem i tuńczykiem ** Sałatkę z brokułami i szynką   Składniki na sałatkę dla 2 osób: 2 średnie pomidory 1 kulka sera mozzarella (130 g) listki świeżej bazylii 2 łyżki oliwy sól i pieprz   Pomidory i mozzarellę pokrój na plasterki (czasem kroję nożem, a czasem używam krajarki do jajek) . Ułóż

Kulinarny S.O.S.
Rogale z makiem 179

sklepie. Czasami, gdyż Piotrek rano kupił w sklepie rogale, niby wyglądały na zwykłe, a okazały się słodkimi, maślanymi rogalami, nie smakowały mu, bo chciał je zjeść z masłem, serem i wędliną. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona zaproponowałam, że upiekę mu zwykłe, drożdżowe rogale z makiem, które na 100% będą mu smakować. Upiekłam więc mu te wymarzone rogale(...)razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉 Rogale (crescent rolls) upiekłam z ciasta „ Crazy Dough for Wverything ”. O tym uniwersalnym cieście do wszystkiego napisałam w przepisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . Ostatnio nie ma tygodnia abym nie wykorzystała go do domowych wypieków. Ciasto sprawdza się idealnie do wszystkiego, jednak do przygotowania ciasta na rogale zamiast jogurtu wykorzystałam śmietanę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1127

szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone(...)kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka w czekoladzie Deser gino Snikers bez pieczenia Pieczywo Oliwkowe zawijańce Bułki ala pizza Nadziewane bajgle Ciasta i ciasteczka Faworki Krajanka czekoladowa Brownie z kawałkami czekolady …I na koniec mój ulubiony drink mohito . Szczęśliwego Nowego Roku 2016 The post Przepisy na Sylwestra

codojedzenia
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 296

mielony (najprawdopodobniej cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger(...)wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie.   MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac albo macie małe bułki, usmażcie mniejsze kotlety, na wysokość 1,5cm. Jeśli gotujecie w rozpustnym stylu dowolnym – zrobicie burgery grubsze, takie na 2cm. Jakie są idealne proporcje wagowe?   Przyjęło się, że mały burger

Karo in the Kitchen
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego 171

 Moje pierwsze jagodzianki! ;) Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem tych bułeczek. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, bardzo fajnie się z nim pracuje. Zachęcam

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka na szybko 116

ziemniaków 30 dkg mięsa zmielonego np. z łopatki ser żółty dodatkowo przygotować składniki na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 1/4 kostki masła 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej Smaczny, biały  sos beszamelowy  idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim(...)Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Dodatkowo zapiekana bułka z masłem, czosnkiem i koperkiem , przez 5min   Czas przygotowania ok 45minut Zapiekanie 30minut Sałatka zielona z sosem vinegret

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Kluski leniwe 111

jajka około 1 szklanka mąki - zależy od konsystencji sera i wielkości jajek cukier waniliowy 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie : Ser mielimy 1 - 2 razy  - zależy od konsystencji sera Wbijamy jajka Mieszamy Dodajemy resztę składników - jeśli masa jest za lepka dodajemy mąki Kształtujemy kule którą dzielimy na  4 części Nastawiamy garnek z wodą  którą lekko  solimy(...)wałeczek Wałeczki kroimy w około 2 - 3 cm kawałki Wrzucamy na wrzątek Gotujemy kilka minut od wypłynięcia Podajemy ze śmietaną lub jogurtem i cukrem lub z masełkiem i tartą bułką

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Pierogi z ziemniakami i z parmezanem 42

pieprznej”. Te pierogi są do ruskich nieco podobne, oczywiście za sprawą ziemniaków. Zamiennik innego sera przeniesie te pierogi jednak na inny wymiar. Do przygotowania tych pierogów możesz użyć tartego sera parmezan lub podobnego sera tego typu np sera pecorrino romano albo twardego dojrzewającego sera żółtego. Potrzebujesz go dość sporą ilość dlatego możesz też pomieszać rodzaje i użyć takich które(...)żółtym serem i pieczarkami –  zielone pierogi –  leniwe PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM Ilość porcji: około 30 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki: – cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 30-40 sztuk) – 400 g ugotowanych ziemniaków – 200 g tartego sera typu parmezan (możesz też użyć pecorino romano lub sera żółtego twardego dojrzewającego

nietylkopasta.pl
Wegański piernikowy sernik 153

użyć połowy składników: Spód: 350-400 gotowych pierników (lub innych ciastek, ale wtedy dodać łyżkę przyprawy do pierników) 150 g masła kokosowego Masa serowa: 1 kg wegańskiego sera (przepis tu ) lub ewentualnie tofu naturalne 2 małe dojrzałe banany (lub jeden duuuży) 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do pierników 60 g mąki ziemniaczanej (3 duże łyżki(...)przygotowuję sama) *zamiast mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego można użyć opakowanie budyniu waniliowego) Przygotowanie: Do miski rozkrusz pierniki i dodaj masło kokosowe. Zblenduj całość. Masa będzie przypominać mokrą bułkę tartą. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem kokosowym. Wyklej całą tortownicę powstałą masą piernikową, wstaw do lodówki i weź się za masę serową. Zblenduj na puszystą masę

greenscarf
Sernik z brzoskwiniami 135

Składniki na ciasto mąka krupczatka, 3 szklanki margaryna, 200g cukier, 1 szklanka żółtka, 5 sztuk proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na masę serową ser biały twarogowy, 500g jajko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka cukier puder, 1 szklanka brzoskwinie, 1 puszka Składniki na pianę z białek białka, 5 sztuk cukier, 1 szklanka Przygotowanie Do mąki dodajemy cukier, proszek(...)żółtka, początkowo szybko siekamy nożem, później zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy blaszkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną grysikiem lub bułką tartą. Ciasto wylepiamy na wysokość około 1cm. Odstawiamy Twaróg przekładamy do wysokiej miski, dodajemy rozmącone jajko, budyń oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno dodając

Gotowanie moimi oczami
Drożdżówki z serem i rabarbarem 132

cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 2 duże łodygi rabarbaru + 4 łyżki cukru 250g białego sera + 3 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy(...)przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Rabarbar kroimy na kawałki, posypujemy cukrem i gotujemy do wyparowania wody. Studzimy

Szefowa kuchni
Burgery wołowe z jalapeno i wasabi 179

smaży. Tym razem smażyłam na patelni teflonowej.  A tutaj linki do przepisów na inne burgery Mini burgery wieprzowe Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym Burger wołowy z bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g  mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone(...)drobno posiekana 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pietruszki posiekanej 1 łyżka chrzanu wasabi (opcjonalnie) sól morska do smaku czarny pieprz mielony  do smaku Olej roślinny bułki do hamburgerów - opcjonalnie przygotowanie Mieloną wołowinę wymieszać w misce z czosnkiem, cebulą, jalapeno, kminem, musztardą, doprawić płatkami papryki.   Uformować 6 niewielkich burgerów.  Zawinąć w folię spożywczą oddzielając poszczególne

Stare Gary
Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką 160

dekorację: 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka migdałów 4 łyżki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy, osobno roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Herbatniki kruszymy,  dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą , dwie łyżki cukru i mieszamy.    Do tego wlewamy roztopione masło i czekoladę i łączymy składniki.    Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy(...)bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka wbijamy do miksera  i ucieramy z 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru trzcinowego.  Dodajemy do jajek stopiono ser cały czas miksując.  Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną kawę.    Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników.     Wkładamy do piekarnika i pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pulpety zapiekane w sosie koperkowo serowym 211

dobrego mielonego mięsa dowolnego rodzaju 1 duża cebula 1-2 jajka 1 bułka 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól pieprz 1. Mięsko zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i jaja. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.2. W dużym rondlu zagotować wodę z włoszczyzną i go gotującego się wywaru delikatnie(...)przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem koperkowym. Zapiec w piekarniku w tem.180-200 C, przez ok 1 godzinę. Składniki na sos koperkowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki startego sera żółtego drobno posikany koper Wszystkie składniki wymieszać. Źródło ,, mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka