zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soliZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić je na 30 minut w lodówce. Formę (25x35 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową.Masa serowa
Food Squarepieczywa jest gotowa! Idealnie sprawdzi się na zakończenie dyniowego sezonu, choć od razu polecam schować kilka dyń do zimowej spiżarni, bo pasta niesamowicie uzależnia. Piszę to, wcinając już kolejną bułkę obficie nią posmarowaną. :D Składniki:500 g upieczonej i wystudzonej dyni150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju1 szklanka podprażonych ziaren słonecznika1 łyżeczka musztardy Dijon2 małe ząbki czosnku, otartesól, świeżo
Food SquareTroszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Je
Maminek kulinarnyŻółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym, dodajemy mak a następnie pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Przekładamy masę makową na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową.Możemy posypać
Maminek kulinarnywilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą. Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią. Kotlety
Maminek kulinarnyDodajemy karmel i pozostałą mąkę i miksujemy. Dodajemy marchew i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ciasto jest upieczone
Maminek kulinarnywitamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle.Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie, ale najmniej popularne bo trudne w uprawie.Moje ulubione
Smakowity Blog Kulinarnyszparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion wołowy lub drobiowy około 2 litry2 duże ziemniakicebulaporoliwamasłosól, pieprzcukierśmietana lub jogurtnatka pietruszkigrzanki z bułki na maśle (opcjonalnie)Przygotowanie:Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę
Smakowity Blog Kulinarnypuszystą pianę, dodajemy partiami cukier, cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też holenderskim.Składniki:Sos holenderski1/2 kostki masła3-4 żółtkasok z 1/2 cytrynysólpieprz białyPotrzebujemy także:pęczek białych szparagówjajka ugotowane na twardoszczypiorekPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka
Smakowity Blog Kulinarnyzaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.Składniki:- 100 g mielonych orzechów włoskich- 1 szklanka bułki tartej- 4 jajek- 2 i 1/2 łyżki miodu- 1/3 szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop
Zainspirowana w kuchnidużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.Blachę (używam standardowej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce. Na nim układamy owoce i posypujemy je kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzałka dolna oraz górna. Ciasto pieczemy około 40 minut
Mania Gotowaniakakao70 g stopionej margaryny Palmy maślany smakWykonanie:Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje
Kulinarne przygody Gatitybłyskawicznych płatków owsianych 3 łyżki mleka 2 łyżki tartego sera typu Parmezan nać pietruszkiPANIERKA1 jajko2 łyżki mlekaszczypta soli bułka tartaolej do smażenia SPOSÓB POSTEPOWANIAZmielić szynkę.Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane, 3 łyżki mleka, tarty ser, pokrojoną nać pietruszki.Roztrzepa
zielonacukinkacytryny i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na słomkowy kolor (10-15 minut). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki i posyp ciasto
W poszukiwaniu inspiracji