bulka - 3613 przepisów (strona:176/241)

KIZARMIŞ DONDURMA – smażone lody w chrupiącym kokosowym cieście 208

Smażone lodyW kuchni tureckiej zwane pod nazwą KIZARMIŞ DONDURMA. Przyrządza się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i orzechów.Ja mam dziś dla Was troszkę inną wersję z przepisu znalezionego na stronie www.cincin.cc.Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu!Lody wyszły obłędne!Są wspaniałym

Ostra na Słodko
Szarlotka ucierana 180

pianę.Dodajemy cukier oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny.Dokładnie mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek.Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 156

śmietana 30 % – 100 mlSposób przyrządzenia: Ciasto :Margarynę , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ).W osobnym  garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem.Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy.Nakładamy ciasto do foremek  ( u mnie jak zwykle silikonowe

Ostra na Słodko
Kotlety szarpane z kurczaka 308

kukurydzą. Świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów.Te zwane są również szarpanymi.Delikatne , soczyste , niesamowicie szybkie do zrobienia i smaczne.Są świetnym pomysłem zarówno jako danie obiadowe, jak i wkładka do bułki.Gorąco polecam!SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 300 g- kukurydza – 150 g- por – 1 szt- cebula – 2 szt- mąka – 100 g- majonez – 100 g- jajko

Ostra na Słodko
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 724

ubijamy z jajkami.Dodajemy  kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne

Ostra na Słodko
Murzynek 225

pieczenia i żółtka – dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno.Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ).Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”).Pieczemy ok. 30 minut w 170 CGotowość sprawdzamy patyczkiem.Studzimy.Polewamy czekoladą i zajadamy

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 278

puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.KREM :250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej.Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką

Ostra na Słodko
Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 152

jagnięcemasło klarowane2 łyżki musztardy (u mnie Dijon)pomidorki koktajloweoliwa z oliweksos octowy owocowy (u mnie figowy)Składniki na posypkę:1 łyżka drobno posiekanej bazylii1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu1 łyżka bułki tartej1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku1 łyżka drobno posiekanych pistacjiodrobina oliwy sól, pieprzSkładniki na puree:3 ziemniaki1/2 selera1 łyżka masła2 łyżki mlekaszczypta gałki muszkatołowejCZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1

My Culinary Art
Tatar 213

mięska i gotowe :) Całość posypać można jeszcze odrobiną pieprzu by ładnie wyglądało ;)Metod jedzenia jest wiele. Ja osobiście najbardziej lubię, gdy wszystko jest wymieszane i podane na kromeczkach z bułki, o tak:Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Makowiec na kruchym cieście 441

czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.  Masa makowa:  puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić

Z miłości do słodkości
Potrawy wigilijne: Karp smażony 204

Karp smażony (źródło: almamarket.pl)Składniki:karpjajkabułka tartasólpieprzoliwaSposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić.Panierować w jajku i bułce tartej i rumienić na oliwie.Następnie przełożyć rybę na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Opiekać do miękkości.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10223 

WojnaNaSmaki.pl
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 201

Chrupiąca panierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Składniki:ok. 4 filety z białej rybyciasto:         2 łyżki maki pszennej         3/4 łyżki mąki ziemniaczanej

Słodka Strona
Pleśniak 177

dodać resztę sypkich składników i jajka. Wszystko dokładnie zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części: - pierwszą od razu rozwałkować i włożyć do blaszki lub tortownicy (posmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą),- do drugiej dodać kakao zagnieść w kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki- trzecią częścią również zagnieść w kulkę i również wrzucić do zamrażalki

Moje pyszne gotowanie
Łyżkowa szarlotka 162

ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej,Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest

Moje pyszne gotowanie