zmniejszamy ilość wody)Sposób wykonania:1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec
Kuchnia domowa Anisobie je przyrządzić :)Składniki:4 kotlety schabowe1 jajkobułka tartasól, pieprzprzyprawa curry1 cebulatarty ser żółtykeczupmajonezolej do smażenia Sposób wykonania:1. Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron.2. Cebulę posiekać, usmażyć na tym samym oleju, na którym smażyły się kotlety. Oprószyć solą, pieprzem i curry. Dusić ok 2-3 minut.3
Kuchnia domowa Anikakao, dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły . Krok 3Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Krok 4Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi
CoolinarniePLSkładniki:Schab:600g-1000g schabusól, pieprz, papryka słodka3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżka olejurozmaryn200g wędzonego boczku w plasterkachFarsz:200g suszonej żurawiny 80g suszonych grzybów150g wędzonego boczku3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki bułki tartejpieprzDodatkowo:200g pieczarekpieprz, sólkilka wędzonych śliwekłyżka śmietany 18% Dzień przed pieczeniem mięso rozcinamy na pół, ale nie do końca, tak aby dało się je później zawinąć w roladę. Rozbijamy lekko
Czerwona Porzeczkapierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą na makiełki czekam zawsze niemal tak bardzo jak na same święta. Głównym ich składnikiem jest oczywiście mak, z którego można wyczarować
Ratunku obiaddodajemy śmietanę i dalej energicznie mieszamy. Gdy całość będzie miała kremową, ale dość zwartą konsystencję, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy sól, pieprz + dowolne przyprawy i chwilę mieszamy. Wyjmujemy chrupiącą bułkę z opiekacza i układamy na niej gotową jajecznicę
Kuchenny Skrawek NiebaDodajemy budyń w proszku, mąkę i aromat i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 50-60 minut. Studzimy, dekorujemy i gotowe.Za przepis dziękujemy Agnieszce a Kindze za wyjątkową, ręcznie malowaną serwetkę :)Smacznego
Maminek kulinarnycebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj w lekko nagrzanym piekarniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i posiekać .Nadzienie: W misce wymieszać ricottę, szpinak, tartą bułkę , mleko, gałkę muszkatołową, sól ,pieprz. Można doprawić rozgniecionym czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , można wszystko zmiksować - lubię mniej gładką konsystencję , więc mieszam widelcem.Pomidory wymieszać
Stare Garyzrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)na klopsiki600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)1 średnia cebula, starta1 jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 łyżeczka garam masala2 łyżki posiekanej świeżej kolendryszczypta soli morskiejświeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki oleju
Stare Garydolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Lekko podgrzewać , ale już nie zagotowywać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem. Smacznego
Stare Garyoczkach surowych ziemniakówgarść koperkułyżeczka lub więcej czosnku w proszkunadzienie100 g boczku1 duża lub 2- 3 małe szalotki100 g sera (użyłam cheddar'a)1 duże jajkook 100 ml mlekagarść tartej bułki z pietruszką z tego przepisuprzygotowanieforemkipiekarnik nagrzać do 190 st.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać "wiórki", wyłożyć na parę minut na sito, następnie odcisnąć
Stare Garyprzepis z tych super prostych. Jednak podstawą jest dobry wywar , nie ważne czy drobiowy czy wołowy - grunt żeby był domowy. składniki1l domowego wywaru mięsnegogarść suszonych grzybówchleb lub bułka na grzankipietruszka lub kolendra do przybraniaprzygotowanieGrzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone
Stare Garyjuż chyba ostatni szparagowy wpis w tym roku. Zaczęłam szparagami z bułką i kończę równie prosto - szparagi ze szczypiorkiem. I to kolejny wpis świadczący o tym, że co proste to dobre. :)składniki (2 porcje)2 pęczki białych szparagówpęczek szczypiorkupłatki chilisólpieprzoliwa z oliwekprzygotowanieSzparagi opłukać i osuszyć. Obrać i ugotować ( opis przygotowania i gotowania białych szparagów znajdziecie
Stare Garygodzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez
Stare Gary