bulka - 3613 przepisów (strona:175/241)

Bułeczki maślane z szafranem. Lussekatter. Wypiekanie na śniadanie 219

trochę przekręciłam przepis jaki podano w akcji Wypiekanie na śniadanie. Po pierwsze większość składników zmniejszyłam o połowę bo potrzebowałam tylko kilku bułeczek. Po drugie użyłam mniej cukru żeby bułki nie były specjalnie słodkie a poza tym zamiast części mleka dodałam twarożek dzięki czemu lussekatter są delikatniejsze i dłużej utrzymują świeżość. Z bardzo podobnego ciasta piekłam na Wielkanoc bułeczki Zajączki, pamiętacie

Smaczna Pyza
Zapiekanka gospodarska 183

80 dag ziemniaków25 dag kiełbasy2 małe cebule2 jajka20 da żółtego starkowanego sera3/4 szklanki śmietanyłyżka masłatłuszcz do wysmaroawnia formy2 łyżki tartej bułkisól i pieprz do smaku 

Świat Domowej Kuchni
Pasztet pieczony 144

łopatki wieprzowej0,6 kg wątróbki drobiowej0,5 kg surowego boczku0,5 kg mięsa drobiowego np. udek2 spore marchewki2 pietruszkimały kawałek selera4 listki laurowe8 ziarenek ziela angielskiego2 czerstwe bułki kajzerki5 jajek1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól, pieprzJedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem

Świat Domowej Kuchni
Knedle serowe z truskawkami 186

szczęście przy pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem.Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto

Świat Domowej Kuchni
Makowiec tradycyjny 205

cukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa makowa:50 dag dwukrotnie zmielonego maku aromat migdałowy 1 jajko 1 białko rodzynki1/2 szk. cukru 4-5 łyżek bułki tartej Dodatkowo:2 białka  margaryna do smarowania lukierTo jest wyśmienity przepis na makowiec, który znalazłam na blogu magoldie. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać trochę śmietany, 2 łyżki mąki i odstawić

Świat Ciasta
Szarlotka z kruszonką 208

mąką ziemniaczaną (fot.1). Blaszkę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie) (fot.2). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka wyłożyć na ciasto. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wlać roztopione i gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto (fot.3

Świat Ciasta
Szarlotka z budyniem 196

czasie podzielić ciasto w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta cienko rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wyłożyć nim spód i boki, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je ponakłuwać. Obrać jabłka. Pokroić je na ósemki. Włożyć do miski i przesypać cukrem (fot.1). Odstawić

Świat Ciasta
Torcik gruszkowy z kajmakiem 224

cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą

Świat Ciasta
Torcik bananowo-kokosowy 141

cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Na koniec dodać przesiana makę. Mieszać jeszcze przez chwile.Przygotować tortownice o średnicy 26 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane wcześniej ciasto (fot.1). Wyrównać. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do wystudzenia.Po tym czasie ściąć górną wartstwę biszkoptu (sam spieczony wierzch). Włożyć

Świat Ciasta
Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 173

sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami cukier dalej miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Blachę obłożyć papierem do pieczenia , lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ja zrobiłem 4-piętrowy torcik , lecz polecam zrobić 3-piętrowy. Masę bezową wyłożyć na 3 koła o średnicy ok .15-16cm. Włożyć do piekarnika i piec przez ok.30 minut.2.Krem

Gotuj Z Muzyką
Ciasteczka z rodzynkami 253

dodajemy jajka, mąkę dalej miksując. Rodzynki wyjąć z wody i dodać je do masy.Wszystko mieszamy łyżką.2. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 C. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Łyżką wykładamy masę na blachę (1 łyżka=1 ciasteczko). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.I ciastka gotowe ;) Dziś udostępniam (moim zdaniem) perfekcyjną piosenkę. Odkryłem

Gotuj Z Muzyką
KIZARMIŞ DONDURMA – smażone lody w chrupiącym kokosowym cieście 213

Smażone lodyW kuchni tureckiej zwane pod nazwą KIZARMIŞ DONDURMA. Przyrządza się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i orzechów.Ja mam dziś dla Was troszkę inną wersję z przepisu znalezionego na stronie www.cincin.cc.Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu!Lody wyszły obłędne!Są wspaniałym

Ostra na Słodko
Szarlotka ucierana 188

pianę.Dodajemy cukier oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny.Dokładnie mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek.Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 161

śmietana 30 % – 100 mlSposób przyrządzenia: Ciasto :Margarynę , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ).W osobnym  garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem.Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy.Nakładamy ciasto do foremek  ( u mnie jak zwykle silikonowe

Ostra na Słodko
Kotlety szarpane z kurczaka 314

kukurydzą. Świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów.Te zwane są również szarpanymi.Delikatne , soczyste , niesamowicie szybkie do zrobienia i smaczne.Są świetnym pomysłem zarówno jako danie obiadowe, jak i wkładka do bułki.Gorąco polecam!SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 300 g- kukurydza – 150 g- por – 1 szt- cebula – 2 szt- mąka – 100 g- majonez – 100 g- jajko

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania