bulka - 3613 przepisów (strona:180/241)

Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki " 225

niestety zabrakło mi go :)  .  Taką bułeczką gąsieniczką ,będą zachwycone zarówno dzieci jak i dorośli, można podać je z sosem czosnkowym jak i ketchupem.Składniki (na 5 bułek): 200 ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1/3 szkl oleju roślinnego2 szkl mąki pszennej1 łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich5 cienkich parówek1

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto czekoladowo - miętowe 352

czym przestudzić. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.  Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem:500ml śmietanki 30%, 2 galaretki cytrynowe, 250g czekolady z nadzieniem

Z miłości do słodkości
Dyskusyjna świąteczność limonki 185

skórkę z limonki wymieszać z rumem. Dodawać partiami do masy na zmianę składniki suche i mokre, cały czas miksując (na najniższych obrotach).Formę do ciasta wysmarować masłe i obsypać bułką tartą.Ciasto rónomiernie wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię łyżką.Piec 30-35 minut w 175 st. C.Ciasto studzić 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę, skropić ekstraktem i pozostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb. Domowy 167

cieszyć się świeżym pieczywem. Przepis znalazłam w Bag brød - książce, którą niedawno nabyłam drogą kupna, a której opierałam się kilka miesięcy. Z racji tego, że nie piekę chleba i bułek zbyt często, wydawało mi się, że kolejna pozycja o tym traktująca jest mi absolutnie zbędna. I pewnie tak właśnie jest. Co nie zmienia faktu, że nie mogę się nią nacieszyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sposób na smętne jabłka 147

najniższych obrotach miksera. Wlać resztę rumu, połączyć. Wsypać orzechy i jabłka razem z rumem, w którym się moczyły. Dokłądnie wymieszać łyżką.Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką.Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 529

delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb czy bułki wprawia go w niepomierne zdumienie za każdym razem, choć przecież jako kelner jest świadkiem pieczenia chleba niemal codziennie), jednak to deser sprawił, że oczka mu się zaświeciły. Serio

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O technice mycia naczyń i kokosowych kwadracikach. Na pocieszenie 160

ciasto pokroić w kwadraty.Smacznego!C. wrócił z pracy w okolicach czwartej rano, a ja, po południowej drzemeczce, dzielnie na niego czekałam. Po północy zabrałam się za wyrabianie ciasta na bułki na dzisiejsze śniadanie. Jak ja kocham wolne soboty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy z najprostszych: chleb z formy 144

własnoręcznie upieczony chleb. Znalazłam go w niemalże pachnącej świeżym pieczywem książce, Bag brød. Potrzebowałam czegoś szybkiego, niewymagającego. Coś, co na pewno mi się uda. I co nie będzie bułkami, bo akurat mi się znudziły. Ten chleb jest naprawdę świetny.Chleb pszenny z formySkładniki:(na keksówkę 22x11 cm)300 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy450

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 182

dzień był pechowy. W piątek upiekłam pierniczki, w sobotę z samego rana zostały polukrowane. Następnie miała się odbyć kolejna partia pieczenia, ale nic z tego nie wyszło, gdyż przekrojenie bułki okazało się zbyt dużym wyzwaniem. Z raną ciętą na długość dwóch centymetrów zasiadłam na kanapie, oczekując ratunku. Zostałam profesjonalnie oklejona plastrem, po czym przystąpiłam do robienia zdjęć pierniczkom. Wszystko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zabieganie, brak czasu i mini serniczki 144

nawet C. pochłaniał je z przyjemnością, a przecież jest zdeklarowanym wielbicielem serników na zimno. Polecam Wam bardzo te maleństwa - połączenie to bowiem wyjątkowo świąteczne. W dodatku przygotowanie ich to bułka z masłem - nawet się nie obejrzycie, a już będą w piekarniku. A przed Świętami to czynnik niezwykle istotny.Oczywiście można przygotować jeden duży sernik - tortownica o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 184

skórki, za to miąższ jest wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki.Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo.Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszkąSkładniki:(na 1 spory bochenek)400 g mąki pszennej200 g mąki żytniej30 g świeżych drożdży200 g ugotowanych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy: chlebek bananowy 152

książce, którą ostatnio kupił mi C.: Brød: 100 lækre opskrifter. Stwierdził ostatnio, że to wyjątkowo udany zakup, nie mogę się bowiem powstrzymać, żeby nie piec kolejnych i kolejnych bułek i ciast. Zdjęcia są wyjątkowo apetyczne, a przepisy wręcz wołają o jak najszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć...Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody waniliowe bez laktozy 202

Siostra C. ma alergię na laktozę i gluten. Od zawsze nie mogła przyjmować ich w większych ilościach, ale ostatnio mocno jej się pogorszyło - od łyka mleka boli ją brzuch, bułki odeszły w zapomnienie. Stanęliśmy więc z C. przed nie lada wyzwaniem - przygotować dla niej posiłek, który nie tylko nie przyprawi ją o bóle, ale będzie jej smakował. Na szczęście się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 166

wymieszać z masą jajeczną i kremówką na gładką masę. Przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy do plastikowego pojemniczka na lody. Zamrozić.Smacznego!A jutro, zamiast bułek, będzie coś pysznego. Z jeżynami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto biszkoptowe z jagodami 254

minut.)Następnie, stale miksując, dodać wszystkie składnki płynne: ocet, wodę i olej.Na konću, stale miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Formę wysmarować margarynę i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto wylać do wysmarowanej formy i posypać jagodami.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 40 minut.Wystudzić. Posypać cukrem pudrem po wierzchu.SMACZNEGO

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania