bulka - 3613 przepisów (strona:184/241)

Ciasto z białek 1477

dokładnie to wszystko ze sobą połączyć.Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać wiórki, a do drugiej  kakao i posiekaną czekoladę.Prodiż natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylać najpierw białą masę, na to czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy

charlotte gotuje
Dziury 179

jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy.Dużą blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę. Pieczemy 20 - 25 min w 180st. C (Trzeba na niego zerkać co jakiś czas, bo wiadomo że czas pieczenia zależy też od piekarnika).W ten sposób

charlotte gotuje
Schabowe z ananasem i żurawiną 133

kotletów schabowych5 plasterków ananasa z puszki5 łyżeczek żurawiny5 plasterków sera żółtegoPrzygotowanie:Kotlety usmażyć tak jak zawsze (rozbić, posypać solą, pieprzem lub vegetą, maczać w jajku i na koniec w bułce tartej). Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Kotlety układamy w blaszcze, na każdego kładziemy plasterek ananasa, w środek wkładamy łyżeczkę żurawiny i układamy plasterek sera z wyciętą dziurką

charlotte gotuje
Marchewkowiec 137

masa zbieleje.Do masy dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i marchewkę. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodać bakalie i wszystko razem połączyć.Blaszkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę.Piec 60 min w nagrzanym do 180st.C piekarniku. (jeśli zacznie nam się przypalać, najlepiej jest wtedy przykryć papierem do pieczenia lub p.śniadaniowym).Źródło : pasjabelkiSmacznego

charlotte gotuje
Pleśniak 156

większą i 2 mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i ponownie, dokładnie zagniatamy. Małe części - białą i czarną wkładamy do zamrażarki. Dużą część rozwałkowujemy wałkiem.Blaszkę natłuszczamy i wyspujemy bułką tartą. Wykładamy ją ciastem.Ciasto smarujemy dżemem. Schłodzone czarne ciasto ścieramy na tarce na dżem.Ubijamy pianę ze szczyptą soli i 1szkl cukru, wykładamy na ciemne ciasto. Na to ścieramy

charlotte gotuje
Drobiowe roladki ze szpinakiem i fetą 168

czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i pokruszoną fetę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na rozbitej piersi rozsmarowujemy farsz  i zwijamy w roladki.Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony.Smacznego

charlotte gotuje
Babka cytrynowa 174

wyszła nam razem pełna szklanka.Dodajemy do ubitych jajek mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia i kisiele razem z mąką ziemniaczaną.Wszystko dokładnie miksujemy.Foremkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy i pieczemy w 180st. C przez 50-60 min. Najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczona.Wystudzoną babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

charlotte gotuje
Chałka z kruszonką 116

sobą. Gdy uformujemy chałkę, przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki szybko ze sobą rozcieramy.Żółtko z mlekiem miksujemy i smarujemy drożdżówkę, a następnie posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy bułka ponownie się 'napuszy' wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. C na ok 25-30 min (wyjmujemy wtedy, gdy zobaczymy że już nam się zarumieniła).Smacznego

charlotte gotuje
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 279

cukru pudru Przygotowanie:Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub  wykładamy papierem do pieczenia. Masę na biszkopt wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C do tzw. suchego patyczka.Po

charlotte gotuje
Sernik na zimno 136

mnie pomarańczowa)Przygotowanie :Biszkopt :  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną  i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy).Ostudzony biszkopt

charlotte gotuje
Drożdżowe ślimaki z czekoladą 111

Ciepłe bułki z samego rana jak najbardziej mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na kawaiczekolada.plSkładniki na ciasto:650 g mąki pszennej125 g margaryny100g cukru50g świeżych drożdży2 szkl mleka2 jajkaszczypta solidodatkowo :50g rozpuszczonej margaryny - przestudzonej2 tabliczki posiekanej, mlecznej czekoladyposiekane rodzynkiPrzygotowanie:Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę

charlotte gotuje
Tort bananowy z masą Milky Way 372

przygotowana wg instrukcji z tyłuPrzygotowanie :Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka

charlotte gotuje
Śniadaniowe bułeczki 141

Chyba się powtórzę, ale muszę to napisać. Uwielbiam domowe drożdżówki i ogólnie pieczywo, począwszy od bułek do różnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :)Składniki :525 g mąki2 jajka3 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukru1 - 1,5 łyżeczki soli1 szkl ciepłego mleka30 - 40g drożdżyPrzygotowanie:Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże

charlotte gotuje
Baranek z ciasta drożdżowego 164

zwijamy w ślimaki tworząc rogi oraz tułów barana.Wciskamy rodzynki, które będą jako oczy. Całość odstawiamy na jakieś 10 min, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200st. C. Wkładamy naszą bułkę i pieczemy ok. 20 - 25min. Smarujemy całość żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wkładamy jeszcze na 1-2 min do piekarnika.Studzimy na kratce.Smacznego

charlotte gotuje
Dwukolorowa chałka z kruszonką 166

Robiłam już z tego ciasta  bułki z porzeczkami i budyniem , które macie tutaj klik , jak również przepyszne jagodzianki z białym serem i lukrem klik . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :) Składniki na ciasto :300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2

charlotte gotuje