gramów masła 50 gramów cukru pudru ( tutaj podpowiedź jak zrobić cukier puder gdyby się okazało, że Wam zabrakło ) Kruszonka tuż po wyjęciu bułeczek z piecyka będzie mokra. Ale jak bułki wystygną - będzie chrupiąca i przepyszna! Najpierw należy przygotować jabłka - klik Jak zrobić smaczną i chrupiącą kruszonkę? Składniki na kruszonkę - mąkę, masło i cukier puder - przekładamy do miseczki i mieszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDlatego robię z mniejszą ilością wody. Próbujcie Chleb odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut W tym czasie przygotujemy keksówkę. Ja swoją smaruję smalcem domowej roboty i posypuję bułką tartą, też domowej roboty :) Smalec powoduje, że nie trzeba nożem podważać chleba. Wystarczy keksówkę przekręcić do góry nogami i chleb sam wypadnie Przełożyć masę do keksówki i ułożyć ją równo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzekładamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni i smażymy kolejne 5 minut. Jeśli będziecie smażyć krócej będą krwiste - ja takiego mięsa nie lubię, dlatego smażę 10 minut Podgrzewam bułkę do hamburgerów w piecyku (dosłownie chwilkę), potem smaruję ją keczupem oraz majonezem i układam ulubione warzywa Ot, cała praca :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnastępnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy folię, przekładamy ciasto do formy, którą nacieramy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy ciasto na formę i nakłuwamy je widelcem, boki dolepiamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 12 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół. Śmietankę i śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej
BaRepasNadal w piknikowym klimacie . Dzisiaj smażone listki szałwii w panierce. Miłej niedzieli Listki szałwii panierujemy w jajku (jajko przyprawiamy solą i pieprzem) i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju
noteskulinarnyfigacukier, orzechy, kakao. Do drugiego naczynia wlać oliwę, mleko,jajko i zmiksować. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg
noteskulinarnyfigapieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 25 minut. Po wyjęciu wierzch bułek smarujemy zimną wodą. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyzielona bądź żółtka 1 papryczka czerwona pepperoni 2 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 laska kiełbasy wędzonej (około 250 g) 2 łyżeczki koncentratu sól pieprz olej papryka słodka 4 bułki grahamki PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy, cebule i patisony obieramy, wszystkie warzywka razem z kiełbasą kroimy w słupki, jedynie papryczkę pepperoni drobniutko. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podpiekamy, następnie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś pierwszy raz na naszym blogu gości domowe pieczywo. Zapewne lubicie świeże, pachnące bułeczki ??? Przyznam się Wam skrycie, że zrobienie domowych bułek nie kojarzyło mi się nigdy z czymś prostym i ku własnemu zdziwieniu przekonałam się, że bardzo się myliłam. Ten przepis jest szybki, łatwy, a bułeczki były pyszne! Przekonajcie się sami :) Bułeczki śniadaniowe SKŁADNIKI: 2 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiksując, na koniec dodajemy po łyżce mąki (mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia) - miksujemy na najmniejszych obrotach, wylewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 10 minut. Biszkopt
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzieciństwa, mama przygotowywała je kiedy miała nadmiar białego sera. Tak tez robię i ja. U mnie w domu jada się je na obiad, najczęściej polane roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Smakują domownikom również podane ze słodkimi dodatkami, owocami lub sosami jogurtowymi. Leniwe kluski serowe SKŁADNIKI: 250 g sera białego twarogowego 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMatcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec 35 - 40 minut do suchego patyczka. Ciasto nie może być zbyt przepieczone
Kuchcik gotujedziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie
Truskawkowa Fiesta