bulka - 3613 przepisów (strona:155/241)

Piernik wyborny siostry Anieli 210

przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem .  Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia

Smakowy Raj
Chleb na zakwasie 231

Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy

w mojej kuchni
Ziołowe bułeczki pełnoziarniste 199

smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebuja czasu żeby wyrosnąć. łna 6 dużych lub 12 małych bułek: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej do 150 ml letniej wody 1,5 łyżeczki suchych drożdzy 1 łyżeczka soli morskiej 25 ml oleju lub masło zioła-melisa, oregano i każde inne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zawijańce drożdżowe z dżemem czereśniowym 179

zmianę z śniegiem, więc dzisiejszy dzień jest miłą odmianą. Dzisiaj oprócz pięknej pogody chciałam wam pokazać przepis na drożdżowe zawijarce z moim ulubionym dżemem czereśniowym.  Składniki na 20 bułek 50 g drożdże 600 g mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka cukru 150 g masła słoik dżemu czereśniowego Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka w wersji mini 135

pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i gotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć

pink envelope
Sernik kołem się toczy 156

ciacho w wersji normalnej i zaprezentuję:)     Na szczęście fortuna kołem się toczy i następny sernik był sukcesem.  Oto przepis na  SERNIK LAWENDOWY Na spód 100g bułki tartej 100g stopionego masła  szczypta soli  70g cukru Na masę serową 1kg twarożku na sernik 250g gęstego jogurtu greckiego 300g cukru 1 laska wanilii 1 łyżka świeżych kwiatków

les mirabelles
Wegetariański sposób na patisona 175

około kilograma) 1 marchewka 1 cebula 800 ml wody 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz 2 łyżki kwaśniej śmietany (12%)  grzanki (ja podpiekłam z piekarniku czerstwą bułkę orkiszową) Patisona myjemy i kroimy w plastry. Usuwamy nasiona łyżeczką. Ja miałam nasze patisony z ogródka i byłam pewna, że nie były niczym pryskane, dlatego zostawiłam skórkę. Jeśli nie jesteście

les mirabelles
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 118

rondelka, skrapiamy alkoholem i podgrzewamy aż zmiękną (około 10min). Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop waniliowy i odstawiamy. Keksówkę (moja 30cm była w sam raz) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę

les mirabelles
Kruche z bezą 122

śliwki, gruszki, jabłka itp.) Na 'bezę' 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 torebka cukru cynamonowego szczypta soli Piekarnik nastawiamy na 170*C. Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Zagniatamy ciasto- można wymieszać składniki za pomocą miksera. Jeśli jest zbyt gęste można dodać śmietany. Blachę wylepiamy ciastem, na nim układamy ćwiartki brzoskwiń, lub inne owoce. Z białek

les mirabelles
Wzywamy naturalne posiłki 196

serka (ok. 100g) 50g masła (nie prosto z lodówki) 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka miodu  Przygotowujemy marchewki i dużą, prostokątną formę do pieczenia (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy

les mirabelles
Proste jest smaczne 165

waniliowego (lub kilka kropel olejku aromatyzującego) 1 duża łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki owoce (u mnie kilka dużych brzoskwiń) Piekarnik nastawiamy na 180*C. Okrągłą formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. W misce miksujemy masło, całe jajko i cukier. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy, następnie dodajemy syrop i śmietanę. Dokładnie miksujemy. W formie układamy ciasto, na nim kładziemy

les mirabelles
Moja pierwsza dyszka! 126

łatwe, niektóre wręcz "wyskakują" ze skóry. Obrane buraki trzemy na drobnej tarce albo blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, okrągłą foremkę natłuszczamy i wysypujemy kaszą manną (wolę ją od bułki tartej, bo jest drobniejsza). Rozpuszczamy czekoladę. My robimy to w metalowej misce na małym ogniu, możecie zrobić to też w mikrofalówce albo jak należy, w kąpieli wodnej. W misce mieszamy

les mirabelles
Leniwiec pospolity jesienią 158

400g cukru 3 jajka 2 gruszki (raczej twarde, niedojrzałe) 2 łyżeczki syropu waniliowego czubata szklanka zmielonych orzechów Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do babki nacieramy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Gruszk i myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Można też usunąć skórkę (ja zostawiłam bo mi nie przeszkadza). Orzechy mielimy- w oryginalnym przepisie ( tutaj

les mirabelles
Żegnamy Hokkaido 121

dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka  Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę

les mirabelles
Czas na rabarbar 108

temperaturze 225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy drobno mielimy, dodajemy cukier i cynamon, 15 gram masła rozpuszczamy i łączymy z orzechami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar płuczemy

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania