bulka - 3613 przepisów (strona:152/241)

Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 169

jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy

Smakowy Raj
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 210

cynamon i goździki. Na koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta

Smakowy Raj
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 160

mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 – 28cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 – 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyciągamy

Smakowy Raj
Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem 175

wykrawamy z niego szklanką koła, nieco większe niż średnica foremek na babeczek. Foremki smarujemy tłuszczem (najlepiej rozpuścić go w rondelku i wysmarować foremki pędzelkiem), a następnie wysypujemy bułką tartą. Do wysmarowanych foremek wkładamy krążki ciasta, po czym przygniatamy je lekko palcami, tak by ciasto dobrze przykleiło się do foremki. Następnie ciasteczka nadziewamy budyniem i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, które zlepiamy

Smakowy Raj
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 199

przestajemy miksować i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 – 26cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką, lub wyłożoną na spodzie pergaminem. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez 18 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy

Smakowy Raj
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 205

widelcem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i stopniowo twaróg, ciągle ucierając

Smakowy Raj
Piernik wyborny siostry Anieli 244

przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem .  Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia

Smakowy Raj
Chleb na zakwasie 265

Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy

w mojej kuchni
Ziołowe bułeczki pełnoziarniste 230

smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebuja czasu żeby wyrosnąć. łna 6 dużych lub 12 małych bułek: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej do 150 ml letniej wody 1,5 łyżeczki suchych drożdzy 1 łyżeczka soli morskiej 25 ml oleju lub masło zioła-melisa, oregano i każde inne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zawijańce drożdżowe z dżemem czereśniowym 218

zmianę z śniegiem, więc dzisiejszy dzień jest miłą odmianą. Dzisiaj oprócz pięknej pogody chciałam wam pokazać przepis na drożdżowe zawijarce z moim ulubionym dżemem czereśniowym.  Składniki na 20 bułek 50 g drożdże 600 g mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka cukru 150 g masła słoik dżemu czereśniowego Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka w wersji mini 163

pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i gotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć

pink envelope
Sernik kołem się toczy 191

ciacho w wersji normalnej i zaprezentuję:)     Na szczęście fortuna kołem się toczy i następny sernik był sukcesem.  Oto przepis na  SERNIK LAWENDOWY Na spód 100g bułki tartej 100g stopionego masła  szczypta soli  70g cukru Na masę serową 1kg twarożku na sernik 250g gęstego jogurtu greckiego 300g cukru 1 laska wanilii 1 łyżka świeżych kwiatków

les mirabelles
Wegetariański sposób na patisona 222

około kilograma) 1 marchewka 1 cebula 800 ml wody 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz 2 łyżki kwaśniej śmietany (12%)  grzanki (ja podpiekłam z piekarniku czerstwą bułkę orkiszową) Patisona myjemy i kroimy w plastry. Usuwamy nasiona łyżeczką. Ja miałam nasze patisony z ogródka i byłam pewna, że nie były niczym pryskane, dlatego zostawiłam skórkę. Jeśli nie jesteście

les mirabelles
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 148

rondelka, skrapiamy alkoholem i podgrzewamy aż zmiękną (około 10min). Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop waniliowy i odstawiamy. Keksówkę (moja 30cm była w sam raz) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę

les mirabelles
Kruche z bezą 150

śliwki, gruszki, jabłka itp.) Na 'bezę' 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 torebka cukru cynamonowego szczypta soli Piekarnik nastawiamy na 170*C. Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Zagniatamy ciasto- można wymieszać składniki za pomocą miksera. Jeśli jest zbyt gęste można dodać śmietany. Blachę wylepiamy ciastem, na nim układamy ćwiartki brzoskwiń, lub inne owoce. Z białek

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania