rozcierając palcami połączyć ,aż otrzymamy grudkowatą konsystencję. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki (ok 1cm grubości ) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub też wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. W każde wgłębienie wkładać ok 1 łyżki ciasta , ułożyć kilka kawałków rabarbaru i posypać dość obficie kruszonką. Piec ok 15 min w 170'C Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaminut. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na godzinę w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i kilka sekund wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy - u mnie keksówka o wymiarach górnych 30 x 11 cm, dolne 27 x 8 cm. Przełożone ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - na 45 - 60 minut
Plate of Joycukrem na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać masło i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i posypać rabarbarem Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem
O kuchni z uczuciemjajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fasoli. Na koniec dodajemy kukurydzę i kiełki. Wszystko mieszamy razem i doprawiamy przyprawami. Farsz mamy gotowy. Nadziewamy wcześniej przygotowane naleśniki. Obtaczamy w bułce i w jajku. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z guacamole lub innym sosem, jeśli będziecie mieli na to ochotę. Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść
vegetanieprzestygnie wymieszać z miodem i imbirem. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Formę do tarty (ja piekłam w tortownicy) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć
królestwo garówdrugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych składników razem z marchewką i skórką z cytryny, wymieszać. Formę z kominem posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami co ułatwi wyjęcie ciasta z formy), przelać ciasto, wyrównać łyżką i stuknąć kilka razy formą o blat żeby ciasto się równo rozlało. Piec w 180 stopniach
SzczyptaSmaQdrugiej kisiel, ostatnią część zostawić białą, dokładając do niej jedynie łyżkę mąki. Silikonową formę do babki natłuścić olejem, obsypać mąką lub kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta. Kolejność wylewanych warstw zachować następującą: biała => brązowa => różowa . Piec
Grunt to przepis!przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, czyli delikatnie kilka razy wrabiamy. Keksówkę (dł.25cm) smarujemy cieniutko olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do keksówki i znów czekamy aż urośnie i wypełni nam całą keksówkę. Piekarnik nastawiamy na 220C. Wkładamy wyrośnięte ciasto oraz na jakimś naczyniu 20 kostek lodu. Parująca
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Produkty: 1 cukinia 1/2 kostki serka fetta 2/3 szklanki bułki tartej 1 ząbek czosnku 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu jak ktoś lubi 1 łyżeczka kminku
Ugotujmy CośDawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny . Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapiekana wersja jajecznicy ze smardzami . Jajka i grzyby zapiekłam od razu razem z bułką i dodatkowo dodałam dwa sery. Całość wyszła po prostu przepyszna. Taką zapiekankę można przygotować i podać na śniadanie, ale także jako inny posiłek w ciągu dnia. Taka porcja wystarczy dla przynajmniej 3 głodnych osób. Smardze to delikatne, ale też bardzo aromatyczne grzyby. Uwielbiam
Smaczna Pyzaucieramy. Przesianą mąkę wraz z proszkiem dodajemy po 1 łyżce do masła. Na końcu dodajemy miętę, gdy wszystkie składniki będą połączone, przelewamy ciasto na wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną bułką tartą blachę (21 cm x 26 cm). Na powierzchni układamy przekrojone na pół truskawki, w niewielkich odstępach. Pieczemy 55 min w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy
Panda i jej światCiasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :) Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą:) Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach. Masa : Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go do garnka, dolewamy
Lawendowe NieboStopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. 5. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną (lub bułką tartą) tortownicy. Uwaga! Jest dość gęste, więc warto wyrównać je szpatułką. 6. Na to nałożyć krem budyniowy, rabarbar, oprószyć cukrem pudrem. 7. Na koniec przykryć drugą połową ciasta i posypać
Kuchnia Ellie